:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Времето на комуните

Общинските комуни в България през първата половина на миналия век провеждат целенасочена политика в подкрепа на най-онеправданите
На 25 септември 1932 г. Работническата партия в условията на терор печели общинската власт в София; и това е пръв подобен случай в историята на световното работническо движение - чрез избори да бъде отвоюван столичен град при правителство, доминирано от буржоазни партии. Правителството на Народния блок, чиито партии впрочем претърпяват разгром точно в София на 25 септември, касира изборите и вместо демократично избрания нов общински съвет назначава седемчленка, която да управлява града; политическа карикатура, посветена на общинските избори в София през 1932 г.; художник Илия Бешков (1901-1958), подпис и надписи на автора; рисунка с туш; 1932 г.; Музей за история на София.
(Продължение от миналия четвъртък)



Зенитът на общинските комуни в България от 1919 г. до 1923 г. е, разбира се, в резултат на усъвършенстването на общинската политика на БКП и на успешната дейност на първите комуни в Дряново, Самоков, Сливен, Енина и Орешак, но и поради стремлението към промяна у избирателите след като България - за пет само години - преживява две национални катастрофи. Несъмнено създаването на стотици общински комуни до 1923 г. е следствие и от заразяващия пример на руската Октомврийска революция; това едва ли може да се отрече.

* * *

Стопанската дейност на общинските комуни в България - от Дряновската до Деветнайсетомайския преврат, няма как да се определи като разнообразна; нейна главна и практически единствена цел е подпомагането на населението на общините, и предимно на най-онеправданите, в снабдяването с хранителни продукти, облекло и обувки, и в създаването на по-справедливо данъчно облагане (вж. Стефан М. Бъчваров, Стопанската политика на комуните в България (1919-1923 г.), Исторически преглед, 1, 1963, 3-31).

Сега ще е възможно да се приведат само няколко примера; дори те обаче - колкото и да са фрагментарни - би трябвало да създадат достатъчно прегледна представа за дейността на общинските комуни в помощ на населението.

Веднага след Втората национална катастрофа (1918 г.) цените особено на зеленчуците са вдигнати до небесата и поради отсъствието на достатъчно работна ръка в селското стопанство; ето защо сред основните грижи на комунарите е предприемането на мерки за намаляването на тези цени. И тази дейност се оказва изключително успешна.

На първо време са върнати заграбени общински земи - 125 дка зеленчукови градини, отдадени при безсрамно нисък наем (Варненска комуна), 798687 кв. м заграбена след 1903 г. земя (Русенска комуна), 4000 дка заграбени пасища (Бургаска комуна) и т. н. Върху тези и други общински земи на много места се създават образцови общински зеленчукови градини. По този начин Варненската комуна, например, започва да продава спанака по 30 ст./кг, което принуждава останалите производители да свалят цената от 1,20 лв. на 60 ст./кг; чушките, произведени в общинските градини се продават по 40 ст., докато останалите производители дотогава ги продават по 4 лв./кг. При направената ревизия на общината в края на 1920 г. се оказва, че са продадени зеленчуци на обща стойност 364438 лв.; същите зеленчуци, произведени от частните производители, са стрували на пазара 754615 лв. Дори при тези повече от два пъти по-ниски цени общинското зеленчукопроизводство, организирано от Варненската комуна, не само не е на загуба, но отчита и сериозен приход за общинския бюджет.

Така е и другаде - Русенската комуна създава 700 дка общински зеленчукови градини, Дупнишката - 60 дка, Шуменската - 200 дка и т. н.

От съществено значение за облекчаване снабдяването на населението с храна, облекло и обувки е създаването на общински магазини; особено в тежките следвоенни години. В Русе, например, са открити две фурни за хляб, който се продава в общинския магазин - продавания там хляб е на загуба, но общината чрез нарочно данъчно облагане покрива тази загуба за сметка на заможните градски предприемачи. След това хлябът продължава да се продава по 3, 20 лв./кг и загуба от 10 ст. докато в съседните градове, където не са създавани комуни, хлябът се продава по 4 и по 5 лв./кг. Притисната, на 1 януари 1921 г. Русенската община повишава цената на хляба в общинския магазин на 3, 30 лв/кг за да отговаря тя напълно на производствените разходи.

Съществени загуби от намалена цена на хляба и брашното в общинските магазини се отбелязват почти във всички комуни, навсякъде се предприемат мерки, включително и чрез държавна помощ, за зануляване на загубите и за да не тежат те на общинския бюджет.

Обичайно е веднага след идването на власт на общинските комуни на публични заседания на общинските съвети да се определят нормите за бедност и съставянето, въз основа на тези норми, на списък на бедните градски жители, които да бъдат подпомагани от общината за прехраната си.

Общинските магазини, които комуните създават повсеместно, се занимават не само с осигуряването на храни от първа необходимост по нормирани цени. В Русе общинският магазин е сред най-успешните; там се продава и топливо за студените месеци - въпрос от изключителна важност при добре известния суров климат на града през зимата. Още до края на 1919 г. чрез магазина са продадени на изключително изгодни цени 4500 куб. м дърва за огрев. През следващата 1920 г. са раздадени на работниците и на малоимотните граждани 14945 куб. м дърва за огрев и 467 т въглища.

Пак в Русе се открива и обущарска работилница, която само за 10 месеца - до края на комуната, успява да изработи 9730 двойки обувки и чехли, като разликата между цената, на която са продадени на малоимотни граждани предимно, и цената, на която биха били купени същите тези обувки от частните градски производители е 814 хил. лв. или спестеното от гражданите е 83, 59 лв. на двойка обувки.

Освен изброеното, русенският общински магазин продава и месо, мляко, сирене, газ, сапун, свинска мас и какво ли не друго на значително по-ниски цени; за да се поддържат те се използват всички възможни начини - от собствено производство до намаляване процента на печалбата. С помощта на комуната работи и общинска аптека.

Няма как да се продължи сега с дейността на другите общински комуни; повечето примери от Русе безпроблемно могат да се заменят с примери от коя да е комуна в България. Може темата да се продължи някога, току виж съвременните български общини взели и те някоя и друга комунарска идея от преди век.

* * *

Краят на времето на комуните ще трябва да се отнесе към 19 май 1934 г.; след проведените общински избори през 1930 г. и 1932 г. и победата в тях на Работническата партия - сама или в Трудов блок заедно с леви земеделци, се възстановяват десетки общински комуни, а се създават и многобройни нови - в Сливен (след почти 11-годишно непрекъснато комунарско управление от 1912 г. до 1923 г.), в Троян, в Габрово, в Свиленград, в Тетевен и другаде, а също и в тогавашните села Килифарево (Великотърновско), Торос и Угърчин (Ловешко), Дълбоки (Старозагорско), Лесичово (Пазарджишко) и другаде.

По същото време Работническата партия (легална форма на БКП след 1927 г.) печели и общинските избори в София - за пръв път в историята на световното работническо движение столичен град е отвоюван чрез избори при правителство, доминирано от буржоазни партии (вж. Мария Томова, Из борбите на БКП за овладяване на общинските съвети у нас през 1930-1934 г. - В: "В бой за народна свобода", Годишник на Музея на революционното движение в България, [т. 1], 1965, с. 262), но правителството на Народния блок (1931-1934), начело с Демократическата партия, не позволява властта в столицата да премине към законно избрания общински съвет; вместо това за управлението на града е съставена седемчленка от представители на правителствените партии (вж. Изображението).

Създаването на общински комуни не е допуснато от правителството на Народния блок не само в София, но и другаде. Създадените все пак комуни (вж. изброените по-горе) са разтурени насилствено малко по-късно и заменени обичайно от тричленки от членове на правителствените партии, които управляват до нови редовни общински избори. Впрочем, такива случаи има изобилно (вж. Статистика в първата част на този текст) и в предходните години: БРСДП (т. с.), например, печели най-много гласове на местните избори в Сливен през септември 1911 г., но е допусната до общинската власт чак през август 1912 г.; общо в 41 населени места - Перник, Борисовград (дн. Първомай), Хасково и 38 села, демократично избраните общински съвети във времето от 1919 г. до средата на 1923 г. след касиране на избора им са заменяни с тричленки.

Времето на комуните в България, особено в техния зенит от 1919 г. до 1923 г., на много места завършва с кървава баня - десетки комунари, включително и много кметове, са избити дори още докато заемат общинските си длъжности по силата на демократични избори, други - не след дълго; на тези трагични и твърде поучителни събития си струва да се обърне нарочно внимание някой друг път, все с цел да се помнят за да не се повтарят.





Документи



Българските общински комуни се създават не случайно, а в резултат и на целенасочена партийна дейност. За времето до 1920 г. са създадени и утвърдени общо три основни общински програмни документи на БСДП-БРСДП (т. с.)-БКП (т. с.).

Първата "Градско-общинска програма" Българската социалдемократическа партия (БСДП) приема през юли 1893 г. на своя III конгрес само две години след основаването си.

На ХVI конгрес на БРСДП (т. с.) през 1909 г. е приета нова общинска програма, разработена от Димитър Благоев, Васил Коларов и Борис Хаджисотиров. Въз основа на добития вече опит от дейността на първите комуни на ХVIII конгрес на БРСДП (т. с.) през 1911 г. партийната общинска и окръжна програма е конкретизирана и допълнена.

Преди местните избори през декември 1919 г. и през януари 1920 г. Висшият партиен съвет по доклад на Георги Димитров приема на 14-15 септември временна програма за общинските и окръжните съвети; тази програма - трета по ред - е утвърдена без съществени изменения на Втория конгрес на БКП (т. с.) през 1920 г.



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=830116

("Всеки е грабил колкото е могъл")
28
18991
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
16 Ноември 2016 19:56
Както винаги
16 Ноември 2016 20:07
По този начин Варненската комуна, например, започва да продава спанака по 30 ст./кг, което принуждава останалите производители да свалят цената от 1,20 лв. на 60 ст./кг; чушките, произведени в общинските градини се продават по 40 ст., докато останалите производители дотогава ги продават по 4 лв./кг.

Ми тва е класически дъмпинг...
16 Ноември 2016 20:20
Котка -
Компания -
---------------------
Сайтът на Генек

16 Ноември 2016 20:46
Иван Петрински, добре си им го написал
16 Ноември 2016 21:11
Дали някой ден ще ни светнат нас, непосветените, коя е тая котка, дето ѝ вдигат палци след всяко писание петринско ?
17 Ноември 2016 01:31
Иван Петрински
17 Ноември 2016 01:31
Генек
17 Ноември 2016 04:12
За съжаление това са едни примитивни, нескопосани и недоносени опити за ТКЗС-та, обречени на неуспех заради омразното фашистко робство. Истинския пробив в колективната работа идва после, с узряването на идеите на реално гениалния социализъм, попит от колхозния опит на най-умните другари в Азия - руснаците. А именно, на общото гледай да работиш колкото да не заспиш, и без това после всичко се дели поравно. Принцип известен в дебелите книги като самосъзнание на социалистическия човек.
17 Ноември 2016 09:48
Времето на комуните мина.

Амин.
17 Ноември 2016 09:49
Николайчо, сега ТКЗС-тата ги разсипахме, върнахме земята на собствениците и затова цялата селскостопанска продукция я внасяме от чужбина!
17 Ноември 2016 12:04
"А именно, на общото гледай да работиш колкото да не заспиш, и без това после всичко се дели поравно."

Не е баш така, авторът е обяснил: връща се заграбена общинска земя или земя, отдадена под наем, много по-нисък от пазарния за момента, не е взета насила частна такава, демек доколкото разбирам не е правена национализация, няма и как да бъде извършена, условията са други.
А горният цитат пък съвсем не е верен: при социализма се преразпределя "всекиму според труда"(у нас нямаше такъв, затова си карахме на заплата). Обаче се бачкаше, повече отколкото сега. Други хора имаше, съвестни, общо, общо, ама не пилееха, пазеха го като очите си и бачкаха.
17 Ноември 2016 14:12
Други хора имаше, съвестни, общо, общо, ама не пилееха, пазеха го като очите си и бачкаха.
Е, аз какво казвам, През очите на партийните секретари и в отчетите им всичко беше розово. А орташкото магаре, най-великото откритие на икономиката.
П.С. Те затуй го обичам тоя форум. Бивши комунистически партийни секретари да ми обясняват какво съм видял, как хубаво съм живял, и какъв късмет съм извадил, че с нагайките са ни натикали в руския рай.
17 Ноември 2016 14:13
Дали някой ден ще ни светнат нас, непосветените, коя е тая котка, дето ѝ вдигат палци след всяко писание петринско ?


Съмнявам се. Мълчат кат комунисти на разпит
17 Ноември 2016 14:21
Бивши комунистически партийни секретари да ми обясняват какво съм видял, как хубаво съм живял, и какъв късмет съм извадил, че с нагайките са ни натикали в руския рай.


Аз познавах възрастни хора, безпартийни, хора с морал, които работеха като пчелички и пазеха. Пък ти си приказвай, дрънкай си, обвинявай, говори си и се изживявай като борец против комунизма, може накрая и да си повярваш.
17 Ноември 2016 14:23
Какво научих от статията. Комунистите все ги избива да правят комуни. Разликата е, че по фашистко в комуните се влиза доброволно, а при следващия по-висш етап на общественото развитие - социализма, в ТКЗС-тата се влиза с бой. Следователно Боят е мерило за прогреса.
17 Ноември 2016 14:26
Разликата е, че по фашистко в комуните се влиза доброволно, а при следващия по-висш етап на общественото развитие - социализма, в ТКЗСТ-тата се влиза с бой.


Така и с лагерите. По фашистко са ходели там да бачкат за светлото бъдеще, а при комунягите - просто да бачкат.
17 Ноември 2016 14:31
Аз познавах възрастни хора, безпартийни, хора с морал
Именно, възрастни. Родени по време на фашисткото робство и възпитани с фашистки идеи, като не кради, даже когато е безнаказано. Сред социалистическата младеж, минала през комсомола и възпитана в атеизъм таквиз отживелици нямаше - яз, пий, туй ще ти остане.
17 Ноември 2016 14:34
Баси...Господ бил фашист...
Вече спокойно мога да умра. Видях всичко!
17 Ноември 2016 14:41
Баси...Господ бил фашист...
Амчи комунистите за какво го забраниха ? Всичко което не е комунист е фашист. Господ и той.
17 Ноември 2016 14:45
Никой не може да забрани вярата.
17 Ноември 2016 14:50
Никой не може да забрани вярата.
При старото поколение не. Обаче при социалистическата младеж, "изкореняването на попщината", доказано работеше.
17 Ноември 2016 15:02
Вярата. За нея иде реч. "Комунисти" и "фашисти" са просто думи, които не означават нищо. Хората са хора. Всичко, което е присъщо за един, може да стане присъщо и за всеки друг.
17 Ноември 2016 18:27
Секи момент и другаря ИлияНиколов ша вземе да направи една комуна.
И ша копа и продава без паре. Да има кво да ручат бедните...
17 Ноември 2016 21:10
Kotka,естествено .
Но не само заради приятната традиция."Основи на обшинското самоуправление" беше като Библия през 90-те.
18 Ноември 2016 11:08
Секи момент и другаря ИлияНиколов ша вземе да направи една комуна.И ша копа и продава без паре. Да има кво да ручат бедните...


О, много благодаря, г.н Щурчо. За мен е чест. Винаги съм казвал, че пишем в унисон, радвам се че е така.
19 Ноември 2016 11:08
комуни Гаспада се създават там, където демокрацията се е осрала така уханно, че след нея стоят само едни гладни хора и викат "Brot, ein Stück Brot Bitte, Brot Brot" , случвало ли ви се е?.Няма как да ти ви се случи, вие сте поколение което се чуди как да не го умори холестерола, глад в истинския смисъл на думата не знаете какво е.Голямата ви мъка е липсата на банани, класически синдром за ония примати които достигат развитието на две годишно двете, в редки случаи.
За да се създадат тези комуни,Царя офицерите и демократите са закарали Отечеството там, където никой не иска да ходи и по голяма нужда, щото е на метър и половина под мястото за тая нужда.И се е докарало до там Отечеството, че при 90% селско население (чуждо на всякакви комунарски истории по подразбиране като собственици на малкото си земя) се създават комуни и кооперации за да се оцелява.За да се оцелява, да има храна изобщо, а не банани и тоалетна хартия.Ясно ми е, че няма как да се поставите на мястото на тия хора, скъсения фокус е типичен за представителите на махалата около павирания булевард до Орлов мост, но и комуните и кооперациите са били естествената защита на организма наречен народ, на който както видите зеленчуците са му ги продавали на цени почващи от 3 пъти над производствените.Това е т.нар пазарна икономика- колкото може да поеме пазара.Същите тези имунни реакции са били прекратени от едни ракови клетки наречени демократи, ама за това - по друга тема.
19 Ноември 2016 18:49
Виждащ,
20 Ноември 2016 14:11
Мда-а! Дойде времето на комуните. Поогладняха „демократите„ и взеха да се оглеждат. С тези брътвежи дет пишат, мястото на котенцата-петрински е с мотиката сред зелето. За мотика акъл не се иска.
А истината е, че докъдето ни докараха чужди и родни демократи, комуните ще са лукс. Бригадирски труд, бригадирски труд за едната купичка бобена чорба очаква вас и вашите деца, за да се възстанови поне една десета от България. Хубавото е, че този път няма къде да бягате.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД