:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Амнести": Антитерористичните закони в ЕС газят права

Организацията критикува България за предаването на Бююк на Турция и за новия закон срещу терора
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Абдулкадир Машарипов
Мерките на европейските правителства срещу тероризма погазват човешките права, алармира в доклад, огласен вчера, неправителствената организация "Амнести интернешънъл". Новите закони позволяват безразборно масово следене и дават неограничени права на силите за сигурност и на разузнаването, смятат в организацията.

Експертите й са направили преглед на законодателството и действията на властите в 14 европейски страни, сред които и България. Разширяването на правомощията на властите в Белгия, Франция, Германия, Великобритания и други страни в ЕС позволяват подслушване и следене на комуникации без съдебна заповед, се изтъква в доклада на "Амнести интернешънъл".

"Взети поотделно, антитерористичните мерки са достатъчно тревожни, но погледнати заедно, те дават тревожна картина, в която неконтролираните правомощия задушават свободите, които отдавна приемаме за даденост", заявява директорът за Европа на "Амнести интернешънъл" Джон Далхузен. Според него има опасност да се създадат общества, в които свободата е изключение.

В доклада се посочва, че новият антитерористичен закон в България, приет на първо четене през юли 2016 г., дава изключителни права на властите да действат при въвеждане на извънредно положение след терористичен акт. Сред тях са забрана на публични събирания и демонстрации, които са нарушение на правото на свободно изразяване, посочва докладът. В него освен това се изтъква, че новият български закон по подобие на други в ЕС дава доста широко определение за "тероризъм".

В доклада се припомня критиката на организацията по повод предаването на Анкара на издирвания като гюленист турски гражданин Абдулах Бююк. Докладът припомня, че български съд два пъти се произнася против искането за екстрадирането му в Анкара, но въпреки това властите го предават. В Турция е в сила извънредно положение след опита за преврат от 15 юли м.г.

Удар

Турските власти задържаха узбекистанеца Абдулкадир Машарипов за нападението в клуб "Рейна" в Истанбул в новогодишната нощ. Терористът вече призна вината си, а отпечатъците му съвпадат с тези от местопрестъплението, съобщи валията на Истанбул Васип Хашин. Заедно с Машарипов са заловени три жени и иракчанин. Машарипов е роден в Узбекистан през 1983 г. Той говори четири езика и е преминал задълбочена подготовка, обявиха турските власти. Предполага се, че е пристигнал в Турция през януари 2016 г. Операцията по залавянето на Машарипов е проведена в истанбулския квартал Есенюрт. Терористът е открит в жилището на свой съучастник от Киргизстан. При нападението в истанбулския клуб "Рейна" в нощта срещу 1 януари Машарипов разстреля с автомат първо охраната, а след това откри безразборна стрелба и по събралите се в заведението към 700 празнуващи хора. Загинаха 39 души, а 69 са ранени.
7
1146
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
17 Януари 2017 20:56
Абе тия от амнести интернешънъл да не би в действителност да се казват анархи интернешънъл?
17 Януари 2017 20:59
Абдулкадир Машарипов

Тоз малко ми мяза на Мехмед Агджа.
17 Януари 2017 21:02
Взети поотделно, антитерористичните мерки са достатъчно тревожни, но погледнати заедно, те дават тревожна картина, в която неконтролираните правомощия задушават свободите, които отдавна приемаме за даденост
ФЕС.
17 Януари 2017 21:03
Амнести Интернешънъл винаги съм мислил, че са на ведомост на някоя трибуквена организация.
17 Януари 2017 21:52
анархи интернешънъл?


Германецо, на немски CH може да е Х, на френски - Ш, но на английски в случая е K.
18 Януари 2017 00:57
Германецо, на немски CH може да е Х, на френски - Ш, но на английски в случая е K.

Ако държах на точността, бих го изписал на латиница, така, както е на английски, milady.
В случая, Doris, само смисълът има значение.
Най-важното е пристигнало до местоназначението си, и твоята забележка го доказва.
Сезирайки педантичността ти, обаче, се питам кой от двама ни е по-"германец" - аз или ти.......

Да ме прощаваш, но съм точно на 1 л."Tuborg" и някъде може да ми се губи нишката.....
18 Януари 2017 19:37
Амнести, както обикновенно, е по-загрижена за благото на терористите, отколкото на жертвите.
Амнести е маша на „доктрината Обама“ – „ще ви бомбардираме докато не остане камък въху камък, за да запазим цивилните от вашият режим, защото на нас не ни харесва“.
Който е тръгна да убива, значи не бива да очаква нещо по-добро от това, което е причинил. Изборът си е негов и той си го е направил!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД