:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Печал и горест

Бойко Ламбовски
Преподавателка по българска литература ми се ожали, че учениците масово не разбирали какво четат. Текстовете на Иван Вазов, Елин Пелин, Йордан Йовков ги препъвали на всяка крачка - думите вътре им ставали с всяка година все по-неразбираеми. Учениче не разбрало думата "печал" в текст на класик и понеже авторите на учебника явно се опасявали от това, по-долу те пояснили думата със синоним - "печал - горест". Това обаче донесло още повече печал, че и горест на ученичето, щото "горест" му се оказало абсолютно неизвестно какво означава. И аз да бях, щях да се фрустрирам, сиреч потисна де, ако това, чрез което ми поясняват нещо, ми е още по-неразбираемо от това, което ми поясняват.

Сигурен съм, че по-друга семантика влиза в главата на днешните деца от тази, която са вложили в произведенията си класиците. Както съм сигурен, че те си представят някакъв почти гуру човек, много светнат, когато им се налага да учат "Левски" на Вазов например, и стигнат до "те нямали власт над таз душа яка..." И че въпросната "яка душа" си я превеждат вероятно по по-различен начин от дедовия смисъл в нея.



Прилагателното "як-яко-яки"



днес е част от ученически сленг с по-други значения, нежели онези при Йовков и Вазов - здрав, силен, корав, упорит... Изключително употребяваният епитет в наше време е и честа съставка от непринудени беседи из капанчетата край училищата и предизвикателни рап-изпълнения на тема "яко е партито" (има такова), или послания като това: "яки каки аз набирам" (има и такива). Да кешаутнеш, да фийдбекнеш или да ъпгрейднеш компютъра или себе си днес е доста по-ясно за юношите ни, отколкото би било за Захарий Стоянов или Любен Каравелов, ако им заговореше някой така. Макар че няма защо да ходим при класиците - достатъчно е да идем при дядовците и родителите на тези юноши.

Не мисля, че тези юноши са по-глупави от бащите си и дедите си, тоест от нас. Както и от класиците. Те са само по-объркани, по-фиксирани в устройствата си и - просто по-малко. Това значи, че имаме повод за печал и горест. Поводът е свързан с трите изброени по-горе квалификации. Ще поясня.

По-объркани са, защото са израсли като цяло в по-несигурна семейна и в по-неадекватна на действителността училищна среда от техните родители. Семействата им като цяло се гмурнаха от социалния патернализъм на социализма в икономическия хаос на прехода. Този хаос, от една страна, създаде изкусителна представа за лесен успех, от друга - несигурност, нищета и безработица за широки обществени слоеве. Създаде неврастенизирани бащи и майки, оцеляващи тук или гастарбайтерстващи нейде си, и деца - при баби и дядовци, с висока цел - внезапна печалба от фишче, или познанство с местния бабаит в бара и с развлечение - да надуеш газта без книжка, често с печален свършек. А училището ги учи по изоставаща от времето схема, но това не е здравословната доза консерватизъм в образованието - тъкмо нея я няма. Здравословната доза консерватизъм е - истински педагози, а не "тук съм, щото не намерих друго" при учителите; унифициращи, но създаващи причастност и гордост униформи; затруднен достъп до фармацевтични и алкохолни изкушения. Тъкмо този консерватизъм липсва, заменен с "ще караме както досега, па да видим докога", А другото, което би трябвало да е напредък - образование, което се получава с интерес и дава перспективи, го няма. Така радостта ни от медалите по международни олимпиади остава радост с пропагандно, а не със статистическо значение. Иначе гледаме данни като тези отпреди дни, че българските ученици са на последно място в Европа по гражданско образование в резултат на международно изследване сред осмокласниците от 24 държави.

Или като това отпреди година, че България е на последните места сред страните от ЕС по резултати на учениците на международния тест PISA, представен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От което личи, че деветокласниците ни са



на европейската опашка по четивна грамотност



и на предпоследно по математика. А този тест мери умението да приложиш наученото на практика, както и готовността да се справяш с живота след края на задължителното образование.

Тази готовност у тези ни юноши е извънредно ниска. И пак ще кажа - не защото са глупави. Те си гледат в устройствата достатъчно умно - и намират там паралелни светове и контакти, които дават огромни обеми от развлечения и инфо. Само че голямата част от тези юноши ми приличат на вагончета, пуснати по глух коловоз, а не по основния жепейски път, който води към грейнала във футуристични светлини Гара България. Която е някъде там в бъдещето - модерна, оживена и пълна с жизнерадостен народ. Ние ги чакаме там, или по-скоро там ги чакат сенките на класиците ни, а те - юношите, нещо не идват. Или пристигат малцина, с опърпани ранички, добрали се не заради добрия път, а някак самосиндикално.

Така стигнахме и до демографския компонент на упоменатата по-горе печал, но той е само следствие, той е само закономерен резултат от едно движение, пълно с невежо управление и окраден по случайните спирки дизел.
13
7877
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
13 Ноември 2017 20:23
А колко ли пъти даскалицата е използвала в ежедневието думи като печал и горест? Те децата по принцип затова ходят на училище, за да им обясняват разни неща, които ги няма вкъщи и на улицата.
13 Ноември 2017 20:56
Безумен син е тъга на баща си И горест на тая която го е родила.
(Притчи, 17:25)


Защо пишеш горести против мене, И ме правиш да наследвам беззаконията на младостта си,
(Йов, 13:26)


Защото в многото мъдрост има много досада; И който увеличава знание увеличава и печал.
(Еклесиаст, 1:18)


Дано само би се претеглила моята печал, И злополуката ми да би се турила срещу нея на везните!
(Йов, 6:2)


13 Ноември 2017 21:20
езикът не спира да се променя, щото хората го ползват по предназначение - като средство за комуникация. Ако тоя, с който ти се налага да общуваш, не изглежда като човек способен да различи горест от дупка ф земята, треа да си тъп че да го спичаш с трудни думи и да очакваш комуникацията да върви гладко.
13 Ноември 2017 22:01
А училището ги учи по изоставаща от времето схема, но това не е здравословната доза консерватизъм в образованието - тъкмо нея я няма.

А това изобщо не е вярно. Резултатът, от който авторът пищи, е поради това, че обучението се води само по "новаторски" схеми...
А образованието нито е демократичен процес, нито пък е иновативен...
14 Ноември 2017 00:01
Su38
14 Ноември 2017 08:16
Скоро научих че някъде около осемдесета година испанците въвели в техните училища нашата стара система на обучение.Вече било ясно че там тя дава добри плодове.Същата система която ние неразумно отхвърлихме долу горе по същото време и възприехме някаква безумна компилация от непознати учебни системи които вече дават отровни плодове.Съсипахме цели поколения.Много ще има да патим когато дойде ред тези съсипани поколения да движат икономиката на страната и да я управляват.Мисля че това ще стане в обозримо бъдеще и повечето тук ще го доживеем.
14 Ноември 2017 09:23
От което личи, че деветокласниците ни са на европейската опашка по четивна грамотност и на предпоследно по математика.

Че учениците са зле спрямо нивото на моето поколение - няма никакво съмнение. Само дето т.нар. "европейски проверки" са си една голяма глупост.
Авторът пише за математиката - били сме на предпоследно място. Същевременно, децата ни бият по състезания "яко" тези много добри чужденци. Ама хайде - състезанията саза отбори. Ами тогава да видим как са по успех нашите студенти, които отиват "на запад". Аз съм проверявал и сравнението в подтискащо за западнячетата - то и затова европейските вузове толкова планово провеждат политика за прикоткане на наши бакалаври да учат при тях магистратури (по множество мнения от вузове, 2-3 български деца рязко качвали успеваемостта и качеството на магистърската група; повече от 4 създавали комплекс за малоценност в другите и затова няма вече толкова българчета в нито една специалност).
14 Ноември 2017 09:38
Учениче не разбрало думата "печал" в текст на класик и понеже авторите на учебника явно се опасявали от това, по-долу те пояснили думата със синоним - "печал - горест".

Редакторите да се бяха потрудили малко повече и да посочат и други синоними. Горест и печал се употребяват в писмената реч и литературата, а не в разговорния език.
Езикът се развива и не можем да очакваме следващите поколения да знаят думи, които са присъствали в българския език преди 100-150 години, особено турцизми и диалектни думи от ежедневния бит на тогавашното село. Освен това се налагат и пояснения за места, събития и факти от тогавашната епоха. То и за нашето поколение бележките под черта бяха необходимост, какво ли остава за тези след нас. Затова е важно тези пояснения да се намират отдолу на същата страница, защото мене например ме дразни практиката да се изваждат в края на книгата и човек да се прехвърля непрекъснато от текста към пояснението. Тези бележки на редактора са задължителни за книгите от чужди автори, където може да има непреводима игра на думи, а и необходимост от повече пояснения за епоха, бит и т.н., непознати на българския читател.
За сегашните електронни книги пък намирането на синоними на непозната дума е съвсем лесна работа с тези онлайн речници.
14 Ноември 2017 10:23
Не мисля, че тези юноши са по-глупави от бащите си и дедите си, тоест от нас.


Или си потребител или си създател. Да си потребител не е професия. Да си създател е. Професията изисква умствени способности. Потребяването не толкова. Обаче в Родината не се произвежда (продукт с висока добавена стойност). Поне в сравнение, да речем с Дания, Финландия, Холандия, Швеция - страни със съизмеримо население в ЕС. Дрейфът е към Екваториална Африка. Това е процес на който трябва да се съпротивляваме. Или да се спасяваме?
14 Ноември 2017 11:25
А училището ги учи по изоставаща от времето схема, но това не е здравословната доза консерватизъм в образованието - тъкмо нея я няма.

Верно. Нужно е да се изучава творчеството на криско, азис и мара отварачката... така хем ще е модерно, хем ще е по-близо до речника на децата и техните родители.
Е, може да се явнат малко печални и горестни резултати, но пък ще сме мноо модерни.
14 Ноември 2017 18:25
Ако тоя, с който ти се налага да общуваш, не изглежда като човек способен да различи горест от дупка ф земята, треа да си тъп че да го спичаш с трудни думи и да очакваш комуникацията да върви гладко.

Т.е. - оправдаваш "Вие сте прости и аз съм прост и за това се разбираме"
14 Ноември 2017 18:27
Ако тоя, с който ти се налага да общуваш, не изглежда като човек способен да различи горест от дупка ф земята
в гората. т.е. ф гората, там ѝ е мястото на горестта.

да знаеш за следващия път

горест в гориста местност, мдам.
16 Ноември 2017 18:27
Да критикуваш децата, че са неграмотни, а ти самият да си неграмотен е прекалено.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД