:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 431
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НЕК плаща до 484 лв. за мегаватчас на 27 електроцентрали на биомаса

Снимка: БГНЕС
От няколко месеца жителите на пловдивското село Труд се опитват да решат екопроблема с инсталацията за биогаз и централата на тяхна територия и ще излязат на пореден протест на трети декември, когато ще блокират Карловското шосе. "Инсталацията продължава да бълва задушливи миризми, явно е, че не могат да се справят с този проблем", обясни кметът на селото Красимир Минков пред "Фокус". Той вижда решение на проблема в затварянето на инсталацията. Вариант било и тя да се премести далече от населеното място.
27 са централите, които получават бонус за произведената енергия от биомаса. Цените, които са определени на производителите, варират от 206.32 лева до 483.80 лева за мегаватчас без ДДС, а общата им мощност е около 55 мегавата. Това става ясно от отговор на депутатски въпрос на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Токът се изкупува от Националната електрическа компания, а цените са определени от енергийния регулатор.

Най-високата цена е определена за Био ГЕЦ "Ненко Трифонов" от гр. Баня. Централата преработва отпадъци от животни, но е с мощност от 0.4 мегавата. За сметка на това най-голямата централа е ТЕЦ "Монди" в гр. Стамболийски. Тя е с мощност от 17.2 мегавата, но получава преференциална цена от 246.15 лева за мегават.

От отговора става ясно, че част от централите на биомаса получават преференции подобно на фотоволтаиците и вятърните паркове. От началото на 2016 г. високите цени отпаднаха, но само за новите инсталации, които вече могат да работят единствено на свободния пазар. Изграждането им в последните години предизвика опасения за нов бум в изграждането на мощности на високи преференциални цени.

1
1479
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
20 Ноември 2016 21:47
Всички такива да се НАЦИОНАЛИЗИРАТ немедлено!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД