:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дори и некадърниците трябва да бъдат уволнявани кадърно

Премиерът не се научи, че самозабравил се държавен служител не може да бъде изгонен незаконно. А подчинените му не могат да напишат елементарна заповед по правилата
СНИМКА: НОВА ТВ
Излъчването на клип как Караджов се разправя с полицай доведе до наказание "забележка". Чак след като видеото обиколи телевизиите и социалните мрежи и премиерът го забеляза, се стигна до уволнение. С некадърно оформена заповед
Ние ги уволняваме, те ги връщат - така би звучала в днешните условия знаменитата фраза на някогашния главен секретар на МВР и сегашен премиер Бойко Борисов. Навремето, когато уж се разправяше с организираната престъпност, викаше по адрес на съда: "Ние ги хващаме, те ги пускат" (като Силвестър Сталоун в един филм), сега пак се възмущава. Жалко, че няма филм със Сталоун - чиновник, министър, премиер. Нашите реалии дори Холивуд не може да ги измисли.

"Ние не го ли уволнихме?" Така премиерът коментира връщането на работа от съда на бившия шеф на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов. Той се раздели с поста си, след като в интернет бе разпространено видео, от което се вижда как шефът на охраната в атомната централа заплашва и ругае полицай, защото написал акт на негов познат, употребил алкохол. Действието се развива през февруари в полицейското управление в Козлодуй. Самият Караджов говори видимо афектиран и вероятно също след употреба на алкохол. Чуват се реплики: "Утре ще те увoлна, щото си педе**с голем!"



И Пешко Караджов бе уволнен по най-некадърния начин,



така че връщането от съда му бе в кърпа вързано



Той бе уволнен точно толкова компетентно, колкото самият Пешко е - началник на охрана, все пак. В АЕЦ. Да не дава господ да се подлагат на реално изпитание охранителните способности на Караджов и сие при ядрена опасност.

Правителствата на Борисов винаги се разбързват , когато скандалът влезе в сутрешните блокове и възмути "Фейсбук" обществеността. Въпросът е какъв е ефектът от това. "Те" ги връщат, както би казал премиерът. Не е въпросът в "те ги връщат", а в това, че в тази държавица една елементарна заповед за уволнение - наредена от онзи, който си говори само с Началника, не могат да напишат.

Съдът обаче не прави компромиси дори с уволненията, поръчани от наместника на Началника на нашата територия. В решението на Козлодуйския районен съд е записано, че при уволнението на Караджов са допуснати две нарушения. Първо - защото вече е бил наказан със забележка за същото. Второ - защото не са му взети нови писмени обяснения предвид новите факти, изложени във втората заповед. Което значи, че ръководството на АЕЦ "Козлодуй" много добре е знаело какво прави служителят им. Но са предпочели да си затворят очите и да му наложат забележка. Случаят е потулен и толкова. Едва след проверките от София решават, че ще го уволнят.



Правят го под натиск, защото премиерът е гледал телевизия



и случаят му е докладван лично.

Сега, след три месеца без работа, Пешко се връща и трябва да му платят близо 16 хиляди лева обезщетение!

В тази история всички държавни органи могат да се похвалят с необичайна бързина - министерството провери, а АЕЦ уволни Караджов за дни, съдът го върна за някакви си месеци. Бързо правосъдие. Вероятно ще има още доста такива случаи, щом и самият Борисов спомена, че има много такива уволнени.

Истината е много прозаична. У нас държавният служител Х може да върши безобразия каквито си иска. Това се случва постоянно и безнаказано. Докато някой не го снима. Тогава големите началници в София се самосезират и разпореждат наказания. Малкият местен началник притеснено кърши пръсти, трябва да наказва, защото иначе големият ще се ядоса още повече. Така служителят Х е



уволнен набързо, само и само да спрат да говорят



за него по телевизиите. Естествено, работата е свършена през куп за грош, уволнението е отменено в мига, в който стигне до съда.

Това е досадно глупава история с предизвестен край. От години по места в страната има недосегаеми хора, обикновено на държавна служба или близки до управляващата политическа партия. Могат да направят недосегаеми своите приятели и семейства, стига да поискат. Така се оформя стабилна мрежа от недосегаеми. Крещят, заплашват, уволняват полицаи. Но това е най-малкото.

Цяла плеяда началници са знаели какво се случва в полицейското управление на АЕЦ-а. Била е уведомена и прокуратурата. Резултатът, както може да се очаква, е абсолютно нулев. Като оставим настрана ръководството на централата, за всичко са били уведомени шефът на РПУ-то в Козлодуй и бившият началник на областната полиция във Враца Димитър Газибарски. Мерки отново не са взети, а малко по-късно



близки на полицейския началник започват работа в атомната централа.



Вероятно напълно случайно.

Многогодишното бездействие на всички по веригата трябваше да бъде компенсирано с едно бързичко уволнение. За пореден път обаче нещата не им се получиха. Според съдебното решение, с което Караджов е възстановен на работа, дори не трябва да се чака втората инстанция, за да се плати обезщетението. За него е допуснато предварително изпълнение. Но вероятността Караджов да спечели окончателно делото не е никак малка, все пак става дума за сериозни нарушения при уволнението му. Тъй че на въпроса на премиера "Ние не го ли уволнихме", отговорът би могъл да е: "Не, бетонирахте го." Със заплата над 5000 лв.
18
3793
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
08 Ноември 2017 21:03
Господа журналисти, имате право да питате, ще ви се отговори, колко уволнени служители от държавната администрация са уволнени и след това съдът ги е върнал. Поне ще разберете, че не е само Петко.
08 Ноември 2017 21:12
08 Ноември 2017 23:16
Тъй че на въпроса на премиера "Ние не го ли уволнихме", отговорът би могъл да е: "Не, бетонирахте го." Със заплата над 5000 лв.

08 Ноември 2017 23:43
Ся, той е бил на трудов договор в АЕЦ. Т.е. вършил е определена работа, за което е получавал определена заплата. Не е известно с нещо да е нарушил трудовият си договор.

Същевременно, извън работното си време и служебните си задължения, той прави скандал, обижда полицаи и т.н..

И какво става ? Вместо да бъде арестуван, съден и т.н. за поведението си в случката, в което може да има и престъпление, то го уволняват от работа.

Кво пряко общо има работата му с извършеното ? Естествено, че съдът ще го върне. Просто двете са различни неща и не е трябвало калинките да ги мешат.
08 Ноември 2017 23:48
Некадърниците трябва да бъдат уволнявани незабавно. Останалото е под вола теле.
08 Ноември 2017 23:50
Впрочем, когато назначавате, правете конкурси. Ако се интересувате да ви се върши работа де.
09 Ноември 2017 00:19
Впрочем, когато назначавате, правете конкурси.

Конкурсите в България, независимо какви и за какво, винаги са били фиктивни и с предварително известен победител. И това няма как да се промени.
09 Ноември 2017 00:23
И това няма как да се промени.
И се връщаме при Иво Христов.
09 Ноември 2017 06:56
"Тъй че на въпроса на премиера "Ние не го ли уволнихме", отговорът би могъл да е: "Не, бетонирахте го."

Е, чак пък да са го бетонирали.
Тоя в следващите три месеца ще даде сигурно поне пет нови повода за уволнение...
09 Ноември 2017 07:16
С такива закони.. правилните решения винаги падат от съда заради формални нарушения.

Като следствие от това - който работи, той отнася пешкира. Тия дето се скатават и следят буквата на закона.. реално нищо не правят.. освен да се изкачват по кариерната стълбица. Затова са и многото калинки навсякъде.

Значи ако беше някой който вършеше работа.. уволнението щеше да е бетон.


Голяма глупост е това... шефът да не може да уволни подчинен. Ами трябва да спазва хиляди формални правила. Накрая се оказва, че всеки си прави каквото си иска в тая държава.
09 Ноември 2017 07:18
С тези закони - всеки некадърник става по-шеф от шефа си. И по-бетониран на мястото си от шефа си... който дори се налага да върши работата на некадърника.
09 Ноември 2017 08:04
Кво пряко общо има работата му с извършеното ? Естествено, че съдът ще го върне. Просто двете са различни неща и не е трябвало калинките да ги мешат.


Чл. 187. (1) (Предишен текст на чл. 187 - ДВ, бр. 105 от 2016 г., в сила от 30.12.2016 г.) Нарушения на трудовата дисциплина са:
...
8. злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието, както и разпространяване на поверителни за него сведения;
...

Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 190 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Дисциплинарно уволнение може да се налага за:
...
7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) други тежки нарушения на трудовата дисциплина.
...

Чл. 189. (1) (Ал. 1 отм., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При определяне на дисциплинарното наказание се вземат предвид тежестта на нарушението, обстоятелствата, при които е извършено, както и поведението на работника или служителя.

Кодекс на труда


Гори си пичът със синьо пламъче, да ви река ...
09 Ноември 2017 08:11
И се връщаме при Иво Христов.
09 Ноември 2017 08:49
Така, както е описан случаят, не виждам никакво нарушение на трудовата дисциплина, за което да уволняват Пешко. Той е "отправял заплахи и обиди към униформен служител на МВР", което е съвсем друг параграф. Но няма да се впускам в коментар, щото не съм експерт по трудово зконодателство.
Друго ме впечатли - откъде авторът на дописката и неколцина коментатори заедно с него черпят информация, че Пешко е некадърник, т.е., че той не знае, не умее и не може да изпълнява добре и на нужното ниво задълженията си на началник отдел " Физическа защита" в АЕЦ ?
09 Ноември 2017 09:09
В случая явно за това нарушение са го санкционирали веднъж със забележка. А нали има закон, че за едно нарушение 2 наказания не може да има..

Та затова съдът го е върнал. Според мен. От друга страна - дисципллинарно уволнение не може да стане веднага ами преди това трябва да има забележка и т.н.

Т.е. след едно санкционирано нарушение май и с топ не може да се уволни някой дисциплинарно.

Прекалено много защити.
09 Ноември 2017 09:38

Minderbinder
09 Ное 2017 08:49
Мнения: 4,428
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Разбира се, че няма нарушение на трудовата дисциплина. Само примитивен герберастки пиар... от любимите на малоумният нарцис от Банкя... в които се прави пред електората, едва ли не на "живия Бог- Гръмовержец" с "несломимата воля" и "безупречното чувство за справедливост" ... и да уволнява наред, досущ като впиянчения Пешко полицаите, но за наша сметка разбира се, понеже обезщетението и съдебните разходи, АЕЦ- а де ще ги калкулира... освен в сметките на клиентите си!?!
А е било толкова простичко- дело за хулиганство, а след осъдителната присъда и шут от АЕЦ-а, поради несъвместимостта между изискванията за съдимост необходими за конкретния пост и реалното състояние на досието на Пешко... Ама по този начин, как ли би се направило нищожеството което имаме като премиер... на много велико?
09 Ноември 2017 09:40
Мики, закона си е много убав, пази работниците и служителите от некадърни меринджеи. Във всяка нормална държава е така и лафове от типа "Ти си уволнен" ги има само на кино. Имаш ли трудов договор закона те пази и така трябва да е. В същото време има достатъчно инструменти работодателя да се оттърве от некадърен служител или работник, а това да знае как се използват влиза в служебните му задължения. Това, че не знае как да се оттърве от неподходящ подчинен, говори единсвенно за некопетентноста на шефа.
В случая имаме тъпанарска демонстрация на "мускули" и както писа колегата, откъде знаем, че е некадърник, видяхме само, че е простак, а между двете не е задължително да има знак за равенство.
09 Ноември 2017 09:57
Baldur
09 Ноември 2017 09:40


Тоя закон вместо да изпише вежди.. вади очи. Заради него няма отговорност нито у меринджеите, нито у работниците, нито у собствениците. Всеки е по-шеф от шефа. Меринджея не може да накара половината работници да работят.. и реално останалата половина, че и по-малко вършат цялата работа ако въобще се върши нещо. А меринджея не го държат много много отговорен щото знаят ситуацията.. неговите шефове и те с вързани ръце.. по цялата държава е едно и също.

Шефът трябва да си носи отговорността и да има съответните лостове за да си върши работата. В момента не е така. Ниските нива са много по-защитени от по-високите. Резултатът е посредственост.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД