:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

МВР може да призовава, но е длъжно да посочва цел, час и място на явяване

Какъв е редът, по който МВР може да те призове да се явиш в полицейско управление?

В.З., София



В действащия закон на Министерство на вътрешните работи има специална глава Пета, която е озаглавена "Правомощия". Именно в нея е направен опит да се разработят, включително и конкретните правила, на които МВР и в частност полицията трябва да се подчиняват при осъществяването на една от най-деликатните си дейности. Дейност, свързана с призоваване, разпити, задържане, вземане на проби, включително и ДНК и много други.

Когато говори за правомощията на полицейските органи, законът определено ползва някакви общи и твърди неясни фрази. Като например тази в чл.61 от ЗМВР, според която "за осъществяване на общата превенция на правонарушенията полицейските органи разработват и осъществяват комплекс от мероприятия за установяване и отстраняване на причините и условията за тяхното извършване". "За осъществяване на индивидуалната превенция на правонарушенията" полицейските органи извършват "действия по отношение на лица, за които има достатъчно основание да се предположи, че ще извършат престъпни или други противоправни действия, които застрашават обществения ред". Още по-странна е следваща разпоредба - "за предотвратяване на замислени или подготвени престъпления полицейските органи разработват и осъществяват мероприятия за установяване на лицата, замислили или подготвящи престъпления, и тяхното разубеждаване". За пресичане на престъпления пък полицейските органи трябва да "осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери".

Веднага след това обаче законът става много по-конкретен и действително е добре всеки човек да се запознае специално с тези норми, за да знае и своите права и задължения. Така в чл.64 от закона за МВР е записано, че полицейските органи могат да издават разпореждания до държавни органи, организации, юридически лица и граждани, когато това е необходимо, за изпълнение на възложените им функции. Тези разпореждания трябва да са издадени писмено, разпорежда нормативният акт. Веднага след това обаче е дадена възможност, според която "при невъзможност да се издадат писмено разпорежданията, могат да се издават устно или чрез действия, чийто смисъл е разбираем за лицата, за които се отнасят".

Изрично е записано, че разпорежданията на полицейския орган са задължителни за изпълнение, но е допуснато изключение - "освен ако налагат извършването на очевидно за лицето престъпление или нарушение, или застрашават живота или здравето му". Законът определя, че разпорежданията, издадени в писмена форма, се връчват срещу подпис на лицето, което им е адресат. Отказът или невъзможността на лицето да получи разпорежданията, издадени в писмена форма, се удостоверява с подписа на един свидетел. Важно е да се знае, че разпорежданията, издадени в писмена форма, могат да се обжалват по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Законът за МВР определя и че полицейските органи предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред. Изрично е посочено, че за писменото предупреждение се съставя протокол, с който лицето се предупреждава за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното престъпление или нарушение на обществения ред. Протоколът за предупреждение се съставя в присъствието на лицето и на един свидетел, като след запознаване със съдържанието му се подписва от полицейския орган, лицето и свидетеля. Отказът на лицето да го подпише се удостоверява с подписа на свидетеля. В случаите на домашно насилие копие от протокола за предупреждение се предоставя на пострадалото лице при поискване.

И тук стигаме до конкретните въпросителни. Така според чл.69, ал.1 от ЗМВР "полицейските органи могат да призовават в служебните помещения граждани за изпълнение на определените им с този закон правомощия". Това обаче не може да стане случайно, просто по желание на служител на МВР. Защото законът изрично натъртва, че полицейските органи са длъжни писмено да уведомяват гражданите за призоваването. В съобщението изрично трябва да се посочват целта на призоваването, часът и мястото на явяване. Законът допуска в неотложни случаи призоваването да може "да се извършва по телефон или факс". Това призоваване обаче трябва да се удостоверява писмено от длъжностното лице, което го е извършило.

Важно е да се отбележи и още едно деликатно правомощие на МВР и на полицията в частност - кога могат да извършват т.нар. проверки за установяване самоличността на лице.





4553
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД