:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Телефонен запис със заплахи оневини обвинен в опит за убийство

Заради записа канадец бе осъден на 12 г. затвор, но след това Апелативният съд отхвърли уликата като незаконна намеса в личния живот
СНИМКА Garrett's Voice
Джон Гарет Смит
В началото на годината Джон Гарет Смит от Ванкувър, щата Вашингтон, e осъден на 12 години затвор от Върховния съд на Кларк Каунти заради опит за предумишлено убийство и побой, след като нападнал и жестоко пребил съпругата си Шерил Смит. Основното доказателство по делото е гласово съобщение на телефона на Гарет Смит, записало виковете за помощ на съпругата му, както и заплахите, отправени от него. Докато двамата се карали, той започнал да търси мобилния си телефон и звъннал от стационарен, за да го намери. Включила се гласовата поща, която записала случката.

Именно записът обаче се оказва и спасителен пояс за обвиняемия. В началото на октомври той обжалва присъдата благодарение на вратичка в закона. Според законодателството на щата Вашингтон запис не може да се приеме за доказателство, ако участниците не са дали съгласието си да бъдат записани. Тъй като нито Джон Гарет Смит, нито съпругата му са знаели, че се записват, има възможност мъжът да бъде оневинен от Апелативния съд във Вашингтон. Ако ли не, тогава налице ще е нарушение на Закона за неприкосновеността на личния живот на Вашингтон. Случаят има и друга страна. Поддръжници на обвиняемия са сигурни, че записът и побоят са били изфабрикувани, за да може Шерил да вземе бизнеса на мъжа си.

Семейство Смит живеели в луксозен имот в Кларк Каунти, на границата с Орегон. Гарет Смит, който е машинен инженер по образование, имал бизнес с възобновяеми енергийни източници, откъдето главно идвали приходите на семейството. На 2 юни 2013 г. доведената дъщеря на Джон излязла и оставила двойката сами. Двамата започнали да се карат, а скандалът ескалирал в побой. Гарет Смит не можел да намери телефона си и звъннал от стационарния телефон в къщата. Обаждането отишло в гласовата поща, която пък записала крясъците на Шерил и заплахите за убийство, изречени от съпруга й. Мислейки, че е мъртва, Джон се уплашил и избягал от къщата. Дъщерята на Шерил се върнала у дома и заварила майка си на пода със счупен нос, мозъчно сътресение и наранявания на гръбнака. Намерила и телефона на Смит и го



предала на полицията



Защитата на Смит в лицето на адвокат Джозефин Таунсенд смята, че заплахите по телефона няма как да бъдат използвани като доказателство срещу него, защото не трябва да се приемат буквално.

Съдия Робърт Люис обаче не се съгласява и признава Смит за виновен в опит за предумишлено убийство втора степен и за нападение втора степен. За това той получава 12 години затвор и забрана да се вижда със съпругата си, която по това време се възстановявала в болница във Вашингтон и отказала да свидетелства срещу него, както и всякакъв коментар по делото.

Случаят изглежда приключен до началото на октомври т.г., когато



присъдата се обжалва



в Апелативния съд във Вашингтон. Назначеният по делото съдия Си Джей Бьоген твърди, че гласовото съобщение не трябва да се взима под внимание, тъй като според законите на Вашингтон и двете страни трябва да дадат съгласието си, за да бъдат записани. Нито Смит, нито съпругата му обаче знаели, че са записани.

"Сами по себе си крясъците на Шерил не са част от диалог. Въпреки това те са отговор на действия, които Смит е извършвал", казва Бьоген. Излиза, че в този контекст молбите за помощ на Шерил може да се приемат като част от разговор, за който двете страни обаче не са дали съгласието си да бъде записан. Съдът отменя 12-годишната присъда на Смит и връща случая за преразглеждане.

Адвокат Джозефин Таунсенд твърди, че е доволна от развоя на събитията. "Смятах, че присъдата е грешка, още от момента, в който съдията я произнесе, заради което и я обжалвахме", казва тя и допълва, че очаква обвинителите да обжалват делото и да поискат присъда само по обвиненията в нападение. "Това не е победа, а мотивация да направим повече", заявява Таунсенд.

Още по време на първото дело в Кларк Каунти Смит се опитал да използва Закона за неприкосновеността на личния живот на Вашингтон в своя полза. Съдия Люис обаче отхвърля този опит, под претекст че записът е станал случайно; никой не се е опитал да го направи умишлено с цел да се използва в съда, а дъщерята на Шерил



не е нарушила закона



за неприкосновеността на личния живот на Вашингтон, като е намерила телефона и го е предала на полицията.

Потресаващото пренебрегване на ключово доказателство шокира Ванкувър. Хората там и без това са разгневени заради корумпираната съдебна система и беззаконие. Трябва да се отбележи обаче, че жителите на Кларк Каунти са на противоположното мнение.

Приятели и поддръжници на обвиняемия са свидетелствали срещу Шерил в съда, а в серия блог постове и статуси в социалните мрежи твърдят, че истинският престъпник в случая е Шерил. Те я характеризират като "виещ вълк, чиято единствена цел е да вземе парите на съпруга си, за да живее в лукса, който смята, че заслужава". Приятелите на Смит смятат, че съобщението и цялата история с побоя са се случили по сценарий на самата Шерил, за да може да сложи ръка на бизнеса на съпруга си. "Гласът на Гарет" е кампания, чиято цел е да "запознае общността с истинския извършител на престъплението". В сайта на кампанията има качени документи, според които Шерил се е опитала да прехвърли бизнеса на Джон на стойност милиони долари на свое име, както и информация от личния живот на Шерил.

Полицията започна да разследва и годеницата на създателя на компанията Трейси Екълс, която от много дълго време следяла Шерил онлайн и се опитвала да я обвини в кражба, заради което била задържана два пъти за "онлайн тормоз". А след като Гарет Смит влиза в затвора, започва да изпраща заплашителни мейли на Шерил. Трейси Екълс дори твърди, че част от разследващите случая полицаи са корумпирани и се опитват да натопят Смит, за да получат част от парите му, като най-голяма роля в това има детектив Сандра Олдридж. Според сайта на кампанията именно тя е фалшифицирала записа, за което е получила добро възнаграждение. Местни медии твърдят, че репутацията на Олдридж е спорна.

Тъй като скандалът се задълбочил, Джон Гарет Смит бил преместен в друг затвор. Новото разследване ще се води от други полицаи, очаква се дата за преразглеждане на делото.
Снимка: theodysseyonline.com
Записът на телефона на Джон Гарет Смит, заради който беше обвинен в убийство, може би ще го измъкне от затвора.
СНИМКА: columbian.com
Джон Гарет Смит в съда на Кларк Каунти през 2014 г.
Уикипедия
Жителите на Ванкувър, Вашингтон, са разгневени заради корумпираната съдебна система и беззаконие.
17
2732
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
25 Октомври 2016 20:35
?!
25 Октомври 2016 20:50
"Телефонен запис със заплахи оневини обвинен в опит за убийство

Заради записа канадец бе осъден на 12 г. затвор, но след това Апелативният съд отхвърли уликата като незаконна намеса в личния живот
Ева-Мария Райкова

СНИМКА Garrett's Voice
Джон Гарет Смит
В началото на годината Джон Гарет Смит от Ванкувър, щата Вашингтон, e осъден на 12 години затвор от Върховния съд на Кларк Каунти заради опит за предумишлено убийство и побой, след като нападнал и жестоко пребил съпругата си Шерил Смит. Основното доказателство по делото е гласово съобщение на телефона на Гарет Смит, записало виковете за помощ на съпругата му, както и заплахите, отправени от него. Докато двамата се карали, той започнал да търси мобилния си телефон и звъннал от стационарен, за да го намери. Включила се гласовата поща, която записала случката. "
Не можах да намеря канадската връзка въпреки доста усилия. Все пак щатът Вашингтон може и да е в САЩ, но Джон Гарет Смит можеше и да е канадец. Дума няма за това. Ева-Мария Райкова може би има някакви много тайни източници.
25 Октомври 2016 23:34
Потресаващото пренебрегване на ключово доказателство шокира Ванкувър. Хората там и без това са разгневени заради корумпираната съдебна система и беззаконие.


Не може да е в САЩ, там няма корупция и беззаконие, така че по метода на изключването - всичките са канадци.
25 Октомври 2016 23:57
"Кларк Каунти" това, "Кларк Каунти" онова... очевидно авторката смята, че това е име на град...
26 Октомври 2016 05:48
Уиски , танго , фокстрот !
26 Октомври 2016 05:52
Последната снимка е от Ванкувър
- Бритиш Колумбия - Канада !
26 Октомври 2016 06:18
Angel Kandiloto 26 Окт 2016 05:52

Последната снимка е от Ванкувър
- Бритиш Колумбия - Канада !

Дето викаш, Уиски Танго Фокстрот, това е от поколението на Скалистите Планини в Родопите!
Бъркат двата щата Калофер и Калифорния, ама нищо им няма, да са живи и здрави само, и пак да пишат. В "После"!
26 Октомври 2016 10:24
Твърдението на адвокатката на обвиняемия, че заплахите от записа не трябвало да се приемат буквално просто кърти!
И тая изцепка на фона на контузиите на съпругата.
Тва адвокатите верно се правят на баш клоуни само и само да заработят хонорара.

26 Октомври 2016 10:26
Дето викаш, Уиски Танго Фокстрот, това е от поколението на Скалистите Планини в Родопите!
Бъркат двата щата Калофер и Калифорния, ама нищо им няма, да са живи и здрави само, и пак да пишат. В "После"!


Да не би да има град Ванкувър и в щата Вашингтон?
26 Октомври 2016 13:02
Сгуги, моля-


Ванкувър е град в щата Вашингтон, САЩ. Ванкувър е с население от 157 493 жители и обща площ от 119,50 км². Градът не трябва да се бърка с по-известният си съименик Ванкувър в Канада, който се намира на 491 км на север от този Ванкувър.

Уикипедия
26 Октомври 2016 15:19
Да не би да има град Ванкувър и в щата Вашингтон?

Учудващо, но има. Освен това има двайсет и две населени места, които се казват "Москва" - пак късмет, че не се е случила таз драма в едно от тях, че щяхме да четем за "руснака"-женоубиец. Да не говорим, че с двете Варни можеше и българин да излезе...
Какво да ви прави човек, децата на новото време и образование?!
"Ако е тъй, то за какво ли
се трудиме над вас, не знам.
...
Сега вървете към вратите,
шумете, смейте се на глас -
докрай, додето разцъвтите,
ще мъкнем влагата към вас!"
Това е цитат от Валери Петров, да няма недоразумения.
26 Октомври 2016 15:41
Какво да ви прави човек, децата на новото време и образование?!


Питам бе, какво лошо, че таквиз приказки сега?
Питам. Човек като не знае и пита. Срамно ли е?
26 Октомври 2016 16:10
Човек като не знае и пита. Срамно ли е?

Когато е малък и не знае, та пита - в никакъв случай не е срамно! Но като го пльосне в качеството си на журналист - срамът е за работодателя.
И все пак човек, който може да намери спътникови снимки на чуждо димящо корито, не би трябвало да има проблеми да намери мирно стоящ голям американски град. Така мисля.
26 Октомври 2016 18:09
Когато е малък и не знае, та пита - в никакъв случай не е срамно! Но като го пльосне в качеството си на журналист - срамът е за работодателя.
И все пак човек, който може да намери спътникови снимки на чуждо димящо корито, не би трябвало да има проблеми да намери мирно стоящ голям американски град. Така мисля.


Е ти нали си знаела? Затова и отговори.
Надявам се не си търсила сама.
Аз питах ако някой знае. Не съм карал никого да търси.
А?
27 Октомври 2016 02:22
Не знам дали в всички щати закона е еднакъв но в нашия ако нанесеш побой на некои ще те съди прокуратурата дори пострадалия-бития да откаже да те съди.За тех е криминално нарушение и те съдят като нарушител.Глоба условна или пандиз но нема да ти се размине.
27 Октомври 2016 02:28
Angel Kandiloto
26 Окт 2016 05:48


Мисля, че филма е:

Whiskey
Tango
Foxtrot

Сега е по-разбираемо.
27 Октомври 2016 02:43
Съда не прави никаква разлика ако си бил собствената жена и дете с тази на комшията.Това е страхотен бизнес и най печеливш.Защото всеки има семеини проблеми.И гушите им се пълнат с твоите пари.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД