:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 125
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Във водата в Хасково и манганът бил над нормата

Снимка: БГНЕС
Здравният министър Илко Семерджиев (вляво) призна в събота, че не би пил от водата в Хасково. "Забраната за пиене ще продължи дотогава, докогато откриваме във водата някакъв вид нарушение в индикативните норми на съдържанието на уран", заяви Семерждиев пред Нова тв. Водата обаче явно трябва да се изследва и за други отклонения.
На фона на скандала с повишени нива на уран във водата на Хасково се оказва, че в нея е имало и в пъти завишени количества манган и нитрати. От ВиК дружеството в града още миналата година са предупредили за сериозни отклонения, като само стойностите на мангана надвишават многократно нормативно допустимите изисквания. Нещо повече - дружеството прогнозира тенденция на влошаване по физико-химични и радиологични показатели за една от станциите - "Помпена". За съдържание на уран обаче не се споменава.

Данните на оператора са описани в бизнес плана на дружеството, който е бил одобрен от енергийния регулатор в началото на миналата година, показа справка на в. "Сега". От комисията са изискали ВиК Хасково да разработи конкретни мерки за отстраняването на тези проблеми заедно със здравното, екоминистерството, басейновата дирекция, общините и др. В резултат от дружеството изтъкват, че "за намаляване на количеството на мангана е осигурено непрекъснато водоподаване от кладенците за Симеоновград и Ябълково, вследствие на което количествата му значително намаляват".

За Симеоновград тече процедура - прединвестиционно проучване, одобряване на вариант на технология за пречистване и задание за проектиране във фаза идеен проект за пречиствателно съоръжение за питейна вода. На какъв етап е тя към момента обаче не е ясно.

Манганът е с постоянно присъствие във водата на Хасково. През 2014 г. се оказа, че той е бил три пъти над нормата, а РЗИ предупреди водата да не се пие и да не се използва за готвене. Според здравния инспектор д-р Ангел Кунчев обаче опасността не е толкова сериозна. "Ако трябва да сме откровени, наличието на манган във водата не представлява пряка опасност за здравето и живота на хората. Особено пък при консумация в рамките на 5 - 10 дни. Знаете, че аз съм от Симеоновград, там в продължение на дълги години пиехме вода с много по-високи концентрации на манган", заяви тогава Кунчев.

Паниката около повишените нива на уран в част от водата в Хасково продължи близо месец. Тежкият метал бе открит при рутинна проверка. Опасност за населението обаче нямало, тъй като това били еднократно установени концентрации от 0.044 милиграма на литър при норма 0.03 милиграма на литър. Покрай скандала бе създадена временна парламентарна комисия за потенциалните опасности за питейните води в България.



ОСТРО

Проверки на водата в България се извършват от четири институции - басейнова дирекция, ВиК операторите, здравните инспекции по места и Агенцията по безопасност на храните, отбелязаха от асоциация "Активни потребители". Експертите твърдят, че в страната се извършват хиляди проверки, но резултатите могат да бъдат "крити с месеци по чекмеджетата". Затова предлагат да се създаде единен онлайн портал, в който да се обявяват резултатите от тестовете.
16
2090
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
01 Май 2017 19:14
А H2O-то как е, в норма или ?
01 Май 2017 21:10
Интересно ми е какво писмо ще съчини сега хасковлийката Христина Тодорова, която беше писала до Е.Йончева за урана.Тогава урановите мини от соца бяха виновни.Сега за мангана какво ще ли съчини амбразурчицата?
01 Май 2017 21:42
България се гордее с минерални води. Текат и от чешмите.
01 Май 2017 21:44
А бе най-добре да закрият Хасково, нали?
01 Май 2017 22:10
Не се отчайвайте,ами почвате да търсите cobalt,днес четох,че щял да поскъпне десетки хиляди проценти,Apple и кой ли още не се биели за него.64 % от световното производство било в Конго.Та,бъдете иновативни,може да направите пари от металите намерени по чешмите в територията...
01 Май 2017 22:57
И кауните и кайените също...
02 Май 2017 07:39
>>><<<
Повишаването на мангана не е директно опасно, но постепенно човек се превръща в мангал или мингян, зависи от произношението.
Т.е, с исвестни допускания си е пак човек, съгласно международните харти и хартии.

А сега по-сериозно:

До известна концентртация, манганът е необходим микроелемент. Дневната нерестриктивна норма за консумация 2.0 мг. В мултивитамините,. разпространявани от водещи фирми обаче, количеството на мангана (въпреки базовите концентрации приети като нормален прием) е завишено до 200 (за мъже) и - 210%(за жени). В мултивитамините за жени се завишават и нивата на Цинка -160%, медта - 110%, хром 150%молибден-120%. В мултивитамините за мъже единствения завишен микроелемент е именно мангана -200%. За съжаление, така необходимия за мъжете селен е завишен само с около 30%. Всички тези завишения са спрямо приетата за нормална дневна консумация на микрометали с храните. В много случаи микрометалите липсват в менюто в необходимите дори концентрации...
Така че...
Не се плашете от води, в които колебанията на жизнено необходими елементи, именно като мангана, имат повишено съдържание до 300%. Има опасни микрометали обаче, които действително присъстват в някоии води в България и трябва да се следят много по-строго, като например арсен, олово, живак, кадмий (в известни граници), и пр.



Специалистите съветват количеството на дневноприемания манган да не надвишава 10мг след което може да се наблюдават отрицателни явления.
02 Май 2017 09:29
Водата в Хасково крие риск за здравето. Мислите ли ,че яденето на колбас консервиран с нитрити и препечен за по-вкусно крие по-малък риск?
02 Май 2017 10:06
Малии! Наща вода във Варна уж няма отклонения, а направо ни светнаха със съобщението, че от днес цената се повишава с 15,35% до 2,93лв, защото общинската фирма ВиК имала план за бъдещи инвестиции. В Хасково, където сигурно ще трябват нови водоизточници или някакво много специално пречистване, как ли ще ги светнат с цената с обещания за годна вода в светлото бъдеще?
02 Май 2017 10:28
За зъболекаря-импресионист и делата му:
„Майка ми отишла да си купи лекарства и с изненада научила, че всъщност е умряла. Според Здравната каса. На 14 април навършила 75 г. и направо са я отписали от живите на следващия ден…Не й дават лекарствата, нали не би следвало да ги ползва, след като не е жива… В три аптеки са й отказали по тази причина. Сега ще ходи до личния лекар… За да видим дали той ще издаде удостоверение за живот…
02 Май 2017 10:29
Във водата в Хасково и манганът бил над нормата
ВиК-то какво чака - да им вдигне цената на асковлии!

От чешмите им тече готова суровина за комбинат за цветни метали, а те плащат само за водорода и кислорода в нея. Я им направете цената по 20 лева кубика!

02 Май 2017 10:34
sluncho6, не подценявай мангана като отрова:
http://extremed.ru/toksik/77-industrtox/4250-marganec
02 Май 2017 11:15
това за мангана се знае отдавана , от кладенците по поречието на р.марица си тече вода с повишен манган, същата такава оманганена пият и в димитровград и в пловдив.
Вече в Хасково от чешмата се сервира уранжада с малко манган .
02 Май 2017 14:41
А в софийската вода имало 66 % водород ! Ужас !
А по ресторантите масово използвали натриев хлорид, мискините...
Да не говоря за киселото мляко , дето е тъпкано с бацили !
02 Май 2017 15:01
Нитрото беше едно от камъчетата дето катурнаха каруцата на соца, СЕГА да видим нуклето и мангото до какви обществено- социални промени ще ни докарат.
02 Май 2017 22:46
Манганът често върви с урана в рудата...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД