:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сделката за царските имоти минира управляващата коалиция

ВМРО издаде, че правителството е готово да отстъпи собствеността на някои дворци на Сакскобургготски
Снимка: МС
Премиерът Бойко Борисов и експремиерът Сакскобургготски се включиха в прословутия танц със саби арда при посещение на българската правителствена делегация в Националния музей в Рияд. Според местните обичаи включването на чужденец в ритуала е знак за доверие и приятелско отношение. В същото време в София отново се говори за договорки между бившия цар и настоящето правителство. Още за посещението в Саудитска Арабия - в "България"
Сделката, която се подготвя тихомълком между правителството и бившия премиер Симеон Сакскобургготски за царските имоти, може сериозно да минира управляващата коалиция. В гневна декларация ВМРО призова държавата да не влиза в договорки. Партията директно посочва, че се готви отстъпване на собственост в полза на царските наследници.



Декларацията беше обявена, докато лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната, беше в Рияд като част от правителствената делегация, в която специален гост е Сакскобургготски. От ВМРО отказаха да изяснят дали лидерът им знае за острата декларация. ГЕРБ също не реагира.

От декларацията се разбра каква е темата на тайните преговори - преотстъпване на имотите от страна на държавата на наследниците на Фердинанд и Борис III. "ВМРО се противопоставя на опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти по посока на фамилията Сакскобургготски", пише партията на Каракачанов. "Идва ред държавата да поправи нещата, а не да отстъпва. Въпросните имоти са на институцията цар, т.е. на държавността. Днес такава институция в България няма. Имотите не са лични, те са държавни. И винаги са били..."

ВМРО предлага да се положат всички усилия собствеността на дворците да остане в държавни ръце. "Ако искат, могат да дадат на фамилията на Симеон Сакскобургготски преференциални условия за дългосрочно ползване. Но държавата да остане принципал. Наместо това обаче виждаме опити за "сделка" със Сакскобургготски - явно срещу предполагаеми негови международни контакти. Последните са доста съмнителни, но показват желанието на Бойко Борисов да приобщава всички към политиката си", пише още в декларацията на коалиционния партньор.

В сряда вечерта се разбра, че специалният щаб в Министерството на правосъдието, който води преговорите за дворците, подготвя законопроект, свързан с тях. Правителството е готово да се споразумее с бившия премиер и царски наследник, като изтъргува делата за имотите му с четирите иска, които той е подал срещу България в съда в Страсбург. Според юристи Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата в Европейския съд по правата на човека и да му бъде присъдено огромно обезщетение. Юристи обясниха, че оттеглянето на иска пред Страсбург обикновено е достатъчно, за да бъде прекратено дадено дело. В изключителни случаи съдът може да прецени, че казусът повдига общ въпрос за защита на права, което налага разглеждането на жалбата.

Реакцията на ВМРО е ясен знак, че закон в полза на Сакскобургготски трудно ще мине през парламента. Въпросът е висящ от 1998 г. Тогава с Решение №12 Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Конституционните решения обаче нямат реституционен ефект. Правните последици от обявените за противоконституционни актове трябва да се уредят от органа, който ги е постановил, т.е. от парламента.

Въпреки това, когато Сакскобургготски, сестра му и братовчедите им предявиха претенции за именията "Кричим", "Царска Бистрица", "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол", гори в Рила и земи край софийското с. Лозен, си ги получиха. Дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол" им бяха върнати през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а областният управител Олимпи Кътев, който по-късно стана депутат от НДСВ, ги деактува. Дворецът "Врана" бе върнат от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Имението "Кричим" им бе отказано, а след това и съдът прие, че собственик е държавата.

През декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото на царските наследници да се разпореждат с върнатите им имоти. Мораториумът трябваше да е временен - "до приемането на специален закон", но действа и досега. Затова бившият премиер заведе дело в Страсбург през 2010 г. По-късно заведе още три дела, с които оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол" да са държавни. За тях регионалното министерство (МРРБ) спечели дела на три инстанции.

На две инстанции МРРБ спечели делата за "Царска Бистрица" и бившето стопанство на УБО край Врана. Висящи, без решение на първа инстанция, са споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Вече дни наред от Министерството на правосъдието и от екипа на Сакскобургготски не отговарят на въпросите на "Сега" по темата. Въпроси без отговор висят и пред регионалния министър. Към него има и депутатско питане от БСП, на което Николай Нанков две седмици вече не отговаря.

Че нещо се случва около имотите, се разбра точно от действията на МРРБ - представителите му пратиха в съда молба за спиране на процеса за двореца "Врана" заради споразумение. След това същото стана и по делото за "Царска Бистрица".
Снимка: МС
Докато ВМРО зове да не се сключва сделка за царските имоти, лидерът на партията Красимир Каракачанов беше в Саудитска Арабия заедно със Сакскобургготски. На снимката Борисов и Каракачанов са във Фонда за публични инвестиции на кралството, който финансира и чуждестранни дружества.
49
7995
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
30 Ноември 2017 20:11
Прах в очите на плебса.....

Реално няма никакво значение дали имотите ще се ползват от Царя или от Цар Тиква.

Дали депутатите си търсят място за почивка....или е само долнопробна политическа разправия....за мен не е интересно.
30 Ноември 2017 20:16
Taмън вчера се лееха заклинания как коалицията е стронг ън стейбъл, стронг ън стейбъл
30 Ноември 2017 20:23
Щом я е минирала, значи барем цял петък, а при благоприятни обстоятелства и цял уикенд ще има на какво да се надява тукашното болшинство. После - на друго.
30 Ноември 2017 20:29
После - на друго.
А с имотите, кво ще се случи? Или твохта темичка е друга?
30 Ноември 2017 20:30
30 Ноември 2017 20:31
дедо цар ше премести операта от виената в царска бистрица
30 Ноември 2017 20:32
Фпрочем - дай да те прослушаме по другите болшинства. Или и там маргиналстваш.
30 Ноември 2017 20:36
дедо цар ше премести операта от виената в царска бистрица
Наско, той още не мое се оправи с процентите по науката. Не възлагай големи надежди, сепак заради такива като него Игнатов написа закона - че от такива файда няма.
30 Ноември 2017 20:39
Манрико е ли хабилитирано лице?
30 Ноември 2017 20:42
Манрико е ли хабилитирано лице?
Тц. Нито "хабилитирано", нито другото.
30 Ноември 2017 20:42
нито рехабилитирано? Кофти.
30 Ноември 2017 20:44
нито рехабилитирано? Кофти.
Даже не е секънд хенд. Но дращи.
30 Ноември 2017 20:45
факт, знае да пише "болшинство".
30 Ноември 2017 20:47
факт, знае да пише "болшинство".
И днес изброи три афстрийски оперни театри! Човек ще рече, че е пял в тях.
30 Ноември 2017 20:51
НЕ!
Твърдо не да се дава каквото и да било на тогова.
Сакса, заедно с Иван Костов са най-големите разочарования на българския преход. Като сравнението между двамата дава на Костов вид дори на ангел!
По никакъв начин ВМРО и Патриотите не трябва да отстъпват.
Това трябва да стане преломен момент за това правителство и да покаже ясно - ще се вършат ли реални неща или ще се въртят далавери.
ОП трябва да не отстъпят дори и с цената на разпад на коалицията.
Въпросът е принципен!
30 Ноември 2017 20:55
Въпросът е принципен!


плача
30 Ноември 2017 20:55
И днес изброи три афстрийски оперни театри! Човек ще рече, че е пял в тях.

сметам, че е изброил болшинството афстрийски оперни театри. Тези, които е пропуснал явно са некви бангии.
30 Ноември 2017 20:57
Това трябва да стане преломен момент за това правителство и да покаже ясно - ще се вършат ли реални неща или ще се въртят далавери.

далаверите са реални, не знам що си решил, че не са.
30 Ноември 2017 20:59
По никакъв начин ВМРО и Патриотите не трябва да отстъпват.
Ф никъф случай! Децибелите, казаните и градусите на ракиите - да ги държим!
30 Ноември 2017 21:00
ВМРО не са ли и те патриоти като Патриотите и онези другите патриоти?
30 Ноември 2017 21:02
ВМРО не са ли и те патриоти като Патриотите и онези другите патриоти?
Тц, Нисъ. Сложиха ли си маски днес?
30 Ноември 2017 21:02
симеонката е афтентичен патриот, дебелия и белия са квазипатриоти
30 Ноември 2017 21:04
Не се съмнявам, само неговата поста е с главна буква, начи са главно патриоти, а не като другите.
30 Ноември 2017 21:04
Наско, стига с тез фейкове, разбийш ли
30 Ноември 2017 21:30
В тия патриотарски партии има тамън 3 вида екземпляри - издишали, психота и ориентирани.
Тая декларация е от "издишалите", дето още искат да освобождават фуром-а.Ще се върне шишко воевода, ще им набие канчето и ще спят спокойно децата.
30 Ноември 2017 21:30
Патриотите могат да си реват, колкото си искат.
Щом Вожда е решил ще стане.
Голямата питанка е- къде вожда настъпа мина, че се наложи да се подложи
по най унизителния начин на Симеон-чо -800 дни.
Да му ходатайства за среща на такова високо ниво в С.А.
/Дали пък нещо ни убягва, да ли има общо с тамошните арести на знатни и богати особи?/
30 Ноември 2017 21:50
Сгугню30 Ноември 2017 20:51

Сгугни днес за втори път съм съгласен с теб ако това което е написано е истина а не някакъв бъзик.
Просто не знам как да го тълкувам.
30 Ноември 2017 22:09
Сгугни днес за втори път съм съгласен с теб ако това което е написано е истина а не някакъв бъзик.
Просто не знам как да го тълкувам.


Кое имаш предвид като истина или бъзик - написаното в статията или моя пост.
Щото аз съм си съвсем искрен.
А ако написаното в статията излезе фейк - още по-добре.
Нямаме нужда от нов скандал.
Но, предвид създадената работна група и информацията откъм съда - не ще да е фейк.

Дори и да се наложи България да плаща по осъдителни присъди, следва да се плати, но да не се дават имотите на този ..... ако го нарека както трябва ще получа бан поне от година.
30 Ноември 2017 22:52
Дори и да се наложи България да плаща по осъдителни присъди, следва да се плати, но да не се дават имотите на този .....
И що!? На едните реститути дали (само по свидетелски лъжи), а на другите не дават. Дискриминация, избирателно прилагане на Закона ... нови осъдителни присъди, не само от Страсбург, а може и от Хага.

По никакъв начин ВМРО и Патриотите не трябва да отстъпват.

В смисъл да внесат законопроект за ревизия (или отмяна) на реституцията по аналогия на партньорите им за ревизия на приватизацията!?

Тая демокрация съвсем заприлича на социализЪма преди - тогава 45 години непрекъснато излизаха "активни борци против фашизма и капитализма" от гората (АУНСО), сега 25 години се раждат все нови и нови реститути и комисии (тефтерчето Златанова, надзора Мавродиевски, кредитни Искрови регистри и Цацната прокуратура). Тогава 30 години се прави "ревизия на колективизацията" (ТКЗС-та, ДЗС-та, АПК-та и на ПАК-овете рухна, ама започна от "самозодоволяването" на населението); сега ще се работи по ревизия на приватизацията.... за да не се допуснело "вторичното разграбване" (на КТБ). Гаче първичното разграбване е законно.
И тогава се правеха закони за Човека като Човекът беше известен преди закона ...иначе нямаше да Му бъде по калъп закона.
Вместо отново да се пишат "на коляно закони", да се тури един "цивилизован" атлантски данък (1% колкото е "законната" амортизация) върху имотите - чифлици, резиденции, земя, "паркинзи". Хем ще се знаят собствениците, хем ще има приходи за хазната. Дори ще се спести един процент от държавния бюджет, отиващ за облитане със сартани на замъци в нерегулирани парцели.
30 Ноември 2017 23:04
Скоро имаше решение на съда в Страсбург за подобен казус.Имот в Стария Пловдив.

Решението беше кратко и ясно....щом държавата веднъж е върнала имота на наследниците не може после да си го взема обратно.
Никой няма да пита Цар Тиква за царските имоти.....така или иначе ще ги върнат на Симеон.
30 Ноември 2017 23:11
стронг ън стейбъл


Strong unstable?
01 Декември 2017 00:15

ssstto
30 Ное 2017 20:16
коалицията е стронг ън стейбъл, стронг ън стейбъл


Абсолют-но си прав, пич! Още от началото им и аз я смятам КОКАЛицията им за strongly unstable!
01 Декември 2017 00:20
Добре ДЕ царете Фердинант и Борис са бачкали и са получавали заплати с които са си купували легално имущество значи са собственици на това имущество както всички останали хора.Техните наследници имат право на наследство като мен.Защо цар Симион 2 нема право на наследство от родителите си?Защото комунета конфискува на всички българи включително и на царете имуществото не ЗАКОНО.Конфискуваха земята на селяните,фабриките на бизнесмените,банките дори на дедо ми единствената коза и я пратиха в ТКЗСЕТО по заповед на народната власт.Тази власт бандитска е била незакона и сега техните закони не важат повече.Затова да съди до дупка бегето по международните съдилища и компенсаци които му се полагат по международните ЗАКОНИ.
01 Декември 2017 00:20
Дорис,

проява на kindered spirits, не е плагиатОРСТВУВАНЕ от моя страна! U drew faster than me! (Днес следобед по диемата гледах Джийн Хекмън, Шарън Стоун и оня пич, Ръсел Кроу, колко чевръсти с ливорверите, просто прелест!
01 Декември 2017 00:29
Какво падение и резил, гнус ме е да коментирам даже.
01 Декември 2017 07:27
Вчера цоциолозката от Алфа Кентавър ни индокринираше, че нови избори са безмислени, щото партиите щели да вземат същите проценти. Май СЕГА Баце ще трябва да активизира някои други цоциолози за допълнителна индокринация. Ако патриотите се примирят да кажат чао на парламента. Изведнъж Магарешки ще се окаже много по-морален от тях.
01 Декември 2017 09:05

Дори и да се наложи България да плаща по осъдителни присъди, следва да се плати, но да не се дават имотите на този ...


Конгениално, д*йба!!! Гербава юридическа мисъл full-contact!
01 Декември 2017 09:48
Наместо това обаче виждаме опити за "сделка" със Сакскобургготски - явно срещу предполагаеми негови международни контакти.


А срещу какво ВМРО вече десетилетие притежава доста имоти и търговски обекти в разни големи градове, черпи не малко доходи от тях.
Царят поне може да посочи , че е наследник на благородническа династия, сродена с други кралски династии, които не са се събрали голи и безимотни.
А абревиатурата ВМРО могат да си я турят и група пияни комарджии в някоя квартална кръчма и да претендират за имотите на организацията.
Къде са пълномощните на Тодор Александров и Гоце Делчев на името на Краси ? А ?!?
01 Декември 2017 09:53
По никакъв начин ВМРО и Патриотите не трябва да отстъпват.
Това трябва да стане преломен момент за това правителство и да покаже ясно - ще се вършат ли реални неща или ще се въртят далавери.
ОП трябва да не отстъпят дори и с цената на разпад на коалицията.
Въпросът е принципен!


Абсолютно подкрепям !!! Дори, ако това стане причина за нови избори, което е нежелателно.
Но по никакъв начин нте трпябва да се отстъпва пред т.н. цар-грабител.
01 Декември 2017 10:25
Добре ДЕ царете Фердинант и Борис са бачкали и са получавали заплати с които са си купували легално имущество значи са собственици на това имущество както всички останали хора.Техните наследници имат право на наследство като мен.Защо цар Симион 2 нема право на наследство от родителите си?

Уместен въпрос. И аз съм си го задавал.
Предполагам, че повечето противници на Дедо смятат, че дори и да са си закупили имоти в България, и цар Фердинанд и цар Борис III са ползвали преференции, произтичащи от положението им, т. е. нещо от сорта "а, бе, тея са си купили земя, ама нема начин да не са измуфтили нещо, царе са все пак". Освен това нашенецът е абсолютно сигурен, че "скръндзата" Фердинанд пари от джоба си не вади, той само взема.
Абсурдното и гротескното в ситуацията е, че в случая някои "демократи", изявени антикомунисти, на практика подкрепят национализацията на имотите от 1947 г. Обаче избирателно.
01 Декември 2017 10:27
"И що!? На едните реститути дали (само по свидетелски лъжи), а на другите не дават. Дискриминация, избирателно прилагане на Закона ... нови осъдителни присъди, не само от Страсбург, а може и от Хага."

01 Декември 2017 10:33
Къде са пълномощните на Тодор Александров и Гоце Делчев на името на Краси ? А ?!?
01 Декември 2017 11:04
Аз не виждам особена разлика дали ще са собственост на държавата или на наследниците на Борис, ако има закон , който регулира тяхното ползване и достъп на публика.
Иначе беше натрупана достатъчно информация за средствата, с които са строени, начините , по които тези имоти са придобити. Има и едно друго нещо, което касае т.нар. имоти и което е принципно. Когато Фаердинад абдикира, голяма част от тези имоти вече съществуват като царски и те преминават към сина му Борис, а не към двамата му сина. Също и след смъртта на Фердинанд. Това е ясен признак, че въпросните имоти са считани като собственост на короната, а не лична собственост на царя.
01 Декември 2017 11:09
Това е ясен признак, че въпросните имоти са считани като собственост на короната, а не лична собственост на царя.


Ами пък , да си бяхме възцарили Царя, та всичко да си дойде на место !
А не да го правят Партиен секретар...
01 Декември 2017 11:30
Ами пък , да си бяхме възцарили Царя, та всичко да си дойде на место !А не да го правят Партиен секретар...


Така е, ама баш най-десните бяха против. Сега точно те го наричат цар-грабител, както и онези от най-ляво. Цикличност, к'во да се прави.
01 Декември 2017 12:06
На т.нар. " патриоти " може да им се припомни ,как се натискаха през 1996-та да се вместят близичко до Царят на българите , а и изказванията им , че именно защото са патриоти , могат да бъдат в всякакви коалиционни формули....дали ще са с БСП, Герб или някой друг явно за тях е все тая , но важното в случая е че умеят да служат...лошото за тях е , че монархическата формула не е измислена от тях самите....което показва , че са се улисали съвсем....
01 Декември 2017 13:42
Чета в уикито историята на парка и двореца Врана.
Ами негови са си!

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Врана_(дворец)
01 Декември 2017 13:46
Сгугню 30 Ноември 2017 20:51

ей да се съглася и аз веднъж със Сгуги
01 Декември 2017 18:27
Аз пък си задавам въпроса какво ще прави държавата с тези имоти? Ако ги запази за себе си, т.е. за телесата на управляващите, с чии пари ще ги издържа? Отговорът е ясен, ама народецът задава ли си този въпрос и иска ли да плаща за удобствата на телесата на управниците? Ако държавата не ги запази, щото нали всичко държавно било губещо, лошо и пр. дали ще ги продаде на реална цена и дали получените пари ще отидат за общото благо на същия този народец или ще ги шитнат на "свои хора" срещу нищожни пари и солиден рушвет? Или цялата работа е "Не сакам яз да сам добре, а на Вуте да му е зле". Но в този случай Вуте е народецът и на него и в двата варианта ще му е зле. А на царя му е през....особено и ако осъди България, т.е. пак народеца.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД