:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,439,916
Активни 255
Страници 20,625
За един ден 1,302,066

КАТ иска да смени актовете с фишове, за да наказва по-бързо

Наказателното постановление ще се връчва още на пътя или чрез обявяване в интернет
Броят на нарушенията, за които може да се издават фишове вместо актове, ще бъде разширен. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), които парламентът ще обсъжда в тази сесия. По този начин в КАТ се надяват да се прескочат тежките процедури по издирване на нарушителите и връчване на наказателните постановления, което ще гарантира по-бързи санкции и по-голяма събираемост на глобите.

Новият режим ще важи за всички нарушения, за които ЗДвП не предвижда отнемане на шофьорската книжка. На практика това значи за почти всички от тях. В момента книжка се отнема само при шофиране след употреба на алкохол над 0.5 промила или друго упойващо вещество, при превоз на пътници без лиценз, при управление на моторно превозно средство без "Гражданска отговорност" или с неплатена глоба. Всички останали нарушения ще могат да се санкционират с фиш. Според МВР това ще става само със съгласието на шофьора. Ако той откаже да получи фиш, ще се пише акт, а след това ще се издава и наказателно постановление. "По този начин се избягва многократното търсене на нарушителя, за да му се връчи постановлението, съкращава се срокът за налагане на наказанието, тъй като фишът се издава на момента в негово присъствие", пише в мотивите към законопроекта. По закон фишът се плаща в 7-дневен срок от връчването му. Има идея глобата да се плати веднага на служителите от КАТ, които да бъдат оборудвани с ПОС-терминали. Иначе фиш може да се плати в банка или по електронен път.

МВР продължава да изпитва проблем с връчването на актове. Почти половината наказателни постановления, изпратени по пощата с обратна разписка, се връщат. На практика те се водят невръчени и не могат да влязат в сила. Законът за административните нарушения и наказания (ЗАНН) предвижда и т.нар. неприсъствено връчване, когато адресатът не може да бъде открит. Наскоро обаче Върховният касационен съд излезе с решение, че този тип връчване не дава гаранция, че шофьорът знае за отнетата му книжка, и затова не може и да бъде съден по Наказателния кодекс, ако бъде хванат в ново нарушение.

За да реши тези проблеми, МВР предвижда в патрулките да бъдат инсталирани принтери. Според ведомството са нужни 278 бройки, чрез които КАТ ще може да връчва на нарушителите актове още на пътя. Така ще могат да се издават и електронни фишове и актове от камерите за контрол на скоростта. Принтерите ще бъдат закупени с пари от Гаранционния фонд, а вчера МВР очакваше решение за отпускане на средствата.

Друга промяна предвижда актът да се обяви на сайта на съответното РПУ, където е съставен, ако нарушителят не може да бъде открит на адреса му. Така той ще се води връчен. Това се прави с текст в преходните и заключителните разпоредби на Закона за движение по пътищата, с който се променя и Законът за административните нарушения и наказания. "В случай че нарушителят не е намерен на посочения от него адрес и не е посочил друг свой адрес пред административно наказващия орган, последният прилага наказателното постановление към преписката и го обявява на интернет страницата си и на таблото за съобщения в сградата по седалището си, като наказателното постановление се счита за връчено от момента на обявяването му", пише в законопроекта.13
2735
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
04 Октомври 2016 19:46
Значи досега е можело да се връчва неприсъствено, ама не можеш да му търсиш отговорност, а сега вече може да се връчва неприсъствено, след което, евентуално, не можеш да му търсиш отговорност, ако правилно съм разбрал?
04 Октомври 2016 21:26
Ако не използвам интернет,какно става? Не е работа на КАТ да събира глобите, има си специализирана държавна администрация.
04 Октомври 2016 21:26
Ако не използвам интернет,какно става? Не е работа на КАТ да събира глобите, има си специализирана държавна администрация.
04 Октомври 2016 21:29
Некой требва да продаде едни принтери на МВР, тъъъ малко ажиотаж... ша са наложи. Може и наведнъж със скенери за отпечатъци и набори за вземане на кръв да им продадат, за да се налага да се абът повторно.
04 Октомври 2016 21:54
Може да се замени архаичния контролен талон, с някаква дебитна карта, която да се "търка", в мобилните ПОС терминали...Евтино, удобно - к' ви са тия принтери, консумативи...Предполагам, това е бъдещето
04 Октомври 2016 22:18
Принтери... А в патрулките скоро се очаква да могат да се плащат комунални услуги, и да се продават билетчета за търкане. Докато не са в храстите в обедна почивка...
04 Октомври 2016 22:43
Законотворчески безумия!
05 Октомври 2016 00:36
Много е правилно, подкрепям!
05 Октомври 2016 05:16
Има идея глобата да се плати веднага на служителите от КАТ, които да бъдат оборудвани с ПОС-терминали.


И ако нарушителят няма дебитна/кредитна карта,се минава в плащане кеш:А бе,момчета,на ви 20 лева да ги вкарате в терминала,че бързам!

КАТ иска да смени актовете с фишове, за да наказва по-бързо


КАТ иска да смени актовете с фишове, за да не може да се обжалват!
05 Октомври 2016 07:41
Принтери.. обаче нямат възможност онлайн да разберат дали една кола е с платени данъци и такси.
05 Октомври 2016 08:24
GabroWitz, кой те излъга, че фишове не могат да се обжалват?
05 Октомври 2016 10:26
GabroWitz, кой те излъга, че фишове не могат да се обжалват?


Е, докато са на кочана, може.
05 Октомври 2016 12:57
Чл. 186 от ЗДП
(2) На лице, което оспорва извършеното от него нарушение или размера на наложената му глоба или откаже да подпише фиша, се съставя акт.


Разбира се,че можеш да обжалваш фиша....като стане акт!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД