:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

64 хиляди четвъртокласници откриват днес изпитната кампания

63 932 ученици от четвърти клас се явяват днес на национално външно оценяване по български език и литература, припомниха вчера от МОН. Малчуганите са първите, които ще "открият" изпитната сесия през тази учебна година. Изпитът по български език за седмокласниците е на 19 май, а по математика - на 22 май. На същите дати са и матурите за зрелостниците.

Изпитът за най-малките започва в 10 ч. и ще се проведе в 1870 училища. Продължителността му е един учебен час, а за децата със специални образователни потребности - два учебни часа. В петък предстои второто външно оценяване за четвъртокласниците - по математика, а в понеделник и вторник са насрочени тестовете по човекът и природата и човекът и обществото.

Резултатите от националните външни оценявания по всеки от предметите се измерват в точки и се вписват в удостоверението за завършен 4-ти клас. С точките от изпита по математика може да се кандидатства за прием в 5-и клас в профилираните гимназии с профил "математически" и "природни науки", като тежестта на резултата при балообразуването се определя от педагогическия съвет на конкретното училище.

Четвъртокласниците ни традиционно се представят много добре на изпитите, чиято цел е да измерят индивидуалните постижения на учениците, да определят нуждата от подкрепа и да се осъществи мониторинг на образователния процес на училищно, регионално и национално равнище. Въпреки това миналата година и те бяха застигнати от тенденцията на срив в знанията, характерна за седмокласниците. На последното национално външно оценяване през 2016 г. учениците в 4-ти клас показаха по-ниски резултати в сравнение с една година по-рано - децата с петици и шестици по български език бяха 69.5% при 80% през 2015 г., а тези с много добри и отлични оценки по математика бяха 65% при 75% през 2015 г.
1533
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД