:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В Турция измъчват арестувани за преврата

"Хюмън райтс уоч" алармира за побои, сексуално насилие и заплахи срещу задържани гюленисти и кюрди
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
В Турция вече няколко месеца продължават арестите на заподозрени след провалилия се военен преврат в страната през юли. Над 70 000 души бяха задържани, почти половината все още са в ареста.
Турската полиция измъчва задържани след опита за преврат от 15 юли, след като указът за извънредното положение в страната премахна ключови предпазни клаузи в законите, гарантиращи спазването на човешките права. Това твърди правозащитната организация "Хюмън райтс уоч" в доклад, озаглавен "Празен чек: Суспендиране на предпазните клаузи срещу насилието след опита за преврат". В 43-страничния доклад са описани 13 случая на мъчения на заподозрени гюленисти и участници в преврата - мъчения, поставяне в стресови ситуации, лишаване от сън, сексуални посегателства, заплахи за изнасилвания. Случаите на насилие са от арести в Анкара, Истанбул, Урфа и Анталия. Правозащитниците от "Хюмън райтс уоч" са интервюирали над 40 адвокати, активисти за защита на човешките права, задържани и впоследствие освободени заподозрени, медицински персонал, експерти по съдебна медицина. Голяма част от задържаните след преврата са в ареста заради предполагаеми връзки със сочения от Анкара организатор Фетуллах Гюлен. Други са арестувани заради връзки със забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Извънредното положение в страната "не дава на правителството картбланш да преустановява правата" на човека, посочват авторите на доклада. Указът за извънредното положение освобождава властите от каквато и да е отговорност за действията им, предприети в контекста на указа, изтъкват правозащитниците. От организацията коментират, че решението на Анкара да отложи посещението в Турция на специалния докладчик на ООН за защита на човешките права хвърля сериозни съмнения върху намеренията на правителството да избягва мъчения и лошо отношение.

"Хюмън райтс уоч" цитира адвокат на един от задържаните, според когото неговият клиент е бил съблечен, нападнат сексуално и бит. Към семейството му също са били отправяни заплахи. Съпругата на друг задържан е казала, че е трябвало да му премахнат малка част от тънкото черво вследствие на побой. Организацията призовава Турция незабавно да анулира извънредните постановления, които позволяват мъчения и насилие, и допълва, че всичко това представлява нарушение на международното законодателство.

През юли друга група за човешки права - "Амнести интернешънъл", предупреди за случаи на насилие по време на извънредното положение в страната.

След преврата на 15 юли България е предала на Анкара издирвани от нея поне 8 души, заподозрени в съпричастност към организацията на Фетуллах Гюлен.



ПРАКТИКА



Шефът на турската парламентарна подкомисия, отговаряща за затворите, Мехмет Метинер неотдавна заяви, че комисията няма да разследва обвинения в насилие срещу заподозрени поддръжници на Гюлен в затворите, припомнят от правозащитната организация. Широкоразпространеното и системно насилие в затворите е отколешен проблем в Турция, отбелязват още от "Хюмън Райтс уоч".

30 дни е максималният срок за полицейско задържане без съдебна заповед, според постановленията за извънредното положение.

3
977
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
25 Октомври 2016 22:04
В Турция измъчват арестувани за преврата

"Хюмън райтс уоч" алармира за побои, сексуално насилие и заплахи срещу задържани гюленисти и кюрди


Ние като съучастници ли се явяваме или като съвиновни? Нека юристите във форума да обяснят!
26 Октомври 2016 09:31
Като мазохисти - днес на съседа, утре на нас.
26 Октомври 2016 09:56
Бъчварова, Бъчварова, Бъчварова ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД