:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 325
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Старият континент спирал напредъка на биотехнологиите

Буш съди Европа, че отказва да яде щатски храни мутанти

Вашингтон написа жалба срещу 5-годишен мораториум на ЕС
Президентът на САЩ Джордж Буш внесе официално оплакване в Световната търговска организация (СТО) срещу Европейския съюз, за да го накара да допусне вноса на американски генетично модифицирани храни, определяни от еколози като храни мутанти, писа вчера вестник "Гардиан". Радикалната стъпка на Вашингтон засили опасенията на деловите среди от трансатлантическа търговска война, в която 5-годишният неофициален мораториум на ЕС върху вноса на спорните храни е само една от конфликтните точки.

Служители в ЕС определиха предизвикателството на САЩ по въпроса за генно модифицираните храни като "юридически необосновано, икономически безпочвено и политически безпомощно". "Европейската комисия смята за неприемливо използването от САЩ на юридически средства срещу политиката на ЕС по генномодифицираните храни", каза високопоставен служител в Брюксел.

Над 70% от американската соя и една трета от царевицата произхождат от семена, обработени с биотехнологични методи. ЕС отрича да е налагал официален мораториум, но няколко страни-членки начело с Франция на практика са блокирали всякакъв внос на такива храни от 1998 г. Спорът вероятно ще провокира нови акции на еколози и антиглобалисти пред заплануваната за септември среща на търговските министри в Канкун, Мексико.

"Зелените" обвиняват САЩ, че се огъват под натиска на мощното биотехнологично лоби. "Като използват СТО, за да наложат генномодифицираните храни на европейските консуматори, САЩ започват майката на всички търговски войни и могат да предизвикат срив на институции", каза Каролин Лукас, член на Европарламента от партията на зелените.

Според правилата на СТО държавите имат право да блокират внос на стоки, за които е доказано, че са опасни за здравето и околната среда. Досега не са доказани вредни странични ефекти от консумацията на храни мутанти, но недоверието към тях е голямо. Вашингтон се оплаква, че забраните за внос струват стотици милиони долари на неговите фермери.
15
589
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
15 Май 2003 01:09
Гусин Буш , може да накарате слабоумните ви поданици да ви следват като стадо овци и да им му пробутвате всякакви боклуци за ядене и всякакви истории за ядрени оръжия . Те ще ви вярват , но не очакваите същото от европеиците. Веднъж един приятел американец ме покани на обяд . вика ми "ела вкъщи да обядваш , приятелката ми ще сготви" . Когато отидох у тях ми сервираха .... хамбургер. От ония дето се правят с готови хлебчета от супермаркета. Повръща ми се от липсата на класа , стил и култура на тази нация .
15 Май 2003 02:23
Ано.1, а сервираха ли ти "Фрийдъм фрайз" със бургера?
15 Май 2003 04:17
Яж ми размножителният орган за да имаш повече клас!
15 Май 2003 05:56
Преведено на български: Буш съди Европа, че не се оставя да си я манипулира и да я разиграва, така както е свикнал да му ходят по гайдата лишените му от собствено мислене поданици!
15 Май 2003 08:27
......Вашингтон се оплаква, че забраните за внос струват стотици милиони долари на неговите фермери......zachto amerikancite sa edinsvenata strana v sveta koiato proizvejda penlivo vino i lepi na nego etiketi champansko? chtoto se misliat nad vsichki zakoni i za nai silni....(koeto za sajalenie sa)...kakvo li chte stane ako az utre pochna da proizvejdam coca cola? da si gi zavrat v debelite gazove stokite si
15 Май 2003 10:02
Щото много зобат генномодифицирани храни, затова са така гъзомодифицирани янките... Сланинка с вафли му е майката...
15 Май 2003 10:07
Според правилата на СТО държавите имат право да блокират внос на стоки, за които е доказано, че са опасни за здравето и околната среда. Досега не са доказани вредни странични ефекти от консумацията на храни мутанти, но недоверието към тях е голямо.
Zashto obache ne komentirat vtorata chast ot praviloto - opasni za okolnata sreda? Kakvo shte stane s dobre poznatite stari kulturi kato tezi gennomodificirani razstenia se razprostraniat masovo? Iavno skoro shte imame v Chervenata kniga i pshenica, oves. carevica ...
I sega mi kajete, che ES niama osnovanie da zabrani vnosa!!
15 Май 2003 10:09
USA da si klopat kakvoto si iskat. Az ne shta. Sakam si hubavite bulgarski domati i krastavici. Za moq naj golqma jalost neshto mnogo nitratni se okazvat obache zelenchucite kupeni po sofijskite pazari
Za malko da mi umre morskoto svinche ot edni takviz zarzavati. Smetajte za kakvo stava vupros. Hora prodavat ni otrovaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
15 Май 2003 10:26
Нали знаете приказката, Бог високо , цар далеко.При нас обаче, той близо.
15 Май 2003 13:20
Ne boite se deca za utreshnia den ! Pustite mu yanki taka otroviha Balkanite s bombite s obednen uran, koito pusnaha v Sarbia, che dalgo vreme ste im iadem "govnata"
15 Май 2003 14:01
Ha tia iskat i evropeitsite da zaprilichat na svine kato tiah
15 Май 2003 14:30
Абре хора, като ги внасят някой юрка ли ви да ги купувате? Май се боим повече от себе си, отколкото от американските модифицирани храни.
15 Май 2003 15:18
Ano 12, chestno kazano az i v momenta razglejdam podrobno opakovkite na amerikanskite pukanki za mikrovalnova pechka, s koito e zaliat pazara, i tarsia markirovka za eventualna gennomodificirana carevica. Do kolkoto znam e zadaljitelno da e oboznacheno na opakovkata na stokata ako ima nalichie na takiva kulturi. No ne sum sigurna:
1) che tova se spazva;
2) kakvo tochno predstavliava tazi markirovka - opisatelen tekst, niakakav znak i t.n.;
3) dali izobshto moje da bude zabeliazana ili e sbutano tova preduprejdenie niakade sus shrift 1 tochka.

Ako niakoi znae neshto poveche go molia da spodeli.
15 Май 2003 19:11
ebem vi USA
В Русия също лепят етикат "Шампанско" на пенливото вино. Щото руснаците пък казват, че французите смесват спирт с вода и лепят етикет "Водка". Това че ние сме балъци и на 25 годишния коняк "Плиска" лепим етикет "Бренди" си е наш проблем!
06 Февруари 2004 16:04
neka se spasiavat s tupite si idei za po dobro fal6ivo bude6te do 10 godini 6te puknat ot sobstvenite si hrani
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД