:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСК пусна списък на най-излишните документи в евробюрокрацията

От фирмите продължават да се искат справки и отчети, които вече са подадени в Търговския регистър и в НАП
Бизнесът реши да подсети служебното правителство и следващите управляващи за някои конкретни мерки за намаляване на бюрокрацията за фирмите, които кандидатстват за финансиране по оперативните програми.

Българската стопанска камара (БСК) вчера публикува списък на 11 от най-излишните документи, които се изискват от кандидатстващите за средства от ЕС. Става дума за разни декларации, справки и удостоверения за данни, които така или иначе съществуват в официални държавни регистри и бази данни и могат да бъдат получени по служебен път. Типичен пример са удостоверенията за липса на просрочени данъчни и други задължения, издавани от НАП.

През миналата година вече бяха приети законови промени, но само за обществените поръчки, според които министерства, агенции, общини и други възложители не бива да искат от кандидатите документ за чисто "данъчно досие", тъй като могат сами да взимат информацията от НАП. А тъй като повечето ведомства се ослушваха, в края на 2016 г. тогавашният главен секретар на правителството Веселин Даков дори прати писмо до всички държавни и общински администрации с указания да не изискват фирмите, участващи в обществени поръчки, документ за липса или наличие на задължения, а да правят справка в НАП по служебен път - още повече че от ноември това може да стане съвсем бързо и лесно от компютъра по електронен път.

Сега бизнесът предлага това улеснение да се прилага и при набирането на проекти и сключването на договори по оперативните програми. Други документи, от които фирмите могат да бъдат избавени при процедурите за европейско финансиране, а продължават да се изискват от тях, са счетоводен баланс за последните 3 финансови години, отчет за приходите и разходите, справка за последните три приключени финансови години, отчет за заетите лица, средствата за работна заплата и други разходи за труд. Всички тези данни така или иначе се подават от предприятията в Търговския регистър и в НСИ и всеки орган, който администрира средства от ЕС, може да ги вземе от официалните информационни системи.

Напълно излишно се иска от фирмите да разнасят и удостоверения от НСИ за кода на основната им икономическа дейност. И тази информация е на "един клик" разстояние - в Търговския регистър или в НСИ, посочват от БСК.



ЗАКОНЪТ

В Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност ясно е казано, че "Административният орган не може да изисква предоставяне на информация или документи, които са налични при него или при друг орган, а ги осигурява служебно за нуждите на съответното производство", припомнят БСК.







1
2264
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Март 2017 00:55
Браво за подсещането!
Да видим какво ще направи правителството на Герджиков - доколкото е във възможностите на служебен кабинет ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД