:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българите теглят все по-големи кредити

Мъжете залагат на нова кола, но втора употреба, жените искат заеми за образование и лечение
Българите масово живеят назаем и търсят все по-често и все по-големи кредити. Рекордът се държи от потребител, който през последните години е имал общо 39 кредита. Това показва третото издание на представения вчера обзор, свързан с потребителското кредитиране, изготвен от "БНП Париба Лични Финанси".
Ако по същото време на миналата година средният размер на търсения потребителски кредит е бил 1325 лв., то сега сумата нараства неколкократно - до 6650 лв. Броят на исканията за потребителски заеми в периода май-ноември 2016 г. също расте - с 5.7 на сто в сравнение със същия период на миналата година. За сериозна задлъжнялост на хората говори и друг факт - между май и ноември средната сума например на исканите кредити за обединяване на задълженията расте с 24.9%.
Над 75% от молбите за кредити са за ремонт на дома, обединяване на други задължения или покупка на лек автомобил, но втора употреба. Все пак най-купуваната стока назаем остава телевизорът, макар в последно време превес да взема и хайтек техниката. За последните 15 години само от банката е била финансирана покупката на 420 000 телевизора.
Според експертите новоотпуснатите към края на годината кредити ще отбележат ръст от 15% спрямо предходната година и политическата ситуация у нас едва ли ще повлияе на потребителите. Засега прогнозата изглежда изпълнима - данните отчитат значителен ръст при средните суми на молбите за кредит с цел ремонт или покупка на нов автомобил. При заемите за освежаване на жилището исканата сума расте с 18% на годишна база, а исканият кредит за покупка на автомобил се увеличава с 10.1%.
Всъщност за купуване на "нова" кола пари най-често теглят мъжете, докато дамите искат кредит, за да инвестират в образование или да платят за лечение, обясни Ралица Захариева, директор "Маркетинг и комуникации" в компанията. Профилът на потребителите като цяло се запазва. Те най-често са работещи семейни хора от големите градове. Възрастовият диапазон е основно 25-45 години. Най-активни в търсенето на заем са софиянци, откъдето идват и най-голям брой молби за кредит - 18.9%. На второ място е Пловдив с 10.6 на сто от запитванията. Най-слабо активни са в Търговище и Смолян, откъдето исканията са под 1.5%.


Топ 10 на исканията като процент от молбите за заем в периода май-ноември 2016 (в %):

1. Ремонт на дома38.6
2. Обединяване на задължения22.9
3. Покупка на употребяван автомобил14.2
4. Пари в брой8.9
5. Лечение3.8
6. Покупка на обзавеждане3.5
7. Почивки2.2
8. Ремонт на автомобил1.8
9. Семейни тържества1.5
10. Образование1.3

Източник: БНП Париба

5
1288
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
16 Ноември 2016 20:15
Поробването върви успешно.
16 Ноември 2016 20:33
то тва щото се увеличават парите на влог и българите забогатяват, та затова
16 Ноември 2016 21:34
Това къде, в София ли ? Ако да, теглете и вие ! Значи, че ще има инфлационен шок и лесно ще ги изплатите. Изобщо винаги правете така, както правят софиянци, те имат връзки в министерствата и знаят какво ще става.
17 Ноември 2016 00:11
Всеки осмокласник с глава на раменете си знае, че заем се тегли само за инвестиция (създаване и разрастване на бизнес, образование, жилище...), или, в най-лошия случай, за покриване на неотложни и животоопределящи разходи - все пак се случва човек временно да закъса. Обаче да вземеш заем, за да си купиш телевизор, направо не мога да си представя колко трябва да си прост, за да сътвориш подобна глупост. На такива дебили и 300% лихва им е малко.

PS: Апропо, не е ли крайно време да се въведе предмет Икономика и Финанси във всички училища?
17 Ноември 2016 08:00
"БНП Париба Лични Финанси" не са банка, така че може би е редно да се уточни, че става дума за увеличение на големината на "бързите кредити", а не на "кредитите" изобщо. А бързите кредити не бих ги приел за особено точен барометър за това какво и точно се случва, изхождайки основно от, да речем, "особеностите" на потребителската група, която ги използва.

А и, все пак, до онзи ден пак четяхме статии как банките измислят нови и нови такси и комисионни, защото кредитирането е свито до минимум и преливат от ликвиндност.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД