:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Таен правителствен щаб преговаря със Сакскобургготски за имотите му

Държавата търгува съдебните процеси за дворците срещу спиране на делата в Страсбург, водени от бившия премиер
Снимка: Юлиян Савчев
Сакскобургготски на 80-годишния си юбилей. От септември той е в борда на европредседателството.
Държавата е готова да се споразумее с бившия премиер Симеон Сакскобургготски не само по тукашните дела за имотите му, но и за четирите му иска срещу България, подадени в Страсбург. Според юристи Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата в Европейския съд по правата на човека.

В Министерството на правосъдието е създадена работна група, ръководена от зам.-министър, която от началото на месеца заседава по темата, научи "Сега" от Миглена Тачева. "Има работна група, която работи за варианти за доброволно уреждане на спора между държавата и Симеон Сакскобургготски и когато имаме готови предложения, те ще бъдат огласени", каза тя пред "Сега". Тачева беше правосъден министър в кабинета на Сакскобургготски и минава за един от най-приближените му хора. В момента е директор на Националния институт на правосъдието.

Първото дело в Страсбург беше заведено от бившия премиер през 2010 г., след като през декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото му да се разпорежда със земи и имоти, върнати на него и сестра му като наследници на бившите царе. Мораториумът трябваше да е временен, но действа и досега.

Преди години Страсбург присъди 13 млн. евро на бившия гръцки крал Константин пак заради имотен казус. Претенцията на Константин беше за 560 млн. евро - оценката на земя, сгради и имоти. В другите три дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол" да бъдат върнати на държавата.

Много е вероятно на бившия премиер да му бъде предложена сделка да се откаже от претенциите си пред Европейския съд, а в замяна да получи обезщетение за имотите. Друга възможност е да получи доживотно право на ползване на дворците, които сега обитава, срещу отказ от делото в Страсбург. Готвеното споразумение има връзка и с европредседателството на България, казаха пред "Сега" запознати. Сакскобургготски е член на политическия му борд и напоследък медийните му изяви по темата зачестиха.

"Сега" прати въпроси до Министерството на правосъдието и до Сакскобургготски по темата. До приключването на броя отговори не дойдоха. В началото на седмицата Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) изненадващо прати в съда молба за спиране на делото за собствеността на "Царска Бистрица". Две съдебни инстанции дотук решиха, че имението е на държавата. Миналата седмица това се случи и с делото за "Врана", което обаче все още виси на първа инстанция.

В сряда "Сега" прати и въпроси до МРРБ, но отговори още няма. Според Гражданския процесуален кодекс съдът спира производството по съгласие на страните. Спряното по общо съгласие производство се прекратява, ако в шестмесечен срок никоя от страните не е поискала възобновяването му.

Задължението на парламента да реши въпроса с царските имоти датира още от 1998 г. Тогава с решение №12 Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Конституционните решения обаче нямат реституционен ефект. Правните последици от обявените за противоконституционни актове трябва да се уредят от органа, който го е постановил, т.е. от парламента. Но стъпвайки на това решение на КС, Сакскобургготски и сестра му предявиха претенции за именията "Кричим", "Царска Бистрица", "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол", гори в Рила и земи край софийското с. Лозен. Сакскобургготски получи дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол" през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а областният управител Олимпи Кътев, който по-късно стана депутат от НДСВ, ги деактува. Дворецът "Врана" му бе върнат от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Имението "Кричим" му бе отказано, а след това и съдът прие, че собственик е държавата.

На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол". На две инстанции МРРБ спечели делата за "Царска Бистрица" и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.



31
8341
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
23 Ноември 2017 19:31
Май му предлагат една друга сделка - да направи партия, която евентуално да е коалиционен партньор на ГЕРБ за Борисов 4. Борисов 3 ще колабира още преди края на европредседателството.
23 Ноември 2017 19:43
Тачева беше правосъден министър в кабинета на Сакскобургготски и минава за един от най-приближените му хора. В момента е директор на Националния институт на правосъдието.

Не само приближена, а и май му беше адвокат пред съда в Страсбург или поне тя беше подала жалбите.
Може и да бъркам, разбира се.

Предвид че бай Симо като нищо ще ни осъди там, идеята за сделка, с която да си спестим взаимните резили, не е лоша.

Предлагам да му оставим някои от имотите под условието всичките му внуци да минат успешно писмен и устен изпит по български език и история.

23 Ноември 2017 19:49
За този човек ли става дума?
https://www.youtube.com/watch?v=U1wkeWjAniI
23 Ноември 2017 20:03
Един мой роднина - идиот, ми вика "абе кой да предположи, че тоя човек толков учен и толкова европеец, ще излезе толкова крадлив".
23 Ноември 2017 21:52
Този отпадъчен продукт на храносмилателната система, Симо Сакса, ме накара да избера прякора си в този форум.
Гилотината е твърде голяма чест за такъв отпадък на храносмилателната система.
23 Ноември 2017 22:40
Какъв щаб - измекяри*. Доста крадливи се оправиха на гъ..рба на средностатистическия българин. И днес все още му берем плодовете. В сравнение с подобни "светци", от бившите първи комунисти народът би следвало да направи икони............ Бог си знае работата.

*за несведущите (от арабски, персийски, турски) измекярин, измекяр: слуга, ратай, наемник, лакей.
24 Ноември 2017 05:02
бе бацко да цуне чинопочтително ръчичка и да му даде 10-тина млн.
лисугера по стар навик ше ги проиграе на хазарт, а бацко ше си ги изкара.
ако наште кинти не стигнат на бацко, да дрънне една жица на малкия мук - се нещо от бтк и електроразпределителните ше да е останало.
от бившите първи комунисти народът би следвало да направи икони


де гиди комунистическа гьостерице..
24 Ноември 2017 06:31
А!
Републиката срещу фалшивата династия!
Ако има грам достойнство у държавата, ако цени достойнството на гражданите си поне малко:
Съд до дупка.

никакви споразумения.

това, което ще платим, е капка в морето на ограбеното от "династията".

Сигурна съм, че хватката с уж принудетното споразумение е била замислена още в началото, когато държавата, т.е. мутрокрацията, дръзновено тръгна да си връща заграбеното.

Като гворя за заграбено, имам предвид далеч не само обичайната човешка и християнска справедливост. Юридически също е заграбено.
Аман от безумно средновековие.
Безумно, щото има и умно средновековие. Не и за нас
24 Ноември 2017 06:51
Лелеееее, вече 10 поста и нито веднъж "Крадлив дедо"???
Брях, брях.
Само от любопитство да питам изокалите се преди мен - колко от тях се отказаха от бащините си ниви по селата или от магазинчетата по чаршиите?
Ей тъй чисто статистически да знам?
24 Ноември 2017 07:52
Този припознат владетел да си гледа покера
24 Ноември 2017 07:56
Мдааа.... Още една прекрасна илюстрация на заключението на Иво Христов.
Не съм му фен на Борисов (Сакскобургски разбира се, не другият, на когото още по-малко съм), но си заслужава да осъди тези калинки, дето на две магарета сламата не могат да разделят, дори и да им дадат магическа пръчка.
Нека плащаме! Радостното е, че с мен ще плащат и умниците от форума, дето вдигат палчета на доказани дебили.... Само така може да им дойде акълът, какви глупости са натворили.
И пак: Вы теперь хоть понимаете, чего вы натворили?
24 Ноември 2017 08:39
Само от любопитство да питам изокалите се преди мен - колко от тях се отказаха от бащините си ниви по селата или от магазинчетата по чаршиите?


Че на Крадлив дедо /за радост на един от "изокалите се преди мен" / България да не му е БАЩИНИЯ?!
За този човек ли става дума?
https://www.youtube.com/watch?v=U1wkeWjAniI
24 Ноември 2017 08:47
Съд до дупка.
никакви споразумения.


Де гиди ...
24 Ноември 2017 09:01
Всичко, което трябва да знаем за наследникът на тая "българска" династия, е следното:
К.Кеворкян: Материални претенции към България имате ли?

Симеон: Как материални?

K.Кеворкян: Т.е. имуществени?

Симеон: Как тъй, в собствената си страна, не! От мене това няма да се види! Независимо от какви обстоятелства, обстановки и становища...
За 800 дни прочутото българско трудолюбие ще промени живота ни (б.р. - на мен и сестра ми)
Дойдох, обещах, придобих!

А 80-те % водят до там, че след като ограби най-нагло България, след всички злини, които са сторили на България той, баща му и дядо му, българите гласуваха и продължават да гласуват за ... бодигарда му, който Симеон лично произведе за генерал и го прати да управлява вместо него.

Така и до днес България се управлява от Симеон, а не от бодигарда му и свързаните с него партиики.

24 Ноември 2017 09:02
абе кой да предположи, че тоя човек толков учен и толкова европеец, ще излезе толкова крадлив
И продължава да гласува за бодигарда му, нали?

24 Ноември 2017 09:48
И продължава да гласува за бодигарда му, нали?

Чи той, бодигардът му, и на други е бил бодигард.

По-важното тук е, че по принцип ГЛАСУВАТ за БОДИГАРД !!!
24 Ноември 2017 10:06
За мен стана ясно, че Фердинанд е придобил тези имоти формално законно, но на практика възползвайки се от положениео си на цар. Обикновен гражданин не би ги придобил.
Така че, съдебната атака срещу него трябва именно така да се аргументира.
24 Ноември 2017 12:32
suhar
Същите врътки прилага и внучето Симеончо, междувременно пораснал до мутрата бай Симо Цара.
Кой аристократ със сурат би поискал реституция баш когато заема най-силния пост в държавата?
Бай Симо сурат няма, акълът също не му пречи, прост е, морален идиот, мрази българите, прекланя се пред силата (на БКП и КПСС) поради което се орезили дотам, че дедо Фердо би му завидял за гьонсуратлъка.
24 Ноември 2017 12:40
България е на 66-то място в света по защита на правото на собственост...

От време оно в-к СЕГА много силно се вълнува от темата за т.нар. "царски" имоти. Това е темата, която използвайки народопсихологията на българина трябваше да го настрои срещу цар Симеон и в крайна сметка успя, изхвърли го от властта и курдиса на негово място ИЗБРАНИЯТ, аватарът на Бай Тошо, човекът от народа №2. В резултат на всичко това България вече 9-та година цъфти и процъфтява под неговото и на неговите сподвижници мъдро управление... Тези, за които бе предназначена латерната с "царските" имоти изобщо не се й замислят, че първо ще са "царските", а после може и да са техните... имоти, фирми, бизнеси и пр. Там където няма работеща съдебна система, където правото е поставено в услуга на властимащите, където няма гаранция за справедливост, няма гаранции за собственост, няма чужди инвеститори, няма работа, няма млади хора, няма деца, няма нищо. Има само алкохолен туризъм, ТВ шоута, хазарт, национални лотарии и т.н.
24 Ноември 2017 12:40
Han24 Ноември 2017 09:01
Всичко, което трябва да знаем за наследникът на тая "българска" династия, е следното:
К.Кеворкян: Материални претенции към България имате ли?
Симеон: Как материални?
K.Кеворкян: Т.е. имуществени?
Симеон: Как тъй, в собствената си страна, не! От мене това няма да се види! Независимо от какви обстоятелства, обстановки и становища...

За 800 дни прочутото българско трудолюбие ще промени живота ни (б.р. - на мен и сестра ми)
Дойдох, обещах, придобих!
А 80-те % водят до там, че след като ограби най-нагло България, след всички злини, които са сторили на България той, баща му и дядо му, българите гласуваха и продължават да гласуват за ... бодигарда му, който Симеон лично произведе за генерал и го прати да управлява вместо него.
Така и до днес България се управлява от Симеон, а не от бодигарда му и свързаните с него партиики.
24 Ноември 2017 15:07
панКариба Господи най горещо те моля прибери си тази вересия,която всъщност никога не е била цар на българите !!!
24 Ноември 2017 15:52
Май му предлагат една друга сделка


Все тая ква сделка му предлагат. Нямат никакво право да преговарят тайно. Народът ги е избрал, а не ги е назначил Рубин. Нале?
24 Ноември 2017 16:03
- Ваше Величество, много са малко моментите, когато светът говори за България, и сега предстои такъв момент с предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Преди това за България се говореше много в световните новини когато Вие се завърнахте в родината си от дълго изгнание, спечелихте парламентарните избори през 2001 г. и станахте министър-председател. Как оценявате този исторически шанс България да получи международното внимание, което несъмнено засужава?
- Председателството наистина е исторически момент и шанс, естествено. Аз си спомням още преди години, споменах, че трябва да се готвим за такъв момент. Мисля, че беше през 2009-а, когато казах, че трябва да се готвим за (председателството през) 2018-а. Тогава събеседниците ме изгледаха, сякаш съм извънземен, затова, че говоря с девет години или с осем години напред. Но сега вече сме тук, председателството се изтегли (с шест месеца напред) заради Брекзит, и то е много важен момент. Личното ми мнение е, че трябва да сме подготвени и въобще да изнесем председателството по един изряден начин. Но също така личното ми мнение е, че това ще бъде първото и последното председателство на България. Второто се пада през 2032 година или нещо такова, а дотогава сигурно ще има повече членове на ЕС, и дали този начин на ротация въобще ще бъде възможен, така че да се постараем сега да направим необходимия ефект.


Вие, разбира се, можете да си го ругаете Величеството колко си щете, но фактът е, че в Европа още съществува йерархия, макар и не така явно афиширана, в която Сакскобруггота е ... доста високо ... така да се изразя. И тази йерархия има ефективни способи да направи живота на държавното ни ръководство труден до неприятен, не че и без това е лесен и пълен с наслада. Особено, с оглед новите мании на "ръководството" да играе роля в някакъв международен план. В контекста на Председателството този риск следва да бъде управляван. Което се и случва.
24 Ноември 2017 16:14
Е ми така става... Тая династия си служи с държавата като със своя собственост... Интенданството на НВ е получавало бюджет от държавния, гласуван от НС. За издръжката на семейството. Бам башка заплатите, т.е. личния доход. Не може нещо, купувано с държавни пари, да е лична собственост, придобивана от лични доходи. Но сръчните адвокати и услужливи политици и управници го обслужиха изцяло в негов интерес.
Можем да добавим "приватизацията" на БТК и последващите препродавания на петорни сум. Можем да добавим и аферата с брейдикнижата, за която никой не си мръдна пръста да разследва кой, кога и на какви цени е купувал и после продавал, за да се изясни въпросът има ли злоупотреба със служебна информация. Никой! А цял министър на финансите заяви от трибуната на НС, че от това упражнение щетите за България са някъде към 150 млн. ако си спомням добре.
Само за някакви си десетина години тоз човек от треторазреден беден роднина, пропилял родовото си наследство си на хазарт и тотално пренебрегван в аристократичните среди, отново се върна в орбитата на елита. Защото пак стана богат. За сметка на България.
24 Ноември 2017 16:33
За сметка на България.


Е, че за чия! Да не е крал на Фиджи.
24 Ноември 2017 18:10
whoever,
Ти от ирония разбираш ли?
Кьорав ли си, че Дедо само за 4 годин откраде повече от всички камунисти, взети заедно.
24 Ноември 2017 18:35
И тази йерархия има ефективни способи да направи живота на държавното ни ръководство труден до неприятен, не че и без това е лесен и пълен с наслада.
Особено, с оглед новите мании на "ръководството" да играе роля в някакъв международен план.
24 Ноември 2017 18:38
На този Сакс, дедо му беше натирен след ПСВ, за "заслуги" към България.
Баща му "ни уреди" с английски бомби над София.
Този Сакс кога? Натирването...
25 Ноември 2017 05:48
фактът [курсивът мой, S.] е, че в Европа още съществува йерархия, макар и не така явно афиширана, в която Сакскобруггота е ... доста високо ... така да се изразя. И тази йерархия има ефективни способи да направи живота на държавното ни ръководство труден до неприятен
Уважаеми фактолюбецо, бихте ли споделили нещо фактологическо по този факт, или поне да намекнете милостиво, как нашият сакс се подрежда в тази иерархия?
Щото Сакскобурггота може да са се женили за английския престол, може да са се отказвали доброволно от наследството си в Германия, но тук, на Балканите, те абортираха това, което не беше за пред хората, камо ли за някаква паневропейска иерархия. Всъщност не ни го пратиха. Бяха го оставили да се радва на шантаните, на розовите си дантелени нощници и гривните от фалшиво злато -- по далечко така, в палавата Будапеща. Ама нашите наивни новоизпечени политици го харесаха за княз заради снажния ръст, шикозната брада, орловия нос и честната синева в очите.
Прескачаме лисицата Борис, личност трагическа сепак.
Но настоящият живозасягащ ни сакс падна много по-долу и от дедо си. Това е видно дори за наивните нас, какво остава за прозорливите (щото повече патили от нас!) европейци иерарси или (всъщност: най-вече!) плебс.
25 Ноември 2017 21:49
Но настоящият живозасягащ ни сакс падна много по-долу и от дедо си.

Не съм много сигурен, че е така ... Симеончо се оказа голям тарикат ... Избудалка ви за 800-те дни, хоп натресе ви се и успя да гепи каквото можеше ... Глейте да се отървете от тая фамилия както можете ... Да не стане като с кафето, като ти каже гледачката, че вижда цифрата 3 примерно, следва винаги мъглявото продължение ..... три дни, три седмици, три месеца, три години ...
30 Ноември 2017 07:36
Дядо му -- лисугер,
баща му -- хомяк,
а тоя отде се извъди такваз хиена
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД