:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 378
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

20 сантиметра сняг блокира България

БДЖ успокои, че за пътниците има чай и по едно одеяло на 25 души
СНИМКИ: БГНЕС
"Дунав мост" при Русе бе затворен заради проблеми по пътя Гюргево - Букурещ.
Двадесетина сантиметра сняг, съчетан със силен вятър на практика блокираха вчера държавата. Въпреки предварителната подготовка, за да не се допусне обстановката около Нова година, още в ранните часове на деня на практика бяха парализирани всички области в Североизточна България. По-късно през деня заради навявания, лавини и нулева видимост бяха затворени планинските проходи, свързващи Северна с Южна България. В късния следобед бе затворен граничният пункт при Лесово. Блокирано заради катастрофа край Ниш бе и трасето към Сърбия.

Стотици населени места в цялата страна останаха без ток още в първите часове на снеговалежа. До края на деня част от авариите бяха отстранени, но на тъмно бяха още над 400 селища. В някои от тях спря и водата. Заради силния вятър и рязкото падане на температурите проблемите се увеличаваха с напредването на деня. По много от направленията на междуградския автомобилен транспорт автобусите спряха да се движат. С голямо закъснение вървеше и единственият алтернативен транспорт - железопътният.

В късните следобедни часове снегът обхвана цялата страна, включително и югоизточните райони. Според метеоролозите дебелината на снежната покривка в много райони от Западна и Северна България е достигнала 10 - 20 см. Най-дълбоки са преспите в Западния Предбалкан - в района на Враца - 34 см, Монтана - 35 см, а в Кюстендил - 28 см, Драгоман - 27 см, София и Велико Търново - 25 см, Благоевград - 22 см.

Снегът парализира движението и затвори пътищата в Североизточна България. Затворени бяха участъци от магистралите "Тракия" - от Зимница до Бургас, и "Хемус" - в района на Шумен и Варна, както и старият път от Петолъчката до Бургас. Пълна забрана за движение бе наложена по пътищата в шест области - Русе, Силистра, Добрич, Шумен, Разград и Търговище. В цялата страна бяха спрени тежките камиони над 12 тона, които предизвикаха големите проблеми на 30 и 31 декември. От Пътната агенция освен призива да не се пътува без нужда призоваха да не се кара с повече от 40 км/ч. Широко рекламираният сайт, от който гражданите да се информират за обстановката около обяд, се срина, а от агенцията предупредиха, че заради големия интерес той се зарежда със забавяне.

Осем лавини затрупаха прохода Петрохан, който беше затворен за движение заедно с още няколко прохода през планината. Дебелината на снежната покривка там достигна метър.

Хора и техника от армията се включиха на някои места в овладяването на последствията от влошените метеорологични условия. В Русе по разпореждане на началника на отбраната генерал Константин Попов военни и три автомобила с повишена проходимост са помагали при авариите по прекъснатата електромрежа. В готовност е и съставът на военния университет във Велико Търново, който може да се включи в почистването на общинските пътища в района.

Двуметрови снежни преспи блокираха автомагистралата Ниш - Белград, предупреди вчера МВнР. Верижна катастрофа на над 30 камиони, автобуси и леки автомобили стана на магистралата, поне 18 души пострадаха, предадоха агенциите. Аутобанът беше затворен и в двете посоки в района на пътен възел "Трупале" - там се пресичат пътищата от София и Скопие. Министерството препоръча българите да се въздържат от пътувания в тази част на Сърбия, докато пътната обстановка не се нормализира. Информация за актуалното състояние на пътищата и граничните пунктове има на интернет страницата на Автомобилния съюз на Сърбия.

След като сутринта БДЖ се похвали, че е в пълна готовност за борба с виелиците и студа, по обяд се развали локомотивът на влака за Варна при Люляково - на около 80 км от морския град, съобщиха местни сайтове. Според сигнала на пътниците те са престояли 2 часа в студените вагони. По-рано сутринта вчера на Централна гара служителка на железницата, цитирана от Дарик, обяви: "В момента във влака има чай, одеяла, чаши, захар, бъркалки". По отношение на одеялата тя добави успокоително: "За всички може би няма да са достатъчни, но ще ги комбинираме. Ще ги комбинираме, ако са двойки или семейство. Влакът няма да е пренаселен. Във всеки един вагон има по 10 купета с по 8 места. Пет вагона са в момента. Минах във влака, пътниците са по 5 човека в купе. Близо 250 човека са". Според изчисленията при 400 места в един влак комфортната "комбинация" трябва да включва по 25 човека под едно одеяло.

Летище Варна бе затворено заради силен страничен вятър до 20 метра в секунда. Летище Бургас също спря работа заради слаба видимост и снежна вихрушка. Проблеми нямаше на летище София, освен забавяния заради задължителното в тези условия обработване на самолетите със смеси против обледеняване.



ПЪРВИ ЖЕРТВИ

Студът взе жертва вчера сутринта в санданското село Враня. Екипът на спешна помощ намерил на открито 66-годишен мъж, лежащ в безсъзнание. Докато го транспортирали към болницата в Сандански, мъжът починал. Вчера телата на двама иракски граждани са били открити в гориста местност в землището на бургаското село Извор. Мъж бе затрупан от лавина в района на Седемте рилски езера в Рила. Той отишъл с брат си в хижата да празнува Йордановден. Въпреки усилията спасителите не успяха да го реанимират.



НА ТЪМНО

Към 17 ч. вчера 423 населени места бяха без ток по информация на енергийното министерство. Оттам настояха, че ситуацията в страната постепенно се стабилизира. Били са отстранени аварии в 185 населени места. В готовност да се включат са и екипите на Електроенергийния системен оператор. Най-усложнена остава обстановката в Североизточна България - на територията на "ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение". Там без електричество бяха хората в 379 населени места - в районите на Варна, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Добрич и Силистра. На територията на "ЧЕЗ Електроразпределение" без захранване останаха 17 селища в районите на Видин, Монтана, Перник, София област, Враца и Плевен. На територията на "EVN - Електроразпределение" е прекъснато захранването в 27 населени места в общините Пловдив, Сливен, Бургас, Пазарджик и Смолян. На дежурен телефон - 02/926 32 94, в министерството денонощно могат да се подават сигнали за проблеми по енергийната система.







 Проходът Шипка бе затворен. Полиция не допускаше преминаването през него.
 Във Варна снегът до късния следобед вчера бе сравнително малко, но големи проблеми създаде силният вятър.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Тежка верижна катастрофа с над 30 автомобила стана вчера на магистралата Белград - Ниш.
26
4088
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
06 Януари 2017 19:07
Двайсе-двайсе, колкото толкоз!!! Догодина повече ,важното ,че министри и метеоролози познаха ,че ще има снежна блокада и навреме спряха снегорините за да е пълно щастието!!! Евалла!!!
06 Януари 2017 20:22
керпеден_1 06 Януари 2017 19:07

Точно!

Аз пак да попитам. Задачата на АПИ не е ли да отваря, а не да затваря пътища? А!?
06 Януари 2017 21:51
матрицата се презарежда
октомври
матрицата революция
06 Януари 2017 22:02
бе цялата работа да не е зорлен да се изпишат едни пари за изборите? Освен ББ спасява България- сериала го гледаме .Че ако се чакат втори- и за тях?дори за ГЕРБ снеговалежа не би трябвало да е технически проблем.
06 Януари 2017 22:14
проблема е кога ще се стопи снега и леда
06 Януари 2017 22:18
20 сантиметра сняг блокира България


Дрън , дрън.

Кога е имало такъв трафик до сега в България . Никога.
Всички се качихте на коли. Ще ходите на работа пеша.
06 Януари 2017 22:19
проблема е кога ще се стопи снега и леда


Прогнозата е март да е също с много снегове.
06 Януари 2017 22:22

Напълно възможно е сняг и вятър да блокират пътища в Добруджа и Делиормана. Сщо така не би било чудно Варна и Бургас да бъдат тотално разединени. Има и малка вероятност двете магистрали - Хемус и Тракия - да бъдат блокирани от 15 см сняг.
Но това, което е тотално необяснимо - защо в тази обстановка не се движеха влаковете? Какво направихте с железниците, бе некадърници? Вие знаете ли, че през зимата на 1943 г. варненски бригади са возили товарни влакове от Варна през София, Бела паланка, Ниш, Белград до Триест? С роторен снегорин начело на влака? С парни локомотиви.
Побеснявам само като си помисля каква страна затрихте...
06 Януари 2017 22:32
влаковете са интеграли
автомобилите диференциали
06 Януари 2017 23:21
Задачата на АПИ явно е да се усвоят едни пари!
06 Януари 2017 23:33
функция която е прекъсната в даден интервал не може да се интегрира
07 Януари 2017 00:00
да не стане до март да е така
07 Януари 2017 05:23
Обещаха да затварят пътища и го направиха. Честито! Те обещаха и да ги затворят, докато ги почистят, но да не им връзваме кусур! Така де: никой не е казал, че има пълно щастие и ще почистят всичко. В Бургас официално снегът е 9 см и спря да вали по обяд. Но се чистеха само бус лентите. Защо? Кой да ти каже?! Кметът ли така иска или фирмите си избират??? Защо пък да не се включим в "бедствието", макар и без нужда?! Напълно откъснаха града от страната като затвориха Тракия и стария път от Петолъчката. И никой не ги пита защо и докога така?! Телевизиите си взеха забележка и вече не хейтят правителството с неприятни въпроси, критики и репортажи. Всичко е само положително, въпреки че почти цялата държава е блокирана. С изключение на някои места, в които през зимата редовно има сняг и снегорините и фирмите за почистване си работят по навик. В апокалипсиса се включи и Топлофикация Бургас, която спря парното заради авария точно в снега и студа за 2 дни, макар че можеше да я отстрани по-рано. Топлофикация София поде щафетата и остави и много софиянци без парно. Реформите в БДЖ също помогнаха: локомотивите, които едва кретат, се скапаха, а пък енергодружествата им спряха и захранването на мрежата. Напразно си мислехме че отговорните фактори са си взели поука от гафовете си по Нова година и този път всичко ще мине перфектно, защото са предупредени и ни надуха главите какъв щаб са сформирали и колко са готови.
07 Януари 2017 07:06
В тази "извънредна" и "апокалиптична" обстановка, милиони се изливат в правилните фирми, които вместо да почистват, затварят пътища. Няма път - няма проблем.
Печалбите са извънредни и апокалиптични, комисионите за Тлъстото Баци - също.
Материалът да ходи пеш. И правилно - все пак ако материалът е искал нормални обществени услуги, защо избира крадлив, прост сикаджия за МП?!?!?!
07 Януари 2017 08:03
в тази снежна криза трябва да се продават снегоходки като на ескимосите
07 Януари 2017 08:43
В апокалипсиса се включи и Топлофикация Бургас, която спря парното заради авария точно в снега и студа за 2 дни, макар че можеше да я отстрани по-рано.

След което централното отопление заработи формално - вчера следобед се наложи да правя отчаяни опити да отоплявам похвално наукожертвоготовните си магистранти с една разбрицана духалчица (с което наруших де-що има ректорски заповеди). Всуе. И напук на псевдоленинградскоблокадните условия имахме безкрайно удовлетворяващи и двете страни академични занимания. Как ще се работи в тоя ледник обаче от понеделник нататък, че и как ще се пътува при -11° ? Вчера такситата жертвоготовно се отзоваваха по непочистените улици, но имаше хрупкав сняг. А от днес е заледено...
07 Януари 2017 08:48
И сега какво, в Румъния и Сърбия затварят пътища и там ли този крадливия сикаджия е виновен? Колеги, защо така ви заслепява злобата?
07 Януари 2017 09:30
НепротивоБайХ.йствувателствувайте!
https://www.youtube.com/watch?v=xv2rtCZCC2Q
От времето, когато 20 см сняг през януари беше нормално, а не бедствено явление...
Дуче 07 Януари 2017 07:06
В тази "извънредна" и "апокалиптична" обстановка, милиони се изливат в правилните фирми, които вместо да почистват, затварят пътища. Няма път - няма проблем.
Печалбите са извънредни и апокалиптични, комисионите за Тлъстото Баци - също.
Материалът да ходи пеш. И правилно - все пак ако материалът е искал нормални обществени услуги, защо избира крадлив, прост сикаджия за МП?!?!?!
07 Януари 2017 09:40
OldTen
снощи съседите (без макетата- те ни стигнаха) нищо не затваряха- можеше да се провери лесно на сайта на сба

http://www.uab.org/roads/
изключвам катастрофата при НИШ и че румънците ограничиха движениято на камиони над 7,5 тона по няколко пътя.

но в момента при мен сайта е затворен- явно от кризата.
07 Януари 2017 11:09
Не ми е ясно какво става? Във Варна снегът е под 10 см, градският транспорт върви, но всички посоки извън града бяха затворени вчера, днес може само към Бъргас. Друг път вали по- голям сняг, и първо разчистват междуградските пътища, града- като му дойде времето, обикновено на втория ден. Верно, че вятърът беше страшен, но все пак не е ли възможно пътищата да са затворени само за да си улесни някой живота?
07 Януари 2017 11:17
Нормалните управляващи разчистват пътищата, гейберастите просто ги затварят и чакат Слънчо да им свърши работата.
07 Януари 2017 11:22
СтаЛбилност!
07 Януари 2017 11:54
Какво още не ви е ясно?Нямате ли у вас виля,коприля,па изтръгнете някой по чепат клон,и той ще върши работа.
07 Януари 2017 12:44
Сърбия затвори в4ера заради katастрофа на Nish. Каква е при4ината да има днес откъм Калотина допреди Сливница 27 км задръстване и никакво мърдане 120 минути не ми е ясно. Сняг не вали. И вятър няма
08 Януари 2017 09:05
Към Дузов: моят град има много хубав парк. с кестени и алеи, по които зимата се пързалят деца , а често и родители. Обикновено се събират стотици хора. Вчера бяхме четирима. Защото времето е лошо. И който не го разбира е тъпак.
08 Януари 2017 09:11
Към Татяна: стават преспи. И по Хемус, и по всички останали пътища. В града е завет, а извън града снегът от полето се навява в ниските части на пътя и стотици тонове сняг трябва да се преместват. Това струва пари. Винетки и данъци. Но точно ти едва ли ще разбереш.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД