:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Само 40 фирми усвояват 23% от всички обществени поръчки

Ведомства "рецидивисти" при пилеенето на пари може да се окажат с орязани бюджети
БГНЕС
Концентрацията на бюджетни пари в строителните обществени поръчки при малко на брой играчи не е здравословна, смятат анализаторите от ЦИД.
Обществените поръчки си остават хранилка за корупция, а глобите, които са най-често прилаганото наказание, не стряскат нарушителите. Налице е порочна тенденция към все по-голяма концентрация на ресурси във фирми - фаворити на властта. 40 големи компании "изяждат" почти една четвърт (23%) от всички средства за обществени поръчки, които са около 7 млрд. лева годишно. Това стана ясно вчера на конференцията "Престъпления и злоупотреби с обществени поръчки в България", организирана от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Глобите не възпират някои възложители - агенции, комисии, общини и т.н., да правят нови и нови обществени търгове с пороци. "Има общини, които в рамките на една година биват хващани 4 пъти в нарушения", обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Според него на ведомства "рецидивисти" трябва да се отнема правото да организират търгове с обществени пари. Тази дейност може да бъде поета от централизираното звено за обществени поръчки. "Представете си, ако правите доставка на канцеларски материали в 265 общини или в сто общини отделно и ако същия обем канцеларски материали го централизирате в една или в две поръчки, ще видите каква икономия ще има и колко по-добра цена бихте реализирали", даде пример Дончев.

Друга възможна мярка е ведомствата, които системно допускат грешки в процедурите - с нагласени победители, раздуване на цени и т.н., да бъдат наказвани с "подстригване" на парите, които получават от държавния бюджет. Според вицепремиера въвеждането на тази санкция - с подрязване на бюджети, може да стане бързо и без промени в закона. Всъщност той сподели тази идея още през март и тогава пак твърдеше, че е въпрос на седмици.

Друга идея на правителството "за пресичане на лошите практики е да се върви към въвеждането на електронни обществени поръчки", каза вчера вицепремиерът. И добави, че друга ефективна мярка е активното гражданско общество, което да реагира бързо при проблеми. "Когато има разминаване между поръчано и получено, когато има очевидно несъответствие между цената и стойността на придобитото, когато има конфликт на интереси, който не е очевиден документално, тук най-големият ни съюзник са гражданите", посочи Дончев.

Анализът на ЦИД отчита, че липсват присъди за престъпления и че малкото наказателни дела за гнили обществени поръчки, които влизат в съда, не стигат до върховете на властта, а най-често са срещу кметове на малки селища. От центъра препоръчват активизиране на ролята на разследващите органи и фокусиране в по-високите властови етажи.

Прави впечатление бумът на търговете за строителство през последните години - те вече поглъщат над половината от всички средства за обществени поръчки. И лъвският пай отива у малък брой едри играчи - 40 компании усвояват 62% от всички пари в строителния сектор, разкрива анализът на ЦИД.

На фона на изнесените данни и критични коментари вицепремиерът Дончев изтъкна, че новият Закон за обществените поръчки бил сред най-модерните в ЕС. "Около 5000 възложители и около 22 000 изпълнители участват в разпределянето на около 7 млрд. лв. годишно", отбеляза той.



11
4997
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
31 Октомври 2016 20:24
На фона на изнесените данни и критични коментари вицепремиерът Дончев изтъкна, че новият Закон за обществените пръчки бил сред най-модерните в ЕС.


Никой няма съмнение, че обществените поръчки, са всъщност пръчки.
31 Октомври 2016 20:29
Ами променете го тоя ЗОП, че да могат да се включат и други фирми.
31 Октомври 2016 21:01
40 големи компании "изяждат" почти една четвърт (23%) от всички средства за обществени поръчки, които са около 7 млрд. лева годишно.
Еврика! Ето го къде е корпоративния вот!
31 Октомври 2016 21:04
Само 40 фирми усвояват 23% от всички обществени поръчки

Според мен не е възможно ОПГ ГЕРБ и присъдружни ОПГ да усвояват само 23%...
31 Октомври 2016 23:32
Тъпо заглавие. А останалите 77% колко фирми ги усвояват? Щото ако са около 130, оказва се съвсем същата пропорция. А ако са по-малко, там е заровено кучето, а не в тия 40.
01 Ноември 2016 01:05
Каква е дефиницията за "голяма фирма"? Ако вземем 40 фирми равни на 23 процента, то в същото съотношение 100% са около 174 големи фирми.
Е колко да са големите фирми в България - 1500? Дайте един критерий, че да разберем какво имате предвид в. "Сега".
01 Ноември 2016 08:39
Специално за двамата "умници", писали преди мен (без да четат много, явно)

Дончев го е казал: "Около 5000 възложители и около 22 000 изпълнители участват в разпределянето на около 7 млрд. лв. годишно".

Е, сега сравнете 40, които усвояват 23%, и 22 000, които се състезават за останалите проценти,
и сами преценете в коя група лапането е по-голямо.
01 Ноември 2016 09:00
Имена, дайте имена на тези съвременни "акули"
01 Ноември 2016 12:08
Спомних си за „АГРОМАХ“, за ЧИЧКО СИМИТЛИ и за ШЕФА НА „АГРОМАХ“Методи Бачев :
Както е известно и на бездомните кучета, Агромах е фирма през която минаваха купища обществени поръчки на близки до Борисов, Лиляна Павлова и ГЕРБ. По-късно на Бачев му спретнаха специализирана акция, а според злостни коментари, когато подобна фигура я сполети прокуратурата, то означава, че нещо с „отчитането“ по върховете се е прецакало.
Ето и скандалното видео на http://pirinsko.com:
Както лаконично коментира Георги Дренчев:
„слънце грее, дъжд вали,
а на боко му го слагат, в симитли.
https://www.youtube.com/watch?v=uzC9KPbRUdE

01 Ноември 2016 12:16
"Представете си, ако правите доставка на канцеларски материали в 265 общини или в сто общини отделно и ако същия обем канцеларски материали го централизирате в една или в две поръчки, ще видите каква икономия ще има и колко по-добра цена бихте реализирали", даде пример Дончев.

Глупости.
Представете си и какви са комисионните за организатора на централизираната поръчка и си представете как поръчката се печели от софийска фирма акула, а останалите в провинцията духат супата...
Всъщност няма какво да си представяме, това е действителността...
01 Ноември 2016 12:42
pigeon2
01 Ноември 2016 08:39
независим,също
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД