:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общините масово вдигат данъци заради финансова немощ

Основна причина е отказът от реформи и от децентрализация
СНИМКА: БГНЕС
Рязането на ленти или първи копки на пречиствателни станции, или на така наречените водни цикли, години наред беше любимо занимание на управляващите. Съфинансирането на тези проекти обаче често оставя общините в тежко финансово състояние.
Лошото състояние на общинските бюджети, финансовата немощ на местните власти и отказът на централната власт от фискална децентрализация принуждават общините масово да вдигат данъци. То изглежда не само изкушаващо, но и наложително. Това се сочи в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), разпространен в края на миналата седмица.

Изчисленията на института, базирани на информация, получена от самите общини, показват, че все повече от тях прибягват към повишаване на ключови данъци. В последните години са проведени 6 независими проучвания. Резултатите от последното изследване са недвусмислени: местните данъци продължават да нарастват, като случаите на регистрирано увеличение през 2017 г. са 62, а намаленията - едва 8.

Анализаторите следят данъка върху недвижимите имоти - нежилищни имоти на юридически лица, данъка върху превозните средства и леките автомобили, годишния патентен данък за търговия на дребно, данъка за прехвърляне на собственост.

Общо за периода 2013 - 2016 г. са регистрирани 210 случая на увеличения и 50 случая на намаления на тези четири данъка. Най-вероятно действителните промени (и в двете посоки) са повече, но достъпна официална информация за това липсва, а тенденцията в данните е достатъчно ясна, за да не бъде поставяна под съмнение. Събраните данни покриват над 80% от общините и дават достатъчно добра представа за промените в основни данъци и такси на местно ниво, пише в анализа. Показателно е, че тенденцията за масово увеличение на данъците се засилва в периода 2016 - 2017 г. Тогава са регистрирани близо 60% от случаите на повишение.

Нарастването на данъчната тежест се налага заради финансовата немощ на българските общини вследствие на отказа на централната власт да предприеме реални стъпки за финансова децентрализация. През 2016 г. приходите на местните власти като съотношение към БВП у нас достигат едва 7% при средно 15.6% за ЕС.

Необходимостта от осигуряване на съфинансиране на европейски проекти, които са важни като източник на капиталови разходи, доведоха до теглене на заеми и трупане на дългове. Префинансирането и съфинансирането по европейски програми се яви като допълнително бреме за общините наред с поредни години на дефицити и пословично ниска събираемост на данъци от по принцип лесно прогнозируеми и проследими източници на собствени средства. Общините имат ограничена възможност за привличането на допълнителни средства, а това е необходимо, дори да е единствено заради наложения от МФ механизъм за оздравяване на закъсали общини, посочва анализът.

Самият факт, че болшинството от промените са в посока "нагоре", показва ясно, че цялото упражнение е следствие от инертни опити за пълнене на бюджетни дупки и няма нищо общо с концепции като "данъчна конкуренция" или "данъчна политика". Увеличенията на нивата на местните имуществени данъци може да има някаква бюджетно-управленска логика, когато става дума за общини с динамични пазари на недвижими имоти. Като се погледне разпределението на тези увеличения по общини последните години обаче, се вижда, че това е изключително рядко срещано. В много случаи данъчните ставки в подобни общини отдавна са по-високи от средните, т.е. промяната е извършена в предишни периоди.

ВЪЗМОЖНОСТ

Преотстъпването на част или всички постъпления от данък общ доход обратно към общините на принципа "парите следват личната карта" е най-простият и лесно приложим модел за истинска промяна във финансовата самостоятелност на местните власти. Нещо повече - на общините може да се даде свобода да определят размера на този данък самостоятелно, но в рамките на съществуващата горна граница от 10%. Последният сериозен дебат по темата беше през есента на 2015 г. (малко преди местните избори), когато беше лансирано предложение общините да могат да начисляват до 2 процентни пункта върху ставката от 10%. Резултатът, очаквано и за радост на данъкоплатците, бяха поредица клетви от настоящи и потенциални кметове, че няма да се възползват от подобна възможност. Така темата за прехвърляне на подоходния данък към общините беше затворена. В крайна сметка управляващите на практика предложиха финансовата децентрализация да се постигне чрез повишаване на данъчното бреме вместо чрез разпределение на вече наложените данъци, заключават от ИПИ.
13
2888
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
16 Юли 2017 19:12
Да прочетем и каква е събираемостта на данъците, коментарите след това.
16 Юли 2017 19:36
много ми е любопитно каква финансова децентрализация сънувате, след като е ясно че огромен процент от общините у нас съществуват просто фиктивно, без каквото и да е бъдеще за каквото и да е. да ги изброя ли? трябва ли някому?
16 Юли 2017 20:32
И фиктивни заплати ли получават ? Може би по 50 стотинки дневно ?
17 Юли 2017 07:45
много ми е любопитно каква финансова децентрализация сънувате,
Не съм наясно къде отиват парите от местните данъци и такси. Ако остават в общините - добре. Ако отиват в републиканския бюджет и от там част от тях по усмотрение се "раздават" обратно на общините - много лошо.
17 Юли 2017 08:52
Финансова децентрализация ли? Поглеждаме примерно в известната със скорошни екологични подвизи община Трън - приходи 1.5 милиона, разходи 6,5 милиона. Развитието на туризма и екологията е с принос от 1000 (хиляда) лева очаквани (не получени) туристически такси. Ако такива общини се "децентрализират" финансово, мнозинството от обитателите им ще трябва да се прехранват с паша.
17 Юли 2017 09:27
финансова немощ


Идва ми наум още една рядко, срещана напоследък дума - злочести!
17 Юли 2017 09:49
Едно време, много отдавна, се говореше 20% от ДОД който е с най добра събираемост и сумите по който единствено от преките данъци нарастват, да се оставя на разположение на общините. Откак управлява ГРБ, вече дори не се говори.
17 Юли 2017 10:22
Ако отиват в републиканския бюджет и от там част от тях по усмотрение се "раздават" обратно на общините - много лошо.

Тъмно пиво, на известието което Ви изпраща общината за дължимите данък върху недвижимите имоти и таксата за извозването на боклука изрично е изписан ВАN-а на общинската сметка, по която се превеждат сумите, като в платежното нареждане допълнително се изписват партидите за данъка и за таксата.
17 Юли 2017 10:58
Единственият данък дето има смисъл е данък собственост/имоти/. Всички други са направени така, че да отиват в централния бюджет и след това да се раздават според прищевките на управляващите. Даже и ДОД - няма как да се разпредели локално. Щото много хора плащат данъци по постоянен адрес, но реално не живеят там.

Обаче европомощите объркват цялата ситуация защото дават чиновническо предимство на близките до властта общини.
17 Юли 2017 13:19
Oт как се помня - общините все реват колко са зле. Ами, много е просто: първо да си оптимизират разходите, да намалят щата, общинските съветници да не си гласуват възнаграждения по 300лв. за два часа заседание и още толкова за участие в комисии, да намалят броя на общинските съветници, да закрият кухите длъжности в общинска администрация (естествено нямам предвид техническите служби), да ограничат нарастването на кметските и зам.кметските заплати до разумни граници, да осъществяват по-ефективен контрол върху общинските дружества, които все горките работят на загуба, а шефовете им получават твърде прилични възнаграждения и е пълно с калинки от всякакъв калибър, кметовете,общинските съветници и шефовете в общинската администрация да спат да крадат чрез подставени лица от обществени поръчки, СМР-та, снабдяване на детски градини и каквото още се сетите. Ако всичко това се случи, най-вероятно няма да има нужда от вдигане на данъците и таксите. Еееех, мечти, мечти...
17 Юли 2017 14:47
В съседната статия на днешния брой писах как особено малките общини по всякакъв начин са сараят да попречат на всеки инвеститор и предприемач да прави бизнес на тяхна територия и по този начин губят приходи и работни места. Защото конкурентен бизнес се прави и използването на местни ресурси и суровини. Пълни фантасмагории са, че ще тръгнат хиляди туристи и селото ще потъне в охолство...
Обаче за общините е много по-лесно да искат от държавата субсидии, вместо да се хванат да свършат нещо полезно.
17 Юли 2017 18:16
Преотстъпването на част или всички постъпления от данък общ доход обратно към общините на принципа "парите следват личната карта" е най-простият и лесно приложим модел за истинска промяна във финансовата самостоятелност на местните власти.

Нито е прост, нито е лесно, нито приложим модел. Не е само заради няколкото "лични карти" (двойно, тройно гражданство), а заради липсата на обществени регистри. Да не говоря за "данъчната тайна" и задълженията на работодателя да внасят дължимите данъци и осигуровки от името на работника.
А въпросната формулировка, "преостъпване на част от данък общ доход", е абсолютно идиотска - и сега републиканския бюджет "преостъпва" част от данъка (субсидира общините в зависимост от нуждите им).
Ама фондация какво може да роди!? Каква децентрализация ги удря у гладките мазъци, когато при уж настоящата централизация:
но достъпна официална информация за това липсва, а тенденцията в данните е достатъчно ясна, за да не бъде поставяна под съмнение

И тендециите хич не са ясни, особено в частта "приходи от упровление на собствено имущество" (общински жилища за "наши" хора, защитени домове, социални аренди и др.), невидима за НПО-шките.
Иначе има много по-прост модел - данък върху земеделската земя. Дори ще е полезен за отчетността на държавата и усвояванео на земеделските субсидии.
17 Юли 2017 18:22
Ами, много е просто: първо да си оптимизират разходите, да намалят щата,


Има още по-просто решение - четири общини се закриват и се прехвърлят под управление на петата като общия брой общини се редуцира до 240 на брой (или 200 на брой с оглед "оптимизацията" на дупедатите) с равен, до 10% отклонение, брой избиратели. Така с една административна реформа ще сме готови и за избирателна реформа.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД