:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Представителни изложби ни припомнят Емил Коралов и Милка Петрова-Коралова

---
Националната библиотека представя две литературни изложби, посветени на писателите Емил Коралов (1906-1986 г.) и Милка Петрова-Коралова (1906 -1944 г.). Това е първото събитие в рамките на националното честване, посветено на 110-годишнината от рождението им.

Експозициите бяха открити вчера в Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и могат да бъдат посетени до 8 януари 2017 г.

Няколко културни институции са обединили усилията си, за да представят тези незаслужено забравени творци, дръзнали да извисят глас срещу тоталитаризма, заради което не получават и подобаваща оценка на творчеството си. Изложбата е дело на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий", Националния литературен музей, Националния дворец на децата с Дом-музей "Ангел Каралийчев", Фондация "Елена и Христо Генчеви", община Вършец и Художествената галерия - Добрич.

През 30-те и 40-те години на миналия век Емил Коралов е познато и утвърдено писателско име. Първокласен белетрист и европейски интелектуалец, той твори активно повече от половин век и оставя респектиращо книжовно наследство. Като критичен тълкувател на своята съвременност, Коралов е един от първите български писатели, дръзнали да защитят човешката неприкосновеност. Неговата позиция на "неконформист" се сблъсква с официозната литература, но творецът отстоява докрай истинските културни и човешки ценности. Затова и изложбата, посветена на неговото дело, е озаглавена "Емил Коралов, неконформистът". А Милка Петрова-Коралова е не само верен житейски спътник на Емил Коралов, но и негов духовен съмишленик в общата им творческа територия. Литературната експозиция представя голям масив от оригинални фотографии и лични вещи, ръкописи, документи и кореспонденция, книги с автографи и ценни периодични издания, голяма част от които са непознати за широката публика.
864
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД