:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 592
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Kia следва модата с новия Stonic

Новата корейска кола идва с огромен брой възможности за персонализация и най-модерни системи за безопасност
---
Сегментът на компактните кросоувъри е най-бързо развиващият се на пазара в Европа и компания като Kia нямаше как да пропусне тази тенденция. Резултатът е най-новото попълнение в гамата на марката - компактният Stonic

"През миналата година този сегмент достигна 1 млн. продажби. Очаква се до 2020 г. те да нараснат до 2 млн. Тогава около 10% от всички продадени автомобили ще бъдат от сегмента B-SUV. Сега и Kia е представена в него, което е много важно за нас", обясни маркетинговият директор на Kia в Европа Артуро Мертенс.

Новият SUV използва платформата на Kia Rio. 51% от каросерията на Stonic е от високоякостна стомана, като теглото на автомобила е 1069 кг. Коeфициентът на челно съпротивление е 0.33. Дизайнът е разработен от европейското подразделение на марката, като целта при него е ясна - освен функционален подобен автомобил трябва да бъде и лесно забележим, като в същото време си остава и разпознаваем за феновете на марката. Това се дължи най-вече на добре познатия от последните години "тигров нос" - така в Kia определят решетката на радиатора, която постепенно се утвърди като знак на марката.

Като цяло Stonic се предлага в 20 различни цветови комбинации, което го прави най-податливия на персонализации модел на Kia. Това се отнася не само за външния вид, но и за интериора, който също е достъпен с различни цветови пакети и оборудване. В салона са поставени 7.0-инчов сензорен дисплей и нова мултимедийна система. Водачът има на разположение система за аварийно спиране с функция за разпознаване на пешеходци, система за поддържане на лентата на движение и функция за следене на "мъртвите" зони, както и система за автоматично паркиране. Обемът на багажника е 352 литра - един от най-големите в сегмента.

Моделът се предлага с богат избор от бензинови и дизелови двигатели с турбокомпресор и директно впръскване. Всички са съчетани серийно с 6-степенна механична скоростна кутия, проектирана да подобри усещането за плавно превключване на предавките. Като опция се предлага и автоматична трансмисия с два съединителя, която ще се предлага от 2018 г.

Клиентите на компанията ще трябва да избират между 1.0-литров бензинов двигател с турбо и система директно впръскване 1.0 T-GDI с мощност 120 к.с. и атмосферни бензинови двигатели с работен обем 1.25 литра и 1.4 литра. Гамата се допълва от 1.6-литров турбодизел в два варианта на мощност - със 115 и 133 к.с. Новият Stonic разполага с пътен просвет от 170 мм, но система за задвижване на четирите колела не се предвижда.

Серийно Stonic е оборудван със система за управление стабилността на автомобила ESC, а системата VSM осигурява стабилност при спиране и навлизане в завои, като отчита загуба на тяга и автоматично включва ESC, помагайки на водача да запази траекторията на автомобила. В допълнение системата VSM включва векторно разпределение на тягата, система за стабилност в права линия и управление на спирачната система.

Цената на Stonic варира от 26 994 до 42 475 лв. в зависимост от оборудването, а гаранцията е като за всички модели на корейския производител - 7 години. Основните му конкуренти на пазара ще бъдат Honda HR-V, Mazda CX-3, Renault Captur, Peugeot 2008 и Nissan Juke.



ХИБРИД И ЕЛЕКТРИЧЕСТВО

Новият компактен SUV на Kia ще се предлага и в две екологични модификации - хибридна и изцяло електрическа, като те ще се появят на пазара догодина. Така компанията ще успее да намали общите нива на вредни емисии на моделите си, които през 2019 г. стават още по-ниски.

Вече е известно, че хибридният силов агрегат на Stonic ще се състои от 1.6-литров бензинов двигател и електромотор. Други подробности не се съобщават. Не е ясно и на каква цена ще бъде изцяло електрическата версия - Stonic EV. Тя ще излезе няколко месеца след хибридната.
 ---
 ---
 ---
 ---
964
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД