:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Адела Пеева търси корените на национализма

"Да живее България!" е страшен и поучителен филм
снимка: Адела медия
Националистите са обикновени подрастващи момичета и момчета, попаднали на грешните идеи...
Документалистката Адела Пеева, спечелила номинация за Европейските филмови награди с въздействащите "Чия е тази песен?" и "Развод по албански", задълбава в темата за национализма, която преминава като тънка червена нишка през повече от една нейна творба. Конкретното вдъхновение за "Да живее България!" тя почерпва от снимачната площадка на "В търсене на Списаревски" (и последвалите бурни обществени реакции). Адела среща националистите, които се събират на гроба на починалия летец, започва разговор с тях, а финалната сцена на филма показва Боян Расате, който се разплаква при вида на "възкръсналия" свой идол.

Пеева има чуден талант за създаване на полемика и разчепкване на спорни теми (още преди 1989-а създаде два забранявани филма). След "Списаревски" тя бе обвинена от БХК в симпатии към националистите. "Да живее България!" изяснява на коя страна стои режисьорката, въпреки че тук запазва максимално безпристрастен тон. "Нямам за цел нито да засрамя, нито да похваля героите си, това не е моя работа. Аз съм неутрална, колкото и това да ви се струва бягство от позиция. Оттук нататък всеки има свободата да прецени за кого е или против кого е този филм. Или пък свободата просто да му е мъчно за всичко това. Имах за цел да направя един анализ, една снимка в дълбочина за това какво става в нашето общество и защо тези хора са такива, каквито са", каза тя на прожекция пред студенти в НБУ малко преди премиерата на филма пред широка публика на "Киномания".

"Да живее България!" е поучителен, страшен и важен филм. Съфинансиран от БНТ, се надявам чрез телевизията да стигне до много по-широка публика, отколкото ще го види в кината.

Той проследява живота на няколко момчета и момичета между 14- и 18-годишна възраст - предимно от Стара Загора, но също от Пловдив и София. От тези като цяло симпатични, понякога дори будни и умни деца израстват днешните неонацисти, събратя на екстремистите от Швеция, Германия, Чехия... Филмът показва ясно и възрастните, техните действия или бездействия. Наред с обикновените луди и ексцентрици, които вярват, че България е предопределена от някакъв древен бог да ръководи света, или организират исторически възстановки, там са и учителката с телосложение на Боримечката и критично мислене на врабче. Тя кара децата да маршируват под звуците на патриотични песни и приема със свенлива усмивка съжденията им като "Трети март не е за циганите". Директорът на местния театър пък ги поощрява, като записва патетични речи, които звучат от високоговорителите на факелните им шествия. Националистически партии и футболни агитки ги насъскват и надъхват.

Родители, педагози и всевъзможни други зрели хора смятат поведението на подрастващите за безобиден и дори похвален "патриотизъм". Свиват рамене "с разбиране" - "Те обичат България, а това е най-важното..." Впрочем, така реагираха и някои зрители на филма.

После да не се чудим откъде ни е дошло. Тези малки нацистчета, които гордо публикуват във "Фейсбук" снимки на еврейска ръка, стърчаща безпомощно от пещта, не се раждат. Те са отгледани. Възпитани. Индоктринирани от образователната система. Единственото, което са добавили към наследеното от родителите и учителите си, е младежка енергия, тестостерон (предимно са момчета) и нужда да намерят мястото си в света, да бъдат част от общност, да прегърнат идея.

Не знам доколко е утеха фактът, че в това отношение сме напълно в крак с времето. Същите тенденции тресат братска Европа, а и света. Колко опасно е това, филмът не казва и не може да ни каже.

снимка: Адела медия
Факелните шествия, популярни по времето на Третия райх, са любими и на българските неонацита.
3
1362
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
30 Ноември 2017 21:57
Сестрите на Капка Тодорова се обадиха...

израстват днешните неонацисти, събратя на екстремистите от Швеция, Германия, Чехия.


Чудно, аджеба, що има почва да се ражда радикалния национализъм?! М? Авторката нещо?!? А авторката на филма?! По тази тема не разсъждаваме ли? Що е бил възможен Хитлер? Мислим ли? Или той се е пръкнал щот тъй...?!

"Да живее България!" изяснява на коя страна стои режисьорката, въпреки че тук запазва максимално безпристрастен тон. "Нямам за цел нито да засрамя, нито да похваля героите си, това не е моя работа. Аз съм неутрална, колкото и това да ви се струва бягство от позиция."


Е, моя работа ли е да проследя многобройните изяви на Пеева, която пред една медия твърди едно, пред други... друго? Ама аз не пиша статия ода за филма и и пак съм по добре подготвен от известната с тоталната си неподготвеност Анита, която пише ревютата на база други ревюта...

Битиви. Въпрос:

- "Тяхната (националистите) гледна точка ли ще чуем?
- "Не! Ще чуете моята гледна точка!"

На 2:42 минута ... https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/rezhisyorat-adela-peeva-za-dokumentalnija-film-da-zhivee-balgarija.html

Язък. Пак слаб (2)
30 Ноември 2017 22:20
После да не се чудим откъде ни е дошло.

Кое, почитаема Дмитриевна, кое ни е дошло?
Нещо от гадните малки нацистчета ли?

Не съм гледал още филма. Ще го гледам.
Още отсега обаче нямам ни капка съмнение, че е добре направен чисто кинематографично (гАдела Пеева безспорно има талант) и неминуемо ще докара либералния актив до религиозно-еротичен екстаз.
Същият този актив, който така и не пожела да разбере за толкова годи... десетилетия, че възпитанието не се получава с пълно отрицание и клиширани надменни присъди в аванс.

...ревютата на база други ревюта...



Впрочем, за сведение комуто явно е необходимо - факелните шествия имат история в България, а и по много други места отпреди 1933-та.
Исторически, това е бил традиционният начин за отбелязване на Деня на народните будители, например.

Но, както и да е, надежда всяка оставете...
30 Ноември 2017 22:25

P.S.
Националистите са обикновени подрастващи момичета и момчета, попаднали на грешните идеи...

За малко да пропусна този шедевър.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД