:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Гласувахме, нали!

***
Изборите дойдоха, отидоха си, а ние си останахме. Хем същите, хем някак по-различни и на друго ниво. Седим и предъвкваме резултатите.

- За мен - вика един от аверите - най-важното е, че нашите спечелиха изборите безапелационно. Това е най-голямата ми радост. Водихме открита и честна битка.

- Моята партия - вика друг - направи всичко по правилата. Честна кампания, ясни послания, всичко на масата. И съм много доволен, че нашите спечелиха от раз тези избори.

Трети се обади:

- Истински празник е, че моята любима партия този път отвя всичките. Спечелихме, защото бяхме честни с избирателите.

- А вие - рече на другите - водихте най-гадната кампания през тези избори. То не бяха обиди, не беше злоба. Как изобщо взехте някакви гласове, не знам!

Четвъртият ги навика най-безпардонно:

- Не ви ли е срам изобщо да споменавате изборите? Как гледате хората в очите! Вашите партии оваляха всичко в кал, всичко опошлихте. За каква победа говорите!

Настана врява.

- Ти изобщо чуваш ли се! Моята партия ви бие под и над път! Слабаци!

- Говорете колкото си искате! Моралните победители сме ние.

- Бъдете колкото си искате морални, ние сме реални и материални. Съвсем скоро ще го разберете.

Вдигнах ръка.

- Чакайте малко, нека изясним к'во печеля аз. Нито имам партия, нито съм участвал в избори.

- Глупаво е - викат ми, - да си безпартиен днес. Винаги си валат.

- Не съм валат - опънах се аз. - Просто спя по-спокойно от вас. Никого не съм победил, никого не съм обиждал и нагрубявал. Нищо няма да получа, ама аз и нищо не чакам.

- Сега - викам им на аверите, - вие се дърляте кой е победител и с колко не е загубил. Тайно си викате, че и с половин процент да е победата - пак си е печалба. Ама добре знаете, че нищо от казаното от партиите няма да ви огрее.

Мълчание.

- Ти - соча един, - първи ще загубиш работата си. Партията ти раздаде преди изборите доста празни чекове и сега хората ще се явят пред партийните ти другари и ще си поискат обещаното. На теб партията нищо не ти обеща, ти я подкрепяше с искрена любов и откровена глупост. Никой няма да те погледне.

Обърнах се към останалите:

- Всеки от вас е търчал за любимата си партия. Но ако за секунда се успокоите и спрете да си ги мерите, ще видите, че това, което подкрепихте на изборите, вече не е ваше, а е обещано на други и днес е чуждо. Партията, която гарантираше истинско здравеопазване, реши да управлява с онези, които унищожиха и здравето, и медицината. Тези пък, които обещаваха спокойни старини, сега търсят коалиция с враговете си, които откровено искат да острижат добре пенсионната система. Онези, които настояваха за по-добро образование, подписват мир с партията на неграмотните. Разбира се, сега всички се кълнат, че никога не биха предали идеалите си, но спасяването на страната налага един-два компромиса и само те могат да спасят държавата. Този филм вече сме го гледали, той е черно-бял, много е кофти.

- Добре де - вика един, - а ти, дето се правиш на света вода ненапита, какво толкова получи от изборите? Ние, че се минахме - минахме се, а ти?

- Аз нищо не чаках - признах си, - но съм запомнил какво ни остава след всяко гласуване. Няколко скъсани плаката, диплянки с празни слова и главоболие. Както и лошият вкус в устата, че когато сме били жадни и гладни, на нас са ни сервирали нещо с изтекъл срок на годност, бая смачкано и пресолено.

Помълчахме известно време, а после един от нашите вика:

- Аз разбрах само едно - бог е създавал хората различни, но когато е захванал да прави партиите, му е омръзнало и ги нацвъкал еднакви.

- Има и друго - викам му, - когато някой не гласува, е недовършен човек. Изборите го довършват.
2
1251
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
27 Март 2017 21:52
Туй ужасно много мъдро:
- Аз разбрах само едно - бог е създавал хората различни, но когато е захванал да прави партиите, му е омръзнало и ги нацвъкал еднакви.
А туй също мъдро та весело, ама не е ли с печатна грешка?
- Има и друго - викам му, - когато някой не гласува, е недовършен човек. Изборите го довършват.
28 Март 2017 07:00
Георги Гълов

ти я подкрепяше с искрена любов и откровена глупост.
И това го има - преобладаващо!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД