:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 219
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Eвродепутати предлагат младежите в ЕС безплатно да пътуват с влак

Инициативата ще глътне 1.5 млрд. евро на данъкоплатците, ако бъде одобрена
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Европейският парламент ратифицира Парижкото споразумение за климата по време на гласуване в Страсбург. То ще влезе в сила 30 дни, след като бъде ратифицирано от поне 55 държави, на които се падат 55% от изхвърляните в атмосферата вредни емисии.
Евродепутати предлагат 18-годишните младежи в ЕС да получават безплатни карти за влак, за да могат да опознаят общността, съобщиха от пресцентъра на ЕП. Идеята беше представена вчера по време на пленарната сесия, която тече в Страсбург, от германския евродепутат и ръководител на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер. Тя предвижда на 18-ия си рожден ден жителите на страните - членки на ЕС, или законно пребиваващите в тях лица да получават безплатни карти за пътуване с влак, наречени "Интеррейл". С тях младите хора ще могат да използват жп мрежите, които свързват големите градове на Стария континент. Според евродепутатите по този начин младежите ще опознаят ЕС и ще се увеличи подкрепата им за общността. Жителите на държавите членки, които не са част от евро жп мрежата като Естония, Латвия, Литва, Кипър и Малта, ще могат да се възползват от друг вид безплатен транспорт - автобус или ферибот, предвижда предложението.

Реализирането на "Интеррейл" идеята ще струва на евроданъкоплатците 1.5 млрд. евро годишно, изчисляват германски медии. Предполага се, че между 50 и 70% от 18-годишните европейци, които са общо 5.4 млн. души, ще одобрят и имат намерение да се възползват от предложението. Безплатното пътуване в ЕС обаче предизвика остра полемика в ЕП заради сериозната сума, която трябва да бъде отпусната от европейската хазна.

Междувременно евродепутатите се обявиха срещу предложението на ЕК за орязване на средствата от структурните фондове за Испания и Португалия заради високите бюджетни дефицити на двете държави, писа електронното издание ЮрАктив. Брюксел настоява за санкция в размер на 0.2% глоба от БВП за всяка от двете страни и 0.5% намаляване на сумите от структурните фондове. Според членовете на ЕП подобни мерки биха били неморални, опасни, че дори и незаконни. ЕК смята, че не трябва да се прави прецедент, като Испания и Португалия се отърват без наказания, след като са превишили разрешения бюджетен дефицит до 3% от БВП.

ПРОВЕРКА

Евродепутатите поискаха вчера обяснения от ЕК как възнамерява да предотврати конфликти на интереси на своите бивши членове при назначенията им на нови работни места. Дебатът се състоя, след като стана ясно, че бившият председател на ЕК Жозе Мануел Барозу е приел да стане неизпълнителен председател на лондонския офис на американската инвестиционна банка "Голдман Сакс". Това предизвика остра критика от страната на ЕК. Бившият еврокомисар по конкуренцията Нели Крус пък не е декларирала, че и по време на мандата си продължава да заема директорски пост в офшорна фирма, регистрирана на Бахамските острови.

-----

196 държави от Рамковата конвенция на ООН за промените в климата одобриха на 12 декември 2015 г. в Париж споразумение, което предвижда сериозно намаляване на отделяните вредни емисии до 2020 г.
5
1114
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
04 Октомври 2016 19:50
Поредната екстра за "гостите на Меркел".Като им направи и "нов ислям",халифатът е близкото ни бъдеще.Найс,сър.
04 Октомври 2016 19:53
а у нас, като няма влакове, с автобуси
04 Октомври 2016 19:58
При Соца членовете на МСС (Международния студентски съюз) пътувахме с намаление. София-Ленинград струваше под 20 лева.
05 Октомври 2016 05:39
18.50.
Пиенето в дамаджаните и секса без пари.
05 Октомври 2016 08:09
Еха-а-а, и аз, и жената, и шестте чавета, ша джиткаме без пари, батко-о-о ! - възкликна Бай Мангал.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД