:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В БАН решили да кажат "не" за АЕЦ "Белене", но после размислили

Учените се оплетоха в обясненията си за Втора атомна и ще поискат от БЕХ да разсекрети пълния текст на доклада им
Снимка: БГНЕС
Проф. Александър Тасев се опита да обясни точно как е работила БАН по доклада за "Белене", но от обясненията му се разбра единствено, че яснота по темата ще има само ако се публикува пълният текст.
Българската академия на науките (БАН) се оплете в обясненията си, свързани с доклада за АЕЦ "Белене". Той беше представен преди десетина дни с кратко резюме от 9 страници, според което при изпълнение на ред хипотетични условия проектът може да бъде финансово жизнеспособен. И досега обаче пълният текст на анализа, който е от около 1000 страници, не е разпространен публично.

В последните седмици многократно в медиите бяха публикувани информации, че междинният доклад на БАН първоначално е бил изцяло негативен с извода, че проектът не е нужен и може да носи единствено загуби. Представеният от учени и от енергийния министър положителен сценарий бе свързан с подозрението, че върху екипа е оказан натиск, за да се оправдае решение за подновяване на строителството на Втора атомна. Основен аргумент на управляващите е, че съоръженията за двата енергоблока вече са доставени на площадката, а България е платила за проекта общо около 3 милиарда лева.

За да няма спекулации, учените от БАН щели още днес да изпратят писмо до Българския енергиен холдинг (БЕХ), който възложи доклада. Те ще настояват целият им труд, за който ще бъдат платени над 2 милиона лева, да бъде разсекретен и всеки да може да го прочете.

В края на миналата седмица част от този документ изтече чрез платформата Balkanleaks.eu на сайта "Биволъ". Според разпространените данни в предварителния доклад анализът на различните варианти завършва категорично, че "ако се случат направените допускания от техническо, финансово и икономическо естество, проектът не трябва да се реализира". Този междинен доклад е представен на БЕХ още на 15 септември. При представянето на окончателния анализ обаче такъв вариант изобщо не бе споменат. Проектът е жизнеспособен при инвестиционен разход под 10.5 млрд. евро, при съотношение на привлечен и собствен капитал 70:30 и лихва под 4.5%, обяви тогава проф. Александър Тасев, ръководител на екипа, подготвил анализа.

На извънреден брифинг вчера той заяви, че причината първо да бъде представен само отрицателният вариант била липсата на време. Затова към онзи момент учените са разработили само един сценарий и са започнали с най-песимистичния. Този песимистичен вариант включва най-високи оперативни разходи, най-високи инвестиционни разходи и най-ниски цени на електричеството, обясни Тасев.

"Ние не казваме на правителството дали трябва да строи АЕЦ "Белене", а казваме, че при определени условия проектът може да бъде жизнеспособен, ако бъдат спазени съответните параметри", подчерта вчера проф. Тасев. Той отрече да е бил упражнен натиск върху екипа, така че изводите от доклада да бъдат променени в ход. "Нищо от онова, което беше записано в междинния доклад, не е скрито и то е влязло във финалния анализ", заяви Тасев.



ФИНАНСИ

Александър Тасев подчерта, че данъкоплатците не трябва да се опасяват, че проектът ще ги натовари допълнително, защото след 2020 г. ще има либерализация на енергийния пазар и вече не може да има държавна помощ по подобие на тази за тецовете "Марица-изток" 1 и 3. Пазарът ще определи бъдещето на проекта АЕЦ "Белене" и дали той може да се построи, каза още той.



ЕКИП

Голям набор от експерти са участвали в изготвянето на доклада на БАН, стана ясно от думите на проф. Александър Тасев. В екипа за управление на проекта са участвали 7 души, а отделно още 40 учени от шест института на БАН са работили по анализа. За участие били поканени и енергийни експерти. Изброяването на Тасев дойде след "натрапчиви изказвания от някои хора", че БАН не трябва да се занимава с това, тъй като няма капацитет.
1
1558
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
05 Декември 2017 11:19
Мой близък от Ядрения институт (ИЯИЯЕ) на БАН каза, че тези реактори са остарели: техника от 1992 г. Сега има канадски реактори с по-малки мощности, които са по-маневрени. Със старите реактори токът излиза двойно по-скъп. Освен това, площадката е в земетръсен район. Според него тази централа не може да я има. Ако продължат някакви дейности по нея те ще са за източване на пари. На някои хора началниците на института казали да мълчат. Също каза, че от платените 3 милиарда за реакторите 1,5 милиарда е цената им, останалото е източване в един или друг вид.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД