:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България е трета в Европа по брой аптеки

Веригите се разрастват все повече
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
У нас аптеките съвсем не са малко и повечето работят със здравната каса.
В България все още има достатъчно аптеки, все повече от тях работят със здравната каса, а веригите са на път окончателно да завземат този пазар, сочи секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията за периода 2010-2015 г.

България е на трето място в Европа по брой аптеки, сочат данните на асоциацията на фармацевтите в Европейския съюз за 2015 г., цитирани в анализа. У нас на 100 000 души население се падат 51 аптеки. Според агенцията по лекарствата общо аптеките у нас са 3794. Лидер в това отношение е Гърция с 84 аптеки на 100 000 души, следва Кипър с 55 аптеки на 100 000. На последните места са Дания, Холандия и Швеция със съответно 6, 11 и 14 аптеки на 100 000 човека.

Расте и броят на аптеките у нас, които работят със здравната каса, т.е. осигуряват и отпускат безплатни или частично платени медикаменти. През 2010 г. те са 2041, а през 2015 г. броят им вече е 2259. Съответно в този период рязко намалява и броят на аптеките с прекратен - заради нарушения или по собствено желание, договор с НЗОК. През 2010 г. те са 348, а 5 години по-късно - едва 93.

Основният проблем у нас според здравното министерство обаче е липсата на аптеки в малки населени места, а също и на достатъчно денонощни обекти дори в областни градове.

Пазарът все повече се доминира от веригите аптеки, чийто брой расте - самите вериги са повече, също и аптеките в тях. КЗК описва и как те заобикалят закона, според който един и същ собственик не може да притежава повече от 4 аптеки. Притежател на марката "Марешки" например е търговецът на дребно с лекарства "Варнафарма-М" ООД. Дружествата, които оперират аптеки, работещи под търговската марка "Марешки", управляват обектите по силата на сключени договори за франчайзинг с "Варнафарма-М" ООД. "Търговците на дребно с лекарствени продукти, които имат договори за франчайз с "Варнафарма-М" за търговската марка "Марешки", са дружества, всяко от които съгласно закона има правото да открие до 4 аптеки. Дружествата, които оперират аптеки под марката "Марешки", прилагат обща търговска политика, чрез която се постига оптимизация на дейността им - доставките се осъществяват от един основен доставчик - "Фармнет" АД. В резултат на това е възможно да се договарят условия за доставка на лекарства с отстъпки, които впоследствие се прехвърлят към пациентите под формата на по-ниски цени. Политиката към крайни клиенти също е обща - в договорите за франчайз са определени стандарти в обслужването на крайни клиенти, които важат за всички обекти. При направена заявка към основния доставчик "Фармнет" заявката се изпълнява с приоритет спрямо други заявки, за да стигне възможно най-бързо лекарството до пациента. При ценообразуването се прилагат едни и същи принципи, насочени към поддържане на по-ниски маржове и по-ниски цени за крайния клиент", отбелязват от КЗК.

КЗК е изследвала 17 вериги. Всички те разширяват броя на аптеките си. "Subra" например в края на 2015 г. има 43 аптеки, а през 2010 г. те са били 14. За изследвания период аптеките "Феникс" и "Медея" вече имат съответно 65 и 39 обекта. Намаляват единствено "Образцови аптеки", а данните за "Марешки" и свързаните със "Софарма" няколко вериги не са публични.



ПАЗАР

Расте и броят на продадените лекарства във веригите. Ако през 2010 г. веригите са продали по линия на НЗОК лекарства за 190 млн. лв., а на свободна продажба - за 120 млн. лв., то през 2015 г. касата е платила близо 380 млн. лв. на веригите, а пациентите за продукти извън поетото от касата - над 300 млн. лв. Огромният дял от тези продажби - 220 млн. лв. по линия на НЗОК и 160 млн. лв. на свободна продажба, е на една верига, но от КЗК не споменават името й.
25
4995
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
09 Януари 2017 19:31
Нормално е трета при такива цени на лекарствата
09 Януари 2017 20:07
А на кое място е по площ на аптеките? Щото нашите аптеки са малки.
10 Януари 2017 01:37
Всеки мафиотски бизнес има тенденция към разширяване при екстремално нарастване на печалбите и гарантиран пазар.
Повечето от лекарствата са по скъпи от наркотиците, при несравнимо по ниски разходи за производство.

10 Януари 2017 02:28
нормално- болен народ, повече лекарства трябват.
10 Януари 2017 06:36
Повечето аптеки от аптеки - поне при нас - са превърнати в дрогерии. Аптеката - обикновено - сбутана в по- тесния ъгъл /окло 1/3 от цялата площ/ и пред гишетата й - опашки. По немногото рафтчета - основно хранителни добавки и др.под. чудеса.
Дрогерията с кремовете, шампоаните и останалите козметични продукти, скъпи и неефективни, се шири в 2/3 от площта пред тук-там някоя булка, която е повярвала, че с максимално скъпите, вносни основно, залъгалки от Пепеляшка за една седмица ще се превърне в Принцеса.
В аптеката вече и за ампули течен аналгин при тоя грип и за супозитории против хемороиди , ти искат рецепта. Щото джипигтата друга работа нямат. За хранителните добавки, основно евроатлантически, рецепта не се иска.
В дрогерията за десеторно по-скъпите козметични чудеса, от които може да добиеш тежка алергия или да ти окапе косата - нищо не ти искат.
10 Януари 2017 06:40
П.П. Знам, че аналгинът може да ппедизвика алергични реакции, но същото важи и за цялата хранителнодобавъчност и козметичност все пак. Както и за обилието от реклами на лекарства по ТВ-тата, които ни СЕМ, ни Министерството на всенародното пръстоотпечатване, ни даже КЗК не си правят труда да забранят.
10 Януари 2017 08:03
То дрогерията не е мястото, където се продава козметика, ми това, дето се продават основно хранителни добавки и др.под. чудеса.
10 Януари 2017 09:23
Цялата тази статистика ми се вижда положителна. Има някакъв мерак да се търси под вола теле - ама на - удобство си е да има аптека на 50 метра от жилището ти.
Нямало денонощна аптека - някаква бюрократична болка ми се види, ама когато се събудиш ти или детето ти в адски болки в два сутринта си за спешен лекар, а не за аптека.
10 Януари 2017 09:32
Гадното е, че аптеките са много, а цените са високи.
Другото гадно е, че има цели области без денонощна аптека. Естествено, не става дума за градовете София, Пловдив и Варна.
В моя роден град при гадния соц имаше 5 аптеки, но винаги имаше една денонощна - дежурна, а аналгинът беше 15 стотинки.
Сега са 20 аптеки, аналгинът е 1,50 лв. а денонощна аптека няма.
10 Януари 2017 10:31
Липсата на аптеки в малките нас. места е проблем и в Германия - там обаче законово е разрешено подвижни аптеки да ги обикалят периодически. Колкото до денонощните, проблемът е в заплащането на труда на работещите през нощта - собствениците на аптеки твърдят, че ще са на загуба, ако цените на лекарствата са същите и през нощния период, но НС отказаха да разрешат например с 10% по-висики цени нощем.
10 Януари 2017 10:51
Повечето проблеми с аптеките - денонощни, малки населени места - биха се разрешили, ако се позволи на магазините да продават масовите лекарства. В крайна сметка не живеем в средновековието, когато фармацевтите сами са си бъркали разни смеси. Повечето лекарства са добре опаковани и имат много по-малки изисквания за съхранение отколкото суровото свинско, а свободната консумация на алкохол е много по-опасна от свободната такава на аналгин. За аптеките могат да останат наркотичните и специализираниге лекарства, за които пък почти няма никакво (законно) търсене в два часа вечерта.
10 Януари 2017 10:58
В моя роден град при гадния соц имаше 5 аптеки, но винаги имаше една денонощна - дежурна, а аналгинът беше 15 стотинки.
Сега са 20 аптеки, аналгинът е 1,50 лв. а денонощна аптека няма.

100kg аспирин на Али Баба се продават за 300 долара.
Тоест 1кг струва около 5-6 лева.
Сметнете колко струва 1кг аспирин от аптеката, при положение че 2 таблетки аспирин тежат точно 1 грам.
Само 20-30 пъти по скъпо.
10 Януари 2017 13:30
Значи е трета по размера на надценцити при продажбата на дребно.
10 Януари 2017 13:32
България е трета в Европа по брой аптеки

Марешки xаресва това
10 Януари 2017 13:59
В близост до дома ни, на максимално разстояние дължина един блок, има шест аптеки; може да са станали и повече... и толкова заложни къщи, разбира се.

Супермаркетите в близост обаче намаляха, вкл. минимаркетите и баничарниците...

Преди време гостувах на близки във Френските Алпи, непосещавали София или пък България, които се шокираха, буквално, от този факт, както и от факта, че до дома ни може да се дойде не само с автобус, тролейбус, метро или трамвай, а и с влак, самолет и дори лодка (по езерото, в което в София хвърлят кръста по Йордановден)... Да не говорим за разните там бензиностанции, пощи, детски градини, училища, клинични лаборатории, зъб. и лек. кабинети, гаражи на автомонтьори, кръчми, ресторанти и магазини "И за един лев"...

Единственият проблем, който остава нерешен и нерешим, е чистотата на зелените площи и около контейнерите... вече и улични кучета няма.




Да вметнем и че някои аптеки тук упорито не издават касова бележка на купувача... Дават, ако платиш с карта. Сигурно няма друг начин.



10 Януари 2017 14:53
Нека да е трета, но поне аптекарките са с бели престилки за разлика от продавачите в аптеките в Гърция, които са си с градско облекло.
10 Януари 2017 16:03
100kg аспирин на Али Баба се продават за 300 долара.
Тоест 1кг струва около 5-6 лева.
Сметнете колко струва 1кг аспирин от аптеката, при положение че 2 таблетки аспирин тежат точно 1 грам.
Само 20-30 пъти по скъпо.


След като толкова разбираш от този бизнес, що не вземеш да внасяш аспирин?

10 Януари 2017 16:08
И сега на никой не му се пречи да ходи 20-30 минути до аптека.
Дежурните аптеки тогава бяха истинска необходимост, защото обикновените работеха до 5 часа следобед, а събота и неделя имаше по една аптека в областен град - дежурната
10 Януари 2017 16:36
Do volog:

Един съвсем реален сценарий:
Събуждаш се (ти или детето) от адски болки в 2 сутринта. Приемаме, че дежурният лекар не е далеч и е на разположение - в 3 часа вече си в кабинета му.
В 4 прегледът е приключил и рецептата е в джоба ти. Какво правиш оттук нататък?

10 Януари 2017 16:39
А по брой болни на кое място сме?
10 Януари 2017 17:02
Ако дежурният ти лекар, кой лекар работи в два?, щом си бил до него, и е преценил, че не си спешен случай, ще ти даде тези два аналгина и амидофен дето си нямал в наличност.
10 Януари 2017 17:11
Sv.Sophia
Аз бих добавил - в момента аптеките са това, което преди 20 г бяха кварталните "лафки" за алкохол и цигари т.е. на всеки ъгъл - в сутеренчета,
на балкончета, гаражчета и пр .....и продават "цигари на бройка".

Малко личен опит: Не бях влизал в аптека доста дълго време (слава богу). Преди няколко месеца приятел, който живее в чужбина и има
здравословни проблеми се обади и ме помоли да му купя някои лекраства. Нямаше нищо което да изисква рецепта. Влязох и попитах "имате ли",
отговор "да господине". Докато успея да кажа нещо повече аптекарката извади опаковка, изтегли едно блистерче, взе ножичка и ме попита: а колко
таблетки ще желаете ....3 опаковки казвах. О-о-огосподине, аз имам 2 блистерчета, трябва да се обадя в склада. Събрах нужното количество
от 5-6 аптеки (по същия сценарий). Действието се разви в София, около Красно село.
10 Януари 2017 17:20
Do volog:
Очевидно е, че никога не ви се е случвало малко дете (3-4 год) да се събуди посред нощ пищейки от болка ......Наистина ви завиждам!
11 Януари 2017 01:46
След като толкова разбираш от този бизнес, що не вземеш да внасяш аспирин?

Преди 3-4 години съм помагал на нелегални производители на аспирин за животновъдството с електрониката на инсталациите.
После преминах изцяло в нематериалното производство.
Търговията никога не ми е била интересна.
Превръщам в работа само хобитата си.
И без това почти 90% от храната си я произвеждам сам на село.
Голяма част от парите които получавам от Русия залежават по банките.
Няма нищо по ценно от свободното време и интересните занимания.
Ако можеш да си го позволиш.

12 Януари 2017 17:55
Енгелс, заинтригува ме как си произвеждаш 90% от храната..., и аз опитвам, голяма занимавка е...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД