:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,466,546
Активни 120
Страници 6,788
За един ден 1,302,066

Нова трудова книжка може да се издаде и от Инспекцията по труда

Красимир Добрев
Как мога да си извадя нова трудова книжка, ако работодателят ми е затрил старата?

О.С., СофияВ Кодекса на труда има специални правила за възстановяване на изгубена трудова книжка. В тях е посочено, че по правило "при прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя".

Когато обаче трудовата книжка бъде изгубена по вина на работодателя, по искане на работника или служителя се издава нова трудова книжка от съответната инспекция по труда, разпорежда КТ. В този случай работодателят е длъжен да представи на Инспекцията по труда необходимите данни от предишните работодатели. Когато трудовата книжка пък бъде изгубена от работника или служителя, то инспекцията по труда му издава нова трудова книжка въз основа на представени от работника или служителя достоверни данни.

Очевидно е, че в тези случаи важната е Инспекцията по труда. Именно тя трябва да бъде търсена, за да се издаде нова трудова книжка. Тя на практика замества работодателя в този процес. Правно основание за издаване на трудовата книжка е чл. 350, ал. 2 и ал. 3 от Кодекса на труда и чл. 7 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж.

Според указанията на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", за да бъде издадена нова книжка, трябва да се попълни молба-декларация. В тази молба се посочва, че трудовата книжка е изгубена, кой я е изгубил и данни за работодателите, при които е работил. Тя и придружаващите я документи се подават в Дирекция "Инспекция по труда" (ДИТ) за съответната област, на територията на която е адресната регистрация на лицето (за физически лица) или на територията на която се намират седалището и адреса на управление на предприятието (за юридически лица). Посочено е, че има и Образец по Приложение № 2 към чл. 7, ал. 2, ал. 3 и ал. 4 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж (НТКТС). Образецът се изготвя от всяко предприятие, с което лицето е било в трудови правоотношения.

ДИТ посочва, че документите могат да бъдат подадени на място в деловодството на съответното областно звено, могат да бъдат изпратени по пощата или по куриер. Посочено е, че в искането за издаване на нова трудова книжка заявителят може да определи по какъв начин желае да получи новата си трудова книжка. Тези начини може да са на място в деловодството на ДИТ (лично или от упълномощено лице), по пощата на посочен от заявителя адрес, по куриер за сметка на заявителя. Като срок за изпълнение са посочени 7 дни. Няма цена или такса за издаване.

Ако документът е изгубен или унищожен от работника или служителя, тогава в новата трудова книжка съответната дирекция "Инспекция по труда" по местоживеенето вписва данни за трудовия стаж въз основа на представените от него удостоверения. Това става по специален образец, който е приложение към наредбата. Могат да се представят и други оригинални документи, съдържащи тези данни. Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена по вина на работодателя, съответната дирекция "Инспекция по труда" по местоседалището му го задължава в срок не по-дълъг от един месец да представи необходимото удостоверение за издаването на нова трудова книжка. Това става пак по образец съгласно приложение към наредбата. Възможно е работникът или служителят да е работил и при други работодатели. Тогава последният работодател, този, при който е изгубена трудовата книжка, изисква от тях удостоверения по образец, съгласно вече посоченото приложение към наредбата. Събраните удостоверения се предоставят в съответната дирекция "Инспекция по труда" по опис. Предишните работодателите са длъжни да издават исканите удостоверения в 7-дневен срок от поискването им.

Иначе в КТ има специална глава "Трудова книжка и трудов стаж". Именно там в чл. 347 е записано, че "трудовата книжка е официален удостоверителен документ за вписаните в нея обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя". Именно това я прави и много важен документ и относно обстоятелства около предишна работа, и за постъпване на нова позиция, и за трудов стаж. По закон работникът или служителят при постъпване на работа е длъжен да представи документа на работодателя. Ако работникът или служителят постъпва за първи път на работа, то тогава работодателят е длъжен в срок от 5 дни да го снабди с трудова книжка. Постъпването за първи път на работа се удостоверява от работника или служителя с писмена декларация. Трудовата книжка по правило трябва да се съхранява от работника или служителя, който е длъжен да я представя на работодателя при поискване, както и за вписване на нови обстоятелства в нея.

4443
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД