:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,996,823
Активни 91
Страници 7,016
За един ден 1,302,066

Софийска математическа каша

В дъното на сагата в "елитната" СМГ се оказаха парите от извънучилищни курсове
Снимка: БГНЕС
Скандалът в СМГ ще се отрази най-вече на учениците, които редовно печелят златни медали за България, смятат учителите.
Скандалните събития, разигравани последния месец в Софийската математическа гимназия, притежават необходимите качества, за да послужат за сюжет на филм. В тях има почти всичко, което може да си пожелае един режисьор - елитно училище, уволнена популярна учителка, родители, готови да я бранят до дупка, директор, барикадиращ се в сградата на школото, тайни преговори, интриги, борба за власт...и естествено, за пари. Липсва само любовният елемент, но кой знае - и такъв може да изскочи, имайки предвид грозните детайли, които всеки ден изплуват около сагата в СМГ.

Филмът можеше да мине в графа "комедия", ако разказваше само за директор, който спи заключен в школото. В случая става дума за къде-къде по-сериозни проблеми, замитани под килима дълги години - като се започне от незаконните практики в училището, за които отговорните институции са си затваряли очите, и се стигне до управленската немощ на просветното министерство, което освен че заложи бомбата за скандала, се намеси недопустимо в него, опитвайки да се представи като спасител. Не на последно място, говорим за една от най-елитните математически гимназии в България, подготвяща златните ни медалисти.И чийто блясък след трусовете малко потъмняКакто се оказа впоследствие, драмите в СМГ не започнаха с уволнението на известната учителка по математика Петя Тодорова. Те са зреели отдавна, поне от края на миналата година, а вероятно и от доста по-назад във времето, пред погледа на образователното министерство, което така и не е съумяло да вземе адекватно решение.

Мотивът, с който директорът Антони Стоянов уволни дисциплинарно математичката, бе, че като член на националната комисия за състезанието "Европейско кенгуру" е ощетила десетки ученици на СМГ, като не ги е класирала за национален кръг, въпреки че са изкарали нужния брой точки. И това е точно така. Действително, и тя самата не отрича, че се е подписала под решение, което допуска до национален кръг само децата, които са платили такса за участие в състезанието при единия съорганизатор - частното сдружение на проф. Сава Гроздев, носещо същото име ("Европейско кенгуру"). А останалите ученици, явили се чрез другия съорганизатор - Съюза на математиците в България - изобщо не са класирани. В случая обаче е важно, че Тодорова се явява просто жертва на дългогодишния конфликт между двамата съорганизатори, който досега нито един екип на МОН не е успял да потуши. От години двата лагера воюват помежду си и спорят за челните места в националните комисии в МОН, които подготвят математическите ученически състезания у нас. Тъкмо през ноември м.г. 13 видни математици бойкотираха участието си в тях заради поставянето на Сава Гроздев начело на една от комисиите, въпреки че срещу него имаше негативно писмо дори от шефа на Международната олимпиада по математика. Конфликтът тогава някак си се реши, но тази година Гроздев бе определен от МОН и за председател на националната комисия за "Европейско кенгуру". Излиза, четози, който подготвя децата, той ги и класираУчудващо е как МОН може да допусне подобен конфликт на интереси, както и да изтъква своите заслуги по разрешаването на проблема с неправомерното класиране на ученици (след намесата на МОН до национален кръг са допуснати и децата, явявали се на състезанието чрез СМБ, макар че според съюза отново е останала неравнопоставеност в изчисляването на бала). Още по-учудващо е как министерството открито настояваше Тодорова да бъде върната на работа, заемайки страна в "трудовоправен спор", за какъвто го смяташе в началото. Вместо ясно да обясни защо се е стигнало до несправедливото класиране на децата, МОН предпочете тайно да оказва натиск над човека, заместващ Стоянов по стечение на обстоятелствата (заради негов отпуск), наричайки тези си действия "опит за диалог". Както стана ясно, зам. просветният министър Таня Михайлова е настоявала временно изпълняващата длъжността директор Величка Велкова да отмени заповедта на Стоянов за уволнението на учителката Тодорова - в негово отсъствие, в нарушение на закона и въпреки реалната опасност за противопоставяне на колектива в училището. Очевидно е, че проблемът ескалира и бяха нужни спешни действия, но не и такива, недостойни за държавна институция както МОН.

Неспособността на МОН да се справи с възникналата ситуация изглежда направо безобидна на фона на (без)действията на Регионалното управление по образованието в София. Устремът, с който ръководството му се втурна да проверява директора и гимназията, щеше да е похвален, ако не беше закъснял с години. Възможно ли е регионалният инспекторат да не знае, че настоятелството на едно от най-известните му подопечни училища организира от години извънучилищни курсове за милиони левове (според някои 1.2 млн. годишно, според други - много повече),получава парите и ги разпределя по свое усмотрениена избраните от него учители, водещи обучения, и всичко това в нарушение на закона? Впрочем, учителката Петя Тодорова е сред въпросните учители, водещи извънучилищни курсове. Едва ли инспекторите са били толкова заети, че да не забележат ремонтите, които последните години се извършиха в СМГ, и от там поне да се запитат за парите, с чиято помощ са осъществени - откъде са, къде постъпват, как се използват. Шефката на РУО-София Ваня Кастрева даде пространно интервю, за да разкаже за прегрешенията на Антони Стоянов - че е записвал ученици в пети клас, без да е вземал резултатите от външното оценяване, не е водил прилежно училищната документация, не е актуализирал правилата за работните заплати и т.н., но никъде не спомена за каквито и да е нарушения в работата на настоятелството, чийто член е била същата учителка, която МОН пледираше да бъде възстановена на работа. Дребен, но куриозен детайл е, че сред нарушенията на Стоянов е посочено и че не е договарял със синдикатите заплатите в училището, а един от тях - "Образование" към КТ "Подкрепа", даже му даде т.г. отличие за най-добър социален партньор.

Доста отговори дължи МОН, но едва ли обществото ще ги получи. Поведението на ведомството и на подчиненото му регионално управление по образованието засега не дават надежда за изясняване на всички въпроси, и което е по-лошо - за нормализиране на положението в Софийската математическа гимназия и спокойно започване на новата учебна година. Коментари и реакции относно опитите на временната директорка Зоя Савова, прочула се като най-бързо избраната за тази длъжност, да освободи по "взаимно съгласие" някои, назначени от Стоянов учители, за да върне на тяхно място други, уволнени от него (сред които и Петя Тодорова), засега и от двете отговорни институции няма. Съобщенията, че МОН смята да изключи от календара си националния кръг на състезанието "Европейско кенгуру" по-скоро навежда на мисълта, че ведомството е търсило най-лесното възможно решение на проблема, който смята за приключен с уволнението на Стоянов. Новият екип на министър Красимир Вълчев обаче следва да намери трайно решение не само на драмата в СМГ (например да проведе истински конкурс за директор и избере друг човек, необвързан с досегашните практики в школото), но и на забатачения проблем с националните комисии за математическите ни състезания. Задължително е да се изработят ясни и прозрачни правила за избиране на членовете на тази комисии, както и да се неутрализират по някакъв начин двата враждуващи лагера. В противен случай и занапред може да се наложи да гледаме подобни филми за опорочени ученически състезания и угасващ блясък на поредната ни "елитна" математическа гимназия.
Снимка: БГНЕС
Бившият директор на СМГ Антони Стоянов призна, че е информирал МОН за нерегламентираната дейност на училищното настоятелство преди доста време. Защо от там обаче не са реагирали своевременно, остава загадка.
Снимка: Михаела Катеринска
Шефката на РУО-София Ваня Кастрева посочи редица нарушения на бившия вече директор на СМГ Антони Стоянов, но не спомена нищо за извънучилищните курсове.
5
4059
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
18 Септември 2017 12:10
Значи става дума за пари! Каква изненада!
18 Септември 2017 13:38
овият екп на министър Красимир Вълчев обаче следва да намери трайно решение не само на драмата в СМГ (например да проведе истински конкурс за директор и избере друг човек, необвързан с досегашните практики в школото), но и на забатачения проблем с националните комисии за математическите ни състезания. Задължително е да се изработят ясни и прозрачни правила за избиране на членовете на тази комисии, както и да се неутрализират по някакъв начин двата враждуващи лагера. В противен случай и занапред може да се наложи да гледаме подобни филми за опорочени ученически състезания и угасващ блясък на поредната ни "елитна" математическа гимназия.


Както и да вземе отношение по издънките на Кастрева. както си му е редът - забележка, предупреждение....
тук номера да я чакат да се пенсионира няма да мине!

18 Септември 2017 14:31
Някак си свикнахме с това, че умишлено и видимо небезкористно медийно се преиначават нещата за скандала. Това с което ще се свикне по-трудно е, че дори и при великите "разследвания" из медиите все още не е разкрита една дълбоко пазена тайна. СМГ е общинско училище, а не от тези подчинени на МОН.
Между нас да си остане, че разчуе ли се ще стане страшно...
18 Септември 2017 14:57
Една история офтопик, от преди ... четвърт век ...

Разхожда се един ден кумът ми из градската градина и гледа на една пейка седи старец и горчиво ридае. Кумът ми спрял, седнал до стареца и се опитал да го утеши. Старецът така ридаел, че кумът ми си помислил, че оплаква някого. Оказало се, че преди половин час е заложил и загубил пенсията си на "тука има-тука нема". Кумът взел под ръка старецът и заедно отишли, наблизо отишли, в градинката, където един брат ром практикувал древното изкуство на "ловкост на ръцете и никакво мошеничество", както би рекъл Мустафата, ако все още някой наоколо знае кой е Мустафата. Кумът изглежда доста внушително, а и доста години е практикувал каквото там се практикуваше едно време, когато японските думички още бяха екзотика. По тази или друга причина, от сенките заизлизали едни здрави и мълчаливи братя роми, заемайки позиция в полукръг около него и масичката на брата ром с ръце в джобовете. След миг напрежение като в мексиканска престрелка, ама без престрелката, братът ром с един само неуловим жест отпратил останалите братя роми обратно в сенките. Бръкнал където бръкнал и изкарал парите на стареца. Старецът ги взел и започнал да благодари през сълзи. После си тръгнал, отпратен от кума ми. Кумът ми решил, че не може просто да си тръгне и решил на изпроводяк да прочете на брата ром една лекция на тема как не бива така и не може да се ограбват старци. Братът ром го изслушал мълчаливо. После го погледнал, горчиво се усмихнал с полуусмивка и му рекъл "Аз теб питам ли те ТИ как крадеш?". Кумът ми замълчал и си тръгнал. Останалата част от разходката си в парка посветил на това да размишлява върху въпроса "А как крада аз?". Е, аз пък няма да ви кажа до какъв извод стигнал. Но историята и без него си остава поучителна.
18 Септември 2017 15:05
Хубава история-

Фъндъка е в играта, това е известно отдавна -

http://news.bnt.bg/bg/a/roditeli-izlyazokha-na-protest-pred-smg-za-da-poiskat-ostavkata-na-direktora
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД