:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 30
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Според МВР противниците на Ердоган сами се експулсирали

Козът на полицията е, че за броените часове в българския арест задържаните не подали молби за убежище, нито поискали адвокат
СНИМКА: haber.sol.org.tr
Твърде съмнително е дали МВР изобщо е дало възможност на заловените турски граждани да обжалват и да искат убежище.
След денонощие гузно мълчание по поредното скандално предаване на Турция на 7 души, смятани за поддържници на Фетуллах Гюлен, МВР се оправда с абсурдни аргументи, а официалната му позиция се размина с реалността.

Зам.-шефът на граничната полиция Светослав Манолов твърди, че изобщо не било известно, че въпросните хора са привърженици на организацията на Гюлен - ФЕТО, която бе обявена за терористична след опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган на 15 юли. Според началници от граничната полиция заловените турски граждани не са поискали закрила у нас и това е станало повод да бъдат отведени обратно. Краткотрайният им престой от 24 часа у нас обаче сочи, че те не са имали възможност да обжалват изгонването си, тъй като през цялото време са били в ареста, нито пък им е осигурен адвокат. "На всеки гражданин му се разяснява правото да има адвокат. Това, че не са поискали такъв, е всеизвестно", каза Манолов, пропускайки факта, че става дума за броени часове. На въпрос как се обжалва експулсиране след само 24 часа в ареста той не отговори.

Това не е единственото нарушение. МВР е нарушило и Закона за чужденците, като за експулсирането не са били уведомени омбудсманът и правозащитните организации.

Седмината турски граждани - тримата бивши полицейски комисари: Юнус Д., Абдулкадир К. и Югур С., доцентът Юнус Хайри, журналистът от закрития в. "Заман" Фетхи А., гимназиалният учител по физика и математика в Бурдур Сонер О. и собственикът на магазин Омер О. са арестувани на Дунав мост в петък. Те са открити с още двама сирийци в тир, шофиран от турчин. Прекарали са у нас само 24 часа и след това са предадени през ГКПП Капитан Андреево. Сирийците са настанени в бежански център, а срещу шофьора, също турчин, е започнало разследване заради опита му да преведе незаконно хора през границата с Румъния. Дело за опит за незаконно излизане от страната е имало и срещу седмината мъже. МВР твърди, че не знае как те са се озовали в страната, затова не ги разследва за незаконно влизане. Делото за опита им за излизане реално е траяло много кратко, а след това е било прекратено удобно от районната прокуратура в Русе с мотива, че не представлява сериозна обществена опасност. Така не им бил даден достъп до съд, нито им е предоставен адвокат.

Тълкуванието, че шофьорът е за съд, а нелегалните в камиона му - не, е развързало ръцете на полицията. С оправданието, че действа по споразумението за реадмисия с Турция, по своя преценка МВР е върнало 72-ма души от началото на годината в Турция. Случаят с турските граждани е изключение от съдебната практика - в повечето случаи разследващите предпочитат да внесат делата в съда и да ги приключат бързо, като те масово завършват със споразумения и условни присъди.

Анатоли Загоров от сектор "Реадмисия" на граничната полиция обясни, че началникът на на граничното полицейско управление в Русе е наложил на турските граждани мярка принудително отвеждане до границата и допуснал предварителното й изпълнение. Не е имало нужда от съдебно решение, защото споразумението предвиждало връщане на граждани на Турция, ако те имат у себе си лични документи. "Ако те бяха подали молба за закрила, ние не би следвало да ги извеждаме", заяви той, но не разясни дали на експулсираните е дадена възможност да подадат молби.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова запази пълно мълчание по случая, въпреки че след предишния скандал с Абдуллах Бююк заяви, че служителите й са се престарали и нареди проверка. За резултати от нея вече втори месец не се съобщава. Дума не каза и премиерът Бойко Борисов.



НЕЗАКОННО

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че МВР е нарушило Закона за чужденците, като не й дало никаква информация по въпроса, и че случаят е трябвало да мине през съд, тъй като мъжете са заплашени от репресия в Турция. "Макар МВР да е имало очевидно основание да издаде такива заповеди, към тяхното изпълнение не би следвало да се пристъпва незабавно, тъй като това е в противоречие с норми на международното право, с българската конституция и със закона. Когато има опасност от нечовешко и унизително отношение, от подлагане на изтезания на даден гражданин, той не се експулсира в съответната държава, а преценката за това, ако не е могла да се направи от дирекция "Миграция, е могло да се направи от българския съд", заяви тя. Практиката обаче показва, че дори съдебният отказ от екстрадиция не спира МВР. Турският бизнесмен Абдуллах Бююк беше предаден на Турция през август, въпреки че съдът два пъти отказа екстрадицията му.
24
4407
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
18 Октомври 2016 19:35
Не знам какво още може да се каже. Явно е че се опитват да потулят случката и най-вероятно ще успеят. Дано някой ден осъдят байхуй и всички от него до полицайте водиили хората до границата. Всички са за затвор.
18 Октомври 2016 20:04
Няма нужда от коментари.Още повече като видях осанките на шефовете в Гранична полиция по ТВ.
18 Октомври 2016 20:06
Според МВР противниците на Ердоган сами се експулсирали


Разбира се, има си хас да е друго.

След известно време ще има изявления, че Варна, Кърджали и други области /официално поискани от Ердоган днес/ сами са се присъединили към Турция. Съвсем неочаквано за Баци и компания. Дори комисионната от Анкара по повод повода също сама е пристигнала по сметките на Сикаджията.
Иначе Продажното Баци нЕма нищо общо.
Герберастията ще ръкопляска, нахлупила фесовете....
18 Октомври 2016 20:10
Практиката обаче показва, че дори съдебният отказ от екстрадиция не спира МВР. Турският бизнесмен Абдуллах Бююк беше предаден на Турция през август, въпреки че съдът два пъти отказа екстрадицията му.


И какво излиза? Поборниците за съдебна реформа от Реформаторския блок са останали в правителството, въпреки че има доказано пренебрегване на решение на съдебната власт от страна на изпълнителната. Което би трябвало да е нарушение и на конституцията.
18 Октомври 2016 20:35
Гнусна работа! *** и европейските ценности,!
18 Октомври 2016 20:40
Сега в турския арест сами ще се съблекат чисто голи и сами ще се поливат с маркуча. Сигурно от меверето тъй ги виждат нещата.

18 Октомври 2016 21:08
Ние казваме "Това е учител!", а те казват "Това е само учител!"
Два свята, както е казал Поетът... и както е продължил!
18 Октомври 2016 21:12
Според МВР противниците на Ердоган сами се експулсирали
...пред опасността да останат в Бокова България са избрали по-малкото зло ...-
18 Октомври 2016 23:25
Требе да си много тъп за да повярваш че въпросните "противници на Ердоган" сами са се експулсирали...
18 Октомври 2016 23:46

Teзи байхойовци опозориха България. За такова престъпление няма давност. Няма да им се размине.
19 Октомври 2016 00:13
Мълчанието на другарете по темата е направо оглушително. Ама нали Р-до е техен човек вече...
19 Октомври 2016 09:21
Много смислена и съдържателна външна политика, БРАВО.
"Външна" - ли написах извенете, да се чете НАДУПЕНА.
Пък хората, майната им на хората, а правата им .....................
19 Октомври 2016 09:31
Ама нали Р-до е техен човек вече

Ваш си е - НАТОвец , охранник на българското небе и баш на българо-турската флотилия, дето щеше да плаши агресивните руснаци.
19 Октомври 2016 10:22
Мълчанието на другарете по темата е направо оглушително.

Втресе те е от ужас и взе да бълнуваш "Къде са другарете?", а? Извинен си, за ужас си е. Другари отдавна не съществуват, а американците нито искат, нито могат да те защитят от агата.
19 Октомври 2016 10:24
Според МВР противниците на Ердоган сами се експулсирали
19 Октомври 2016 10:39
Ключарю,
Буруджиева от кои е? Днес в сутрешния блок твърде гръмогласно бая се изказа? Омбудсманката нали и тя е другарка? Май само когато следва да я плюете...
Тук първом Бай Х*й мълчи като пукал, после така наречената му министърка, после така нареченият им главен секретар, после началникът на служба Миграция, та пуснали деветата дупка на кавала - негов заместник да се срами и да бърше нааканите им дирници.
Къде са патриотето дето борят Турция ката ден? Къде са реформаторите дето бранят правата на човека като зеницата на окото си? Сал един Радан остая...
Нали заради свободата беше всичко след 10 ноември! Нали заради нея стягахме коланите! Къде е сега свободата? На терминал 2 ли?
Този разпасал се мутраген решава проблема като демонстративно ги връща, та да не смее никой повече да припари до България и да го вкарва в обяснителен режим със султана и плахите родни медии! И ето хората влизат в България скрити в камиони с надеждата да стигнат до някоя цивилизована страна, в която да покажат лицата си и да потърсят убежище... Какво е Бай Х*йската българия за тях тогава - вилает???
19 Октомври 2016 13:06
Няма правозащитници, хелзинкски комитети, дето за един бит циганин опищяват орталъка; няма питане в Парламента, няма политически партии, закони,няма Европа- ЕАТЦ, няма разделение на властите, няма СМИ, няма протести - един БХ Бойко има и прави каквото си иска. А иска да е васал...
19 Октомври 2016 13:22
Begemot
19 Окт 2016 13:06


19 Октомври 2016 13:25
един БХ Бойко има и прави каквото си иска. А иска да е васал...


И една разсъхнала се бъчонка с пръснати обръчи се мота в краката на законите, български и международни - демек авроатлантически! Международен съд за БХ и съратници!
19 Октомври 2016 14:16
Международен съд за БХ и съратници!

Макар че, те не са дали шанс за съдебна справедливост на тези хора. И са на крачка да почнат и с български граждани, ако им наредят.
20 Октомври 2016 06:11
баш на българо-турската флотилия, дето щеше да плаши агресивните руснаци.


Е как бе, Федя, нали с жужака са първи дружки веке, 69 си правят на всеки по-голям полит-форум.
20 Октомври 2016 06:25
В десетилетията на демократичните времена пъвото нещо, което взе да се губи, беше формалната логика. Та да попитам невинно, наивно и глупаво:
1. На какво основание десетки хиляди незаконни нарушители на българската държавна граница необезпокоявано биват допускани, настанявани, обгрижвани, хранени, жилищноснабдявани, образовани и здравеопазвани на територията на Република България, всичкото това подсигурено с тайничко постановленийце на изпълнителната власт на същата тази република? На фона на ненастанявани, необгрижвани, необразовани, нежилищноснабдявани, нездравеопазвани граждани и данъкоплатци на същата тази република?
2. На какво основание шепица хора, търсещи закрила от разпасал се анадолски сатрап, за втори път са натиквани обратно в ръцете на този сатрап от изпълнителната власт на същата тази република? Представяте ли си каква заплаха трябва да висне над нечия - просветена в случая - глава, за да е принудена да търси убежище именно в същата тази република? Тях що не ги допуснаха, настаниха, обгрижиха, здравеопазиха и жилищноснабдиха? При това са били с редовни документи за разлика от десетките хиляди по т. 1?
20 Октомври 2016 06:27
Де сте БХКайци, амнестиинтернешълци, цони, асанчовци, глишевци, иветки, сугаревци, мИтодиевци?
Кво речи по въпроса Евгениййй Михайлов, питам аз? Написа ли донос по въпроса и до коя международна институция?
20 Октомври 2016 10:03
нали с жужака са първи дружки веке,

То и наш Боко си мисли, че е първа дружка с Ердо. Всъщност онзи му е шеф.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД