:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОК въвежда нови правила за WADA

Марк Адамс
Изпълкомът на МОК проведе заседание в столицата на зимните игри догодина - Пьончан (Кор), и утвърди 12 принципа за независима антидопингова система. Основното е, че ще се промени представителството в световната антидопингова агенция (WADA), в която вече поравно ще има хора от националните правителства и от спортните федерации. Освен това президентът и вицепрезидентът на WADA ще бъдат "напълно независими", като същото се отнася и за членовете на борда на агенцията - т.е. те няма да са също така и членове на спортни федерации, правителства или МОК. Отговорността за санкционирането за допинг нарушения пък ще бъде изцяло в прерогативите на Спортния арбитражен съд (CAS).

"WADA трябва да е еднакво независима и от спортните организации, и от националните интереси", се изтъква в декларацията на МОК.

Освен това МОК създава и независима организация по допинг тестване (ITA). "Тя ще има пълномощия само на наблюдател. Освен това ITA ще разработва план за тестване за всяка международна спортна федерация, не само по видове спорт, но и по дисциплини", обясни директорът по комуникациите на МОК Марк Адамс.

Той разкри, че до момента МОК е изхарчил $2.8 млн. за повторни анализи на допинг проби, откакто излязоха двата доклада на комисията на WADA с председател Ричард Макларън. "Освен това Изпълкомът на МОК гласува да отдели още $1 млн. - за реанализ на пробите от зимните игри в Сочи`14 и за разследването, което се провежда относно руския спорт", допълни Адамс.

Той обясни също така, че президентът на МОК Томас Бах е поканил на среща в Лозана проф. Ричард Макларън, за да обсъдят работата му по докладите за допинг системата в Русия.
792
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД