:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Музикаутор" съди "Синема сити" за 20 000 лв. от Star Wars

"Междузвездни войни: Силата се пробужда"
"Музикаутор" заведе в Софийския градски съд дело срещу веригата киносалони "Синема сити". Организацията, защитаваща правата на композитори и автори на музика, настоява те да изплатят 20 хил. лева на Джон Уилямс. Според изпълнителния директор на сдружението Иван Димитров веригата не е уредила правата за музиката при прожекциите на последния засега филм от сагата "Междузвездни войни" - "Силата се пробужда", и по този начин е ощетила авторите й. В исковата молба са цитирани 14 произведения, сред които емблематичните Star Wars Main Theme и Imperial March, чийто автор е Джон Уилямс. Jabba Flow пък е създадена в съавторство от Лин-Мануел Миранда и режисьора на филма Джей Джей Ейбрамс. "Музикаутор" представлява тези автори на територията на България на базата на договорите си с американските дружества за колективно управление на права BMI и ASCAP.

Съгласно тарифата на сдружението, одобрена от Министерството на културата, авторските възнаграждения за музика, включена във филми, възлизат на 1.72% от брутните приходи. За периода 18-31 декември 2015 г. прожекциите на "Междузвездни войни: Силата се пробужда" са донесли на "Синема сити" 1.186 млн. лв., т.е. по тази сметка те дължат 20 000 лв. отчисления на авторите на музиката.

"Музикаутор" похвалиха другите две големи вериги кина - "Арена" и "Сине гранд", че спазват законовите норми.

977
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД