:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,312,459
Активни 106
Страници 61
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Бракът може да се прекрати не само с развод

В какви случаи се прекратява бракът? Възможно ли е това да стане, без да се минава през развод?

Х.Е., София

В действащия Семеен кодекс (СК) съществува специална глава "Прекратяване на брака". Именно там са посочени основанията, при наличието на които се случва това. Прекратяването определено е важен момент, защото, независимо как, поради какви причини и на какви основания се случва това, то влече всевъзможни имуществени последици, лични отношения, наследствени моменти и какво ли още не.

Едното от тези основания за прекратяване е смърт на единия от съпрузите. Тук има само една специфична хипотеза, при която може да се наложи смъртта на единия съпруг да бъде обявена от съда - например, ако е изчезнал, ако няма вест от него с години. В тези случаи бракът се прекратява с влизане в сила на решението за обявяване на неговата смърт. Ако обаче се окаже, че обявеният за умрял е жив, законът изрично разпорежда, че прекратеният брак не се възстановява.

Друго основание за прекратяване е разводът, който може да бъде по взаимно съгласие и по исков ред - поради разстройство на брака.

И докато тези причини и начини са сравнително известни, то третото основание определено е по-малко разисквано. Става дума за възможността за прекратяване поради унищожаване на брака. СК разисква две основания за унищожаване на брака. Едното е, ако "при сключването му са били нарушени чл. 6 и 7".

Въпросните разпоредби определят правила, свързани с възраст за встъпване в брак, и някои пречки за сключване на такъв. Така чл. 6 разпорежда, че брак може да сключи лице, навършило осемнадесет години. По изключение, ако важни причини налагат това, брак може да сключи и лице, навършило шестнадесет години, с разрешение на районния съдия по постоянния адрес на лицето. С встъпването в брак непълнолетният става дееспособен, но може да се разпорежда с недвижим имот само с разрешение на районния съдия по постоянния адрес на непълнолетния.

Чл. 7 от СК пък определя пречките за сключване на брак. Така не може да сключи брак лице, което например е свързано с друг брак. Не може и лице, което е поставено под пълно запрещение или страда от душевна болест или слабоумие, които са основание за поставянето му под пълно запрещение, както и ако страда от болест, представляваща сериозна опасност за живота или здравето на поколението или на другия съпруг, освен ако той знае за тези болести. Не могат да сключат брак помежду си и роднини по права линия, братя и сестри, както и други роднини по съребрена линия до четвърта степен включително, както и лица, между които осиновяването създава отношения на роднини по права линия или на братя и сестри.

Друго основание за унищожаване е съгласието за брак да е било дадено поради заплашване с тежка и предстояща опасност за живота, здравето или честта на сключващия брак или на негови близки.

Тук СК изрично разпорежда, че никой не може да се позовава на унищожаемостта на брака, докато тя не бъде постановена от съда.

Това означава, че всеки, който желае унищожаване на брака на някое от горепосочените основания, трябва да предяви пред съд иск за унищожаване на брака. Кодексът определя специални срокове, в които това може да се направи, както и лицата, които може да предявят исковете.

Така при нарушаване на правилата, свързани с възрастта, искът може да се предяви от непълнолетния съпруг, но не по-късно от 6 месеца от навършване на пълнолетието, ако няма деца от брака и съпругата не е бременна. Ако пък основанието е заплашване, то правото на иск е на заплашения съпруг, но не по-късно от една година от сключването на брака.

Ако пък има нарушение на правилото, което забранява двубрачието, тогава всеки от съпрузите, прокурорът и съпругът от първия брак може да искат унищожаване. При двубрачие бракът не може да бъде унищожен, ако по-рано сключеният брак е прекратен. Когато бракът е сключен в нарушение на правилото, съпругът от първия брак, съпругът от унищожаемия брак, както и прокурорът могат да поискат да се установи наличието на основанието за унищожаване на брака и след смъртта на съпруга, който е бил в двубрачие.

Всеки от съпрузите и прокурор пък могат да искат унищожаване на брак в случаите, при които не са спазени правилата за пречките, свързани с пълно запрещение и болести. Искът може да се предяви от болния или запретен съпруг не по-късно от 6 месеца от оздравяването или от отменянето на запрещението, а от другия съпруг или от прокурора - до оздравяването или отменянето на запрещението.

Има особено правило и при болестта, представляваща сериозна опасност за живота или здравето на поколението или на другия съпруг, освен ако той знае за тези болести. Тук брак не може да бъде унищожен на това основание, ако болният съпруг е оздравял.

Какви са последиците от унищожаване на брака? Основното е, че унищожаването на брака има действие за в бъдеще. Разпоредбите относно последиците на развода за личните и имуществените отношения между съпрузите, както и за отношенията между тях и децата се прилагат съответно и при унищожаване на брака. Недобросъвестността при унищожаване на брака има значението на вината при развода.3999
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД