:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Северозападна България излезе начело в ЕС и по мързеливи младежи

Това е и регионът с най-ниска продължителност на живота и с най-малко висшисти
Северозападният регион оглави поредната печална статистика в Европа. Оказва се, че това е регионът с най-много неактивни младежи, които нито учат, нито работят, нито търсят препитание. Това е регионът и с най-ниска очаквана продължителност на живота и с най-малко висшисти сред всички останали в ЕС. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат по повод Европейската седмица на регионите.

46.5% от младите между 18 и 24 г. в Северозапада миналата година не са правили нищо - нито са учили, нито работили, нито търсили работа. След България се нарежда Френска Гвиана - с почти същия процент на неработещи и неучещи млади хора - 45%, а на третото място идва Сицилия - с 41.4 на сто. Петицата се запълва с още два гръцки региона - Стереа Елада - с почти 40 на сто, и Пелопонес - с 36.5%. Средното за ЕС е 15%. Младежката безработица у нас остава над средната за Европа. Официални данни за неактивните младежи у нас няма. По оценка на социалното ведомство те са около 250 хил. за цялата страна. Единствено регионът на София е с нива под средното за Европа - Югозападният регион регистрира 12% нищо неправещи младежи за м.г.

Северозападният регион е на последно място сред всички региони в Европа и по очаквана продължителност на живота в ЕС. В първата петица с най-добри показатели три от позициите са за испански региони - Мадрид, Кастилия и Навара. Според данните родените през 2015 г. в региона на Мадрид могат да очакват да доживеят до 84.5 години (общо за мъжете и жените) и това е най-високата продължителност на живота за ЕС. На второ място идват сънародниците им от Навара - с очаквана продължителност от 84.1 години. Третото място си делят два региона - френски и италиански. Това са френският регион Ил-дьо-Франс, в който се намира и Париж. Там за родените през 2015 г. очакваната продължителност на живота е 84 години. Същата продължителност има и в италианския регион Тренто. Кастилия е на петото място с 83.9 години.

Средната продължителност за ЕС е 80.6 години. На този фон родените в Северозападния регион могат да очакват да живеят до 73.5 години, което е най-ниското от всички 274 европейски региона. На предпоследното място (273-то) пък се нарежда Северен централен район (със 74.1 години).

Следващата справка класира регионите по дял на висшистите и тук четири от петте места се заемат единствено от Великобритания, като това са различните региони на Лондон. Там между 70 и 85% от хората на възраст 30-34 г. имат висше образование. Средното за ЕС е 40%. Петата позиция е за региона около столицата на Дания. Северозападният регион има най-малко хора с диплома от университет от всички в Европа - едва 21 на сто.

ОТЛИЧНИЦИ

В класацията за хора в самостоятелна заетост пък Гърция взема всичките пет места - в пет гръцки региона самостоятелно заетите са между 37% и 41.4%, а средното за ЕС е 14 на сто. И последният показател е за дял от хората, които ползват редовно интернет. Тук първи са Люксембург и Източен Лондон (по 97%), следвани от Западен Лондон, Утрехт (Холандия) и Копенхаген (Дания) - с по 96%. Средното за ЕС е 79 на сто.
23
189
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
10 Октомври 2017 20:37
"Като няма прокопсия.
плюл съм в тая орисия !"- Яворов
10 Октомври 2017 20:59
Еми от толкова много програми и фондове за развитие на този регион и ето, младежите се разхайтиха от лесния, удобен и осигурен стандарт.
10 Октомври 2017 21:23
Младежите били мързеливи, но какво им се предлага като заплата ? Заглавието можеше и да е друго, например, че безнесът не предлага добри заплати.
Както се казваше в оная популярна гръцка песничка: " За хляб и сол "Слава Богу" не казвам" .
10 Октомври 2017 21:57
щом не им се работи явно не са на зор.
11 Октомври 2017 08:22
25 кинта в селскостопанска работа в Северозапада се изкарват максимум две седмици в годината, в усилните периоди, когато неофеодалите и латифундистите, разпределили си всички плодородни земи, са на зор покрай прибирането на реколтата. През другото време хората търсят и за два лева да работят нещо, ама няма. Вие инвестициите, колкото и рехави да са, извън София не ги пускате да излизат.


Това не ти е Банско или Слънчака, това е прекрасно планинско кътче от Родината ни, където хората нямат почти никакъв поминък, трафикът е оскъден заради абдикацията на управниците от нея и не табели, а билбордове да сложиш пред къщата си, все тая. Няма кой да ти купи продукцията, та ако ще да е първо качество. Защото всички парици концентирахте у Шопето и ви е по-лесно да си седите на юг от Балкана, а нагоре каквото стане.


https://stantorlak.wordpress.com/
11 Октомври 2017 11:05
SINDBAD



А така! И аз тъкмо в тоя дух щях да напиша нещо! Нека разберат тези готованци от Софето къде е проблема! Седнали са на трапезата на Северозападна България откакто е учредена античовешката политическа сила БКП и не са спирали оттогава да сучат екологино чисти хранителни продукти от региона ни през уикенда. Тогава с пълни търбуси и багажници в неделя се качват на джиповете и с безумни тройни и четворни изпреварвания по Петрохански проход и Витиня и се прибират в столицата, за да започнат в понеделник (или напр. сряда сутрин) да пишат по форуми, вестници и списания колко са мързеливи младежите от Северозападна България!
А простичкият и очеваден факт, че средствата по всички европейски фондове се разпределят на принципа 90% за София и 10% за прованса *от което около 0,00001% за Северозапада не бива отчитан от тези нагли писачи! Индустията на Северозапада бе разбита, хората натирени по домовете да се занимават масово с битов алкохолизъм.. а местните мутри и феодали (между едните и другите границите реално се размиват) по модел, подобен в цяла България пощтрявани и приобщавани към хранилката на управляващите. Така разслоението в класовото общество достигна феноменално асиметрични граници в Северозапада. Крадците на автомобили паркират бмв х6-ците си на забранени места в центъра, за да си пият кафето на опертивки със следователите от МВР пред втрещените очи на гражданите- дотам го докараха. Младежите нямат реална алтернатива, освен да започнат като бармани и сервитьорки за по 120 лева на месец без удръжките от мутрата, собственик на кафето/ дискотеката.
Едни от най- трудолюбивите, упорити и непреклонни българи населяват Северозапада. Те НЕ са мързеливи в никакъв случай!


25 кинта в селскостопанска работа в Северозапада се изкарват максимум две седмици в годината, в усилните периоди, когато неофеодалите и латифундистите, разпределили си всички плодородни земи, са на зор покрай прибирането на реколтата. През другото време хората търсят и за два лева да работят нещо, ама няма. Вие инвестициите, колкото и рехави да са, извън София не ги пускате да излизат.


Това не ти е Банско или Слънчака, това е прекрасно планинско кътче от Родината ни, където хората нямат почти никакъв поминък, трафикът е оскъден заради абдикацията на управниците от нея и не табели, а билбордове да сложиш пред къщата си, все тая. Няма кой да ти купи продукцията, та ако ще да е първо качество. Защото всички парици концентирахте у Шопето и ви е по-лесно да си седите на юг от Балкана, а нагоре каквото стане.


https://stantorlak.wordpress.com/
11 Октомври 2017 12:12
Драги сънародници, родени, отраснали и живеещи на северозапад, докажете обратното - че сте работливи, предприемчиви и с визия, как да промените региона си така, че да стане атрактивен за инвестиции. Тогава работодателите ще се конкурират да ви наемат не за жълти стотинки като обслужващи кафемашните в местните ви заведения.
***
Между другото барман е професия, която изисква много знания, умения и дори известна дарба. Да не се бърка с правене на кафе и наливане на питиета от бутилка, или автомат в чаша.
11 Октомври 2017 13:06
Драги сънародници, родени, отраснали и живеещи на северозапад, докажете обратното - че сте работливи, предприемчиви

Здравчеее, Здравчеее...и ти на нива никога не си копала...аман от кабинетни философии
11 Октомври 2017 13:24
Не само че не е копала на нива , но и понятие си няма каква е ситуацията в региона. Ами че там няма никаква инфраструктура. И това е най-малкото, което може да се каже. Кой инвеститор да дойде? И как да дойде - с файтон като Иван Вазов преди 130 години?
11 Октомври 2017 13:43
Кой инвеститор да дойде?

Тя като че очаква безработните младежи вместо да си бъркат в носовете, да се вземат в ръце и да станат инвеститори...ако не беха мързеливи де..
11 Октомври 2017 14:36
Sindbad, der Graue
11 Октомври 2017 14:39
Вместо да се дърляте кой бил по-мързелив, не четете ли поне статията? Статистиката сочи, че почти всеки втори младеж не си търси работа, а не се казва, че е бил мързелив. Простата истина е, че в Северозапада младежите намаляват драстично, на места практически липсват. Това което се пръква да пълни статистиката на населението разчита на "социума". Просто статията иска да каже, че индианците, като процент от младежкото население са стигнали драстични нива. Към това естествено се добавя и липсата на работа. Но просто до половин поколение в Северозапада няма да има работна ръка, дори и да има инвеститор.
11 Октомври 2017 14:47
Статистиката сочи, че почти всеки втори младеж не си търси работа

А казва ли колко от тия горните не са изобщо в България, нищо че се водят у нас, или ходят по няколко месеца в чужбина и си докарват годишен доход в България, та затова и не се морят да си търсят работа при тия заплати?
11 Октомври 2017 14:54
Не, не ми казва, въпреки, че този въпрос съм го повдигал и преди /колко са в чужбина/. Просто, демографската ситуация там е доста зле.
11 Октомври 2017 15:05
Знам, че е зле. Знам и че отдавна съм прекъснала по-преки връзки, та не знам младите къде са всъщност, където изобщо ги има. Обаче от около моето поколение, което по татово време щеше да е вече песионер, а сега пенся няма да получи посмъртно, около нас от 15 връстници 2-ма са в САЩ от 30 години, 1 в Белгия от 25 години, 1 в Испания от 15 и 1 в Гърция от над 10. И тия 5 човека, т.е. 1/3 от всички имат лични карти български, съответно се водят на тоя адрес, водят ги за гласуване на избори, не са се отписвали отникъде, съответно ги водят здравно неосигурени и не знам дали не ги водят трайно безработни, нетърсещи работа.
Та къде е истината в статистиката по български?
11 Октомври 2017 15:50
Здравчеее, Здравчеее...и ти на нива никога не си копала...аман от кабинетни философии

И защо трябва да копа след като има образование и работа?
Да копа този, който няма нито образование, нито занаят.
Обаче от около моето поколение, което по татово време щеше да е вече песионер, а сега пенся няма да получи посмъртно...

Няколко пъти ти давах линк на НОИ за условията за пенсиониране, а ти пак едно и също си дуднеш...
11 Октомври 2017 16:58
Познавам над 10 души между 25 и 30 годишни, които от 3-4 години работят в Англия с постоянна легална работа и съответните доходи. Постоянната им адресна регистрация е в България и фигурират в избирателните списъци. Дори гласуват от време на време, ако изборите съвпадат с някоя отпуска. Интересно дали ги водят в графата неактивни неработещи и нетърсещи работа милите ни статистици.
11 Октомври 2017 18:29
С едно съм съгласна тук - статистиката е верен сбор от неверни данни. За да не се изкривява картинката, трябва да се отчитат реално живеещите постоянно в дадено населено място. Пребиваване в чужбина минимум 6 месеца в рамките на една календарна година сериозно може да промени нещата.Дереджето с доходите също.
Патагонецът е отговорил вместо мен, защо не умея да копая, за което сърдечно му благодаря. За това пък какви саксиени растения имам...
****
11 Октомври 2017 18:48
И защо трябва да копа след като има образование и работа?
Да копа този, който няма нито образование, нито занаят.

Проблемът е, че дори в Харвард да си завършил, пак нямамаш възможност за реализация там. Не е до лични качества, а до държавна политика (в последните 50-60 години).
11 Октомври 2017 20:33
Проблемът е, че дори в Харвард да си завършил, пак нямамаш възможност за реализация там.

Те безработните точно Харвард са завършили...

11 Октомври 2017 22:58
И защо трябва да копа след като има образование и работа?
Да копа този, който няма нито образование, нито занаят.


Точно така викаха и чантаджиите, както ги наричаше баш майстора.. по Тошово време. Оказа се, че чантаджиите не могат да копат, но пък за сметка на това проявяват много добри умения в областта на обилната консумация на хранителни продукти и напитки на маса
11 Октомври 2017 22:59
Те безработните точно Харвард са завършили...

Ти като си толкова велик, пробвай да си намериш работа в този регион и кажи каква заплата са ти предложили. Гарантирам, че няма да е над средната за региона.
11 Октомври 2017 23:48
А как я плащат....не ти е работа!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД