:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Търговията с болка

Системата, макар и условно да се нарича „здравеопазване“, няма интерес човекът да е здрав. Тази система, превърната от здравните каси в гарантирано печеливш бизнес, има интерес от болни хора. И то не от инцидентно, а от хронично болни
Иван Стамболов-Сула


Това е термин - "търговия с болка". С него маркетингът назовава пазара на лекарства и на медицински услуги. И не го назовава осъдително, а с респект, защото това е един стабилен пазар с големи рекламни бюджети. Този пазар е може би най-печеливш от разрешените (по-печелившите от него са забранени), защото човек не се цигани за живота и здравето си, готов е с благодарност да заплати и най-дебелата сметка, която му представят, а ако не може, появява се някоя здравна каса, която ще я заплати вместо него с още по-голяма благодарност. Разбира се, няма да я заплати със собствени пари, защото здравните каси не създават блага и не генерират принадена стойност. Ще я заплати с чужди, а най-сладко е да се разплащаш с чужди пари.

Ето защо един от може би най-извратените сектори на днешния извратен свят е здравеопазването. То доказва правотата на максимата, че колкото по-прекрасна е добрата страна на дадено нещо, толкова по-ужасна е лошата му страна. Днес здравеопазването е фантастично. Има лекарства за почти всичко, апаратурата е космическа, навлезли са най-авангардните технологии, хората живеят дълго, достигат до противоестествени старини (поради което вече живеят по четири поколения едновременно), разболяват се от нови болести на дълбоката старост, за които медицината трябва да търси нови авангардни лечения. Това е добрата страна. От другата е физиономията на една индустрия, в която има много пари. И тези пари развращават.

През миналата седмица прокуратурата, МВР и Министерството на здравеопазването оповестиха резултатите от усилията си да се справят - хайде да го наречем с думи прости - с



мащабни кражби на лекарства, изписани от здравната каса



Чрез фалшификация на документи скъпи лекарства за около 200 млн. годишно не стигат до пациентите, на които са предписани, а се изнасят в Европа. Дори се внасят заместители от Турция, препакетират се като оригинали и пак се изнасят на високи цени. Междувременно болни с учудване четат в епикризите си, че са били лекувани с медикаменти, които те нито са виждали, нито са чували. В аптеките пък предлагат вместо предписаното лекарство, което е скъпо и пациентът трябва да доплати от себе си част от цената му, негов заместител, за който не трябва да се доплаща. Така тези купени с пари от здравната каса медикаменти не стигат до предназначението си, а се оказват подарък за някакви тарикати, които ги продават наново при 100% печалба. Дали си делят тази печалба с някого? Положително. Нали все пак за схемата е необходим лекар, който да предпише, пациент, на когото да се предпише, и купувач, който да плати за подозрително евтиното лекарство. Трябва и контролен орган, който да не контролира, власт, която да си затвори очите. Но пак остава за всички.

Заговори се отново и за схемата "болница в болницата" - държавна болница дава част от сградата си на частна под наем от 50 лв. и двете започват да развиват съвместна дейност, от която държавната болница отива към фалит, а частната печели десетки милиони. Очевидно, щом се печели, икономически смисъл има. Как тогава на една и съща територия, при едни и същи болни едното предприятие фалира, а другото просперира? Явно печалбата на едното предприятие не стига до него, защото по пътя се открадва. Просто е. Но в крайна сметка какво ни пука на нас, пациентите? На нас ни е все едно в коя болница ще ни лекуват, стига да ни излекуват, особено щом плаща касата. Но заради този "капиталистически" начин на мислене у докторите ние се изпълваме с подозрението, че не всички пари за нашето здраве стигат до нас.

Правило: Където има пари, които могат да бъдат откраднати, то те ЩЕ бъдат откраднати.

Може би затова опозицията заговори за мораториум върху лицензирането на нови болници. Защото на частните болници се гледа като на гладни прасенца, които се тъпчат и нетърпеливо квичат при цицките на тлъстата здравна каса. На пръв поглед предложението изглежда разумно, но като се замислиш, млякото на свинята е едно и също количество независимо от броя на прасенцата. Дали пък мораториумът не цели да се спре конкуренцията, която ще притесни вече цицащите прасенца? Това обаче е съвсем друг сюжет.

Друго предложение на опозицията е държавните и общински болници да престанат да бъдат търговски дружества и да се превърнат обратно в дружества по Закона за лечебната дейност (който казва, че болници могат да откриват търговски дружества и кооперации, ама хайде да не се отплесваме). Така или иначе, не се оказа добра идея болниците да бъдат търговски дружества и провалът на тази идея не е икономически, не е социален, а хуманитарен. Заради търговския подход към здравеопазването пациентът се превърна от страдащ човек в крачещо портмоне, което се задава в далечината по живописна здравна пътека.



Днешният лекар не е като уютния селски доктор с бели бакенбарди



от английската литература, който те изражда и после знае всяка твоя болежка, докато не дойде време да напише смъртния ти акт. Днешният лекар рядко ще се поинтересува от пациента извън собствената си компетентност. Действителен случай: човек отива на уролог-светило (частен прием, 50 лв. за "добър ден") с оплакване. Урологът го праща на няколко скъпи изследвания (при свои ортаци), от които не се установява нищо особено. Междувременно възпалението не се повлиява почти никак от традиционната терапия, но пък се появяват кожни усложнения. Светилото казва, че това вече не е негова работа и праща пациента да си търси кожен лекар. Кожният лекар пита:

- Имате ли диабет?

- Не знам - отвръща пациентът. - Никой не се е интересувал от това.

Оказва се, че пациентът все пак има диабет. Започва да го лекува, от което се оправя и урологичният му проблем. Междувременно светилото продължава да свети и да инкасира по 50 лв. за "добър ден".

Днешният лекар рядко ще каже на пациента "Нищо ти няма!" и ще го прати да си върви с усмивка. Напротив - дори и нищо да му няма, той ще го хоспитализира, ще го оперира ненужно по скъпа пътека с риск да го осакати или ще му предпише скъпо лекарство по оня начин, за който стана дума по-горе, което пациентът може и да не види другаде, освен в картона си.

Разбира се, не всички лекари са такива, а онези, които са, са благодарение на системата, по чиито правила работят. Тази система, макар и условно да се нарича "здравеопазване", няма интерес човекът да е здрав. Тази система, превърната от здравните каси в гарантирано печеливш бизнес, има интерес от болни хора. И то не от инцидентно, а от хронично болни хора. Фармацевтичните компании планират с години напред производствата на поддържащи медикаменти на базата на проучвания на пазара и статистика на хронично заболелите. Представете си, че внезапно открият лечение за диабета, представете си, че диабетът изчезне като вариолата или холерата! Та това ще е световен икономически катаклизъм във фармацевтичния сектор! Този ужас ще е съизмерим с ужаса, който биха изпитали петролните компании, ако някой изобрети двигател на вода. И светът ще изпита същото сътресение, което би изпитал, ако страните от ОПЕК останат без приходи.

От друга страна, именно защото има толкова много хронично болни, всеки един от тях може да разчита на евтини и качествени лекарства за себе си. Двояко нещо е животът...

Така или иначе,



системата на здравеопазването е неестествена навсякъде по света



Тя е в центъра на социалната политика, защото (и съвсем правилно!) се приема, че обществото е длъжно да се грижи за живота и здравето на своите членове преди всичко останало. Тъй като много често тази грижа е свързана с непосилно скъпи дейности и процедури, появяват се здравните каси, които да ги финансират на солидарен принцип - всички членове на обществото се грижат за болните. Великолепно! Но от това процедурите и дейностите стават още по-скъпи, защото има кой да ги плаща. Както казахме вече, колкото по-прекрасна е добрата страна на нещата, толкова по-отвратителна е лошата. Колкото по-благородно и ангелоподобно същество може да е човекът, толкова по-дребнаво, егоистично и изобретателно в престъпленията си е способно да бъде. Когато може да защити своя интерес в ущърб на интереса на другите, човекът рядко ще пропусне да го направи. Това е така, защото светът лежи в зло.

Очевидно е, че парите за здраве са като колелото на историята у др. Георги Димитров - те се крадат и ще продължават да се крадат, докато има откъде. Въпросът е какво да се прави - да се вложат още повече пари, за да се затрудни кражбата, или да се промени "чипът" на "мат'рияла" (извинявам се, че използвам толкова дразнещи метафори, но какво да правя, като са верни!). Утешителното е, че този "чип" и този "мат'риял" са не само наше проклятие, такова е положението навсякъде, Минке. Но рано или късно, по един или друг начин ще се оправим, защото това е логиката на историята.

Безспорно, разумното решение е да се препрограмира чипът. Иначе е все едно да се тъпчем с аналгин, без да извадим гнилия зъб, от който идват болките ни. Докато хората са злонамерени, никой не може да изобрети толкова съвършени закони, които да спрат тяхната злонамереност. Ако няма добра воля да се спазват законите, те не струват и хартията, на която са написани. Обратно - ако хората са добронамерени, няма нужда да се пилее ресурс да бъдат дебнати и наказвани. Този ресурс може да се насочи към нещо по-полезно. Между другото, забелязали ли сте, че човек харчи по-голямата част от плодовете на своя творчески труд, за да се пази от самия себе си? Полиция, армия, съдилища, алармени системи, пароли за достъп, затвори, адвокати... Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.









БГНЕС
Болни от хепатит С протестираха пред НЗОК, че не осигурява достатъчно опаковки от модерно лекарство за тази болест
63
4493
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
63
 Видими 
08 Декември 2017 18:46
Тъй нареченият солидарен модел, вълците го яли.
Здравеопазването по времето на Андрей Ляпчев е било в пъти по-ефективно, достъпно и справедливо. И най-важното. Под абсолютен контрол...
08 Декември 2017 18:58
Може би затова опозицията заговори за мораториум върху лицензирането на нови болници. Защото на частните болници се гледа като на гладни прасенца, които се тъпчат и нетърпеливо квичат при цицките на тлъстата здравна каса. На пръв поглед предложението изглежда разумно, но като се замислиш, млякото на свинята е едно и също количество независимо от броя на прасенцата. Дали пък мораториумът не цели да се спре конкуренцията, която ще притесни вече цицащите прасенца? Това обаче е съвсем друг сюжет.

ква конкуренция(онова лилавото) като
Друго предложение на опозицията е държавните и общински болници да престанат да бъдат търговски дружества и да се превърнат обратно в дружества по Закона за лечебната дейност (който казва, че болници могат да откриват търговски дружества и кооперации, ама хайде да не се отплесваме). Така или иначе, не се оказа добра идея болниците да бъдат търговски дружества и провалът на тази идея не е икономически, не е социален, а хуманитарен. Заради търговския подход към здравеопазването пациентът се превърна от страдащ човек в крачещо портмоне, което се задава в далечината по живописна здравна пътека.



08 Декември 2017 19:00
Докато четях статията, имах чувството, че чета превод на стандартна американска статия. Ако не беше цитатът на Георги Димитров, можех спокойно да си я дочета така. Пасва на всяка една национална система, основана на същите принципи.
08 Декември 2017 19:18
За автора
08 Декември 2017 19:31
Днешният лекар рядко ще каже на пациента "Нищо ти няма!" и ще го прати да си върви с усмивка. Напротив - дори и нищо да му няма, той ще го хоспитализира, ще го оперира ненужно по скъпа пътека с риск да го осакати или ще му предпише скъпо лекарство

Хубава статия. Най-вече, като илюстрация на дясното мислене. Дори да се вижда проблема, то дясното мислене пречи на решаването му, а вместо това избива в утопии, като "смяна на чипа".

Здравната система е система, а това означава, че не чипа на този или онзи има някакво значение, а законите (естествените закони на интереса), които движат реалното функциониране на тази система. А какъв е интереса сега ? Да се лекува много, излишно, скъпо, дълго, защото това носи пари. А това носи пари, защото се плаща на дейност. Дори не на резултат.

Защо здравната система до 1989 г. консумираше 1/20-та от сегашните пари за здраве, а имаше поликлиники и болници във всяка паланка, пълни с лекари, които реално лекуваха, че даже и лекари и зъболекари в училищата и здравни служби по селата ? Не, не само, защото лекарските заплати бяха ниски (като на всички), а лекарствата се произвеждаха в държавни предприятия и бяха евтини, а не натоварени с разходи за яхти и нон стоп реклами в най-скъпото време. Онази система работеше, защото принципът, а от там и интересът, и бе друг - плащаше се за разположение, а не за дейност.

Това е все едно дали ще имаш гаранциоонно обслужване на закупена стока, или ще трябва да плащаш за ремонта й винаги, когато се развали. Какъв ще е интересът на поизводителя в първия и във втория случай ? Напълно различен (противоположен).

Когато се плаща за разположение, а не за дейност, то тогава интереса на лекаря, а и на здравното заведение е да не прави повече от нужната дейност, и да извърши това, което ще ИЗЛЕКУВА, бързо и евтино пациента, а няма да трябва да харчи средства и време за излишно и вечно лечение. Отделно, че когато една система е със свободен и безплатен за пациента достъп (без потребителски такси, направления, доплащания и т.н.), а е наистина безплатна за него, то той ще потърси лекарска помощ още при първото неразположение, а няма да отлага докато вече отагането стане невзможно. Така здравната система получава заболяванията в ранната им, лека и бързо лечима фаза, а не когато са напреднали, тежки и скъпи за лечение.

Но понеже десните, които правиха реформата на българската здравна система през1999 г. не мислеха за нищо друго, освен как да си направят личен бизнес от който да забогатеят, затова и унищожиха способността на здравната система да произвежда здраве, за сметка на това да им прави пари. И това ще е така, докато здравето е превърнато просто бизнес.
08 Декември 2017 19:35
Проблемът на българското здравеопазване е в няколко неща, които правят здравната система скъпа и здравно неефективна.

Първото е начинът на набиране на средствата. Реформите на Костов и в здравеопазването и в пенсионата система се оказаха идеологически и фактически неработещи. Какво по-голямо доказателство от това, че само половината от парите и за здраве и за пенсии са по замисълът на тази реформа, а останалата половина е бюджетна дотация. Набирането на средствата за здравеопазване, трябва да става не със здравни осигуровки върху заплатите, а от косвен данък от 5% събиран заедно с ДДС. Респективно, всички граждани да станат здравно осигурени.

Второто е в първичното глупаво мислене, че като се ограничи достъпът до здравна помощ, то това ще намали разходите й. Точно обратното. Ограничението на достъпът до здравна помощ само отлага до последният възможен момент търсенето й, а когато това се случи, то вече имаме тежки, трудно, продължително и скъпо лечими заболявания. Пътят към икономии в здравеопазването е точно обратният - максимално широк и безплатен достъп, което ще позволи заболяванията да се лекуват в началният им стадий, бързо, евтино и ефективно.

Третото е заплащането за дейност, а не за разположение. Това създава стимул към ненужно и свръхлечение и убива стимула към бързо и ефективно излекуване. Принципът на заплащане трябва да се промени - от заплащане на дейност, към заплащане на разположение.

Как може да стане практически последното ? Много лесно. Вече има здравна карта. За мястото на всяка болница от нея, се обявява открит търг, на който тя предлага нужната й годишна сума за издръжка, като се ангажира да приема всеки пациент и да не го връща, ако потърси помощ при нея, за заболяванията за която е сключила договор и получава финансиране. Ако откаже лечение или извършва некачествено здравната помощ, то лицензът й, а с това и договорът , се отнема.
08 Декември 2017 19:45
Пак да се върнем на управлението на Андрей Ляпчев.
По него време корумпирани доктори не е имало.
И никой не е можел да източва кинти от Министерството на вътрешните работи и народното здраве, за което той е отговарял...
08 Декември 2017 19:48
,,Този пазар е може би най-печеливш от разрешените (по-печелившите от него са забранени)" Ми не, по- печеливш е и от най-забранените. Това, първо и...второ, трето...пето..противоречи си на всеки абзатц. За пръв път пиша под него, ама ногу му е нясна материята.
08 Декември 2017 19:50
Пак да се върнем на управлението на Андрей Ляпчев.

А знаеш ли каква е била ? Имало е държавни лекари и болници, на твърда заплата (не на плащане на дейност), която я е плащала държавата пряко от държавния бюджет, както и поддръжката на сградите и апаратурата (доколкото въобще я е имало). Имало е и частни лекари и болници, които не са получавали пари от никъде другаде, освен от заплащането от пациентите си. Няма здравни каси, няма тинтири-минтири.
08 Декември 2017 19:56
,,лекарските заплати бяха ниски (като на всички)" Тва ясно, ама ти кво предлагаш, какви да са им заплатите. И как точно ще стане, щото тия дни всичкото читав лекар в БГ, тръгва по екзотични дестинации. Дето ще пие по коктейл с колеги от бели държави, където фармацията е победила окончателно. Та...какво предлагаш ти при сегашните условия?
08 Декември 2017 19:57
А знаеш ли каква е била ?

Твърде добре.
Полицаи и доктори у едно общо министерство. Под един покрив.
Може би не е било случайно...
08 Декември 2017 20:02
Тва ясно, ама ти кво предлагаш, какви да са им заплатите.

Високи. Много високи, но твърди. Да не зависят от дейност. Днеска може да дойде един, а могат и 10 пациента, може да се прави едно или друго, според нуждата. Заплащането не се променя. Колкото по-бързо и ефективно лекарят излекува пациента от обслужваната територия, толкова по-малко ще го вижда в бъдеще и ще е по-свободен и ненатоварен.

Разбира се и премахване на всякакви ограничения за достъп, за да може болният да търси помощ в още в първия момент, и да може да бъде лекуван бързо и евтино.
08 Декември 2017 20:02
Полицаи и доктори у едно общо министерство. Под един покрив.
Първо под един храст, за сработване, докато мерят кръвни захари и кръвно, а после вече, сработени- под един покрив.
08 Декември 2017 20:09
Високи. Много високи, но твърди
Съгласен, но и зверски контрол за корупция- в разбирането за корупция влиза и кутията бонбони. Обаче- кво правим с останалите звена от държавата- ХЕИ, КАТ, ДАИ, даскали, митничари, данъчни...Колко високи заплати и каква толерантност за корупция? Т.е. требва да стане едновременно, драстично и....демек требва революция. Нема как да стане, демек ще продължим да си бъркаме по дупките взаимно. Демек пини едно питие и си свиркай.
08 Декември 2017 20:12
в разбирането за корупция влиза и кутията бонбони.

Не, не влиза, когато предварително не са ти я искали, а ти си решил да направиш жест. Корупция е, когато предварително са ти я поискали, като условие да си свършат работата.
08 Декември 2017 20:17
И понеже редактирането не работи, то да поясня горното. Корупция не е когато си дал кутия бонбони, след като работата вече е свършена и те изписват здрав. Ти вече не си в зависимост от този лекар. И понеже това е традиция, от време оно, която всички я правят, то не получаваш и специално отношение.
08 Декември 2017 20:20
Не, не влиза,
тц, влиза като признак на ментални увреди, настъпили в населението на изток от Виена за едни 500 г. Ти верно ли си предтавяш лекар в белия свят със сто долара рушвет в джобчето и бутилка Джони и Мерси в чантичка била? И кво значи поискани, намерени, насила дадени? Представи си лекар в Далас с сто долара в джобчето...
08 Декември 2017 20:20
но и зверски контрол за корупция

Е, тя корупцията оди по държавните и общинските чиновници и най-паче при теа от Здравната каца. Не оди у горъта...
08 Декември 2017 20:23
И понеже не работи онуй, манталитета ни е сбъркан, бе човек, необратимо и тотално. Моя, твоя, на митничаря, на учителя на детето ти, на оня айдук, дето се изживява като цар, на бодигарда му, на физкултурника от ЦРУ....Пък ние тук си се караме и дуднеме....
08 Декември 2017 20:25
Не оди у горъта.
И у гората оди, коги сечеш десет кубика па ти ги пишат пет.
08 Декември 2017 20:30
Deqerven, тук е България и традицията винаги е била, когато си доволен да изразиш символично благодарност с кутия бонбони или бутилка, или и двете, но не и с пари в брой. Важното е този жест да си е твое решение, след като вече не си в зависимост, и дори и да не го направиш от това нищо да не следва.

Относно общо явлението корупция, то айде да не ми даваш пример със САЩ, където корупцията е даже легализирана и наричана с евфемизма "лобизъм". Или пък с "борците с корупцията" от Брюксел, където мащабите и тоталността на корупцията са даже по-големи, отколкото в САЩ.

И темата тук не е корупция, а здравеопазване. Темата е как здравеопазването да почне да лекува, а не само да прави пари.
08 Декември 2017 20:31
Neopol
08 Дек 2017 20:02
Тва ясно, ама ти кво предлагаш, какви да са им заплатите.
Високи. Много високи, но твърди. Да не зависят от дейност
Страхувам се че по този "механизъм" лекарите ще гонят пациентите както продавачите гонеха клиентите през соца. Всеки преглед ще води до диагноза "нищо ти няма".
08 Декември 2017 20:34
лекарите ще гонят пациентите както продавачите гонеха клиентите през соца

Няма как да стане, щото ако го направи, то здравното заведение губи договора и финансирането. И не си мисли, че може да се прикрие.
08 Декември 2017 20:35
И у гората оди, коги сечеш десет кубика па ти ги пишат пет.

Верно е.
И поради таа причина секи требеше да си има лично здравно досие с вноските, болестите, пито, платено и так далее. Ма не би.
Вместо туй, солидарен модел и куче влачи грамофон...
08 Декември 2017 20:50
Темата е как здравеопазването да почне да лекува, а не само да прави пари.
Ще стане, когато образованието почне да образова, митницата- да конфискува, КАТ да прави превенция на жертвите...И всичко това, пак татъртвам- едновременно. Нема как да се случи всеотдаен по възрожденски даскал и катаджия зад храста в един времеви отрязък. Или всички така, или всички инак. Не мисля, че ще го доживеем.
08 Декември 2017 21:00
Ще стане, когато образованието почне да образова, митницата- да конфискува, КАТ да прави превенция на жертвите...

Всичко това може да стане, но ставането на едното не е свързано със ставането на другото. Просто, защото това са отделни системи, чийто проблеми са системни за всяка от тях. Решението за образованието, например е в отделянето на преподаването от оценяването и определяне на заплатите на учителите в зависимост от външно и обективно оценените знания на учениците им. Но сега темата е здравеопазване. Като има тема образование, митници, КАТ, ще обсъдим и тях. Сега само ще кажа, за всяка система си има адекватните и съвсем не трудни за правене решения.
08 Декември 2017 21:06
Неопол, за възгледите ти по въпроса -
Сула, що петък вечер не взимаш отпуск !?
08 Декември 2017 21:08
Сега само ще кажа, за всяка система си има адекватните и съвсем не трудни за правене решения.
Абсолютно сме на едно мнение и няма спор. И кому е дадено на ги приведе адекватните и лесни решения/ те наистина са лесни и прости/? Да, познахме и двамата- на управляващите... От умрел писмо и от калинки- мед.
08 Декември 2017 21:10
Включете телевизора, на ПАНОРАМА-та, сега със сълзи на очи Ваня ГРИГОРОВА обяснява същите МЕГА пороци, за които и Неопол по-гори ви приказва! Пъбързайте!
08 Декември 2017 21:33
Neopol
08 Декември 2017 19:31
Защо здравната система до 1989 г. консумираше 1/20-та от сегашните пари за здраве, а имаше поликлиники и болници във всяка паланка, пълни с лекари, които реално лекуваха, че даже и лекари и зъболекари в училищата и здравни служби по селата ? Не, не само, защото лекарските заплати бяха ниски (като на всички), а лекарствата се произвеждаха в държавни предприятия и бяха евтини, а не натоварени с разходи за яхти и нон стоп реклами в най-скъпото време.

Виждам нови нотки в творчеството ти.
Обикновено правиш грешни изводи от верни предпоставки. Не си изневерил на коронния за тебе подход и днес; по-нататък си копирал за 14-и или 15-и път погрешните си предложения.
Днес си подходил нестандартно и си дал верно обяснение на грешни данни.

Значи.
Отиваш в Народната библиотека. Съжалявам, че трябва да се поразмърдаш, но след '89 само там може да се прочете нещо, което не е лъжа или заблуда.
Намираш Държавен вестник. Четеш бюджета за 1989.
Здравеопазване - 1 143 млн. лева.
* Няма да обяснявам в колко други позиции има разходи за здраве. Нема смисъл. Нужни са подготовка и добросъвестност за разбирането им.
* Просто приемаме, че това са всички публични разходи и са 1 143 млн.
После.
Намираш Статистическия справочник '88. Търсиш разходи на домакинствата.
Преки частни разходи за лекарства и възстановяване - 287 млн. лева
И тук е валидно отбелязаното със *, но кактоказах нема смисъл
По-после.
Събираме 1 143 и 287. Колко? Правилно - 1 430 милиона по цени '89.
След това какво?
Пак позна. Трябва да видим колко са 1 430 млн. по днешни цени.
Тук е лесно. Инфлацията я има на сайта на НСИ - 4, 417 пъти след май '90.
Ако още си буден, умножаваш 1 430 по 4,417. Получаваш колко?
6 милиарда 316 милиона. Толкова беха парите за здраве през 1989.

Горе-долу колкото са сега.
Защо обаче тогава имахме много повече за същите пари?
Ами ти си посочил некои от причините.
Лекарствата, консумативите и материалите се произвеждаха, а СМР и другите услуги се извършваха от гадните български робски държавни предприятия




08 Декември 2017 21:38
ПлесNick
08 Декември 2017 21:10
Включете телевизора, на ПАНОРАМА-та, сега със сълзи на очи Ваня ГРИГОРОВА обяснява същите МЕГА пороци, за които и Неопол по-гори ви приказва! Пъбързайте!

Не я познавам, но й даваш такава препоръка, че...
08 Декември 2017 21:41
Неопол, за всички коментари под статията
09 Декември 2017 00:04
правотата на максимата, че колкото по-прекрасна е добрата страна на дадено нещо, толкова по-ужасна е лошата му страна

Сега чувам, че подобна хипотеза е "максима".
Толкова по-зле за нея.
Има такива неща, има и такива хора.
Да вземем Луций Корнелий Сула. Изрично казвам и подчертавам, че имам предвид историческата личност, само нея и без всякакви алюзии. Просто като прекрасен пример.
Какво казват историците за него?
Добро: блестящ проконсул на Киликия, изключителен военачалник, победител на Митридат, "хитър като лисица и смел като лъв", задълбочен, енергичен, ловък и прозорлив политик
Лошо: разорен и покварен патриций, преситен от кръв и от власт тиранин, свирепо жесток, избил или разорил 9 000 римски граждани - политически противници (чуждите са Хеопсови пирамиди трупове, сред тях и хиляди траки), абсолютно безскрупулен
Хипотеза: потвърдена
Но!
Да вземем Август Октавиан.
Добро: не е тази дума! Обожествен е, при това посмъртно. Август означава Възвишеният. Принц на света, спокоен гений, баща на отечеството, несравним с никого пълководец и строител на нов свят в преносен (Златен век на Рим) и пряк смисъл ( "получих Рим дървен, оставям го от мрамор" ), блюстител на морала
Лошо: води традиционалистка и консервативна социална политика – хляб и зрелища вместо довършване делото на Цезар и решаване проблема с пауперизма
Хипотеза: опровергана
Да вземем Гай Цезар Германик "Калигула"
Добро: като малко дете е бил "талисман" на Рейнската армия, оттам е и прякорът му, в началото отменя несправедливи присъди на Тиберий
Лошо: всичко, за което се сетите
Хипотеза: категорично опровергана
09 Декември 2017 01:00
"Това е така, защото светът лежи в зло." Изключително аналитично! Та какво викаш за капитализма в "здравеопазването", Иванчо? Сладка работа, чак захарна даже...
09 Декември 2017 01:38
Здравеопазването е подсистема на обществено-политическото устройство в дадена държава. Без синхронизиране на свързаните подсистеми, премахването на пазара от една, или само част от тях, изисква финансиране от "външен" източник. Петрол, например.
09 Декември 2017 01:43
Много обичам да чета концепции за справяне с големи и тежки проблеми. Забавни са, и ми напомнят методологията на повечето фирми в които съм работил - да поясня, разработка на софтуер.
Събират се значи визионерите от двете страни - единия излага проблема, другия дава решение. Решенията обикновено са умни, интелигентни, вдъхновяващи. И почти неприложими на практика. Рядко заради грешна концепция, по-скоро заради руския метод за решение - "атака, целта да падне, цената няма значение". И проблемите започват когато сервираш цената на решението, условията при които може да стане и прочее. Почва чесане, пъшкане, скърцане със зъби. И приземяване.
Любимата ми мярка е "жесток контрол". Контрол може да съществува само когато има кой да осъществява тоя контрол. В България такива институции просто няма - като се почне от МВР, прокуратура, съдии и се стигне до НПО-та и прочее. Символа на контрола - съдебната система - е символ на безкрайна алчност, корупция, търгашество и безподобна наглост. Оттам нататък започва едно благородно състезание кой ще нагребе повече от общата каца и съответно - кой да се представи за най-пламенния народен защитник. Най-смешното в случая е че ще трябва да цитирам списвателя - всички идеи за контрол в коя да е област без кюртаж на скапаната съдебна система и оттам на всички други е като да гълташ аналгин с шепи при гнил зъб...
09 Декември 2017 03:06
Представете си, че внезапно открият лечение за диабета, представете си, че диабетът изчезне като вариолата или холерата!

Няма такава опасност, това е все едно да изчезнат счупванията на ръце и крака при ходене по заледена улица.
09 Декември 2017 03:36
Само проверете какво се е случило с диабета по време на блокадата на Ленинград.
09 Декември 2017 05:22
Не всичко е пари , приятели . Или как беше там . Лекарите също са хора . При това доста интелигентни , повечето . Какво очаквате , да се грижат за ..
И достигаме пак до морал , религия и тн. отвлечени понятия . И Джизъс да дойде , нема да може да се опрай , както казваше един . Виж ако "слезе" баща Му , друг
въпрос . Лекарите скарани , сестрите издокарани , санитарките прости , болните Бог да ги прости .
09 Декември 2017 08:33
Е с това умозаключение Сулето ми олекна:
"Докато хората са злонамерени, никой не може да изобрети толкова съвършени закони, които да спрат тяхната злонамереност."

Огромното мнозинство от хората са си ок. Работят си, гледат си децата, спазват правилата доколкото могат, не минават на червено, плащат данъците без да мрънкат и пр.
Понякога се разболяват от леки или тежки болежки. И тогава търсят помощ от доктор. Докторите също в огромното мнозинство са си ок. Сестрите и те.
Помагат с квото могат - преглеждат, пишат лекарства, в болниците оперират и изобщо лекуват. Изобщо не може да става сравнение със здравеопазването при бай Тошо, когато такова имаше само за партгеносетата или задължително трябваше да си намериш връзка (разбирай да му платиш или станеш роб до живот) с партиец и за най-дребни операции иначе си умираш като куче.
Проблемът в сегашното ни здравеопазване е абсолютно същия като във всеки сектор в обществото ни - полиция (пътна и всякаква) , образование, военни, съдии, прокурори и следователи, общини и държавни агенции и министерства. Във всички гореизброени пък мнозинството си вършат работата доколкото могат според условията. Обаче, когато почнат да се катерят нагоре по кариерната стълбица (стават началници, демек) системата подбира тия с (така да го кажем меко) корупционни наклонности, падащи си по далаверата. И веднъж такъв екземпляр тръгнал по стълбичката се изпедепсва, полира се. Малък началник - малка далавера. Докаже ли, че може да прави и по-сложни врътки става по-голям началник. Ако има наистина талант и е перде и не му пука може и до министър да стигне или главен прокурор дори, избран от "башбакана" на държавицата ни, който си е едно бившо борче от по-хитрите.
Както Теслата по-горе казва това е гнилия зъб в обществото ни. Как ще го вадим - немам си идея.
Ама да зарежем тез песни приспивни за матряла, хората и чиповете. Щото тоз дето щеше да ни сменя чипа се оказа по-тарикат и от тия в махалата дето дрънкат да плашат бабите да им пущат кайметата през балконите, а се бараше нещо Цар.
09 Декември 2017 08:48
при бай Тошо, когато такова имаше само за партгеносетата или задължително трябваше да си намериш връзка (разбирай да му платиш или станеш роб до живот) с партиец и за най-дребни операции иначе си умираш като куче.

Само нема да лъжеш като дърт циганин!
09 Декември 2017 08:55
Sine-metu,само ще вмъкна,че тогава бяхме почти 9 милиона,а сега малко повече от пет.
09 Декември 2017 09:16
Само нема да лъжеш като дърт циганин!

Да бе, лъжа. От 9 милиона 1 милион беха се писали членове на БКП-то. Комунисти, та дрънкат.
Щот припознаваха идеологията - дрън, дрън!
Имахме и в махалата. Кат ги викаха там да им четат комунистически книжки и обясняват го питам един
" Ти сега, кво разбра от кумунизмо?" оно се чеше по въшливата капацуна и дума:
"Сичко разбрах. Един Крал Мас, пък един Енгел го издал. Който се запишел у бекапето можел да крадне по-малко, ако станел по-голем бекапе началник можел и по повече"
Сичкото беше пунта мара. Тоя милион членове, се пишеха в бекапето да се докопат до благинките обществени - здраве, образование, като краднат да не ги окаушат и пр. И по тоя начин там се набутаха те тия 20% от обществото дето си падаха по далаверата и измамата. Останалите 7-8 милиона им слугуваха.
Та, сега да не се въртели пари в здравеопазването.
А, какво да се върти? Връзки като едно време ли? Да ми каже местното партгеносе гербистче, атакистче или реформаторче кой доктор и с кво да ме лекува кат се наложи ли?
Мерси! Нали за това скачахме по площадите да го махнем онова и стане по-добро.
И то си е по-добро, само дето допуснахме ония 1милион бекапе тарикати да ни се качат на главите, та требе да мислим как да се отървем от тях сега.
09 Декември 2017 10:47
Прочетох материала до финала. 90%- нищо ново. Ама финалът ме уби! Да станем всички честни и добри, че някои да спрат да крадат? Почти толкова добро, колкото прочетеното в една популярна статия за здравето: Като искате да си подобрите здравето, решете си другите проблеми. Добрютро!
09 Декември 2017 11:42
светът лежи в зло

Солидна и остроумна теория.
Склонен съм дори да я призная за "максима" - има дълбоки корени, множество последователи и практически приложения.
Корените й лежат в схващането, че всеки получава според вярванията си. Приемате, че злото (има и други имена, за които ще се сетите) е господарят на света. Започвате да откривате злото навсякъде и да утвърждавате господството му и там, където дотогава го е нямало.

Калигула е отличен пример.
Въвежда новаторския почин надзиратели да изнасилват девствениците преди екзекуция. Виждал някое чисто и добро момиче, справедливо е решавал, че противоречи на господстващата идеология и следва да бъде превъзпитана на Тарпейската скала. Имало обаче някакъв предрасъдък да не се обезглавяват или кълцат на парчета невинни момичета. Глупава и неуместна отживелица от по-стари вярвания. И Калигула...
Впрочем творческият му гений не спира дотам. Нареждал да изнасилват момичета и жени навсякъде, не само в затвора. И после ги е екзекутирал за блудство или прелюдеяние, в пълно съответствие с теорията за господстващото зло.
Светлите му практики са запазени до днес, с некои дребни промени.

Но на Калигула му е било лесно.
Прогресът в наше време си пробива път бавно и трудно.
Погледнете само колко усилия трябваха да се превърне в зло българската фармация. Най-трудно бе изваждането на здравеопазването и в частност фармацията от патримониума на националната сигурност. Страхуваха се, че оставянето й в него може да попречи на превъзпитаването.
Както се оказа напразно, защото и националната сигурност бе превъзпитана, но през '90-'91 не го знаеха. Затова превантивно ликвидираха държавния контрол върху разпореждането с публичните средства за лекарства, държавния план, държавната защита на населението и държавната собственост. В тоя ред.

Струва ми се, че Калигула би постъпил по-зле.
В смисъл на по-практично и не толкова издържано от гледна точка на теорията за утвърждаване господството на злото.
Боя се, че би подарил Разград на Киро Гела и некой софийски квартал на Оги Донев - нали това бе и е целта на "прехода"? - и би се изкушил да спре дотам.
Какво щастие, че с нас вече не се разпореждат луди императори!

09 Декември 2017 12:18
Sine_metu
Огито пръв заяви, още във времената, когато се радваше на самия себе си, че ще стане първият милиардер в Бг. Калигула е искал и другите да му се радват, та сложили главата му на всички статуи в Рим... И Оги е във всички нас - с хапове, защото "лежим в зло".
09 Декември 2017 13:17
Петромил Костов
09 Декември 2017 08:55
Sine-metu, само ще вмъкна,че тогава бяхме почти 9 милиона, а сега малко повече от пет.

Правилна и уместна забележка.
"Шест", не "пет", но дори така сме намалели с 35%.
Това значи 35% по-големи разходи на човек спрямо '89.
Защо тогава имаме по-малко?
Първата причина е структурата на разходите: преди - 80% публични и 20% частни (толкова са средно за ЕС в момента) и 53% публични и 47% частни днес. Основната част от последните е за лекарства.
Злите кражби на публични средства за лекарства са по-малкото зло. По-големото е абсолютната безпомощност на обикновения човек пред мародерите от фармацията.
Затова по-горе казвам: зъл - на зло куче, зъл прът! - държавен контрол за първото, държавна защита на населението срещу второто.

В скоби: днес мнозина говорят за здравеопазването. Моят съвет е да вервате на онези, които започват с
"Като елемент от националната сигурност, здравеопазването..."
Другите просто си дрънкат

Втората са по-големите разходи за заплати.
Днес са 55% от публичните разходи или ок. 1 750 млн.
Не ми се ходи до Народната библиотека, но ФРЗ '89 може да се оцени грубо и по публични данни. Имаме кръгло 30 хил. лекари и 46 хил. мед. специалисти. Тогава беха малко повече, да кажем 80 хил. общо. При средна заплата 400 с осигуровките и данъците, ФРЗ е бил 320 млн., 1 400 млн. днеяни
09 Декември 2017 13:33
В тази държава болните здрав носят! Без коментар!
09 Декември 2017 16:28
Според скромното ми мнение, проблемите и разхищенията идват от омешването на публичния и частния сектор в здравеопазването. И естествено,частният източва дъравния. Затова съм съгласен с Щурчо, че май истината е в модела на Ляпчев - разделяне на публичното от частното. Държавата и НЗОК плаща само на държавните болници (общинските и те стават държавни), а частните да се оправят както могат, затова са частни. Дали ще сключват договори със застрахователи, или ще работят само срещу директно плащане, тяхна си работа. И никакви частни болници и клиники в държавните, никакво съвместяване на длъжности в частна и държавна болница или клиника от лекарите. Или едното, или другото!
09 Декември 2017 16:55
Агаси
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД