:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 436
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Закон ще отсява търговците на горива

Петролната асоциация настоява за по-строг контрол на достъпа до пазара
СНИМКА: БГНЕС
-------
Търговците на горива да минат на регистрационен режим и да покриват по-високи изисквания за собствен капитал, ако искат да се занимават с този бизнес. Това предвижда специален закон за търговията с нефтени продукти, чийто проект съвсем скоро ще бъде публикуван на сайта на Министерството на икономиката за публично обсъждане. Очакванията са правителството да го внесе в парламента следващия месец и да бъде приет до края на годината.

Това стана ясно на заседание на парламентарната комисия за борба със сивия сектор в края на миналата седмица. От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) за пореден път представиха проблема с високото ниво на контрабандни продажби на горива у нас. "Годишно бюджетът губи 1 млрд. лв. от неплатени акцизи и ДДС от горива, което означава около 30% сив сектор", заяви председателят на БПГА Валентин Златев и поиска подкрепа от депутатите за приемане на закона.

"Целта не е да се изтласкат играчи от пазара, а да се въведе равнопоставеност за всички участници и всеки търговец да е в състояние да обслужва клиентите си и да изпълнява задълженията си към държавата", посочи Златев. Според асоциацията, в която членуват около 1300 фирми, на пазара има хаос, държавата не е еднакво строга към търговците на горива, а от това страдали лоялните фирми.

С въвеждането на регистрационен режим ще се изясни статута на ведомствените бензиностанции, които продължават да не са задължени да отчитат продажбите си с измервателни устройства пред данъчните. Те не приемат и разплащания през ПОС терминали, а само в брой. Множество анализи в последните години сочеха, че основният поток от незаконните горива в страната се реализира именно през тези бензиностанции. По данни на финансовото министерство броят им е 7000, но според БПГА те са над 20 000. Наред с тях имало огромен брой фирми еднодневки, които се занимават с продажби на дребно, с неясна собственост, на които държавата трудно може да наложи контрол.

"Именно заради това трябва да се въведат по-високи изисквания за наличие на активи и капитал към търговците на този пазар", посочи Андрей Делчев, изпълнителен директор на асоциацията. Тази мярка щяла да реши и проблем, поставен от Държавния резерв, според който не всички търговци и производители на горива спазвали задължението да поддържат определени количества резерв за извънредни ситуации. Какви да бъдат законовите прагове на заседанието на комисията не бе посочено, но в предишни варианти на законопроекта се говореше за суми от 100 хил. до 5 млн. лв. в зависимост от вида дейност и юридическа форма на търговеца.

Подобна летва изглежда твърде висока и неминуемо ще доведе до отпадането на голяма част от фирмите в сектора. Косвено целта на законопроекта потвърди и Андрей Делчев. България е твърде наситена с бензиностанции в сравнение със сходни по територия и население държави в Европа. В Австрия например бензиностанциите са около 2100, в Чехия - 1700, в Дания - 1800, посочи той.

1103
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД