:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 238
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Популистите захапаха данъците и бюджета

Заради опозицията политическата криза след оставката на Борисов може да прерасне във финансова
Оставката на правителството и очертаващите се предсрочни парламентарни избори отприщиха популизма в Народното събрание. Депутати - най-вече от БСП и Патриотичния фронт, се надпреварват да внасят предложения за промени в данъчните закони и в бюджета за 2017 г., които могат буквално да взривят финансовата стабилност на държавата. Патриотите поискаха вдигане на минималната пенсия на 300 лева, социалистите напират за отмяна на плоския данък и връщане на прогресивното подоходно облагане, лансират се всякакви данъчни облекчения и намаления на ставки. Само първите две предложения биха коствали над 2.7 млрд. лева на хазната.

Вчера в Народното събрание започна ударно обсъждане на бюджет 2017 по комисиите. В момента не е ясно дали проектът, внесен от правителството малко преди оставката, изобщо има шанс да бъде приет. От ДПС още по-миналата седмица заявиха, че няма да подкрепят финансовия план, защото макрорамката му е сбъркана. БСП и патриотите пък заявиха, че могат да гласуват "за" само ако техните претенции - съответно за плоския данък и за пенсиите, бъдат взети предвид.

"Загубите в бюджета от въвеждането на минимална пенсия от 300 лева биха били 1.5 млрд. лева, а от приемането на прогресивен подоходен данък - 1.236 млрд. лева", обясни министърът на финансите Владислав Горанов вчера. Ако тези суми се добавят към планирания дефицит - 1.33 млрд. лева, догодина хазната ще излезе на червено с 4 млрд. лева. "Дупката" може да се окаже и по-голяма, защото при оставки, служебни кабинети и политическа несигурност обикновено следва демотивиране на чиновниците, активизиране на данъчните измамници и спад на приходите.

"Когато гласувате бюджета, една голяма молба имам към вас - популизмът вече взима страховит връх сред политическата класа, панически, пазете се да не сгрешите. Ще счупите държавата накрая", предупреди премиерът в оставка Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Вчера лидерката на червените Корнелия Нинова обяви, че партията й няма да подкрепи бюджета, но няма и да пречи на мнозинството да си го приеме и ще оттегли всички свои бюджетни "поправки". Но в същото време нейните съпартийци в парламента лансираха данъчни промени, които биха минирали бюджетните приходи. БСП поднови искането си за отмяна на плоския данък и връщане към прогресивно облагане - с необлагаем минимум, равен на минималната заплата, и нарастващи ставки от 10 до 27% за по-високите доходи. "Въвеждането на плоския данък от тройната коалиция беше грешка. Той е не само плосък, но и безкрайно нисък и няма освобождаване на минималните доходи", коментира вчера Румен Гечев (БСП) на заседанието на бюджетната комисия, посветено на промените в данъчните закони за 2017 г. "Данъчната тежест трябва да падне върху хората с по-високи доходи", добави съпартиецът му Георги Търновалийски. Председателката на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) обаче контрира, че е безотговорно в последните месеци от работата на Народното събрание парламентарна група от 38 души да настоява за ревизия на данъчната система на България. "Това е добра заявка за предизборната кампания и е редно да попитаме хората дали да променим данъчната система в България. Но ние нямаме мандат за подобно нещо сега, когато новият президент след два месеца ще разпусне парламента", подчерта Стоянова. БСП няма разчети, но Министерството на финансите има и те сочат, че въвеждането на необлагаем минимум от 460 лв., колкото ще стане минималната заплата от Нова година, ще лиши фиска от 1.25 млрд. лв.

Стоянова е права, че не е редно парламент с изтичащ живот да обсъжда сериозни данъчни промени. Но това нямаше да се случи, ако данъчните закони за догодина бяха приети навреме. Абсурдно е те да се обсъждат в края на ноември и заедно с проектобюджета, както се случва сега.

По повод на офанзивата на БСП икономистът Каролев коментира: "Ген. Радев събира смайващо голяма подкрепа сред активното население на страната и средната класа. И с какво се отблагодарява БСП на тези хора след няколко дни - вдига им данъците, за да ги прахосва по нереформирани продънени държавни системи и над 500 000 души, заети в публичния сектор. Един току-що започнал програмист на 22 години с 2000 лева заплата не е чорбаджия изедник, който трябва да бъде наказан за неблагоразумието си да остане в България".

Дори синдикатите, които по принцип са за отмяна на плоския данък, смятат, че моментът не е подходящ. А работодателите вчера призоваха политиците да не превръщат бюджета в предизборна арена.

Вчера мнозинството в бюджетната комисия отхвърли предложението за отмяна на плоския данък. Това се случи и с искането на социалистите ДДС за детски храни, памперси и др. да бъде намален на 5%, за да се подпомогнат младите семейства. "Намаляването на ставките обикновено не сваля цените, а качва печалбите на търговците и насърчава ДДС измамите", поясни Менда Стоянова. Тя добави, че демографската криза не се бори с по-евтини пелени, а с комплекс от социални мерки, достъпни детски градини, качествено образование и т.н.



ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

"Добре е да се поучим от лошия румънски опит и да избегнем бюджетна криза", предупреди вчера икономистът Георги Ангелов. "В момента в Румъния действа служебно правителство (ще има избори през декември), а в парламента партиите предизборно се надпреварват кой ще предложи по-популистки мерки. Поради липсата на редовно правителство и парламентарно мнозинство румънският парламент приема всякакви разнопосочни мерки - например едновременно се намаляват бюджетни приходи и се увеличават бюджетните разходи. Служебният премиер на Румъния се е хванал за главата как ще върже сметките - преди няколко дни той се оплака, че приетите от парламента мерки ще имат "катастрофален" ефект и след изборите новият парламент ще трябва да намалява заплатите, както се случи при предишната бюджетна криза през 2010 г. Страната уверено върви към свръхдефицит, при това устойчив (за години напред). България също върви към назначаване на служебно правителство при наличие на действащ парламент, както в Румъния. Добре е да се поучим от лошия румънски опит и да избегнем бюджетна криза", коментира Ангелов.







90
6149
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
90
 Видими 
16 Ноември 2016 20:08
Ми да, щом някоя троха трябва да се даде на народа веднага се обевява за популизъм!
16 Ноември 2016 20:17
И тук му е мястото...

Да обобщим дискусията...
Нашта супер-свръх-ултра-мега-крайно-дясна преса започва предизборната канонада срещу БСП...

Да видим какъв супер-свръх-ултра-мега-крайно-десен титан ще ни рекламират на мястото на предишния рекламиран супер-свръх-ултра-мега-крайно-десен титан БХ...-----

--
заб. че върхушката на БСП няма нищо общо с т.нар. ляво - това се знае...

-------
предупреди вчера икономистът Георги Ангелов.

Тоя Ангелов не е ли оня Ангелов от ИПИ-то!?
16 Ноември 2016 20:34
Що за животно е това популизма? Нали всички политици работят за благото на народа, ако ги питаш.
16 Ноември 2016 20:36
Популист означава човек, който мисли и работи за доброто на народа.
А оня, който мисли и работи за доброто на себе си, се нарича егоист.
А оня, който мисли и работи за доброто на лихварите, се нарича неолиберал.
16 Ноември 2016 20:36
А къде отидоха ония 16 милиарда лева? Дълговете ги плащаме всички, плащаме им партийните субсидии - при това солидни - и къде изтичат тия пари, та на обикновените граждани все не им стигат парите до края на месеца, да не говорим че а са опрели до болница, то не беха пръстови отпечатъци - май по-лесно ще е направо в полицията...
16 Ноември 2016 20:37
Тоя Ангелов не е ли оня Ангелов от ИПИ-то!?

същият, а "икономист" му е прякор.
16 Ноември 2016 20:37
Големите "авторитети" - Каролев и Ангелов. И куп неверни неща за добавка.
16 Ноември 2016 20:39
Тоя Ангелов не е ли оня Ангелов от ИПИ-то!?

Сигурно не е, защото е икономист, а онзи е Старши Икономист.
16 Ноември 2016 20:41
Депутатите от групата на "БСП лява България" ще изтеглят предложенията си по законопроекта за държавния бюджет за 2017 г., обяви Корнелия Нинова.
Пред журналисти в Народното събрание лидерът на БСП обясни, че от партията ще реализират предложенията си, когато спечелят парламентарни избори и управляват държавата.
"Тогава ще си провеждаме тези политики. Сега да приемат този бюджет, който е внесло правителството", коментира тя.
Нинова заяви, че депутатите от БСП ще бъдат в пленарната зала при обсъждането на бюджета за следващата година.
"Ще си кажем позициите по бюджета на правителството, ще участваме в обсъждането, при гласуването няма да го подкрепим", заяви тя. По думите й проектобюджетът е изготвен преди изборите и е отговорност на екипа на Бойко Борисов.

Това за сведение на авторката.
16 Ноември 2016 20:44
Бе не знам дали е популизъм, или не, но една от основните причини, която държи голяма част от хората с добри доходи все още в България (ама тия, дето са си ги изразботили с мозък, образование и много труд, не ония другите), е точно плоският данък. Просто считат, че 10% КРАЖБА от джоба им е поносима цена за това да бъдат тук. Та първо политиците да вземат да докажат, че няма да крадат, а данъците ще отиват за социални дейности, за защита на бедните и болните, и чак тогава да говорят за отмяна на плоския данък.



16 Ноември 2016 20:46
Популист означава човек, който мисли и работи за доброто на народа.
А оня, който мисли и работи за доброто на себе си, се нарича егоист.
А оня, който мисли и работи за доброто на лихварите, се нарича неолиберал.


Кайли, вместо да бълваш тъпи клишета, вземи да обясниш откъде ще вземем 3-4 милиарда НА ГОДИНА за увеличение на пенсии.
16 Ноември 2016 20:51
Ганий
16 Ное 2016 20:17
Мнения: 9,383
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И тук му е мястото...

Да обобщим дискусията...

Много ми харесва, когато обобщаваш дискусия от цял един пост. Дерзай !
16 Ноември 2016 20:58
Стоянова е права, че не е редно парламент с изтичащ живот да обсъжда сериозни данъчни промени.

А фундаментални промени в избирателната система - може, така ли ?!
16 Ноември 2016 20:58
от приемането на прогресивен подоходен данък - 1.236 млрд. лева", обясни министърът на финансите Владислав Горанов


Хм...значи ако се вдигнат данъците ще намалеят постъпленията?
16 Ноември 2016 20:59
А къде отидоха ония 16 милиарда лева?
отидоха, за да могат към момента да отчитат излишък от 3 милиарда или там некъде. ама към първи януари - дефицит от къде 2%.

а бе намествации.
16 Ноември 2016 21:04
една от основните причини, която държи голяма част от хората с добри доходи все още в България (ама тия, дето са си ги изразботили с мозък, образование и много труд, не ония другите), е точно плоският данък.
глупости.

значение има какво можеш да си купиш, съответно как можеш да живееш, с тази заплата. както и да го мислиш, примерно 800 лв в мамковината срещу 2000 евро в германия за средна хубост елтехник /тва брутни заплати/ не съответстват, ама ако земеш нетните суми и разликите в стандарта - някои ще хукнат към дойчланд, други ще си седят тук. различни хора, различни решения.
16 Ноември 2016 21:06
Хм...значи ако се вдигнат данъците ще намалеят постъпленията?
бас ловя, че горанов при цялата си естествена алтернативна умност само е сметнал с колко ще намалее данъкът, ако мин. заплата е необлагаема.
16 Ноември 2016 21:22
onzi 16 Ноември 2016 21:04


Българските управници (не съм партиен, говоря за всички български управници - независимо дали са от БСП, ГЕРБ, НДСВ, СДС) са доказали, че не могат да харчат пари от данъци както трябва - кражби, скандали, недалновидна администрация, нищожна защита на уязвимите групи, мафиотски сделки, калпаво строителство и т.н. Затова и за българите е нормално да не искат да плащат повече данъци, просто защото те не се харчат по предназначение. Аз примерно съм съгласен да плащам повече, но ако имам ясна представа къде отиват данъците ми, а не както е сега - основно в джобовете на политици и псевдобизнесмени. Затова съм против вдигането на данъците. Първо да започнат да харчат тези 10% както трябва, пък после ще говорим за увеличение.



16 Ноември 2016 21:28
tantus 16 Ное 2016 20:44

tantus 16 Ное 2016 21:22



На същото мнение съм!
16 Ноември 2016 21:29
значение има какво можеш да си купиш, съответно как можеш да живееш, с тази заплата. както и да го мислиш, примерно 800 лв в мамковината срещу 2000 евро в германия за средна хубост елтехник /тва брутни заплати/ не съответстват, ама ако земеш нетните суми и разликите в стандарта - някои ще хукнат към дойчланд, други ще си седят тук. различни хора, различни решения.


Така е. И ще караш колите на немския електротехник на старо. Щото новите си държат цената в евро и няма как да спестиш от 800лв за нова. Отделен въпрос е може ли изобщо да намериш за тия 800 в момента в България елеткротехник който знае Закона на Ома.
Младите просто не искат да живеят живот "на старо".
16 Ноември 2016 21:32
Заради опозицията политическата криза след оставката на Борисов може да прерасне във финансова

Оставката на правителството и очертаващите се предсрочни парламентарни избори отприщиха популизма в Народното събрание. Депутати - най-вече от БСП и Патриотичния фронт, се надпреварват да внасят предложения за промени в данъчните закони и в бюджета за 2017

Видя се и кои са популистите.
16 Ноември 2016 21:34
Най ми хареса патриота Симеонов, който видя в това, че хората не поддържали оставка и видя в това поддръжка за правителството.
И какъв ли мъжки оргазъм изпитва патриотчето, когато с патриотично настървение заявява, че не е спечелил никому неизвестния господин никой Румен Радев.

Мъжка завист, патриотична!
Брррр!
16 Ноември 2016 21:40
"Данъчната тежест трябва да падне върху хората с по-високи доходи", добави съпартиецът му Георги Търновалийски.

Хмм, в същото време другарете от Позитано не искат вдигането на корпоративния данък за такива като Гергов, Банов и Ковачки...
16 Ноември 2016 21:46
"Загубите в бюджета от въвеждането на минимална пенсия от 300 лева биха били 1.5 млрд. лева, а от приемането на прогресивен подоходен данък - 1.236 млрд. лева", обясни министърът на финансите Владислав Горанов вчера.


Аз пък съм чувал, че 52,357% от данните, които се изнасят, се измислят на място. Приходите от ДДФЛ за 2015 г. са 2,7 милиарда. Горанов, ако изобщо е правил сметки, сигурно са малко по-добри от бакалски, ама можеше да не се изхвърля чак толкова - спадът би бил почти наполовина.
16 Ноември 2016 21:50

Тезите на авторката звънят от ненавист към БСП. Къзъм, работата се отече. И не заради Радев и компания, а заради гениалния американски избирател, вързал на фльонга цялата либерално-гербаристка пасмина. Палачинката се обърна и ако искате да сте все още отгоре, трябва да възприемете челобитная поза и да се отъркате окол действителния залог.
16 Ноември 2016 22:20
Но като погледнеш списъка на най-богатите българи - повечето са ултра-супер-свръх-мега-крайно десни олигарси...

Кам го този твой списък, бре Ганий. Дай да го видим.
Васил Божков, Гришата Ганчев, Киро Парахода, Златев и Ко са все назначени милиардери от Партията-майка...
16 Ноември 2016 22:39
щурчо
16 Ное 2016 22:20

Пропуснал си беднячката Цветелина Бориславова...
16 Ноември 2016 22:42
шако,

има разни кътчета като северозапада или североизтока, където можеш да намериш елтехник за тез пари.
16 Ноември 2016 22:46
Пропуснал си беднячката Цветелина Бориславова...

Е, пропуснал съм Моллов, Илия Павлов, Кюлев, Агафонов, Гигов и юще много други от червенето котило. Ми те край немат...
16 Ноември 2016 22:55
Илия Павлов и Кюлев за твое сведение отдавна вече са изгнили.
16 Ноември 2016 22:59
щурчо
16 Ное 2016 22:46

Не е честно!
Ти само десни редиш...
Става ми неудобно да спомена Иво Прокопиев, че и други в областта на пропагандата...

Че всички са комуняги-ренегати - две думи няма и не е имало! Просто сега са полегнали на робовладелците.
Днешните десни олигарси, както и всички платени пропагандатори и десни представители на гюбрето, до един са или са комуняги или произхождат от червената номенклатура.
Затова и тъй яростно плюят - за да не си спомним, че са били комуняги, преработили се в десни евро-атлантици.

***
16 Ноември 2016 23:13
Кайли, вместо да бълваш тъпи клишета,

Рожбе, това не са клишета, защото никой не дава дефиниция какво е популист, клише щеше да бъде да се поведа по статията и по тебе.
Научи първо дефинициите на думите, после ще ти обясня откъде ще се вземат парите, щото сега явно няма да разбереш.
16 Ноември 2016 23:15
Затова и тъй яростно плюят - за да не си спомним, че са били комуняги, преработили се в десни евро-атлантици.

Ми те комунистите станаа най-големите евро-атлантици.
Новио президентин и той комунист-евроатлантик. Ти да видиш...
16 Ноември 2016 23:17
*
16 Ноември 2016 23:20
Темата не е за мен, се пак...
16 Ноември 2016 23:22
Горанов, ако изобщо е правил сметки, сигурно са малко по-добри от бакалски, ама можеше да не се изхвърля чак толкова - спадът би бил почти наполовина.

И аз имам известни съмнения в сметките на Горанов. Сумата 1.2 милиарда като по-малки постъпления е долна граница, горната е към 2 милиарда. Тези дето са предложили закона сигурно са били четвъртокласници по времето на Орешарски, ако използваме определението на Лъжлива Меглена.
Най-бакалската сметка (без претенции за вярност и коректност) - 900 лева средна заплата и 3 милиона работещи. При сегашното облагане на 900 лева ДОД е 90 лв (пренебрегваме осигуровки дето се махат преди 10-те%), по "новата скала" данъкът е 44 лева, тоест по-малко с 56 лева спрямо сега. 56 лв х 3 милиона човека х 12 месеца кръгло е 2 милиарда по-малко за пенсии, здравеопазване, образование, инфраструктура, детски градини, помощи за инвалиди....
Много често нещо започна да се повтаря рефрена да се внимава какво се пожелава...
16 Ноември 2016 23:22
щурчо 16 Ное 2016 23:20
Темата не е за мен, се пак...


Значи правилен извод сме изтеглили...
16 Ноември 2016 23:46
Научи първо дефинициите на думите, после ще ти обясня откъде ще се вземат парите, щото сега явно няма да разбереш.


Научих ги - прочетох в речника, грешката е моя. Моля да бъда извинен. Сега по темата - обясни ми откъде ще се вземат 3-4 милиарда лева всяка година.
17 Ноември 2016 01:42
@ Дежурния

Хубаво, ама с твоите сметки надценяваш приходите в момента с половин милиард (използвам 2015 г. като база) , на фона на което абсолютната стойност на намалението ти излиза 2 милиарда. Освен това пресмятането със средни стойности не ти дава представа какви ще са приходите при прогресивна скала. При пропорционална няма значение, защото все са доходи, ама иначе не е така. Според Евростат около 20% от цялото население на България е с доходи от поне 160% над медианата и нагоре (показателят ilc_di23). Пак от Евростат медианата е някъде около 550 лева на месец. Само от тези хора имаш около 700 милиона гарантирани данъчни приходи от най-ниската ставка. Една част от тях ще бъдат обхванати и от по-високите ставки. Аз лично мисля, че тук има възможност да се съберат между половин и един милиард от тук. Отделно пък, че в диапазона между медианата и тези хора имаш все пак хора, чиито доход ще се облага. Според мен повече от милиард спад е горната граница. Пък толкова ако е проблем, просто доходите под 460 лева могат да се облагат с 5% и от там ще ти дойдат още 700-800 милиона.
17 Ноември 2016 05:16
а "икономист" му е прякор

икономистик бих рекла азЪ. Който едно копче не е произвел, продал и реализирал печалба от него за целия си животец. И едва ли и със семейния си бюджетец е в състояние да се справи без финансовата инжекция на... Кой всъщност финансира ИПИ (щото от статийките и анализчетат си и водата за едно тоалетно казанче едва ли биха могли да си платят)? А Института за свободен капитализъм "Атлант" ли, "Атлантис" ли, или други отдавна потънали неща? Който "институтец", освен да гради мавзолеи на Мизес и Хайек, не е забелязано друго да върши впрочем.
Неолиберални икономистици, сър.
17 Ноември 2016 05:29
Като прост индженер не взимам отношение по въпроси свързани с 4-то класната наука икономика.
Там всеки знае, може и дава съвети, за това как да ни бъркат в джобовете.
И все пак напомням че освен събиране, изваждане, умножение и деление има и процент и сторно.
Дерзайте.....
17 Ноември 2016 07:12
от приемането на прогресивен подоходен данък - 1.236 млрд.


Щом ние ще загубим 1.236 милиарда от прогресивен данък, предсавям си колко губят тъпите шведи, германци и американци. Сигурно губят трилиони. Дано чуят Горанов и минат на плосък данък.
17 Ноември 2016 08:48
А бе от БСП-то няма ли да предложат и челния опит на братската руска страна, белким напълнят бюджета или те са само по харченето!
Руският министър на труда Максим Топилин подкрепи въвеждането на годишен данък от 20 000 рубли (320 долара) за официално безработните граждани, съобщава БГНЕС.

Според него това са предимно хора, които работят в сенчестата икономика, не плащат данъци, но използват социалната инфраструктура на страната. Засега не е известно кога ще бъде разработен и внесен в парламента съответният закон.

Особената мярка за неработещите бе подкрепена от министерство на финансите
17 Ноември 2016 09:01
могат буквално да взривят финансовата стабилност

Буквално могат да взривят някоя църква с хората в нея, а стабилност може да бъде "взривена", но не буквално а преносно (образно, фигуративно, метафорично)!!

Ще го обясня на чист български:
Ако кажете дека нешто се случило „буквално" тоа значи дека навистина се случило, токму онака како што го кажувате. Но метафоричната употреба на истиот збор понекогаш создава забуни, или во најмала рака звучи смешно. „Вчера буквално умрев од јадење" тешко дека би можел да го изговори било кој кому тоа навистина му се случило - она што тој всушност го кажува е дека фигуративно „умрел“ од преждерување.

Сега ясно ли е?
17 Ноември 2016 09:07
При сегашното облагане на 900 лева ДОД е 90 лв (пренебрегваме осигуровки дето се махат преди 10-те%), по "новата скала" данъкът е 44 лева, тоест по-малко с 56 лева спрямо сега. 56 лв х 3 милиона човека х 12 месеца кръгло е 2 милиарда по-малко за пенсии, здравеопазване, образование, инфраструктура, детски градини, помощи за инвалиди....


Със спестените от данъци пари хората с ниски доходи няма да тръгнат да купуват яхти и екскурзии в чужбина. Тези 56лв на човек ще отидат за храна, лекарства, дрехи за децата. Това са 2млрд повече за производители и търговци на стоки, които могат да се произвеждат в Бългрия. И част от тези пари ще се върнат в хазната като данък от доход или печалба на търговците и производителите.

Обратно с по-високия данък на хората с високи за страната заплати се намаляват екскурзиите в чужбина и покупките на луксозни стоки. Т.е. намаляват се парите които директно изтичат извън страната.

И затова ще има не по-малко от преди за пенсии, здравеопазване, образование, инфраструктура, детски градини, помощи за инвалиди...
„Правѝ нещата толкова просто, колкото е възможно, но не по-просто.“
17 Ноември 2016 09:11
Хубаво, ама с твоите сметки надценяваш приходите в момента с половин милиард (използвам 2015 г. като база) , на фона на което абсолютната стойност на намалението ти излиза 2 милиарда. Освен това пресмятането със средни стойности не ти дава представа какви ще са приходите при прогресивна скала
.
Ако се използва за база 2015г е редно да се смята със средна заплата за 2015. Аз използвам постигнатото към края на 2016 (сега) и с очакване това да е показателят за 2017 г (предвидени приходи по обсъжданото перо малко над 3 милиарда). За пресмятането със средни стойности си е направена уговорка за непретенциозност към точност а само за оценка на порядъка. За всички "заплати" (включваме и самонаетите) под облагаеми с ДОД 1920 лв месечно (това означава кръгло 2200 лв месечно като се приспадат съответните осигуровки) има намаление на сумата на ДОД. Най-грубо казано, пак без особени претенции за точност, новата схема ще събере приблизително същите приходи от ДОД при средна заплата около 2200 лева месечно. Същите, не повече.
Ако тези дето не могат да си направят такава елементарна сметка се канят да управляват, същите простотии ще си продължат. Калинките, дали са "герберски" или "червени" са си калинки и ефектите от управлението им са еднакви, с изключение на съответната групичка мошеници дето лапа пари от данъците на балъците. А даже и групичката няма да е много различна.
17 Ноември 2016 09:14
Със спестените от данъци пари хората с ниски доходи няма да тръгнат да купуват яхти и екскурзии в чужбина. Тези 56лв на човек ще отидат за храна, лекарства, дрехи за децата. Това са 2млрд повече за производители и търговци на стоки, които могат да се произвеждат в Бългрия. И част от тези пари ще се върнат в хазната като данък от доход или печалба на търговците и производителите.

За купуването на яхти е така, за парите в повече за производители и търговци - не. Това са едни и същи пари, които обаче ще ги харчи една или друга група хора. Интересният въпрос е кои няма да ги получат от бюджета както е било предвидено. Там се мълчи здраво.
17 Ноември 2016 09:21
Ако искаш да бъдеш умен, научи се разумно да питаш, внимателно да слушаш, спокойно да отговаряш и да преставаш да говориш, когато няма какво повече да кажеш. - Йохан Лаватер
17 Ноември 2016 09:26
Дежурния 17 Ноември 2016 09:14
Със спестените от данъци пари хората с ниски доходи няма да тръгнат да купуват яхти и екскурзии в чужбина. Тези 56лв на човек ще отидат за храна, лекарства, дрехи за децата. Това са 2млрд повече за производители и търговци на стоки, които могат да се произвеждат в Бългрия. И част от тези пари ще се върнат в хазната като данък от доход или печалба на търговците и производителите.

За купуването на яхти е така, за парите в повече за производители и търговци - не. Това са едни и същи пари, които обаче ще ги харчи една или друга група хора. Интересният въпрос е кои няма да ги получат от бюджета както е било предвидено. Там се мълчи здраво


Ако човек с 900лв заплата има на разположение 56лв повече от преди заради по-малки данъци, то тези пари автоматически ще бъдат похарчени. Освен ако не е решен да гладува за да спестява с къде 0% лихва. При такива доходи разходите на семейството са ограничени до най-необходимото. За това и тези пари ще бъдат похарчени основно за стоки необходими за ежедневието, които стоки могат да бъдат произвеждани в България - храна, дрехи, някои от лекарствата. Това е причината да спомена за повече пари за търговците и производителите, част от печалбата на които ще се върне в хазната.
17 Ноември 2016 09:41
От БСП с тези идеи за премахване на плоския данък май няма да видят власт, въпреки поредата на Ген. Радев.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД