:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинска новина

Сириец поиска такса "празен стол" от Ислямска държава

Германски съд го осъди за измама
Това диване наистина ли ни изпържи така гаднярски?!
В немския град Саарбрюкен 39-годишен сириец, първоначално обвинен за тероризъм, в крайна сметка бе осъден за съвсем различно престъпление, съобщава "Дойче веле".

Сириецът бе осъден на две години и половина затвор за опит за измама. В началото на процеса той бе обвинен за "опит за съучастие в убийство" и прокуратурата се бореше за присъда от 10 години. Смятало се, че гражданинът на Сирия подготвя атентат.

Съдът обаче прие, че няма достатъчно доказателства за планиран атентат - при ареста на гражданина не е намерено взривно устройство. "Обвиняемият не е имал нито желание, нито възможност да осъществи атентатите, за които уж се е готвил", казва съдия Бернд Вагнер. И защитата, и обвинението смятат да обжалват присъдата.

Хасан А., който по данни на "Шпигел Онлайн" вероятно е планирал да извърши атентат на Нова година, е задържан на 31 декември 2016 г. Предполага се, че за атаката Хасан е щял да използва транспортно средство, което да се боядиса и снабди със сигнализация, така че да наподобява полицейски автомобил. С този автомобил трябвало да се изпогазят хора, каквито атентати действително имаше в различни европейски градове.

Според версията на следствието мъжът се свързал с вероятни членове на Ислямска държавна в Рака чрез програмата за съобщения Телеграм. Рака дълго време беше под контрола на ислямистите и беше една от най-важните бази на групировката, нещо като столица. Кореспонденцията между сириеца Хасан и главорезите от Рака била изследвана от съдебната власт през телефона на обвиняемия.

Сириецът отхвърля обвиненията по свой адрес, като твърди, че цялата история била измислена от него с цел да получи "грант" от Ислямска държава в размер на 180 000 евро, с които да помогне на семейството си в Сирия. Разследващите също стигнали до извода, че мъжът е воден преди всичко от финансовия императив. Поради тази причина той бил осъден за измама.

913
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД