:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Volvo облече доспехи на своето луксозно комби

V90 Cross Country спокойно може да съперничи на повечето кросоувъри
---
Сегментът на кросоувъри и SUV-моделите е най-бързоразвиващият се в автомобилната индустрия. Има обаче хора, които не харесват такъв тип автомобили, но в същото време се нуждаят от машина, която хем да може да премине през по-тежък терен, хем да е удобна за пътувания на големи разстояния.

Именно такива за всъдеходните комбита, на които голяма част от производителите обръщат внимание. Те привличат със своята функционалност, а техните производители се стремят да ги оборудват с всичко необходимо за по-добра служба на собствениците им.

Поредното предложение в класа идва от Volvo. Шведите имат традиции с такива модели, като първият Cross Counrty - моделът V70, се появи преди близо 20 години. На пазара вече е всъдеходната версия на най-новото комби на марката - V90, като тя също е получила добавка Cross Country към името си.

Общо взето това е автомобил, предлагащ високи технологии, лукс и проходимост, подобна на голяма част от така наречените всъдеходи. Клирънсът на V90 Cross Counrty достига цели 210 мм - с 65 мм повече от този на стандартното комби, които са достатъчни, за да преведат шофьора, пътниците и техния багаж през места, на които обикновен автомобил дори не би си помислил да мине.

Като размери всъдеходното комби на Volvo е по-голямо от своя предшественик V70 Cross Country. Дължината му е 4940 мм, широчината - 1880 мм, височината - 1540 мм, а разстоянието между двете оси достига 2940 мм. По-големите габарити обаче не оказват влияние върху теглото на автомобила, което е намалено благодарение на използването на алуминий в каросерията.

Салонът на автомобила също е подчинен на лукса, като са използвани скъпа кожа, орехово дърво и алуминий. Интериорът е изцяло в стила на моделите на марката, като воланът също е обшит с кожа, а на селектора на скоростната кутия е поставен истински кристал. Високите нива на Volvo V90 Cross Country са оборудвани с 12,3-инчов дисплей пред водача, на който се появяват сведенията от системите на автомобила. На централната конзола е поставен 9,5-инчов активен екран, който изпълнява функциите на таблет. От него може да се управляват най-важните системи на колата - навигация, мултимедия, климатроник и др. Използването му води до максимално ограничаване на оставащите в миналото бутони и превключватели.

Размерите на комбито гарантират достатъчно място за возещите се отзад пътници. Там могат спокойно да се разположат трима възрастни. Обемът на багажника е 560 л, но при свалени седалки той се увеличава до 1526 л. Вратата на багажника може да бъде оборудвана със специална функция, при която отварянето се осъществява с прокарване на крака под задната броня. Там има специални сензори, които реагират на движението.

Volvo V90 Cross Country излиза на пазара с избор от четири турбо мотора - два бензинови и два дизелови, като всички имат работен обем от 2,0 л. Бензиновите са Т5 с 254 к. с. и Т6 с 320 к. с., като при втория на стандартната турбина помага и механичен компресор. Той осигурява тяга още на ниски обороти, след което се задейства и турбината. Максималният въртящ момент е 400 Нм, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,3 сек., а максималната скорост е 230 км/ч.

При дизелите версията с една турбина D4 развива 190 к. с., а тази с две - 235 к. с. При по-мощната въртящият момент достига 480 Нм, които са достъпни още при 1750 об./мин. Така комбито ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,5 сек. Голямото предимство на двата дизелови агрегата е по-ниският разход на гориво, който в нормални условия е в рамките на 7,5 л/100 км, но при по-внимателно шофиране може да падне още. Очаква се скоро да има и хибридна версия - T8, която ще развива цели 410 к. с.

Скоростната кутия е 8-степенен автомат, който работи в комбинация със система за задвижване на четирите колела AWD. Водачът може да избира между пет режима - Eco, Comfort, Dynamic, Individual и Off-Road. Автомобилът е оборудван и с технология за помощ при спускане - Hill Descent Control.

Комбито се предлага в две нива на оборудване - Momentum и Inscription. В първото са включени екстри като система за безключов достъп, двузонов климатроник, аудиосистема, Bluetooth връзка, шест въздушни възглавници, система за стабилизация, автоматично намаляване на скоростта до пълно спиране и наблюдение на лентата на движение.

При второто са добавени четиризонов климатроник, електрически предни седалки с вентилация и масаж, камера за задно виждане, панорамен покрив с възможност за промяна на степента на оцветяване и др. Отделно се предлагат система за 360-градусов кръгов обзор, функция за автоматично паркиране, аудиосистема Bowers&Wilkins, отопление на волана и на задните седалки. Като опции са достъпни функция за следене на умората на водача, система за разпознаване на пътните знаци и наблюдение на слепите зони. Нова е и системата за полуавтономно шофиране Pilot Assist, способна да държи автомобила в лентата на движение без намесата на водача и да спре, ако засече препятствия.

Цените на Volvo V90 Cross Country у нас стартират от 105 770 лв. за дизеловата версия D4, но топвариантът T6 с бензинов мотор с 320 к. с. започва от 130 610 лв.
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
1086
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД