:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Русия през погледа на д-р Николай Михайлов и Иво Беров

Да градим отношението си към Русия, да я "филим" или "фобим" извън историческия контекст е нелепо
Иван Стамболов-Сула


Твърде забавно, а и поучително беше за нас, простите граждани, в самия край на вече отминалата 2016 година да се запознаем с два текста на една и съща тема - "Моето отношение към Русия". Първият беше от д-р Николай Михайлов и го намерихме в сайта "Епицентър", препечатан от "Нова Зора". Вторият е от Иво Беров и макар да е писан през април 2015-а, сега беше препубликуван в неговия блог в отговор на първия текст ("Пак го пускам това, понеже оня ми ти доктор пак се е напънал да хвали Русията. Ай с-----р бе, докторе, ай с----р бе, Михайлов" - споделя във "Фейсбук" Иво Беров.)

Въпреки че и двамата автори разработват темата за Русия, текстовете са твърде различни. И даже не толкова различни, защото по жанр и патос се родеят колкото антагонистични. Двата коментара са чудесна илюстрация на полярния мироглед, адекватен единствено в отношенията между футболни агитки.

Статията на д-р Михайлов е апология на Русия, и то поднесена с патос, на който би завидял и поетът Христо Радевски. Статията на Иво Беров, от своя страна, прилича на екзорсизъм, на анатема, пред която Хенри Кисинджър изглежда като фанатичен русофил.

И така, смятам да поднеса днешното си четиво в три части с елементи на критика.



Първа част. Русофилия



Общият поглед върху статията на д-р Михайлов показва, че той разглежда Русия като всемирно духовно и културно явление, което, ако не непременно обич, заслужава задължително възхищение. Който не го засвидетелства, е отрепка. Ето защо текстът започва с портрет на русофоба (именно този портрет вероятно е възпламенил Иво Беров). За автора всеки, който постави под съмнение величието и изключителността на Русия, е антиправославен (тоест безбожен) либерал на заплата при т.нар. "западна официална пропаганда". Освен това русофобът е корпоративен кариерист, "сноб на успеха", който се снима пред американското посолство "в смирената поза на обслужващ персонал". Ерго, има два вида русофоби - глобални и национални. Глобалните са всички либерасти от прогнилия индустриален Запад, а националните - техните български мекерета и епигони в стил "Криворазбраната цивилизация". Русофобът на д-р Михайлов не е просто русофоб, а "либерал, западник и русофоб". Освен всичко останало, този персонаж е и "професионално протестиращ, който се разхожда наоколо с компютър на гърба, за да дебне хибридни солдати".

Русофобията, според д-р Михайлов, няма нищо общо с антикомунизма. Знам ли, може би д-р Михайлов някъде дълбоко в себе си все още се чувства антикомунист. Затова прави и успокояващото съвестта разграничение между русофили и съветофили. Тези, последните, са лошите, а първите - не. Къде е разликата ли? Според автора разликата е вероизповедна (след малко ще видим, че и за Иво Беров вероизповедният признак е много важен). Тоест съветофилите "филят" тоталитарен режим, който инструментализира за целите си марксизма-ленинизма, а русофилите "филят" режим, който инструментализира Православието. Според Николай Михайлов тази разлика е огромна, макар политическият принцип да е един и същ, като само е подменена доктрината.

Защо русофобите, в т.ч. Съединените щати и Западна Европа, "фобят" Русия? Ами, много просто!



Защото Русия е различна



и с тази своя различност им пречи безметежно да коват сатанинските си козни. Различността е преди всичко цивилизационна. Русия била "антибуржоазна" по инстинкт. Може би защото инстинктите й са прекалено имперски и феодални. Руснаците, за разлика от западняците, били презирали парите. Значи дълбоко грешат онези, които смятат, че Русия се управлява от плутокрация, значи Путин оглавява световните класации на милиардерите с омерзение, а неговите олигарси стискат зъби и едва търпят активите и банковите си авоари.

Призванието на Русия било да накаже силния за неговата наглост, защото имала била "загадъчното свойство" да привлича слабите за реванш срещу силните. И действително виждаме как "наглостта на силните" беше наказана в Чечня, Украйна и Сирия.

Всъщност проблемът на западните държавни ръководители е, че треперят от Путин и го ревнуват задето е самодържец и за разлика от тях не отговаря за властта си пред никакви демократични институции.

В заключение д-р Михайлов казва, че "без Путин българската десница е немислима", но не защото Путин е някакъв извор на вдъхновение за нея или пък ценен идеологически фундамент, а защото българската десница съществува само за да го плюе. Тоест може да се разбира така: този, който не плюе по Путин, не е десница, следователно, който го хвали, е направо комунист. Не знам дали това е търсеното от Михайлов внушение, но така излиза.



Втора част. Русофобия



Докато д-р Михайлов апологетизира Русия и Путин, представяйки ги за политическо, културно и духовно явление, Иво Беров ги демонизира. И при него Православието е ключово за анализа и дори толкова задълбочава в него, че накрая изпуска нещата от компетентност. Статията е конструирана около т.нар. от автора "начала на християнството". Руснаците са горди и противно на истинските християни не са смирени, при тях всичко е велико от ВОСР до Великата Отечествена, съветските джуджета са най-огромни в света. Всичко това, разбира се, е израз на фройдистки комплекс за малоценност, категоричен е авторът, навлизайки в професионалната територия на д-р Михайлов.

Друго "начало" е "всеобхватността". Тук Иво Беров драматично се оплита в грешни термини и в положения, които изобщо не са му ясни, но в крайна сметка общият извод е верен: християнството е наднационално, надполитическо и наддържавно, но "руското православие" не било такова. То било "племенно, расово и расистко". След всичко, казано дотук (и което нямаме място да разглеждаме подробно), авторът не може да въвежда понятие "руско православие", защото противоречи на себе си. Православието е едно и поместна църква, която се слага в услуга на държавната пропаганда, изпада в ереста, наречена етнофилетизъм.

Като следващо "начало" на християнството се сочи любовта и добротата. И тук руснаците, според Беров, са пишман християни, защото не са нито добри, нито обичливи. Да, добре. Разбрахме. Разбрахме, че Русия използва Православието за държавни и политически цели. Разбрахме, че го използва лицемерно, като всъщност изобщо не се ръководи от неговите постулати и ценности ("начала"). Разбрахме също, че самото Православие си е виновно, защото не е тъй модерно и напредничаво като римокатолицизма. Да видим нататък.

Следва пасаж, в който Иво Беров полемизира с Николай Михайлов, като го сравнява с партийните пропагандатори от времето на тоталитаризма, които громели гнилия Запад и величаели Съветския съюз. Привежда класическия аргумент за това колко хора бягат в Америка и колко - в Русия (единствено пияницата Депардийо, и то за кратко, според Иво Беров), защитава Запада от нападките, че бил консуматорски: такъв е, защото произвежда, а руснаците само консумират, без да произвеждат нищо. Изобщо, чудна работа, че светът обръща толкова много внимание на Русия при цялата й нищожност!

Накрая е статистическата част, която чрез диаграми показва как Русия заема водещите места по брой на аборти, разводи, самоубийства и убийства. Има и огромен цитат от текст на Кончаловски, озаглавен "Нека се ужасим от себе си". Цитатът съдържа данни за малката продължителност на живота, смъртността, демографския срив, бедността, корупцията, наркоманията и алкохолизма в Русия. Да си правят сметка "българските православни путинолюбци"!



Трета част. Без(при)страстие



Очевиден порок и при двамата автори е крайната пристрастност. Не може да се отсича еднозначно за цяла страна и 150 млн. души. Това е глупаво, както и да кажем, че французойките са най-красивите жени или пък че италианците са най-добрите готвачи. Освен пристрастието, и двамата пропускат едно и също важно нещо - историята, историческата гледна точка, обусловеността на чувствата към Русия от конкретни исторически събития. А да градим отношението си към Русия, да я "филим" или "фобим" извън историческия контекст е нелепо. Ние не сме центърът на този контекст, както мнозина презумират в разсъжденията си. Ние винаги сме били периферен заложник на геополитическите отношения между Руската и Османската империя, а по-късно и между Русия (СССР) и Запада. Вярно, дължим Третото българско царство на поредната война между Русия и Турция. Вярно, Русия има важна роля в изграждането на възрожденската интелигенция. Вярно, Русия има световна заслуга в запазването и богословското развитие на Православието и от нея ние си го връщаме обратно след пет века на деградация. Но също така са исторически факт непрекъснатите опити за вмешателство във вътрешната ни политика и отбраната, скандалите и фасоните около българския престол, Коминтерна, тероризма, нахлуването на съветските войски, марионетните правителства, половинвековната катастрофална политическа и икономическа зависимост, хибридния натиск в най-ново време, включващ финансиране на политически партии, медии и намеса в демократичния процес.

Вероятно, като турим чертата, ще се окаже, че за нас минусите от Русия са повече от плюсовете, пък и зависи кое ще наричаме минуси и кое плюсове, от гледна точка на какво? Това обаче не означава, че трябва да се разделим на тъпоумни агитки и да се мразим един другиго заради Русия. Русия си е Русия - държава като всяка друга. Не е наша съдба. Колкото по-малко страсти влагаме, толкова по-слабо ще може да ни влияе някой чрез тези страсти. Защо у нас има русофили и русофоби, а няма туркофили и туркофоби? А? Питал ли се е някой? Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът на Русия Путин и руският патриарх Кирил. Православието като политическа доктрина, използвана от Кремъл, вдъхновява публицистични панагирици и тотални отрицания.
194
10711
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
194
 Видими 
06 Януари 2017 19:00
Сульо, съвет за Вас, по-
простите граждани
:

Когато няма за какво да пишете, по-добре е да не замърсявате средата.
06 Януари 2017 19:05
А защо трябва да предъвкваме темата, след като Ботев, Левски и Раковски отдавна са я изчерпали напълно. А след това историята е потвърдила правотата на техните думи?
06 Януари 2017 19:15
Вярно, дължим Третото българско царство на поредната война между Русия и Турция.


Ей го, и тоя еретик клати устоите на Православието. На "Веруюто" да посегне!
06 Януари 2017 19:23
А защо трябва да предъвкваме темата
За да кажем "че и ние сме дали нещо ..." за филията.

Ей го, и тоя еретик клати устоите на Православието.
Мани, мани, клати и Протестанството, и Католицизма - да не спомене "решаващия принос" на Великобритания за нашето освобождение чрез "анексирването" на Кипър и на Австро-Унгария с анексията на Босненския санджак (от където почва ПСВ).
Очаквам следващия път да се подпише: "И Вярата трябва да бъде разрушена"
06 Януари 2017 19:29
Абе, тоя човечец верно се препитава с писателстване ? трябват много яки връзки за да ти публикуват подобна словесна диария.
06 Януари 2017 19:33
Черните Ангели (игрален филм от периода на развитото соц общество) се превърнаха в православни фундаменталисти след погрома в последната война (студена)
06 Януари 2017 19:35
Честно казано, изненадан съм от д-р Михаилов. Бивш емигрант в САЩ от преди 1990 г., психоаналитик с дълга практика отвъд океана и у нас, син депутат, сега изведнъж....провъзгласява авторитарно управляваната олигархична Русия за светая-светих!? Не че другите са ангели, но руската кочина не може да бъде пример в нито едно отношение за нас...
06 Януари 2017 19:35
Всъщност до преврата срещу Батенберг по нашенско не е имало русофоби.
Даже не са се наричали русофоби, а националисти. Добре платените русофили на император Александър ІІІ за пръв път наричат регентството и правителството на Стамболов, русофоби. С което се продължава имперската практика - разделяй и владей. Така и досега...
06 Януари 2017 19:38
руската кочина не може да бъде пример в нито едно отношение за нас...

Кои сте това "нас"?
Срамота е да се нарича държава "кочина". Там живеят ХОРА!
Или за прасетата всичко е кочина?
06 Януари 2017 19:43
Общият поглед върху статията на д-р Михайлов показва, че той разглежда Русия като всемирно духовно и културно явление, което, ако не непременно обич, заслужава задължително възхищение. Който не го засвидетелства, е отрепка.

Нищо подобно не е имало в статията на д-р Михайлов!!!
Авторът минава всякакви граници в лъжите, манипулациите и съчинителството, за да си прокара глупавата теза!
Удивително е как е възможно редакцията да не е наясно с материала, който пуска. Още повече, че статията на д-р Михайлов се обсъждаше дълго във форума.
Всякаква почтеност, всякакъв интегритет е напълно загърбен и върви долнопробна пропаганда и промиване на мозъци.
Не й отива на редакцията!
06 Януари 2017 19:43
Д-р Н.Михайлов
Иво биров ...абсолютен лузър..
Сула...защо бе, човек, защо?
06 Януари 2017 19:46
Туткалчев

Ето я статията на д-р Михайлов. Може да си я прочетете и сами да си решите.
http://www.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6515%3A2016-11-15-17-42-44&catid=624%3Abroi-43-2016&Itemid=128
06 Януари 2017 19:46
психоаналитик с дълга практика

С уточнението, че въпроснио дофтор е психиатър.
А психиатрите имат толкова общо с психоаналитиците, колкото и енергетиците...
06 Януари 2017 19:49
Туткалчев
06 Яну 2017 19:43

Мдааааааааааа.......................
А помниш ли как не ми верваше, че "Дневник" изостава на светлинни години в дисциплината "Насаждане на ненавист и омраза срещу Русия, Руснаците и Руското"!?
06 Януари 2017 20:06
Докога ще ни мъчат с тоа петъчен афтор?!?
Нищо друго ли няма на хоризонта, та тоя окаяник захлебва с глупотевините си...Мани парите, ама вече е нетърпим. И два реда ен мога да изчета до край...Редакцията да си вземе бележка...
06 Януари 2017 20:14
Туркофоби може и да нямаме, ама сулофоби имаме.
06 Януари 2017 20:15
Прочетох заглавието и кликнах.Видях реализиралият си кочина и се отказах.Простите граждани коментират д-р Михайлов ?
06 Януари 2017 20:17

Найс трай, казано на чист новобългарски. Интересен - макар и не много сполучлив, опит на Сула да се позиционира като умерен русоскептик в рамките на канона.
Нещо като умерен сирийски бунтовник.

Хем докторът така, ама то всъщност, а пък Иво онака, ама то щото, хем накрая сърце дясно-консервативно не издържа да не (с)метне една проформа с минуси и плюсове.

Не става така, Сула, не валяй дурака, казано сега пък на умерено-сирийски бунтовнически.

Впрочем - тук искрено се подразних от подценяването на читателя:
В заключение д-р Михайлов казва, че "без Путин българската десница е немислима", но не защото Путин е някакъв извор на вдъхновение за нея или пък ценен идеологически фундамент, а защото българската десница съществува само за да го плюе. Тоест може да се разбира така: този, който не плюе по Путин, не е десница, следователно, който го хвали, е направо комунист. Не знам дали това е търсеното от Михайлов внушение, но така излиза.

Много добре знаеш какво е казал докторът, Сула, както и че е прав (за огромно и всеобщо съжаление).
06 Януари 2017 20:22
сега изведнъж....провъзгласява авторитарно управляваната олигархична Русия за светая-светих!? Не че другите са ангели, но руската кочина не може да бъде пример в нито едно отношение за нас...
Няма по-голяма кочина от вашата кочина , булгаристанската. На Бате Хой кочината и на хойските фенове. В Русия и днес при два пъти по-голям сняг , и при три пъти по-ниски температури влаковете си джъткат нормално , и Путин не ходи да бори виелиците , нито да се снима със снегорините.
06 Януари 2017 20:23
сулю
06 Януари 2017 20:26
Прочетох заглавието и кликнах.Видях реализиралият си кочина и се отказах.Простите граждани коментират д-р Михайлов ?

Същото и при мен. Най-напред помислих, че са публикувани двата текста, на д-р Михайлов и Беров. А то - напъни на графомани.
06 Януари 2017 20:27
Тагариш СтайнБек, навън от Москва и Петербург, РФ си е кочина. Можеш да провериш сам? Ю туб е твой... Авторе
06 Януари 2017 20:30
Няма по-голяма кочина от вашата кочина

па ти видел ли си седеруга дека не мяза на свинкя?
06 Януари 2017 20:32
Атлантис 1, не знам защо коментираш Боко, след като аз не го коментирам в момента. Нашата кочина си е по добра, не само щото е наша. Десетки хиляди руски граждани дават суха пара-не рубли, за имоти у нас. За да изкарат 2х3 месеца в нашата си кочинка. По богатите отиват по на запад от нас. Такива са реалностите, колкото и да се сърдите...
06 Януари 2017 20:33
Русия през погледа на президента на Филипините - Дуерте, мнението на който много медиии в БГ се страхуват да отразят

Дуерте посети руски кораб в пристанището на Манила и ги покани за съюзници.

«Мы приветствуем наших российских друзей. Можете швартоваться здесь в любое время для всего: для игры, для пополнения запасов или, может быть, в качестве нашего союзника, чтобы защитить нас», — цитирует Дутерте агентство Reuters.

http://rusvesna.su/news/1483707471
06 Януари 2017 20:38
тото
06 Януари 2017 20:32
Ако го разхвърлиш на глава от населението ,учуден ще останеш колко нашенци имат къщи по на запад и по на юг.
06 Януари 2017 20:43
Хи...хи...хи...
06 Януари 2017 20:43
Защо русофобите, в т.ч. Съединените щати и Западна Европа, "фобят" Русия? Ами, много просто!

Защото Русия е различна и с тази своя различност им пречи безметежно да коват сатанинските си козни.


Па зер, да не е лъжа.
06 Януари 2017 20:52
Berov, who the F is Berov ?
06 Януари 2017 20:54
Редакцията, да бяхте пуснали текста на д-р Михайлов, а не сульо да обяснява какво бил искал да каже авторът. Тва вече сме го гледали. Преди почти 30 години.
06 Януари 2017 20:56
навън от Москва и Петербург, РФ си е кочина

А извън София и Пловдив?
06 Януари 2017 21:04
Генерал Гурко за българите е едно, за поляците съвсем друго.
06 Януари 2017 21:05
Не харесвам ДНЕШНА Русия по много причини, но най-вече поради това, че обикновеният руски човек живее много по-зле, отколкото би могло в държава с такива природни ресурси и такова културно наследство.
Русофоб ли съм?
06 Януари 2017 21:12
Не харесвам ДНЕШНА Русия по много причини, но най-вече поради това, че обикновеният руски човек живее много по-зле, отколкото би могло в държава с такива природни ресурси и такова културно наследство.

Трогателно!
Умилително!
Покъртително!
Сърцераздирателно!
Ох!

06 Януари 2017 21:14
Какво те трогна толкова?
06 Януари 2017 21:19
Каква по-точна оценка за една държава от това как работи за гражданите си?
06 Януари 2017 21:21
Сър Джон,
не сте русофоб - вие сте просто ***от!

А иначе, българе не ви треба да сте русофоби или русофили, бъдете просто русоPROFITири! Само файда ще имате от такъв настрой! И Европейците такива трябва да станат - ако искат "да рестартират растежа" (вж. съседната одая, дето някакъв жабар се упражнява по таз тема)!

А че Иво БЕРОВ е формен дебил и това, че си е позволил да се самосравнява като вола с юпитера Михайлов, само потвърждава мнението ми!
06 Януари 2017 21:35
Редно е да се запитаме защо руснаците и русофилите са непризнателни българофоби:
"Игоря же (Олег) жени в Болгариях, поят за него княжя именем Олгу. И бе мудра велми."

Хем ние българете сме ги училе на четмо и писмо и сме ги кръстиле у Христовата вера...
06 Януари 2017 21:39
Хем ние българете сме ги училе на четмо и писмо и сме ги кръстиле у Христовата вера...

И Бай Тръмпю сме възпявали:
Тръмпю ле, мили сину,
Тръмпю ле, бане ле.

06 Януари 2017 21:40
Туткалчев 06 Януари 2017 19:43

Нищо подобно не е имало в статията на д-р Михайлов!!!
Авторът минава всякакви граници в лъжите, манипулациите и съчинителството, за да си прокара глупавата теза!


Напротив, статията на д-р Михайлов е 100%-та истина.
Велика работа ще си я съхраня във папката фаворити.
Ето я статията.

Д-р Н. Михайлов: Защото Русия граничи с Бога!… Без Путин българската десница е немислима. Без Путин десните са нищо. Нула!

http://onovini.com/2016/12/д-р-н-михайлов-защото-русия-граничи-с-б/


06 Януари 2017 21:43
Брех таз статия на Доктора. Ма много ги е жегнала, бре....
запенили са се гледам нещо, уцелила е статията на д-р Михайлов, щом Сула се пени значи всичко е както трябва.
06 Януари 2017 21:44
Без Путин българската десница е немислима. Без Путин десните са нищо. Нула!

Въпроснио дофтор Михайлов не беше ли от българската десница.
Та значи и он без Путин е нула...
06 Януари 2017 21:46
Винаги се радвам, когато на нормално изразено мнение ми отговарят с обиди или гола ирония. Значи нямат други аргументи. Значи съм прав.
06 Януари 2017 21:49
Въпроснио дофтор Михайлов не беше ли от българската десница.

Беше един от основателите на ДСБ.
06 Януари 2017 21:52
И да напомним.
Седеше редом до един от най-ярките случаи на затяжно протичаща мегаломания. Без дума да обели.
06 Януари 2017 21:53


Русия през погледа на д-р Николай Михайлов и Иво Беров
Това заглавие е нелепо... и по-надоло няма и да чета. Д-р Николай Михайлов, без да е офталмолог, помага да проглеждаме. И какво чини тук заслепения Иво Беров... Русия през неговия поглед? Това е все едно за хард рока през погледа на Ватамов и инж. Митьо Пайнера...


06 Януари 2017 21:56
Ндаа... що се отнася до собствената им история, Русия никога не съумя да произнесе правдата за своята история, за комунистическия период и нека кажа още нещо, една великолепна метафора - илюстрация на това, което е било, е невъзможността на Русия да погребе Ленин...
06 Януари 2017 22:00
Не харесвам ДНЕШНА Русия по много причини, но най-вече поради това, че обикновеният руски човек живее много по-зле, отколкото би могло в държава с такива природни ресурси и такова културно наследство.

Какво лицемерие. Въобще не ни пука как живеят хората в Русия. Както не ни пука и как живеят хората в С. Корея. И въобще навсякъде другаде. И там където живеем и ние. Интересувани как живеем самите ние. Другото е дърлене и нищо друго. Но от това дърлене се поражда омраза. И така е с мразещите С. Хюсеин, Асад, Кадафи и когото щете друг.
06 Януари 2017 22:02
сър Джон 06 Януари 2017 21:49
Беше един от основателите на ДСБ.


Тъкмо е преценил слугинажа отвътре.
Отлична статия е написал доктора, нагаждачите в колонията много ги е заболяло от разобличението.
Ама, няма страшно, те световните тенденции се променят, нагаждачите имат време да се ориентират с новите течения.
06 Януари 2017 22:07
Бармалей 06 Януари 2017 21:56


Голям майтап. И, какво като атеиста Ленин не е погребан по християнски или юдейски?
Какво общо има с това с което си писал?
Всъщност, Ленин е погребан правилно, според същноста и убежденията му, ако зи запознат с някои конпирологии.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД