:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Докладът за "Белене" не допуска алтернативни варианти

Снимка: БГНЕС
Трайчо Трайков
БЕХ е държава в държавата. Това заяви вчера на форум за ядрената безопасност експертът Георги Касчиев, бивш шеф на българската Агенция за ядрено регулиране. Според него докладът на БАН не разглежда варианти за други централи и енергоизточници. "Не се обсъждат и други проекти. Понеже токът от "Белене" ще бъде скъп, се прави следната манипулация - цените ще растат. Ако намерите някоя държавна институция, която да потвърди тези прогнози, че токът ще расте с по 5-6% годишно, Хасан ще се нарека", каза Касчиев, цитиран от news.bg.

Темата вчера коментира и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. "Ако Борисов направи стъпка за рестартиране на "Белене", ние ще организираме протести. Защото става дума за свободата на България", заяви той чрез пресцентъра на партията си. Според него с изводите от доклада кабинетът подготвя общественото мнение за рестарт на проекта.

Докладът на БАН показва, че проектът АЕЦ "Белене" няма да бъде жизнеспособен за частен инвеститор, но би могъл да се осъществи с държавна подкрепа. Това е мнението на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Заедно с бившия член на КЕВР Еленко Божков той коментира пред bTV изводите от анализа на учените.

Допусканията в представения от БАН доклад са научна фантастика, изтъкна Трайков. По думите му хората, които симпатизират на проекта, са два типа - или не разбират много, или са финансово мотивирани. "Не обвинявам, но имам претенции към хората, които разбират и са в позиция да взимат решения. Дори условията, приети за сигурни, са почти невъзможни да се постигнат", обясни той и призова целият текст да стане публичен.

Бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков смята, че АЕЦ "Белене" категорично е жизнеспособен. След реализирането на проекта у нас ще се плаща сравнително ниска електроенергия, каза още той.

В понеделник от БАН заявиха, че не е имало политически или институционален натиск във връзка с изводите от доклада. В т.нар. междинен анализ, предаден на възложителя БЕХ през септември, учените "разиграват" единствено песимистичен вариант, при който България няма нужда от втора атомна. Впоследствие обаче били разработени и останалите варианти, сценарии и комбинации. Две трети от тях показали, че страната ни ще има нужда от нови ядрени мощности в следващите десетилетия.

Вчера БЕХ разреши на академията да публикува труда си. В рамките на работния ден обаче това не се случи.

7
1705
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
05 Декември 2017 20:30
Правела се манипулация, че цените на тока в следващите години ще растат, казал Касчиев. Сериозно?
05 Декември 2017 20:45
Темата вчера коментира и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. "Ако Борисов направи стъпка за рестартиране на "Белене", ние ще организираме протести. Защото става дума за свободата на България"




06 Декември 2017 08:23
Не съм чул Иванов да протестира срещу "американските" тецове. Дали защото е финансово мотивиран, защото и те ограничават свободата на България като ни одират кожите.Крайно време да го регистрират като "чужд агент на влияние".
06 Декември 2017 08:53
И на този му се плаща от чужбина и той се натяга да плюе държавата. Познавах брат му, покойник. Беше математик.
06 Декември 2017 09:27
Много ми е интересно, някой ще поръча ли да се изготви доклад от СПЕЦИАЛИСТИ в областа на енергетиката, та да видим кави ще са персективите в тази област.
Иначе, поръчкви доклади всеки може да прави.
И аз мога, срещу сумата от 2 МИЛИОНА.
Каквото ми поръчат, това и ще напиша.
Така и вълкът сит и агнето ще е цяло.
Аман вече от продажници и слуги на чужди интереси.
06 Декември 2017 09:45
"Темата вчера коментира и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. "Ако Борисов направи стъпка за рестартиране на "Белене", ние ще организираме протести. Защото става дума за свободата на България"
Значи с Американските централи сме свободни, а с Българската АЕЦ "Белене" няма да сме свободни? А без "Южен поток" сме още по-свободни. А с безплатните Американски военни бази тука, България е най-свободна! Аме мекерета и продажници!!!
06 Декември 2017 09:58
Няма АЕЦ на загуба.

Всяка държава, която може да си го позволи,строи такава.
Всички развити държави притежават такива и
ако искаме да се развиваме в икономически план за в бъдеще, централата ще е само от полза.
Всичко останало са платени плювни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД