:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Срам да си беден, позор да си богат

Искаме революция, която да очисти завистта и суетата и да изправи гърбовете ни, превити в поклон пред ужасно глупави неща
Иван Стамболов-Сула
Последните десетина дни ни научиха, че два лева са точно толкова вълнуващи, колкото 450 хиляди евро. Тези две теми сякаш отбелязаха смяната на сезоните - ваканцията свърши с двата лева разлика между цветните и черно-белите учебници, а активният сезон започна с хонорара на Калин Митрев покрай азербайджанската "хайверена дипломация". Но като се замислиш, темата е една-единствена - за богатството и бедността, за лукса и мизерията, за сравняването на стандартите (което някои по-цапнати в устата наричат "мерене на пишки") и за това кого мислим за богат, кого мислим за беден и какви страдания носи това на ранимата ни душа.

Що се отнася до черно-белите учебници, аз не успях да разбера какъв е проблемът: когато така или иначе ти се налага да купиш нещо, защо да нямаш възможност да избереш дали да го купиш в по-скъп или в по-евтин вариант. Нали и в бакалията продават сирене от мляко и сирене от нещо, което прилича на мляко, обаче е по-евтино? Нали продават и вино, един литър от което струва по-малко от един килограм грозде? Нали цели вериги магазини съществуват единствено за да бъдат по-евтини от останалите в своята категория?

Защо предлагането на по-евтина алтернатива



не се разглежда като загриженост към по-крехкия бюджет?



Защото от столетия над нас тегне ужасът "Какво ще кажат хората!". По някаква странна причина е прието да се смята, че ако си беден, то си навеки опозорен и заслужаваш презрение. Всъщност, причината не е странна, защото практиката ежедневно показва, че бедни хора биват подхвърляни на презрение и унижение от страна на други, малко по-малко бедни от тях. Затова вестта за черно-белите учебници се възприе като опит за дамгосване, за публично опозоряване на бедните деца. Рицарите на словесността във "Фейсбук" не закъсняха с огнените афоризми:

"Вместо да дават черно-бели учебници на бедните деца, направо да им праскат по една дамга на челото!" (Очевидно до този момент материалните възможности на бедните деца са били тайна, която новите учебници нагло изваждат на показ).

"Едно е ученик сам да реши да си купи черно-бели учебници и СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО е официално да има евтини ЗА БЕДНИТЕ!" (Аз поне не успях да схвана РАЗЛИКАТА).

"От утре бедните да са с черно-бели снимки тук!" (Има се предвид във "Фейсбук", както навремето всички бяха със снимки на анимационни герои или пък забулени със знамето на държава, в която се е случило нещо неприятно от рода на терористичен акт - солидарност).



"Деца на родители с по-скромни възможности - правостоящи в клас!"



"Тетрадки, подвързани с банкноти, vs тетрадки, подвързани с вестник; обяд с първо, второ и трето vs обяд с хляб и глава лук в стола на училището; екскурзии до Рим vs, екскурзии до кочината в Белащица всяко лято"... и т.н., и т.н., и т.н...

Лично аз се просълзих, но вероятно ще да е било от главата лук в училищната столова. Това, което ни казва целият този потоп от възмущение, е следното: "Единственият начин да се отгатне материалното състояние е цветността на учебника. Той не трябва да говори за бедност, защото бедността е унизителна". Това ли е поантата? Ако щете ме ънлайквайте, ако щете ме ънфрендвайте, но за мен всичко това е показно сиромахомилство, мотивирано единствено от суета и душевен ексхибиционизъм.

И докато за цветността на учебниците в горния курс не си заслужава да се говори кой знае колко, то за "хайверената дипломация" очевидно си заслужава. В тази втора тема, доминираща обществения дискурс, нещата сякаш са обърнати. Тук възмутителното не е да си беден, а да си богат.

Датският вестник "Берлингске", а по-късно "Гардиън", "Монд" и "Зюддойче цайтунг" провели разследване, което уличило еднофамилното правителство на Азербайджан в опериране с черна каса, от която през периода 2012-2014 щедро плащало за PR и лобизъм, пък и препрало някой лев. Скандалът стана известен като "Азербайджанската пералня" - част от станалата пословична "хайверена дипломация" на китната каспийска държава.



Хайверената дипломация е процес,



при който конкретен евразийски сатрап (евразийски, а не само азиатски, защото Азербайджан е член на Съвета на Европа от 2001 - същия съвет, който не бива да се бърка с този на Европейския съюз) посредством услуги, армагани и рушвети се домогва до благоразположението и позитивното медийно говорене на известни европейски авторитети от политическите, финансовите и културните среди, с цел създаване на впечатлението, че сатрапът е просветен и загрижен за поданиците си владетел, влюбен в демокрацията и човешките права.

В рамките само на тази афера през черната каса били прекарани близо 3 милиарда долара. С кампанията се ангажирали италианци, англичани и всякакви други просветени европейци. За нас като българи е важно да знаем, че и ние сме дали нещо на света - и нашенци са участвали в хайверената дипломация, и нашенци са "топнали човчицата", макар и не в такива размери като рафинираните представители на старите страни членки.

Да не се задълбочаваме в конкретика и да не се оплитаме в анализи на финансовите схеми, по които са били прани и усвоявани парите. Достатъчно е да знаем, че има семейство българи, което, хайде ако не в самия вихър на събитията, се е носило по края на течението, дало е своя принос и е взело своята награда - тя, Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, и той, Калин Митрев, представител на България в Европейската банка за инвестиции и развитие, специално създадена по предложение на Франция, за да могат такива като нас да преминат от социализъм към капитализъм.

Вкусът, който остава в устата, е още по-горчив, защото колкото и да тънем в неведение по отношение на глобалните далавери, все оставаме с усещането, че "Азербайджанската пералня" не е изключение, а практика, че такива далавери са основен предмет на дейност за модерното чиновничество и че за дребни труженици в тях, като семейство Бокови - Митреви, огласените в медиите бонуси са ежедневие.

Колко ли цветни учебници могат да се отпечатат само с половината от консултантския хонорар на Митрев, колко ли поколения българчета ще се изучат по тях, ехеееей!...

Между другото, ако съставителите на учебниците някак ей така, между другото, включат и урок за това каква прекрасна страна е Азербайджан и какъв пичага е Илхан Алиев, току-виж разрешили проблема с отпечатването. Но шегата настрана!

И така, до какво стигаме след черно-белите учебници и хайверената дипломация? Стигаме до извода,



че е срамно да си беден и че е позорно да си богат



Темата за богатството и бедността е много интересна. Тя отдавна е престанала да бъде екзистенциална, поне в цивилизацията, в която живеем и която наблюдаваме, защото в нея вече отдавна никой не умира от бедност. От венерически болести - да, от тероризъм - също, от алкохол и наркотици - ежедневно, но от глад - не. За нас темата за богатството и бедността отдавна е само социална, козметична, даже и куртоазна. За нас абсолютна бедност и абсолютно богатство няма. Да си беден, означава да притежаваш по-малко материални блага, отколкото мислиш, че ти се полагат, а да си богат - да имаш повече, отколкото си се надявал да получиш.

И още: всеки си има теоретичен модел на благосъстояние, който си изгражда сам - ако го постигне, успял е; ако го надмине, е богат; ако не успее да го постигне, е беден неудачник. Представете си две абсолютно еднакви къщи в Бояна. В едната живее човек, дошъл от панелен блок в някой от кварталите, а в другата - човек изоставил вила в Сан Ремо. Естествено, единият е щастлив, а другият - нещастен; единият е богат, а другият - беден.



Богатството и бедността са илюзии на собствената алчност



Още древните езичници са знаели, че си толкова по-богат, колкото по-малко са нуждите и желанията ти; за колкото повече ламтиш, толкова повече не ти достига и толкова по-беден и нещастен се чувстваш. Но все пак има някакъв праг на бедността, който, колкото и да е условен, екстраполиран върху достатъчно големи групи хора, добива някакви очертания на обективност. Във всяка обществена структура има един праг, под който не можеш да си плащаш сметките и не можеш да си купуваш нещата, за които е прието да се смята, че се полагат всекиму по подразбиране. Всяка социална система се стреми да изследва и дефинира този праг, като го нарича "праг на бедността". Лошо е хората да падат под този праг, защото се озлобяват. Често в литературата се прокарва схващането, че бедността облагородява, че бедните са по-морални и по-човечни от богатите. Това може да е вярно само за аскетите, които са изключително редки изключения. Иначе бедността озлобява и оскотява човека. Лишава го от възможност да се развива духовно, не му оставя време и желание за култура.

Но това е валидно само за хората, изпаднали под онзи праг, който съвсем условно нарекохме "обективен" и който не се наемаме да изразим в конкретни стойности. Иначе дали си беден или богат, зависи единствено от личната ти нагласа и от очакванията, които имаш към този мимолетен свят. Което осмисля живота ти, то те прави и богат. А доколко е важно да си богат, това е съвсем друга тема.

Разбира се, всички искаме да няма деца, които да се чувстват втора ръка в училище. Всички искаме мошениците и тарикатите да си платят. Всички искаме революция, но не такава, при която едни тарикати сменят други и едни мошеници идват вместо предишните, защото историята показва, че всеки следващ, дошъл на власт мошеник, е по-брутален от предишния, на чиито рамене е стъпил. Искаме революция, която да очисти завистта и суетата и да изправи гърбовете ни, превити в поклон пред ужасно глупави неща. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

mucbook.de
Нюйоркски графит
46
3954
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
08 Септември 2017 19:59
***
08 Септември 2017 20:24
Днес - отлично!
08 Септември 2017 20:28
Сула,
що не поискаш (като мастит автор на СЕГА, сиреч с автор с АВТОРИТЕТ) разследващите журналя от OCCR-проекта (дано не му бъркам абревиатурата!!) да съобщят на жаждущата българска публика и подробности за останалите калинмитревци, които са турили по джобетата си горницата над 425 000 евро, възлизаща на 2 999 милиона евро! Как се казват, как се казваш съпругите им, и те ли постове в ЮНЕСКО-то заемат, или дома с хурките предат!

А за учебниците можеше да поискаш не да са шарени (или пък обратното беше - черно-бели...), а БЕЗПЛАТНИ за учениците!!!! Или поне с нулева ставка ДДС!
08 Септември 2017 20:51
Не е позор да си богат, позор е да си богат и стиснат.
08 Септември 2017 21:01
"Що се отнася до черно-белите учебници, аз не успях да разбера какъв е проблемът"
Щом това не си схванал, к'во правиш СЕГА у газетата?

А на теб какъв ти е проблемът?
Реакцията на учебниците бе простотия, Сула би казал "екзистенциална", аз ще кажа сублимна*, дори сублиматна** простотия. Простотия в чист вид.

* сублимен (прил.) - върховен, възвишен, висок, най-висок, най-висш, величествен, идеален, съвършен, непостижим, вълшебен, прекрасен, превъзходен, неземен, божествен
** сублиматен (изкована пред очите ви дума, да не ми пипате авторството, ей) - получен чрез възпарение, сиреч чрез преминаване от твърда направо в газообразна фаза.
Чрез сублимация твърдите смеси се разделят на чисти вещества, поради разликите в наляганията и температурите на фазовия преход.
Предполагам, че така може да се получи и чиста простотия от дебела букова глава.
08 Септември 2017 21:04
Днес - отлично!

В анализа - да, но синтезът накуцва.
Общо бих казал 4,75.
08 Септември 2017 21:07
Ох днес пак ме обсъждат :-)))
08 Септември 2017 21:14
Назад към каменната ера.
И кво стана с елекронните учебници...
http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100229333/elektronni-uchebnici-pravyat-ucheneto-zabavno
08 Септември 2017 21:19
Имахме и черно-бели учебници, и шарени. Биологията бе черно-бела, спомням си я, защото я учих наведнъж и направо за матурата. Математиката, химията и литературата - тоже. Шарени беха историята, географията и физиката. Е, и?
08 Септември 2017 21:24
И кво стана с елекронните учебници...

На кого му пука.
Хартиената книга се възприема по-пълно, по-задълбочено и по-трайно.
08 Септември 2017 21:29
И кво стана с елекронните учебници...
http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100229333/elektronni-uchebnici-pravyat-ucheneto-zabavno


В показания учебник на първо място /вляво/ има снимка на Гагарин! Не на човешките стъпки по лунната повърхност.

Няма да мине.
08 Септември 2017 21:38
Обидното в учебникарската черно-бела история е лицемерието на Просветаджиите, които, оказа се, са загрижени за бедните дотолкова, доколкото да им вземат и на тях парите. Човещинка, кво да ги прайш.
08 Септември 2017 21:39
Хартиената книга се възприема по-пълно, по-задълбочено и по-трайно.

Ъхъм, ми тогива да спрат и електронните вестници...
08 Септември 2017 21:39
А на теб какъв ти е проблемът?


Като гледам езикотворческите ТИ напъни, проблемът ще да е при теб. Не може по никакъв начин държавата неграмотно да въвежда изкуствена цветно-черна имуществена сегрегация, включително и за деца, които се опитва да събира по гетата. Да не говорим, че както е тръгнало с т.н. бежанци, скоро всичките разходи в образованието им ще са публични. Естествено, част от букварите по дисциплините могат да бъдат шарени, други черни, но за всички. Още по-лесно е своевременно затваряне на целия учебен процес единствено в школата с техни електронни буквари, таблети, компютри и т.н. и редуциране по възможност максимално достъпа до уличната безконтролна субкултура. А този трудно бих го припознал като анализатор, защото след като отрича сиромахомилството и изпада в транс, коментирайки как не дай Боже някои богаташи перели?! Той доста се "сублимирал" и отлепил от жестоката действителност, щом като за него
цивилизацията, в която живеем и която наблюдаваме, защото в нея вече отдавна никой не умира от бедност.
Явно няма представа за платени училища, дипломи, как реално се умира без достъп до здравеопазване и медицинска помощ въобще, без достъп до цивилизация, да не стигаме до дори елементарни духовни потребности и т.н., защото на село единствената промяна е говорещия на селяните от кутията (преди Тато, сега някой анадолски първосигнален шербет-иширет).

Моля форумците за извинение за прекалено дългия пост.
08 Септември 2017 21:51
Иван Хаджийски е дал точна характеристика на българина, чиято съществена черта е завистта. Тя обяснява истеричната реакция с азерския консултантски хонорар на банкера Митрев, споменаването, че съпругата му е генерален директор на ЮНЕСКО, цитират се някакви вестници като истина от последна инстанция. За милиардите, откраднати тук, у нас, от КТБ - "ни дума, ни вопъл, ни стон" (по В.Андреев). Непонятен за мен е и шумът около по-евтините учебници. Та повечето от нас са учили по черно-бели учебници и не виждам това да се е отразило по някакъв начин на придобитите знания. Нещо повече, често въображението само оцветява илюстрацията и така се развива. А Картаген няма защо да се руши повече.
08 Септември 2017 22:13
Stirlic
08 Септември 2017 21:39
Като гледам езикотворческите ТИ напъни, проблемът ще да е при теб. Не може по никакъв начин държавата неграмотно да въвежда изкуствена цветно-черна имуществена сегрегация, включително и за деца, които се опитва да събира по гетата. Да не говорим, че както е тръгнало с т.н. бежанци, скоро всичките разходи в образованието им ще са публични. Естествено, част от букварите по дисциплините могат да бъдат шарени, други черни, но за всички.

Досежно езикотворческите ми напъни - одобрявам! Гледаш, без да пипаш.
Досежно "сегрегацията" - не одобрявам! Малко по-реалистично, моля.
Досежно еднаквите учебници за всички - не съгласувам!
Учебниците трябва да имат еднакво съдържание, да са странирани по еднакъв начин и да са на една цена. Това е, до което не се договедиха чиновниците. Че могат да оставят децата сами да си избират шарени или черно-бели - със сигурност не са малко умничките, които сами ще поискат черно-бели, а да поевтинят учебниците като цяло и с някаква малка сума да доплатят разликата. На всички, избрали по-скъпите шарени. По груба сметка, при 650 деца в училище и 15-20 лева разлика за комплект учебници, се падат десетина хиляди лева на школо, даже всички да изберат шаренкото.
Така, ако нема търсене на черно-белите, догодина си отпадат по естествен начин.
08 Септември 2017 22:36
Разликата в цената на цветните и черно-белите учебници (3лв) хич не ми изглежда като някаква проява на благотворителност. Дори мисля, че всички родители ще пожертват 20-30 лв повече за пълния комплект, ако децата се заглеждат към по-скъпите учебници.
И ще ги дадат тия пари не защото по-бедните деца ще завиждат на по-богатите. Свидетел съм на много случаи, в които деца откровено сравняват по-скъпите си чанти, маратонки и "нашата кола" с по-скромното имущество на другите. Никой още не им е казал, че богатството не се демонстрира.
08 Септември 2017 22:38
добро писание. между другото, в последно време г-н сула добре брише. преди го неглижирах, а последните месеци чета с удоволствие
08 Септември 2017 22:42
А цоциализЪма го бе решил въпроса.
Всички бедни .......еднакво бедни...няма хъм мън....и лошите бирници дето правят тежкото пложение на народа-на пангара .........+
08 Септември 2017 23:14
За нас като българи е важно да знаем, че и ние сме дали нещо на света - и нашенци са участвали в хайверената дипломация, и нашенци са "топнали човчицата", макар и не в такива размери като рафинираните представители на старите страни членки.
09 Септември 2017 03:31
Рики Еповери
08 Сеп 2017 22:42
А цоциализЪма го бе решил въпроса.
Всички бедни .......еднакво бедни...няма хъм мън....и лошите бирници дето правят тежкото пложение на народа-на пангара .........
Aбсолютно при социализма, такива въпроси , въобще не е имало!

Еповери

... программа «Красота труда» (Schönheit der Arbeit) привела к облегчению условий труда на предприятиях. На собрании ДАФ в Магдебурге в 1937 г. Лей сказал: «Я буду стараться внушить народу такой рабочий этос, который помог бы ему узреть в труде нечто прекрасное и возвышенное. Я буду стремиться к тому, чтобы наши заводы и фабрики стали храмами труда, я буду стремиться сделать рабочих самым уважаемым в Германии сословием»
Шпеер с коллегами вели работу с предпринимателями, и те переоборудовали заводские корпуса, расставляли цветочные горшки, отмывали окна и расширяли их площадь, учреждали на заводах и фабриках столовые, бывшие до того большой редкостью. В отделе проектировали простую функциональную заводскую столовую посуду, мебель для рабочих столовых (которую стали выпускать в больших количествах), обязывали предпринимателей консультироваться со специалистами по вопросам вентиляции и освещения рабочих мест ...
Ведомство активно занималось бытовыми условиями рабочих на производстве — гигиеной (душ или рукомойники), питанием (качество продуктов, цены и оформление столовых или рабочих буфетов), а также жилищными условиями
09 Септември 2017 08:56
Баси хамелионщината!

Лука: Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство.
Държавния девиз на Френската република: Liberté, égalité, fraternité.
09 Септември 2017 09:33
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, мили хора!
09 Септември 2017 10:30
За какъв празник сънуваш Кариба ,на тази дата трябва да има национален траур за хилядите невинни жертви на комунистическите разбойници .
09 Септември 2017 11:22
Честит празник/национален траур/задраскай излишното на фсички!
09 Септември 2017 13:19
Vute Graovski
09 Сеп 2017 10:30
Мнения: 2,030
От: Poland
Скрий: Име,IP
За какъв празник сънуваш Кариба ,на тази дата трябва да има национален траур за хилядите невинни жертви на комунистическите разбойници .


Не са хиляди - милиарди са , жертвите с промити мозъци , ама не се договеждат !
Поздравявам те с този ден на траур , реви и плачи , съдери си ******* от рев !
09 Септември 2017 13:29
Друже Чоки ,слагай каскето и бърже пред мавзолейо ,там другарите чекат на тебе
09 Септември 2017 13:56
Що се отнася до черно-белите учебници, аз не успях да разбера какъв е проблемът

Аз пък не успявам да разбера, как е възможно някой да не схваща какъв е проблема в горното...
В най-скъпите частни училища, колежи и пр. из Англия, Швейцария и т.н... всички им повереници се обличат еднакво, учат от еднакви учебници и пр... уеднаквяване. Явно самозваният ни патриций се мисли за по-умен от основателите на тези учебни заведения, а също и от родителите изпращащи децата си в тях, но дали наистина е така!?
За мен например, всяко мероприятие подчертаващо различията, с цел насърчаване на суета, високомерие и егоизъм... на тази крехка възраст е пагубно... и то за човешкото общество като цяло...
09 Септември 2017 14:11
emo1971, 09 Септември 2017 13:56
Да. За това става дума. Какво ли трябва да му липсва на човек, за да не го усеща? Можe би не е ходил на училище? Home schooling?

09 Септември 2017 14:21
Vute Graovski 09 Септември 2017 13:29
Друже Чоки ,слагай каскето и бърже пред мавзолейо ,там другарите чекат на тебе

Мани, днес другариатът е направо раздвоен! На мероприятията на Корни в София ли, или на яз. Копринка, при русофилските кебапчета и православна бира. В София е близичко, ама на Копринка е по-сакрално някак, нещо като хадж! По-смелите ритуално се пречистват във водите на язовира, има си ритуал по убиване на Дявола, тоест тъпчене флаговете на ЕС, САЩ и НАТО... А състезанието по звучно и мокро сапогоцаливание се предава директно по "Царьград" ТВ направо в Кремъл!!!
09 Септември 2017 14:45
За мен например, всяко мероприятие подчертаващо различията, с цел насърчаване на суета, високомерие и егоизъм... на тази крехка възраст е пагубно... и то за човешкото общество като цяло...


Това му е големият проблем на капитализЪма. Лъже, че да си успешен означава да газиш всички наред.
09 Септември 2017 14:49
Това му е големият проблем на капитализЪма. Лъже, че да си успешен означава да газиш всички наред.

А комунизЪма не лъже. Той направо показва, демонстрира на живо, че за да си успешен при него, трябва да УБИВАШ наред.
09 Септември 2017 14:52
А комунизЪма не лъже. Той направо показва, демонстрира на живо, че за да си успешен при него, трябва да УБИВАШ наред.


Какъв е изводът? Капитализмът е подъл лъжец, а комунизмът е жесток, но справедлив. Иха!
09 Септември 2017 15:03
на Копринка е по-сакрално някак, нещо като хадж! 
09 Септември 2017 17:26
LeDoyen 08 Септември 2017 21:51
Иван Хаджийски е дал точна характеристика на българина, чиято съществена черта е завистта

За завистта не знам, но за Мързела съм сигурен. Вековен неразрушим и вездесъщ.
09 Септември 2017 20:30
За мен например, всяко мероприятие подчертаващо различията, с цел насърчаване на суета, високомерие и егоизъм... на тази крехка възраст е пагубно... и то за човешкото общество като цяло...

Слюшай, друг,
Чета те с удоволствие, но сега должен сказать тебе один умний вещ
Не си прав!
Ако нещо ни е спасило досега и продължава да ни пази от немедлено самоизтребление, това са различията. Желанието да се отличаваме и умението да приемаме и да обичаме, да обичаме, да обичаме различното у другите.
09 Септември 2017 20:53
Sine_metu
09 Сеп 2017 20:30
Мнения: 148
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Да несъмнено, но е в пъти по-добре да се съобразим с възрастта.
Вие говорите за завършени индивиди- умни, прости, упорити, мързеливи... без значение, понеже вече са самостоятелни... а аз за деца. Кой би спечелил, ако от малки ги "програмираме" да са арогантни боклуци? Те самите, семействата им, обществото като цяло... според мен никой от изброените...
09 Септември 2017 20:54
Ако може да резюмирам - "По-добре богат и здрав, отколкото беден и болен!"
09 Септември 2017 21:16
Позволявам с тази нескромност да споделя с форума как черно-белите фотографи на нашите класици, в учебника по литература, ми помагаха да се развивам творчески. Елин-Пелин, например, гледах с химикалка да го докарам на Хитлер. Иван Вазов се мъчех да преправя на кайзер Вилхем II, от врмето на ПСВ. Дичмо Дебелянов беше провал. Не успях да го докарам като Клаудия Кардинале (във филма Петролотърсачките). Сигурен съм, че през цялото това време, в което съм бъгвал мануално картинките, подсъзнателно съм попивал цялата мъдрост на соцпедагогиката, щедро разливана връз главите ни от цялото учителско войнство.
09 Септември 2017 21:35
emo1971
09 Септември 2017 20:53

Нэт, дарагой,
я тебе исчо один умный вещь скажу, только ты не обижяйся:

Културата не е нищо друго, освен изкуството да се пестват* различията.

А човешката Култура не признава изключения за възраст, среда, грамотност, материално положение или каквото и да е. Иначе не би била Култура.

* от пестя - (гл.) спестявам, икономисвам, отделям настрана, скътвам, кътам, пазя, вардя, отделям
Пествам (и тази дума я изковах пред очите ви, да не ми я закачате, ей) не е литературна, но със сигурност съм я чувал в Граово, а пък с абсолютна сигурност е стократно по-добра от култивирам и тем подобни кълчотевини

П.П. В Граово пествам казват и вместо отглеждам, отчувам

09 Септември 2017 22:37
Sine_metu
09 Сеп 2017 21:35
Мнения: 149
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Няма за какво да се обиждам!
Споделих мнението си, Вие ми опонирате. Нормално е да има различия...
Бих Ви бил благодарен ако ми обясните, защо най-могъщите и влиятелни хора по Света, туй... да речем от английската кралица и пр. лордове, през банкери, петролни шейхове и магнати, та чак до Ким Чен Ир, упорито подлагат децата си на изключително суровата уравновиловка /баба ми е била пратена от прадядо ми в йезутски... всъщност официално кармелитси колеж... пълен пансион. В сравнение с моето детство, според разказите и които помня, е било нещо ужасно... до телесни наказания за най-малкото... та достигащата до абсурд уравноволовка, даже не им е правела особено впечатление на момичетата... Затова пък този колеж е бил доста скъп.../... прилагана в елитните частни учебни заведения, за които в един хубав английски комедиен сериал беше споменато, че и най-изпечените рецидивисти не биха понесли дисциплинарните им норми... та е по-хуманно просто да бъдат обесвани...

П.П.
Думата е добра...
И аз понякога се изкушавам, да вметна нова дума тук... обаче после си мълча и само и се радвам... как самичка си открива, нови привърженици и симпатизанти... стига да си я бива разбира се...
10 Септември 2017 01:35
Въпросът с учебниците го разисквахме упоително под друга статия, когато "се взривиха" социалните мрежи. От мухата слон, общо взето. А на големите ученици въобще не им дреме какви са учебниците, ако въобще си купуват. Иначе - за този "проблем", решението е едно, ама не щат кръвопийците да го направят - нисък или нулев ДДС за учебниците. Това е, другото са приказки от шипковия храст.
10 Септември 2017 08:59
В най-скъпите частни училища, колежи и пр. из Англия, Швейцария и т.н... всички им повереници се обличат еднакво, учат от еднакви учебници и пр... уеднаквяване.

Намерил еталон за подражание
10 Септември 2017 12:51

g_ringo
10 Сеп 2017 08:59
Мнения: 971
От: Australia
Скрий: Име,IP

Че какво им е лошото?
10 Септември 2017 14:48
Що се отнася до черно-белите учебници, аз не успях да разбера какъв е проблемът: когато така или иначе ти се налага да купиш нещо, защо да нямаш възможност да избереш дали да го купиш в по-скъп или в по-евтин вариант.
проблемът, дека не си го разбрал Сула е че децата в училище трябва да стартират с равен старт. Така, че и униформите трябва да се въведат в училищата. Различните училища могат да имат различни униформи. Аз гледах в япония учениците всички в черни униформи, като нашите преди 1989г.
Хайверената дипломация е процес, при който конкретен евразийски сатрап (евразийски, а не само азиатски, защото Азербайджан е член на Съвета на Европа от 2001 - същия съвет, който не бива да се бърка с този на Европейския съюз) посредством услуги, армагани и рушвети се домогва до благоразположението и позитивното медийно говорене на известни европейски авторитети от политическите, финансовите и културните среди, с цел създаване на впечатлението, че сатрапът е просветен и загрижен за поданиците си владетел, влюбен в демокрацията и човешките права.
хй сега пък сатрап. Ами нашият "сатрап", като се прегръща с този и онзи и нищо не е докарал за България. Всички потоци, копринени пътища, коридори и какво ли не ни заобикалят. Само той се е хванъл за този хъб, за който не се знае ще потече ли нещо от него. Гаче нашичкият се прегръща заради плътски удоволствия. Айде ако е с фрау Мъркел, иди разбери, ама с Макарона? Ами САЩ що париплаща по света, да го харесват, я Сула виж какво плащат само "Америка за Българиа" и "Отвореното общество" на Шорош. Ама Сула не може така, га единият плащал льошо., а когато САЩ плащат то хубаво. Ами може да основат едно Азърбейжанско "Отворено общество" и да плащат като хамериканците.
и той, Калин Митрев, представител на България в Европейската банка за инвестиции и развитие, специално създадена по предложение на Франция, за да могат такива като нас да преминат от социализъм към капитализъм.
Ха, пък ние не сме знаели, чче сме преминали от социализм към капитализъм заради тази банка. И тя толкова ни помогна, че се озъбихме до ушите.
Представете си две абсолютно еднакви къщи в Бояна. В едната живее човек, дошъл от панелен блок в някой от кварталите, а в другата - човек изоставил вила в Сан Ремо. Естествено, единият е щастлив, а другият - нещастен; единият е богат, а другият - беден.
Богатството и бедността са илюзии на собствената алчност
оле Божеее, повече не може. каква глубока мисла е споходила наш Сула, глубока,като Марица по време на суша. Тук става за нещо много просто, ама простите граждани нещо не го разбира. Става дума за това, че всеки член на обществото да има нормални условия за живот. А това сега у нас не се вижда. Имаме много богато малцинство и много бедно мнозинство, което и тази зима ще се чуди как да искара зимата. Днес бившият директор на Булгаргаз чичко Филипов беше навирил куйрук да доказва колко лошо било при социализма, а сега комунистите били виновни.
Нека по случй 9 септември да обясним каква е разликата между социализма и капитализма.
Ама наш Сула, да чете и да си записва.
При капитализмът частникът се старае да увеличи печалбата, а това става обикновено чрез намаляване на заплащането, намаляване на работната сила в предприятието, която трябва да извършва същата работа и изстикване на работниците. Това го видях и в САЩ в нашата фирма. Тази печалба той си я прибира в джоба или я праща в някоя офшорна банка. При социалимът заводте бяха общи. Тогава печалбата се връща към обществвото под формата на безплатна медицинска помощ (тогава нямаше отчисления като сега за здравен фонд), за безплатно образование и висшето даже, за почивка на работници и служащи, като към всяко предприятие бяха построени почивни домове, които сега ги разграбиха чорбаджиите.
Нататък в текста мислата на Сула е станала съвсем рошава.
10 Септември 2017 18:11
При социалимът заводте бяха общи. Тогава печалбата се връща към обществвото

Брееей,
пак ме разсмя...
и хем сериозен...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД