:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Варненски университети дават най-високи заплати

Лидерът по качество - СУ, е на 16-о място по възнаграждения на преподавателите си
Преподавателите в Икономическия университет във Варна получават близо три пъти по-високи заплати от колегите си например в Минно-геоложкия университет. За сериозната ножица в университетските възнаграждения, често в ущърб на вузовете, предлагащи качествено образование, стана ясно на конференция на КНСБ за предизвикателствата пред държавните висши училища у нас.

Данните за средните брутни заплати в държавните университети са към декември 2016 г. Според тях най-високи са възнагражденията в Икономическия университет във Варна - 2061 лв., а най-ниски - в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София - 860 лв. УНСС се нарежда на осмо място с 1342 лева средна заплата, а Софийският университет "Св. Климент Охридски", който е лидер по повечето от професионалните направления, в които предлага обучение, е едва на 16-о място - с 1193 лв. средна брутна работна заплата. В класацията се открояват медицинските университети, които заемат второ, трето и четвърто място по възнаграждения. В МУ-София преподавателите получават средно 1995 лв., колегите им от Варна са с 1849 лв., а тези в Пловдив - с 1585 лв.

Анализът показва, че в 4 от държавните висши училища, които подготвят едни от най-търсените кадри - инженерите, средната заплата е под 1000 лева, което се отчита като крайно негативна тенденция за сектора на висшето образование. С най-ниски доходи са работещите в МГУ - 860 лв., в Химикотехнологичния и металургичен университет - 892 лв., в УАСГ - 966 лв., и във Висшето строително училище "Любен Каравелов" - 980 лв.

От КНСБ са разделили 33-те държавни висши училища на 4 групи според броя на студентите и преподавателите и средните заплати в тях. В първата група влизат университети като УНСС, Пловдивският университет, Югозападният университет и Икономическият университет във Варна, в които има относително малко преподаватели, но обучаващи голям брой студенти срещу високо заплащане. Вторият тип висши държавни училища се характеризират с относително много студенти, обучавани от голям брой преподаватели, но с относително ниско заплащане. Сред тях са СУ и Техническият университет в София. Третият тип вузове са с малко студенти, обучавани от малко преподаватели, но при високо заплащане, каквито са например медицинските университети. Всички останали държавни университети са в четвъртия "тип" висши училища, които са с малко студенти и малко преподаватели, но те са с относително средно или ниско ниво за заплащането.
13
4155
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
20 Юни 2017 23:00
защо се закрива задочното обучение по много специалности
има умни българи които могат да работят и да учат и да са добри студенти

20 Юни 2017 23:08
ВИНС-а не са ми любимци, а кво? Софянци са поразени в сърдцата, демек в кесиите?
20 Юни 2017 23:24
сега редовното обучение обслужва децата на номенклатурата
а будните бедни българчета трябва да работят или да са безработни
с задочно обучение бизнеса може да задоволи нуждата от техници и инженери в кратки срокове
20 Юни 2017 23:44
бизнеса плаща данъци и открива работни места и може да изиска от държавата повече специалности със задочно обучение във вузовете
21 Юни 2017 09:18
fractal
Ти се шегуваш нали?!? Бизнесът да има право да изисква
21 Юни 2017 09:26
бизнеса плаща данъци и открива работни места и може да изиска от държавата повече специалности със задочно обучение във вузовете


БизнесА плаща малка част от данъците - ДДС, който се плаща от потребителите дава 4,5 пъти повече приход в бюджета отколкото данък печалба.

Работни места - в повечето случаи за и малко над минималната заплата.

Може да иска - разбира се, бизнесът винаги иска нещо да бъде платено с чужди пари.

21 Юни 2017 09:44
Ако Софийските университети дават най- високи заплати, това не е новина. Ако някой провинциален - може да стане дори скандал.
21 Юни 2017 10:35
работещите задочно учещи студенти са по полезни както там където работят така и за ВУЗа където учат
нали това е целта за дуалното обучение на младите както през средното така и през висшето образование

21 Юни 2017 11:18
От много години държавните вузове имат по-ниско заплащане от частните, защото държавата покрива само малка част от реалните разходи. В ТУ-София (за което имам информация от първа ръка) вече 4-5 г. се отчита как държавните пари + таксите от студентите покриват под 50 % от стойността на обучението. Дргуото колегите си го набавят сами, което е чрез работа по договори или по програмите на МОН и ЕК. Проблемът е, че парите в държават са малко и МОН дава основно на БАН, а за вузовете само ако са пред реалбно закриване.

бизнеса плаща данъци и открива работни места и може да изиска от държавата повече специалности със задочно обучение във вузовете

Бизнесът не може нищо да иска. Ако иска - ами да работи както е на запад от нас, т.е. идва, дава няколко милиона и получава правото да му стои фирменият знак, да може да прави презентации пред студентите и да има право да иска студентите да се обучават върху неговите машини и програмни продукти. Ама такива няма в България - бизнесът идва и вика "Аз плащам данъци и искам." Добре, но той и затова получава толкова, колкото си плаща.
21 Юни 2017 12:25
Високоотговорният и стабилен български бизнесмен, носителят на националната кауза, председателят на КРИБ, който между другото държи и Биовет, г-н Домузчиев, непрекъснато реве как нямало работници и трябвало да се разреши "внос". Същият този отговорен бизнесмен изпитва остра нужда от кадри за своето биотехнологично производство, затова и непрекъснато преговаря с университети да му произвеждат кадри, щото с ритнитопковци тая работа не става. Само че никой завършващ не иска да работи за заплата на работещ в хипермаркет при опасни за здравето условия на труд.
Ей такива бизнесмени считат, че държавата им е длъжна, завършващите трябва да се закрепостят за нам колко си години и искат да могат да внасят безконтролно работници, за да могат да задържат ниските заплати
21 Юни 2017 12:50
Лош бизнес!
Лоша Варна!
21 Юни 2017 13:02
От статията не става ясно какъв е проблемът и кого засяга? Или поне, каква е новината?
21 Юни 2017 15:28
Новината е, че
Лидерът по качество - СУ
скоро няма да е лидер
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД