:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разтуха

Мароко - вълшебната врата на Африка

Поне веднъж в живота си човек трябва да премине Гибралтар - водната ивица, която свързва Европа и Африка. На това място, създадено според легендата от боговете на морето и земята, Мароко отваря вратата към Африка. Открили това съкровище на Черния континент, римляни, французи и испанци го държали под своя власт до средата на XX век, когато Мароко извоюва независимостта си. Вярна на традициите, но отворена за технологии, сега страната се радва на много чуждестранни инвестиции и туристи. Красивите курорти на Средиземно море и Атлантическия океан, старата столица Фес и новата Рабат, Казабланка и Маракеш, древните градове Волубилис, Ликсус и Агадир посрещат всяка година над 4 милиона туристи от цял свят.

---------------

Веднъж стъпил на мароканска земя, човек се отправя на неповторимо пътешествие. От Танжер по потъналото във финикови палми атлантическо крайбрежие до Рабат - административния център на страната и дом на кралското семейство. В архитектурата и атмосферата му се долавя поравно арабско и европейско влияние. Около всяка джамия има по няколко кафенета, направени по европейски маниер. Улиците са претъпкани с чайни и заведения, които предлагат огромни количества бира, кебап, пица и сладолед. Цените не са много високи. В по-евтин ресторант може да се нахраните за 5 до 10 евро, а в по-изисканите - за 20.



Бирата върви по 3 евро



Многобройните туристи обаче бързат да се снимат за спомен пред най-голямата забележителност на града - Кулата на Хасан II (незавършеното минаре на впечатляваща джамия от XVIII век), пред мавзолея на Мохамед V, бащата на сегашния крал, и пред вратата на мъртвия град Чела, приютил най-богатия археологически музей в Мароко и мавзолея на Меринидите, предци на днешните мароканци.

Колкото и да бързате към Казабланка и Маракеш, заслужава да спрете за малко в старата столица Фес, да се разходите из нейните тесни улици и градини с финикови палми. Градът е културен и духовен център на страната, а жителите му не случайно се смятат за най-образованите и модерно облечени хора в цялото кралство. Той е и кулинарен център и в това ще се убедите, ако опитате великолепната пастия - хрупкав десерт с фурми и смокини. Фес е и център на занаятите, в който работят стотици майстори на изделия от месинг, кожа, злато и сребро, на килими и бродирани възглавници.

Туристите в Мароко имат голямото предимство, че могат да опознаят страната с влак. Железопътният транспорт е организиран перфектно. Обикновените и спалните вагони предлагат удобно, бързо и евтино пътуване от град до град. С него може да стигнете дори до пустинята, където се организират излети с водачи на камили, спортни състезания и маратони.

Влакът ще ви отведе и в Казабланка (Бяла къща), наречен така заради бялата постройка, извисяваща се



като фар на брега на приказния марокански залив



Известен е още като снимачна площадка на Холивуд. Защото може да бъде безкрайно романтичен. Това откриват Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман, снимайки тук "Казабланка". Градът, който най-бързо замени мароканските наметала и фереджета с дизайнерски костюми и модни слънчеви очила, архитектурата в арабски стил с модерния европейски и калифорнийски стил, тесните улици с широки булеварди, красиви градини и импозантни сгради.

Всъщност миналото може да се види в стария град, където са площад Мохамед V с впечатляващата си колониална архитектура и джамията на Хасан II с отварящия се покрив и скъп италиански мрамор. Тя е най-големият религиозен храм в света след Мека. Нейните 200-метрови минарета са украсени с 3700 кг златни кълба. В дворовете, където се събират за молитва 100 000 вярващи, бликат над 120 фонтана, а лазерен лъч денонощно показва посоката към свещения град. Разходката с файтон под палмите на крайбрежието отвежда до пристанището, през което минава над 60 процента от износа на страната.

Казабланка е модерното лице на Мароко, център на търговията, индустрията и финансите. Големите булеварди с елегантни сгради се събират подобно на слънчеви лъчи на площад "Мохамед V", където са пощата, съдът и катедралата "Сакре кьор". Още по-впечатляващи са небостъргачите по авеню "Фар", строени през 50-те години. Силното американско влияние личи от сградите в типично холивудски стил, от американските коли, нощните заведения на булевард "Аин Диаб" - "Маями", "Сън Бийч", "Кон-Тики", "Акапулко". По залез



най-красиви са футуристичните луксозни вили



в квартал "Анфа", заобиколени от разкошни палми.

Някогашната столица Маракеш, дала името на кралството, сега е културен център, известен със своите фестивали и пазари. Песента, носеща се от минарето на джамията Кутубиа, символа на града, приканва туристите да се впуснат в приключения из най-загадъчния град на Ориента. Маракеш е перлата на юга и отразява цялото многообразие на страната.

Докато в миналото в Маракеш спирали за отдих керваните, сега градът очарова с разкоша на вилните си зони и палмовите градини, с пъстрите пазари и площади, с многобройните паметници на културата, напомнящи за велики времена. Площадът на обезглавените, където някога били забучвани главите на осъдените, днес е най-голямата атракция. В късния следобед тук се събират акробати, танцьори, разказвачи на приказки. Продавачите изнасят най-екзотичните си стоки - кожи, лапи и нокти на диви животни, изсушени жаби и костенурки, пъстри шишета с целебни течности. Въздухът ухае на розова вода и всевъзможни мехлеми, обещаващи вечна младост. А сред тях сигурно ще откриете и любовен елексир. Вземете ли си от него, непременно ще се влюбите завинаги в Мароко.
1018
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД