:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Журналисти ще протестират срещу натиска на властта пред Министерския съвет

Акцията е в отговор на изпълненията на вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров
СНИМКА: БГНЕС
Вицепремиерът Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов формално защитиха свободата на словото по време на вчерашната пресконференция.
Журналисти ще протестират с празни столове пред сградата на Министерския съвет сутринта в сряда. Акцията е в отговор на ултиматума, който вицепремиерът Валери Симеонов отправи към 4 медии - Нова тв, Би Ти Ви, БНТ и БНР - ако не му се извинят до 24 часа, ще ги съди за клевета. Ултиматумът бе разпространен на официална бланка на Министерския съвет.

Протестът е организиран от Асоциацията на европейските журналисти във "Фейсбук". "По-добре празни столове, отколкото празни въпроси. Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси", се казва в призива на организаторите.

"В навечерието на българското председателство на ЕС медиите в страната получиха ултиматум. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България. Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ", се казва още в призива.

"Елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме! Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерския съвет - за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас", завършват организаторите.

Протестът идва, след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров директно заплаши с уволнение журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев, като насочи вниманието му към липсата на неговата дългогодишна партньорка на екран Анна Цолова и го предупреди, че и на него може да му се случи същото, ако продължава да задава неудобни въпроси. А вицепремиерът Валери Симеонов репликира журналиста след въпрос за роднинските назначения в Хасково, че можел и той да спретне "един Викторгейт".

Арогантното поведение на двамата политици предизвика огромен медиен скандал. Антон Тодоров се извини с половин уста. Валери Симеонов обаче обяви, че срещу него се води клеветническа кампания. Той даде 24 часа срок на четирите медии да му се извинят, като ги заплаши със съд. "За информация на самонадеяните телевизионери - свободата на словото не е право само на журналистите, свободата на словото е право и на всички останали граждани в едно демократично общество, в т.ч. и на политиците... Апелирам към публичните лица с достойнство да не забравят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно. За съжаление, няма съмнение, че живеем в държава, управлявана от две телевизии и от медийни кукловоди, от които треперят дори най-големите политически партии", пише в ултиматума на вицепремиера.

Въпреки че формално се разграничиха от тона на коалиционния си партньор, от ГЕРБ не настояха за извинение. На извънредна пресконференция в централата на партията вчера Цветан Цветанов само припомни, че ГЕРБ се разграничи от думите на депутата си Антон Тодоров, като ги определи като лично мнение. "Ние заставаме зад свободата на словото. Когато на някого му прелее границата на търпимост, той има правото да потърси правата си в съда, но не и да реагира така", каза той.

Друг вицепремиер - Томислав Дончев, предложи депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и Валери Симеонов да бъдат поканени в ефира на национална телевизия и да им бъде дадена възможност да обяснят какво са искали да кажат и ако има нужда, да се извинят.

Финансовият министър Владислав Горанов отиде по-далеч. Той призова журналистите да си спомнят "кога същият журналист смени работата си след едно сутрешно интервю и по какъв повод я смени". "Ние се извиняваме, ако правителството на ГЕРБ е заподозряно в опит за намеса в работата на медиите", добави Горанов.



РЕАКЦИИ

Ангел Джамбазки

Не е много умно да се обявява война на медиите, аз бих избрал други изразни средства, каза зам.-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки пред Би Ти Ви. "Така е преценил, така е направил. Симеонов е водач на партия, която е част от нашата коалиция, така че ситуацията за нас е деликатна и се въздържам от коментар. Но бих избрал други изразни средства и не е много умно да се обявява война на цялата журналистическа група в държавата", каза той.



Вежди Рашидов

"Това е модел - да се вдига веднага олелия. Не трябва да занимаваме целия български народ с изказани думи. Никой никого не може да уволни, освен собствениците на медии. Все пак остава една горчивина. Мъжкарлъкът е да намериш сили да се извиниш. Не може хора, които водят предавания и взимат 15 000 лева заплата, да мразят депутатите, които взимат 3500 лева. Точно толкова е и моята заплата".



Дежавю

В своето изявление вицепремиерът Валери Симеонов отбелязва, че подобна кампания му се случва за втори път. "В началото на мандата ми в. "Сега" ми приписа непроизнасяни от мен изречения, за което днес са дадени под съд. Клеветническата акция на в. "Сега", освен на мен, създаде проблеми и за държавата от дипломатическо естество. Тогава отново всички "прогресивни" клакьори и грантаджии гракнаха в един глас, опитвайки се да организират медийната ми екзекуция."

Валери Симеонов има предвид случай от май тази година с разпространена снимка с нацистки поздрав на готвения за заместник-министър Павел Тенев. Тогава в разговор с репортер на "Сега" той се опита да омаловажи случая, като заяви, че също си е правил майтапчийски снимки в "Бухенвалд". После се отметна от думите си и заплаши "Сега" със съд, ако вестникът не му се извини.

Вестник "Сега" продължава да отхвърля твърденията на Валери Симеонов, че е публикувал невярна информация. Репортерът на "Сега" си е свършил работата съвестно и професионално. На 16 май 2017 г. той е провел два разговора със Симеонов. В първия Симеонов иронично-пламенно защитава зам.-министъра Павел Тенев и неговата снимка с нацистки поздрав. Във втория, проведен по инициатива на вицепремиера, Симеонов разказва историята от студентското си пътуване до "Бухенвалд".
6
2422
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
08 Октомври 2017 19:39
[quoteс празни столове пред сградата на Министерския съвет сутринта в сряда.][/quote]

Няма да стане - тогава седят здраво на столчетата си в т.в. студиата и водят сутрешните блокове!
08 Октомври 2017 20:40
A може ли, в този ред на мисли ( и протести) да ни се изясни чия е собствеността върху основни медии, като частните телевизии, например? Кой е собственик на Нова, кой уволнява и назначава там? На БтВ? BiT? Kакъв е дела на държавните поръчки и държавно финансиране за частните телевизии?
А може ли да се попита как държавната телевизия или радио "вървят с победителите" и обслужват властимущите? А може ли да се попита за СЕМ, квотните назначения в него и "бетинките"?
Простаците във властта са ясни, колкото и да е невероятен мащаба на простотията им. А на медиите кой дърпа конците? Може ли журналист да бъде уволнен/преместен след едно телефонно обаждане на политик до собственика на медията? А може ли политик директно , чрез офшорка или друга схема, да бъде, самият той, собственик или съсобственик на медията? Не е ли нужно със закон да бъде въведено изискване за пълна прозрачност върху собствеността на медиите?
08 Октомври 2017 21:24
*
08 Октомври 2017 22:12
Begemot
08 Окт 2017 20:40
09 Октомври 2017 07:01
Журналисти реално могат да протестират като игнорират управляващите.Оставени извън медиите те са множество нулевз
,Зироу по цецероноф. ,А те-палячофци
09 Октомври 2017 23:22
А журналистите от ТВ СКАТ как ще протестират??
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД