:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Силен трус край Гърция и Турция взе 2 жертви

Няма пострадали българи при земетресението от 6,7 степен по Рихтер в Егейско море
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Най-пострадал е гръцкият град Кос, където са нанесени и сериозни материални щети, като са рухнали по-стари сгради, строени преди въвеждането на новите разпоредби за устойчивост на зданията.
Земетресение с магнитуд от 6,7 степен по скалата на Рихтер в Егейско море разтърси вчера рано сутринта гръцкия остров Кос и турския курортен град Бодрум и уби двама души, предадоха информационните агенции. Ранени са над 400 души, като 15 от тях са в по-тежко състояние. Нанесени са и сериозни материални щети. Трусът, регистриран в 1,31 ч. местно време с епицентър на около 12 км североизточно от остров Кос и 10 км южно от турския курортен град Бодрум, предизвика масова паника в двете населени места. Над 150 вторични труса разлюляха населените места след първото земетресение. Най-пострадал е гръцкият остров и основният град Кос, където са нанесени и сериозни материални щети, като са рухнали по-стари сгради, строени преди въвеждането на новите разпоредби за устойчивост на зданията.

Гръцките медии съобщиха за големи материални щети, срутени или тежко пострадали са жилищни сгради, хотели, магазини. Пострадала е и средновековната крепост на рицарите от Ордена на св. Йоан, известни като хоспиталиери, издигната на остров Кос през XIV-XVI век за защита от османските завоеватели. В Бодрум също има нанесени материални щети от земетресението - таванът на болницата в града е паднал и пациентите са били евакуирани.

Жертвите са туристи, които пребивавали на остров Кос - 22-годишен шведски гражданин и турчин на 39 г. Те са починали, след като покрив на известен бар се е срутил върху тях. Кметът на остров Кос Георгиос Кирицис съобщи, че там са пострадали 115 души, като 12 от тях са в тежко състояние. От турското министерство на здравеопазването съобщиха за почти 360 ранени в Бодрум, но всички са леко пострадали. На остров Кос десетки са били ранени, след като сгради са рухнали върху тях. Доста от пострадалите са със счупени кости. Сред тежко пострадалите има туристи от Турция, Швеция и Норвегия. Четирима души са отведени за лечение на остров Крит, а трима са транспортирани в Атина. Временно беше преустановена работата на пристанищата в Кос и Бодрум, както и на летището на гръцкия остров.

Няма загинали или тежко пострадали български граждани при земетресението край остров Кос, съобщиха от МВнР в София. Посолството на България в Гърция разполага с данни за 98 наши сънародници, постоянно пребиваващи на югоизточния егейски остров, и дипломатите звънели на тези, предоставили телефон за връзка. Посолствата ни в Атина и Анкара следят обстановката и имат готовност за оказване на съдействие на пострадали български граждани, допълват от Външно.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Гръцки полицаи и местни жители оглеждат разрушено кафене на остров Кос.
1522
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД