:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Осем държави от ЕС ни изпреварват по ръст на икономиката

България не прилича на европейска страна по качество на държавното управление, сочи проучване на "Легатум"
 
Българската икономика се развива добре и надминава прогнозите на управляващите и това е радващо. Преди дни националната статистика обяви, че през третата четвърт на годината производството на стоки и услуги е пораснало с 3.9% спрямо предната година.

Но сравнението с други европейски държави бързо охлажда ентусиазма. Със своите 3.9% ръст на брутния вътрешен продукт България се оказва едва на девето място в ЕС, показват данните на Евростат, огласени вчера. За сравнение Румъния, с която сме в пряка конкуренция на опашката на Евросъюза, е постигнала над два пъти по-добър резултат. С 8.6% ръст на БВП северната ни съседка е недостижим лидер сред 28-те от ЕС.

Статистиката показва, че повечето държави от Източна Европа също се развиват на по-висока скорост от България. Полша, Унгария, Чехия, Латвия, Словения, Естония, както и Малта са постигнали над 4% увеличение на БВП. При това положение скъсяването на дистанцията с по-напредналите членки и бързото настигане в сферата на доходите остава мираж за страната ни.

Защо другите страни от бившия соцлагер се развиват с по-бързо темпо или по-точно защо България не съумява да се възползва достатъчно от благоприятната икономическа ситуация в Европа и в света? Причините са ясни и основната е в дефектите на държавното управление - бюрокрация, корупция, липса на върховенство на закона, диктатура на партийното и роднинското връзкарство, а като капак на всичко това и тежки демографски проблеми заради застаряването на нацията и емиграцията. Горчивите констатации се потвърждават и от новото изследване на "Легатум" за благосъстоянието на нациите Prosperity Index. В тазгодишното издание България се намира на 51-во място, изпреварена от всички други членки на ЕС. Страната ни се е сринала с 9 стъпала до 80-а позиция по качество на бизнес средата и е 71-ва по качество на управлението. Най-доброто представяне - 35-о място, е в категорията "Природни дадености" - именно защото прекрасната ни природа е даденост и по-малко зависи от политици и чиновници.





.



1
1843
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
07 Декември 2017 19:32
Важно е икономиката да не прегрее. Ние за никъде не бързаме.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД