:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 158
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Наблюдатели проучват сигнали за купен вот в Македония

6 партии и 5 коалиции се състезаваха за 123 места в парламента
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
1.8 млн. избиратели бяха регистрирани за предсрочните избори в Македония.
Шест партии и пет коалиции се състезаваха вчера за места в 123-местния парламент в Скопие. Избирателите в Република Македония гласуваха вчера на предсрочни парламентарни избори, които да сложат край на продължаващата вече две години и половина политическа криза в страната.

Наблюдатели от неправителствената организация "Сивил" получават множество сигнали за опити за подкуп предимно от директорите на държавни предприятия и от други висши държавни служители, предаде БГНЕС. Последните данни са за такива опити в Скопие, Прилеп, Валандово, Кочани, Кавадарци. Полицията потвърди за опит за купуване на гласове в Демир Хисар. Един заподозрян е арестуван. Граждани съобщили, че директорите на Центъра за социални работи и на Агенцията по заетостта предлагали по 1000 денара (31 лв.) на глас за една политическа партия.

Вотът се наблюдава от над 8000 македонски и чуждестранни наблюдатели. За да бъдат избегнати злоупотреби, за първи път тази година в избирателните списъци има и снимка на гласоподавателите. За изборите са регистрирани 1.8 млн. гласоподаватели.

Проучванията на общественото мнение дават преднина с около 12 процента на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, обвинявана от опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) в авторитаризъм и корупция. Етническите албанци съставляват една четвърт от населението от около два милиона души в Македония и техният вот има значително влияние върху формирането на новото правителство. В албанския лагер с най-голямо доверие се ползва партията на Али Ахмети Демократичен съюз за интеграция, следвана от партия "Беса" и Демократичната партия на албанците.

Не е изключено да има обрат в прогнозите, коментира пред БНР журналистът Жанета Скерлеф. "В допитванията води ВМРО-ДПМНЕ, но аз очаквам изненади и се надявам, че загубилите изборите ще признаят резултатите", поясни тя.



КРИЗА

До предсрочните парламентарни избори в Македония се стигна след скандала от февруари миналата година с подслушването на над 20 хиляди души, довел до протести и оставката на правителството и премиера Никола Груевски, припомня БНР. Заради разногласия сред политиците досега изборите в Македония бяха отлагани два пъти.

1
994
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
12 Декември 2016 12:51
И резултатът от преброените да момнета 90% от бюлетините е?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД