:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,049,536
Активни 81
Страници 8,321
За един ден 1,302,066

Бизнесът поиска от левия премиер ултрадесни мерки

Работодателите са против минималната заплата и добавките за вреден и извънреден труд, които правителството смята да увеличава
Да отпаднат минималната работна заплата, допълнителното плащане за вреден и извънреден труд, а фирмите да не внасят осигуровки, ако работникът е в болнични. Това предложиха вчера пет работодателски организации на среща с премиера Сергей Станишев.Сред тях са Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата, Съюзът за стопанска инициатива, Българският съюз на частните предприемачи "Възраждане" и Асоциацията на индустриалния капитал. Само Съюзът на работодателите в България не подписа общата декларация, макар че бе на срещата с премиера.

Станишев, министрите на икономиката Румен Овчаров и на труда Емилия Масларова отказаха коментар, защото тепърва ще обсъждат идеите. По-голямата част от предложенията обаче противоречат на заявената досега правителствена политика, която е по-социално ориентирана.

МС вече обяви, че ще води преговори с МВФ за ново увеличаване на минималната работна заплата през 2006 г. до 160 лв. Според зам.-председателя на БСК Дикран Тебеян обаче това заплащане не е изпълнило функциите, които му се възлагат. "Това трябва да бъде проблем на договаряне между работодателя и работника", каза той. Според него няма опасност от рязко намаляване на заплатите, а ще се увеличат приходите от осигуровки, защото повече хора ще се осигуряват върху всичките си доходи.

"Не е рационално да се премахне минималната заплата, защото тя не пречи на формирането на доходите", смята обаче зам. финансовият министър Кирил Ананиев. Синдикатите също държат на минималната заплата.

Работодателите отдавна искат да отпаднат добавките за вреден труд, тъй като изискване на ЕС е да се подобряват условията за работа, а не да се дават компенсации. Синдикатите обаче са категорично против.

Остри коментари от профсъюзите предизвика идеята за отпадане на осигуровките при болест. По закон обезщетенията по болест ги плаща НОИ, но те се изчисляват според осигуровките, направени от работодателя. "Не мога да разбера това безотговорно поведение. Хората, които правят тези предложения, правят всичко възможно България да не влезе в ЕС", коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Работодателите отново настояха за намаляване на осигурителната тежест.

В началото на седмицата БСК предложи държавата да намали осигуровките от 42.7 на 21% и да задължи със закон бизнесът да увеличи заплатите с 14%. Останалите бизнесорганизации обаче не възприеха идеята със закон да се регулира свободен пазар и това отпадна от декларацията. "В Министерството на финансите се обсъждат три варианта за намаление на осигурителната тежест", каза Кирил Ананиев, но отказа подробности.

Бизнесът настоява още да отпадне таванът на пенсиите. По закон това трябваше да стане още през 2004 г., но бе отложено заради огромния дефицит на НОИ.

Бизнесът настоява още безработен, който откаже предложена работа два пъти, да загуби регистрацията си в бюрото по труда. Подобни промени вече бяха направени с поправки в Закона за насърчаване на заетостта преди няколко месеца. В момента, ако безработен откаже работа, но не по здравословни причини, му спират помощите за цяла година.

Работодателите искат от новото правителство отмяна на патентния данък и въвеждане на подоходно облагане за всички фирми. Изненадващо те се обявиха и за отпадане на потребителската такса за посещение при лекар и за престой в болница. В момента тя е 1.50 лв., а за ден престой - 3 лв. "Това е искане на синдикатите и ние го предлагаме от тяхно име", обясни Тебеян. Кирил Ананиев обаче обясни, че таксата не може да отпадне. "Трябва да има филтър на входа на системата, защото всички ще ходят на доктор без причина", аргументира се той.

Работодателите настояват за равностойно представителство на държавата и на социалните партньори в управлението на здравната каса, за да се гарантират прозрачност и ефективност при харченето на парите от здравни вноски. В момента здравната вноска е 6% и 70 на сто от нея са за сметка на работодателя. Затова е логично работодателите да имат по-голямо влияние при вземането на решения в касата. Сега общото събрание на НЗОК се състои от 37 членове - по 6-има от синдикатите, общините и работодателите, 18 представители на държавата и един - на пациентските организации.

В декларацията се предлага годишните разходи за здравеопазване да са не по-малко от 6% от брутния вътрешен продукт. В момента те са 4.3%, а здравният министър Радослав Гайдарски иска 5%.

Миналата седмица премиерът се срещна и със синдикатите. С тях се договори да подпише социален пакт, в който повишението на доходите да бъде разписано по години.
204
724
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
204
 Видими 
13 Септември 2005 23:46
Тези "работодатели" съвсем са изперкали.
(ако "исканията им са предадени правилно)
13 Септември 2005 23:51
14 Септември 2005 00:02
14 Септември 2005 00:05
Може и да са изперкали, но избори се правят с "подкрепа" от (такива като) тях.
14 Септември 2005 00:09
"Трябва да има филтър на входа на системата, защото всички ще ходят на доктор без причина"


Ще ходят всички на лекар, ама лекарят не може да прегледа повече от определено количество болни. Затова ще повисят на опашката, и ще си идат. Таксата е още един начин да се финансила здравната система.
14 Септември 2005 00:21


работодатели...
14 Септември 2005 00:25
/:/ "...Да отпаднат минималната работна заплата, допълнителното плащане за вреден и извънреден труд, а фирмите да не внасят осигуровки, ако работникът е в болнични. Това предложиха вчера пет работодателски организации на среща с премиера Сергей Станишев."
......................................... .......................................
Следващото предложение на Работодателите, може би, ще е : на нечетни дати/или на четни- по избор на Работодателя!/ трудът на Наемните Работници да НЕ се заплаща?!
14 Септември 2005 00:41
За какъв "БИЗНЕС" става дума??
14 Септември 2005 00:50
Какъв е тоя мародерски бизнес, бе да бъда любезен с техните родители от женски пол в отходното отверстие бе?

По цял свят има и минимална работна заплата (по нея се определя жизнения стандарт, бе ГОВЕДА!), и болнични, и обезщетения. Кат не ви харесва, идете в Бурунди. Тук е България. Ай сиктир от пребозали теленца.
14 Септември 2005 00:51
Аз предлагам да се премахне изцяло корпоративния данък.По този начин ще се освободят допълнителни средства за реинвестиране от страна на фирмите, което ще доведе до откриване на нови работни места.
14 Септември 2005 00:57
Проблема идва от това, че повечето от "работодателите" никога не са били работници. Просто са се родили "работодатели".
А и доколкото знам, много от тях са членове на любимата партия, та много ми е интересно как така, не следват повелите и............
14 Септември 2005 01:00
А аз предлагам нови избори - тези работодатели спонсорираха сегашното статукво - утре може и да са изненадани - и колкото по-скоро, толкова по-добре, иначе те са способни да се внедрят за седмица в следващите управленци. Усещате ли колко са нагли вече?
14 Септември 2005 01:28
Поне един комунист няма ли между толкова
бизнес мъже
14 Септември 2005 01:32
Как са станали работодатели?
Не е ли чрез кражба?
А комунистите къде са били?
14 Септември 2005 01:40
Може би въпроса ми е глупав, но кои са по-точно тези работодатели?Да не би в БГ да има нещо като индустрия, което да е без държавно участие?Кога са се родили българските Самсунг, Тойота или Макдоналдс, или поне Шкода или Плекстор, та не сме забелязали?Работодатели в БГ са само минятюрни фирмички за производство на колбаси и кашкавал или ресторанти и кръчмички, тук-таме и фирмички за поправки на компютри...работодатели, как не.
14 Септември 2005 01:53
Каквото и да приказваме и на бизнеса не му е леко.42% осигоровки плюс другите данъци.То си е жива кражба.
14 Септември 2005 01:54
Е, става както в стария виц:
Въженцата, с които ще ни бесите сами ли да си носим или ще ни ги раздават от Профсъюза? - попитал работник РАБОТОДАТЕЛЯ си.
А, бе тези искат по-скоро да станат РОБОВЛАДЕЛЦИ, отколкото РАБОТОДАТЕЛИ!
14 Септември 2005 03:16
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението сиРедактирано от - bot на 14/9/2005 г/ 11:14:50

14 Септември 2005 03:18
таксата не може да отпадне. "Трябва да има филтър на входа на системата, защото всички ще ходят на доктор без причина", аргументира се той.
Безочие- наясно е че 1-ния лев ще спре хората да ходят на доктор- дето и документ не ти дават за него
20 пациента по 1.20 лв- 24 лв по 20 дни -500 лв без данъци по х доктори в БГ
-Кога тези ще си получат парите за това че са ми видяли поне 1път в годината и аз съм им се разписала за това
14 Септември 2005 03:44
От 19 изказали се 16 са против работодателите- еххх службици
- намаляването на осигуровките нормално би довело до увеличаване корпративния данък- фалиране на НОИ и ЗК - увеличаване заплатиците на чиновничетата
а ненормално - големите корпорации няма да платят корпоративния -
ще ги плащат малките до като могат и ще фалират - а после кой ще плаща заплатиците- големите ще духнат - ще фалира системата - за колко време ще стане - до нова година ли
а "да се премахне изцяло корпоративния данък" - ААА
Велчев казваше така - как ли и той е мислил да храни чиновничетата
Правилно ли разсъждавам?
14 Септември 2005 05:18
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 14/9/2005 г/ 11:15:11

14 Септември 2005 05:57
СоцялизЪма беше лош и ви беше зле. Поискахте демокрация - получихте я. Да, ама тя е за баш-демократите(дет наричат себе си бизнес), а вие(дето скок-подскок по площадите) че играете робите. Е, и това е важна роля, нали без нея бизнес нема...да ви го начукам и на демократите...
14 Септември 2005 06:59
СултанБг и Т_Живков, мараба!
Всичките изброени лица от тези бизнесмени са КОМУНИСТИ. Не се правете на ударени, че не сте ги чували изобщо. Все са известни имена от "Позитано" 20. Дори преди години, те и Мултигруп, се обявиха за икономическият двор на првителството на Виденов. Не ни прехвърляйте вашите си хора на нас. Ако бяха хора-демократи, дошли от демократични, установени страни, те нямаше да приказват такива глупости, а щяха да дадат, това, коеот се полага на работника, та и повече, без излишни приказки. Да Т_Живков, начукай го на облеклите се като демократи комунисти. По делата им ще ги познаете. А ние ги познаваме по имената.
14 Септември 2005 07:51

Интересно, че не са поискали и да отпаднат заплатите и данъците въобще. Даже би било много полезно за бизнеса, ако работниците си плащат някаква минимална надница на собственика за правото да му работят. Препдолагам, че тази схема ще помогне много за развитие на българския бизнес и разкриване на нови работни места.

14 Септември 2005 08:03
Трудът, както всяка друга стока, струва толкова, за колкото човек може да я намери.

Заплатите в БГ са ниски, защото има достатъчно хора, готови да работят за ниски заплати, което пък е следствие на недостатъчните работни места.

Какво би трябвало да направи държавата в случая? -- да направи страната атрактивна за инвестиции (т.е. нови работни места, които биха повишили търсенето на труд, и съответно, цената му).

Какво значи страната да е атрактивна за инвестиции? -- да има добра инфраструктура (транспортна, комуникационна, и т.н.), ниски данъци, малко бюрократични спънки, правила на играта, важащи еднакво за всички. Ако управляващите се вземат в ръце и реализират тези 4 неща, останалото само ще дойде!
14 Септември 2005 08:12
Назад към робовладелството, заплатите трябва да са точно толково, колкото да не умрат работниците от глад. Никакви данъци за печалбата, но данъци върху доходите трябва да има, все пак робите не инвестират. А биз това е пълно с безработни така че една част все пак може да получава и по-малко отколкото е необходимо за живеене, така ще се изравнят търсенето и предлагането.
14 Септември 2005 08:21
Тия измислени работодатели трябва да се отстрелват като вреден дивеч! А шибаните Профсъюзи ако позволят това и не се намесят с Общонационална стачка-да се одерат живи!
Бе тия изроди как си я представят демокрацията и капитализма?
Като анархия и работа на ангария?
В Израел има установена минимална работна заплата-не се ли спази, работодателят отива на съд и могат да му затворят фирмата или предприятието!
Има Трудов Съд, който ВИНАГИ е на страната на работника, дори той да е нелегален! Дори договора между работника и работодателя да е само устен !!! Работотдателя плаща кото поп, плюс лихва за времето, за което е задържал парите-18%!
В Израел има Общонационални профсъюзи (Хистадрут), които като кажат "стачка", на всички им настръхват косите, защото спират работа пощи, банки, обществен транспорт, болници, и най-страшното е като спрат буклучиите-улиците се напълват с смрад! Правителството клеква, камо ли някакви посрани работодатели!
Я покрай мутрите им вземете мярката и на тия!
14 Септември 2005 08:24
Гошо, добрата инфраструктура, стабилната съдебна система и доброто образование се правят с пари и тези пари обикновено идват от данъци. Всичко на този свят се плаща и не знам защо в България битува мнението че парите, които държавата харчи идват от небето е не е така те се събират от данъци или от печатане на пари, ако не искаме инфлация трябва да се събират данъци, а когато тези пари не се харчат добре трябва да се иска отговорност от политиците. А за данъка върху печалбата, аз лично мога да ти кажа достатъчно закони начини да плащаш толкова данъци колкото ти искаш независимо каква е данъчната ставка. И в момента бюджета разчита на ДДС, акцизи и данъци върху доходите, а не на корпоративен данък - него го плащат основни държавни фирми и монополи.
14 Септември 2005 08:26
Gan(ю)гоТрий, точно за тоя, за който си мислим с Вас!
14 Септември 2005 08:36
Ето още някои вредни идеи към работодателя:
-на работника да се заплаща минималнио възнаграждение под формата на стипендия, за която не се дължат осигуровки. Със спестените пари се назначава втори работник на същия принцип.
-отпадане на постоянните трудови договори и въвеждане на стажантски позиции с продължителност max. 6 месеца.
-въвеждане на времеви праг, след изтичането на който работникът, ако не е заел постоянна позиция, няма право да работи повече в същия бранш.
14 Септември 2005 08:36
polar, съгласен съм, че хубавите неща струват пари. Но има едно понятие, ефективност, за което, уви, повечето управляващи държавата не са и чували.

Ясно е, че с много пари могат да се направят много неща. При добър мениджмънт, обаче, много неща могат да се направят с доста по-малко средства.

Ще отбележа един много "малък", но показателен факт -- като се разхожда човек по "Графа", може да забележи какви лъскави возила карат "инвалидите", паркирали там, където не би трябвало да се паркира. Ето един такъв "дребен" факт показва как държавата ни се подиграва на хората в неравностойно положение, а и на всички нормални граждани. Защото това (мерцедес за над 100 хил. лв., паркиран на "Графа" с инвалидна карта) си е чиста проба подигравка.
14 Септември 2005 08:50
на нашите боклуци ако им дадат още малко власт ще трябва ние да им плащаме за това че им работим Нещастници
14 Септември 2005 08:51
Не знам кой и как е създал БСК и Божидар Данев преди 10 ноември 1989 и как те могат да говорят за икономика. И за каква икономика? Като са такива печени събирачи на информация не знаят ли с колко се е увеличил дефицитът ни само за първото полугодие на тази година и само спрямо същия период на миналата година (внасят, преразпределят и ядат)?
Не знам и дали брат Василев продължава да убеждава НОИ, че е прав като не си е платил осигуровките на съкратените си работници с аргумента, че братя Василеви АД е различно от братя Василеви ООД? Шеф на съюза на "работодателите"!
Не знам и дали Саша Безуханова е продала повече принтери на пазара ни или повече са приходите от "търгове" с държавната администрация и от непрекъсната подмяна на паспорти, шофьорски книжки върху едни, пък после върху други хартии. Но и при тях (чуждите фирми, особено гръцките) не се забелязва някакъв особен пример за морал в предприемачеството.
Може да е законно, но определено не е морално такива "работодатели" да ни учат. По делата им ще ги познаете. А по делата и по всички световни показатели икономиката ни е далеч от нивото на 1989.
14 Септември 2005 08:55
Сега бат' Серго ще трябва да изиграе успешен втори рунд след този за 13-та заплата и пенсия. Тогава се оказа, че пари за тях все пак ще се намерят. Сега остава да убеди и босовете, че ще трябва да плащат не само за вили и мерцедеси.. .
14 Септември 2005 08:57
лява ръка десен джоб
14 Септември 2005 09:02
След 8 години глад и възможност за max 2 години управление Вие какво очаквате от комунягите бре...крадене му е майката... прави впечатление, че първо смениха масово снабдителите в Министерствата??? и сега разглеждат всички договори за доставка... Да ЖИВЕЙ РУШВЕТА!!!
14 Септември 2005 09:02
В отговор на въпроса на предишния форумец относно Божидар Данев: Това беше един комсомолски деятел в Института по техническа кибернетика при БАН, управляван от идейно подплатения "проф. Наплатанов-активен борец против капитализЪма и фашизЪма. Същият Данев беше една от неговите десни ръце. Сега обаче виждате, че се е осъзнал и дава мъдри капиталистически съвети наляво и надясно. Те това е!!!
14 Септември 2005 09:09
Божидар Данев освен това беше солташак на Карлович и писа първата икономическа програма на СДС. Една от най-важните перестроечни гниди, направил огромна гуша покрай Карлович и Гадъ.
14 Септември 2005 09:27
Ае според мен не само трябва да не пипат осигуровките, трябва да ги скъсат от проверки - начело с тия от вапросните камари. Що за логика е това - аз така и така не плащам (осигуровки), ама дай поне да стане законно.

Иначе някой горе вече го е написал, по изгодно е да инвестираш в партии от колкото в собствените си работници. И стига с тия филми, дето освободените пари (след намаляването на данъците) щели да се върнат при работниците като увеличение на заплати. Най-вероятно е да отидат за реинвестиции в партийната система.
14 Септември 2005 09:27
Леле, тая организация досега само глупости предлагаше. Сега направо безумия. Ми давайте бе, то най-лесно е нищо да не се плаща, работодателя да се превърне в господ. Болен, здрав на работа иначе пари йок. Такива безумия наистина щяха да са смешни, ако не са тревожни.
И прави са форумците, като видиш само кои личности са по върховете на организацията. А къде се изгуби оня "играч" В.Василев. Същия дето даже осигуровки и заплати не плащаше в "Мраз"????
Тези изцепки са поредното доказателство какъв е характера на средния и едрия бизнес в БГ. Феодално-капиталистически.
14 Септември 2005 09:43
90 на сто от така наречените работодатели са хора от бившата БКП и ДКМС номенклатура, от нейните приближени- шофьори, спортисти, журналисти. Както вече споменаха повечето форумци, по имената им ще ги познаете. Те така са научени - да получават всичко наготово. Даром им беше даден начален капитал, обществени поръчки, достъп до информация. Кого защитават профсъюзите? Себе си, защото не знам в някое частно предприятие да има профсъюз.
14 Септември 2005 09:44
- Минималната заплата не трябва да отпада
- Заплащането на вредните условия на труд трябва рязко за се увеличи именно с цел, цената да стане по-висока от инвестициите за подобряването им
- Извънредния труд може да не се заплаща, при условие, че се компенсира в рамките на седмицата, или нещо подобно - например работиш извънредно по 10часа, но максимум 40 на седмица - значи в петък е ЗАБРАНЕНО да си на работа, иначе солена глоба за работодателя , който те е допуснал до работното ти място
- В допълнение предлагам минималните осигурителни доходи по браншове, да станат минимални заплати - вижте как ги договарят в Германия
...
като компенсация - предлагам да се облекчат условията за освобождаване на работници - като не можеш да свършиш работата за 8 часа, а са ти нужни 10 - защо да те държа?
и това да е валидно и за обществената сфера, щото на мен ми омръзна да виждам служителки с `коректор по монитора`
14 Септември 2005 09:46
Според мене:
1. Трябва да се съществува не минимална работна заплата, а минимална часова ставка, както е в европейските страни. Не е ефективно да се държи работник на пълен работен ден ако не може да му се уплътни работното време.
2. Заплащането за извънреден труд не трябва да отпада, но трябва да се ограничи времето за полагане на извънреден труд. Ако това време се надвиши, работникът е в правото си да откаже да полага извънреден труд.
3. Заплащането за вредни условия е много порочна практика. Работодателят трябва да създаде не само на книга условия за безопасен труд - работна среда, лични защитни средства, почивка, профилактика и др. Това трябва да се следи строго от компетентните органи.
14 Септември 2005 09:49
Кой притежава предприятията, кои са бизнесмените - демократите, тези дето ви караха да подскачате по площадите и да ревете като говеда. Само, че тяхното разбиране за демокрация е едно, а на останалите съвсем друго. Всичките им искания са от безумни по-безумни, но са съвсем разбираеми. Нашите демократи са мафиоти и като такива те резбират само от мафиотски правила. Да отпадне минималната работна заплата - защо - за да не плащат вече съвсем законно. Да отпаднели добавките за вреден труд - че като отпаднат да не би да намалее вредния труд - не, даже ще се увеличи. Добавката не пречи да се премахват условитяа за вреден труд - премахваш вредния труд и добавката сама отпада. Намаляване на осигурителната тежест - напротив тя трябва да се увеличи, като работника го наемат на заплата, от която удържат само ДОД, а осигуровките да ги плаща работодателя по норматив, за да не се укриват доходи.
14 Септември 2005 09:49
Нищожното заплащане през последните 15 години погубва България. Последиците от него се виждат - огромна част от трудоспособното население напусна България, демографска криза, ниска производителност, корупция, престъпност - това са все преки последици от ниските доходи. През 70-те години имаше демографски бум. Тези деца след 89-та са точно в възрастта да създават поколение, но не го правят, защо? Защото не могат да му осигурят нормален живот, те даже и на себе си не могат. Същото и за по-възрастните, които все още можеха да имат деца - стандарта им падна 5-10-20 пъти и те се отказаха, за да не го влошат още. Прозиводителността - няма начин да накараш някой да ти работи повече, след като не му плащаш. Тези неща вървят ръка за ръка, а не както сега вече 16 години неплащане, а се иска висока производителност.
14 Септември 2005 09:54
гошо, ако електората гледаше кой как му бърка в джоба и какво му дава срещу парите, които събира от него държавата щеше да се управлява доста по ефективно. Въпросът е че 98% от населението нищо не разбира от фискална политика и с разни мантри като валутен борд, ЕС или намаляване на данъците за растеж, можеш да им насочваш енергията накъдето искаш. Но докато има дървени глави, които не гласуват за този, които им дава най-добро съотношение между взети и похарчени пари все така ще е. А какво се получава по-голяма част от тези, които все пак се замъкват до избирателните секции са същите дървени глави, които ще гласуват за една и съща партия все едно какво прави или обещава. А останалите са толкова не наясно с това, което искат, че гласуват винаги на контра. Но и на партиите им се чудя, особено на десните, те още ли не разбраха кой гласува в България. Тези които си дават гласа искат държавата да се грижи за тях, което си е лява политика, и те вместо да покажат как със същите или по-малко събрани пари се подобрява положението, т.е. се подобрява ефективността, те се рекламират с някаква вуду икономическа политика, където се говори само за намаляване на данъците и ЕС. Че те гласуващите и без това плащат малко данъци, а две трети от тях и да ни приемат в ЕС тях няма да ги стопли, защото и в България не работят.
14 Септември 2005 09:59
Приходит мужик к доктору:
— Доктор, спина болит, сил нет. Сделайте, что-нибудь.
— Вот Вам таблетки. Придете через неделю.
Через неделю:
— Доктор, не помогло.
— Выпишу Вам уколы. Придете через неделю.
Еще через неделю:
— Доктор, жить не хочется, как болит. ПОМОГИТЕ!!!
— Есть выход, надо ампутировать яйца.
Операция прошла успешно. Спина прошла.
Через некоторое время тот же мужик приходит к портному заказывать брюки.
— Вы на какую сторону привыкли яйца носить, на левую или на правую?
— А какое это имеет значение?
— Очень большое. Если неправильно пошить брюки, сильно спина болеть будет.
14 Септември 2005 10:04
Тея работодатели са меко казано улигофрени - ако искат да въведем робство и без отва май тая част сме я пропуснали за разлика от америка ... нека да си кажа нещо за работодателите - от мнгого места съм чувал следната обща картина - шефа нее плащал от 2-3-4 месеца но си купува кола/апартамент/вила/ходи на почивка в тайван и прочие, звучи ли ви познато... за това на тези работодатели мога да кажа развийте гайките и си е**** ма**те ..
14 Септември 2005 10:10
Да отпаднат минималната работна заплата, допълнителното плащане за вреден и извънреден труд, а фирмите да не внасят осигуровки, ако работникът е в болнични. Това предложиха вчера пет работодателски организации
Аз ли нещо не разбрах, или СЕГА само не разбирам? Това "работодателски" организации ли са? На мен лично ми се струват "робовладелски"! Тъкмо тия дни си препрочитах историята на древния Рим, че даже и тая сутрин прехвърлих няколко страници в "читалнята" и какво да видя в СЕГАшния вестник? Все едно откъс от борбата на плебеите срещу патрициите. Та и по-лошо! Не знам с кой акъл са направени тези "предложения", кой е бил консултанта на "организациите", дали всъщност точно така пунктуално са отразени от пресата, но все пак България е член на МОТ, страна е по множество международни договори и конвенции, според които робския труд, людоедството, крепостничеството и тям подобни екзотики са АБСОЛЮТНО забранени! Що за диващина и варващина? Че защо не са предложили и също, ако работодателя е кахърен, поради недостатъчно наличности да си смени колата или да купи нова дрешка на любовницата си, вместо да изплаща заплати да принуди работниците... да си носят пари за да идват на работа? Колко му е, пък може направо да си ги зачисли към активите на предприятието си, като инвентар. Така хем ще си подобри ликвидноста. Можело е да поразсъждават и в друга насока, например към дисциплинарните наказаня. Какви са тези "забележки", "предупреждения", "уволнения"? А телесните наказания? Карцер с хляб и вода? Разстрел за неизпълнение на нормата? Колко още прогресивни идеи чакат да бъдат събудени за нов живот...! Но пък началото е оптимистично. В крайна сметка може би ще излезе прав другаря Енгелс, който ни учи, че "...класовата борба е двигателя на прогреса и историята, роб срещу господар, селянин срещу феодал, чирак срещу занаятчия, работник срещу капиталист, това са движещите сили на съвременното общество"!
14 Септември 2005 10:13
SultanBG, страшен виц

И съвсем по темата
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД