:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокурорите се връщат в гражданския процес

Петканов обеща да върне правомощия, за които Филчев отдавна иска
снимка: Борислав Николов
Правосъдното министерство обмисля да възстанови правото на прокурора за участие в граждански дела за защита на обществения интерес. Това стана ясно вчера по време на представянето на новия екип на правосъдния министър Георги Петканов. В Гражданския процесуален кодекс (ГПК) може би ще има връщане назад, каза Петканов. Той се зарече до края на март догодина законопроектът да бъде предложен за обсъждане на Министерския съвет, а до лятото да бъде внесен и в парламента. Петканов обаче си призна, че все още не се е срещал с експертите от работната група за промените в ГПК от екипа на предшественика си Антон Станков. Но увери, че те работят.

Изявленията на Петканов насочват към прословутия чл. 27 от ГПК, който даваше право на прокуратурата да образува граждански дела и бе премахнат през 1997 г. Основният мотив - прокуратурата няма място в гражданския процес. Обвинител N1 Никола Филчев редовно се оплаква колко безсилни са прокурорите заради липсата на чл. 27 и как не могат например да искат разваляне на незаконни сделки. От началото на мандата си през 1999 г. той настоява за връщането на въпросния текст. Депутатът от БСП Любен Корнезов пък два пъти внася предложения за връщане на нормата, но те не минаха в парламента при управлението на НДСВ и ДПС.

Според Петканов например в делата за промяна на името трябва задължително да участва прокурор, който "да брани обществения интерес". Около промяната на имена и ЕГН-та се разшумя тези дни след убийствата на двама души със сменени имена. Според министър Петков за година и половина 3000 души са сменили имената си, а 1000 от тях били от контингента. Още пролетта главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов алармира, че съдиите променят личните данни в закрити заседания, без участието на прокурор и така улесняват престъпниците. Законът обаче не предвижда задължителното участие на държавен обвинител.

Сред приоритетите на министерството е и новият НПК, чието второ четене трябва да започне утре. Спорните моменти се свеждат до 7-8, обобщи министърът. Вече имало разбирателство между политическите сили, че следствието трябвало значително да се редуцира. То трябва да е в МВР под формата на дознание, посочи Петканов. Друг спорен момент според министъра е фигурата на наблюдаващия прокурор. Редно било всеки да прегърне едно дело и да го знае отначало докрай. Прокуратурата обаче нямала достатъчно кадри за това. Проблемът можел да се реши, като следователи стават прокурори.

Петканов обаче подчерта, че реформата ще върви трудно, ако не е финансово обезпечена. Висшият съдебен съвет ще започне обсъждането на проектобюджета на съдебната власт още утре.

Днес всички предложения за промяна в НПК ще бъдат обобщени. Това каза шефът на правната комисия Янаки Стоилов вчера, когато изтече срокът за даване на предложения между първо и второ четене. Комисията ще започне обсъжданията на второ четене в сряда или най-късно четвъртък, като няма краен срок, в който тя трябва да е готова, обясни Стоилов. Той отказа да коментира направените предложения.
2
1208
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
13 Септември 2005 05:16
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 13/9/2005 г/ 10:25:52

13 Септември 2005 07:49
...за да се реши съдебния ни проблем трябва да се мине през военно положение...
...военни взимат властта с цел справяне престъпността и батака на съдебната система...
...като казвам военни нямам предвид нашите тикви а може би натовци...
...илавят всички юристи от главния прокурор и министъра на правосъдието(стига да не е музикант или артист) та до последния бракоразводен адвокат като Плюнчо...
...8 седмици карцер и ги обучават по падиоточката на кауша от какво има нужда България в техния ресор...
...вадят ги и ги изпитват...
...не са ли разбрали, не могат ли да вденат - връщат ги...
...естествено че преди всичко им отнемат заграбеното ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД