:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хиляди пенсионери не са получили обещания скок на пенсиите

НОИ е залят от жалби, а социалният министър Бисер Петков е изненадан
На фона на хвалбите на правителството и на драстичния скок на минималната пенсия изненадващо се оказа, че най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли. Кабинетът увеличи минималната пенсия на два пъти до 200 лв., или с общо около 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се повишат с 2.4%. Сега излиза, че някои пенсионери не са получили реално дори и това минимално увеличение.

НОИ е залят от жалби от пенсионери в цялата страна, съобщи на блицконтрол в социалната комисия на Народното събрание социалният министър Бисер Петков. Проблемът бе поставен от депутата от БСП Милко Недялков, който сигнализира, че пенсионери от неговия регион - Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% увеличение на пенсиите. Социалният министър, който, преди да заеме поста, бе управител на НОИ, обясни, че през лятото и той е разбрал за проблема, макар и неофициално от НОИ, и останал крайно изненадан.

Не е ясно колко са ощетените пенсионери и с колко точно - тази информация тепърва ще се изготвя от осигурителния институт, който вече четвърти месец публично не е сметнал за нужно да огласи проблема.

Засега обяснение на този абсурд няма. Министърът се позова на постановление на Министерския съвет от 2008 г. Заради двукратното увеличение на пенсиите през онази година е било заложено ограничение доколко могат да растат определени пенсии. Проверка на "Сега" установи, че въпросното постановление е от 2006 г. С него се определят нови размери на минималните пенсии - обичайна процедура и тогава, и сега. Заедно с това обаче се компенсират с 4-5% някои ниски пенсии, останали без достатъчен ръст. За да не се увеличат прекомерно, е заложена максимална сума, до която те могат да растат и която тогава е била в порядъка на 120-150 лв. Именно това ограничение, което действа и в момента, вероятно е причината за проблема.

До тази година тези максимални суми са се увеличавали заедно с всички пенсии по швейцарското правило. Тази година обаче индексацията беше извършена по нов начин - не с процент върху размера на пенсията, а с увеличение на коефициента, който носи всяка година стаж във формулата. Така максималната сума останала без индексация и е попречила на пълно увеличение от 2.4% през юли. Министърът обеща, че за догодина ще запишат текст в закона, който да не позволява повече да се ощетяват пенсионерите при индексацията.

За половин година увеличението само на минималната пенсия струва допълнително 100 млн. лв., като тук се включва и ръстът на всички останали пенсии, вързани към нея. Изолираното увеличение на минималния размер на пенсията за стаж и възраст деформира сериозно пенсионната система и демотивира хората да се осигуряват върху реалните си заплати. Минималната пенсия за стаж и възраст се дава и на хора, които нямат внесени осигуровки дори и за минимален размер, но по закон НОИ им приравнява пенсията. А хората, които имат реален принос към системата, получават много по-ниско увеличение - само от 2.4%. При увеличението на 200 лв. вече около 800 хил. са пенсионерите с минимална пенсия, или почти 38% от всички.



ФОРМУЛА

До 2016 г. включително коефициентът бе 1.1 за всяка година стаж, а сега е 1.126 (с 2.4-те процента увеличение). Нарастването на коефициента за осигурителен стаж трябва да продължи още около 10 години според прогнозите на НОИ, за да стигне до 1.5. Това бе направено с последната пенсионна реформа от втория кабинет на НОИ, за да се увеличат по-чувствително новоотпусканите пенсии.

19
7509
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
11 Октомври 2017 20:08
амиии....като всяка герберска работа
11 Октомври 2017 20:13
На бай Асан- честита пенсия!! На бай Иван-да духа таратора
11 Октомври 2017 20:20
Баце ще ми купи кулло
11 Октомври 2017 22:17
На бай Асан- честита пенсия!! На бай Иван-да духа таратора

Не се бой.. Бай ти Асан посмъртно няма да вземе пенсия за изслужено време и старост. Щото е съмниелно дали ще доживее до старостта си, а и едва ли ще има изслужено време ( около 40 год. трудов стаж).
12 Октомври 2017 06:42
След още десетина години ще има няколко стотин хиляди изобщо без пенсии!
12 Октомври 2017 07:03
12 Октомври 2017 09:18
Баце каза че ще ми вдигне пенсията, ама друг път.
12 Октомври 2017 09:34
От 2009 пенсията скок /1,1%!!/- подскок /1,2%!!!/, падна в един трап дълбок.
А това сега си е гавра ,и не с хиляди, а със стотици хиляди българи пенсионери.
12 Октомври 2017 09:55
Проблемът според мен е, че обещаха да вдигнат само минималната пенсия за стаж и възраст, а се вдигнаха и всички пенсии, свързани с нея ( инвалидни, наследствени, вдовишки и др., несвързани с трудов стаж. Освен това някои получават по 2-3 пенсии и всяка се вдига. Може би трябва да има ограничение за получаващите няколко пенсии - общата сума да не е по-ниска от 200 лв. и не- по висока от максималната пенсия. Изобщо да важи горното за всички доходи ( пенсии и добавки) на едно лице. Явно увеличението от 2,4% са получили тези, които имат необходимия стаж ( което е една малка справедливост ). Изобщо недоволни са тия, които имат най-малко основание за това ( нисък принос в пенсионната система). Какво да кажат тия, работили и внасяли 40 години и накрая пенсия 205 лева и накрая само увеличение 2,4 %, а тия с 160 лв. около 20%.
12 Октомври 2017 10:48
Пенчо бре12 Октомври 2017 07:03
Социалният министър, който, преди да заеме поста, бе управител на НОИ, обясни, че през лятото и той е разбрал за проблема, макар и неофициално от НОИ, и останал крайно изненадан.
И си седи така - изненадан! Като червената крава от вица!

Поредната герберска калинка.
12 Октомври 2017 11:04
Не се бой.. Бай ти Асан посмъртно няма да вземе пенсия за изслужено време и старост.

Не се бой. Бай ти Асан ще вземе инвалидна пенсия доживотно, ще я получава повече от изслуженото време на бай ти Иван ... и пак ще си гледа тютюна.
12 Октомври 2017 11:15
Ако разгледаме нещата през призмата на твърдението на господин Марковски - адвокат на премиера по делото Йончева vs Борисов, а именно, че в думите на премиера нямало противоправно деяние, тъй като е станало по време на политическа кампания, нещата си идват по местата.

Правя си извода, че по време на кампания може да се лъже, коментира това Йончева.
12 Октомври 2017 11:20
PПрoстотиите ГЕРБерски продължават. Не знам максималните пенсии дали саа индексирани, но таванът си остава. Нова напълно нелогична простотия се готви от 2018г. Таванът на максималните пенсии ще се премахне, обаче само за новите пенсии от 2018г. Каква е тази логика не ми е известно. Най-паче паари нема, и в склада нема и ротниу знае (като в казармата). Абе простотия след прототия ГЕРБерска. Инак хвалипръцковщината им е огромна.
12 Октомври 2017 11:33
Хиляди пенсионери не са получили обещания скок на пенсиите

Мдааам, герберски лъвски скоци на пенсии и доходи на простолюдието. Щом скок се нарича мижаво увеличение от няколко лева, представям си какви душевни терзания Го мъчат при тия грандиозни разхищения на Неговите пари...
12 Октомври 2017 11:37
Темата я изчерпа колегата с петиците:
"След още десетина години ще има няколко стотин хиляди изобщо без пенсии!"
Това е положението Минке, който взел пенсия - взел, вече няма кой да плаща осигуровки щото българите са малцинство и никой не ходи на работа.
Истински случай да ви кажа.
Един попитал една циганка как е у тяхното село.
-О, много сме зле.
-Защо ма ?
-Ами българите избягаха, сега няма от кого да се краде.
12 Октомври 2017 12:51
А на мен случая с пенсиите ми напомня вица за циганската сватба:
Конферансието обявява:Тоз дава 5000лв,онзи дарява спалня с гардероб.....
Манго пита:Сега ли се дават?
Не,сега само се викат!
Манго:Давам каруцата барабар с конете!
Та и с пенсиЙтИ така-по изборите ги викаха,за даване дума не е ставала...
12 Октомври 2017 13:11
Тези кретенски управленски решения, изравняващи като доход пенсиите на хора с 36 години стаж с циганите, които цял живот са били на социално подпомагане са позор за т.н. "управляващи"...
12 Октомври 2017 14:37
Хиляди пенсионери не са получили обещания скок на пенсиите


Хиляди от СТОТИЦИ хиляди ли или просто... хиляди?

Останалите от хиляди до СТОТИЦИ хиляди получили ли са ги?

13 Октомври 2017 11:04
Изплащаните "коледни" и "великденски " помощи за най-ниските пенсии май ще останат,а те нямат връзка с пенсиите за стаж и възраст.Все повече се нарушава
принципа: " По-висока пенсия за по-висок осигурителен принос"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД